Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Ahoz +/- táp kell...nem? Szerintem olvasgasd azt a topikot amit alább linkeltem. Én is nekiálltam egy ilyennek, a cimopata féle tápot fogom elkészíteni, TDA 7294 ícékhez.
Én is csináltam hasonló tápot. Mondjuk nem PWM icvel hanem 555el néhány tranyóval. Nagyon elmés darab. Kiválóan működik. Tehát az elv remek - de ezzel nem mondtam újat. TDA7294-et hajt. Csak(!) +-24Vról. Kihajtva sincs és szétrázza a csomagtartót. Van bennük spiritusz.
Szeva!
Srácok az lenne a kérdésem,hogy ha adott egy kb 3cm2-es mag. (ezzel olyan 6-700W szeretnék kihúzni belőle) akkor ha 0.2T gerjesztést feltételezek akkor 50khz-en ketyegű táp mellett 1menet lenne a primer na most ezt ugye lehetetlen elteríteni a mag egészén De viszont ekkora teljesítménynél illene fedésbe lenni a primer és szekunder tekercsnek, a szoros csatolás miatt... Ennek a megoldására két ötlet jutott eszembe de úgy nem tudom melyik lehet a jobb. Egyik az,hogy esetleg lejebb megyek a frekvenciával így több menet kell a magra így több helyet foglal el>de ha jól tudom ezzel akkor csökkentem az átvihető teljesítményt is a magon.. Vagy a másik az,hogy Fogok és feltekerek több primert és majd párhuzamossan kötöm őket. így akkor pl. lesz 4darab 1menetes primerem. Vagy esetleg mindkettőt alkalmazni,hogy kisebb freki és több primert párhuzamossan???
Milyen típusú magról van szó ( torroid? )?
Milyen topológiával működne ( pp? )? Amíg felférsz rézzel a magra (és jó a csatolás) , addig a méretezett teljesítmény átmegy rajta. Meg kellene vizsgálni kisebb magra, és vagy kisebb gerjesztésre. Frekit nem érdemes csökkenteni 50K elég közel van már a 20 K hoz. A primer többrészre osztását csak utolsó esetben alkalmaznám, nagyon törekedni kell a szimmetriksságra. Inkább amennyire lehet a szekundert tekerném több rétegben és ere (vagy a S rétegek közé) a primert, igaz hogy a mag (torroid) nagy része szabadon van, de a P-S csatolás valószinű jöbb, mint ha egymás mellett/ szemben lennének
Igen a mag Toroid és ellenütemű lenne természetessen..
Félreértettél az 50K-t a trafón gondoltam azaz 100khz-en menne. értem,hogy gondolod de a több párhuzamos primer-t úgy gondoltam,hogy természtessen biffillárissan tekerném fel így a félprimerek közti csatolás elvileg nem romlana még ha több is van. Bár ebbe nem vagyok biztos, de abba biztos vagyok,hogy úgy nem fogom tekerni h egymás mellett legyenek. De talán a kisebb frekvencia több menet jobb megoldásnak tünik.. most ha lemegyek 25khz-ig sztem akkor sincs para nem hinném,hogy kihallanánk. Hát ez még agyalós sajnos...
Hali!
Nekem az a véleményem, hogy jó lenne párhuzamosan a primer, szembe 2-ő egymással. Ha sodronyból tekered, márpedig abból kell. Akkor a sok 0,2mm-es vezeték szépen elterül a toroid 2 oldalán, ami már elég jó csatolás. Csak tényleg figyelni kell a szimmetriára. Mindenesetre megépíted, aztán majd észreveszed, ha valami galibát okoz. Utána még át lehet tekerni.
Szval akkor nem para maradhatna a freki 50k-n és akkor 1menetes primerből szembe kettőt.. hát ha majd megjön a mag akkor ki lesz próbálva. De egyenlőre egyeztetnem kell majd tali bt-vel van-e nekik ez a tipusú mag amit kinéztem.
1810 tipusú ,és 3.16cm2 remélem ezen át lehet tolni 6-700W -ot. szerinted???
Ne viccelj! Simán!
Gondolj bele, a PC tápokban 1,26cm^2-s mag van. Azokon átmegy 300W Akkor ezen hasonló frekin az belső felület négyzetszerese, kb 5x-ös teljesítmény (legalább).
Na az akkor frankó már csak az a kérdés,hogy vajon melyik tipusú mag van a tali bt-nek ahogy néztem az m2tn-c anyagú jó is lenne, annak az AL értéke 5780nH.
De van olyan anyagú is,hogy M4 10050nH értékű, de van értelme a nagyobb AL értékűt választani ??valójában mi a lesz a különbség mert ezt nem tudom még.
Olyan anyagot válassz ami teljesítményátvitelre alkalmas.
M2TN jó. Al-t felesleges nézni. Inkább a veszteséget tartsd szem előtt B- a legrosszabb D-s a legjobb a 3 közül.
na akkor jó lesz amit kinéztem D-s nincsen De C-s van. Majd felhívom és megkérdezem őket,hogy van-e ilyen magjuk és,hogy mennyibe kerül... Remélem lesz nekik ilyen és akkor indulhat a vadulás
Amúgy mikor írtad,hogy 0.2es huzalt lenne érdemes használni a szétteríthetőség miatt, akkor azt úgy értetted,hogy kb úgy fel tudom tekerni,hogy szinte egymás mellé simulnának a szálak a mag kerületén?
Hát sziasztok kapcsitáp építők !
Jómagam is építeni akartam már jóideje egy kapcsolóüzemű tápot, és mostanában érek a végére. Végigolvastam az egész topic-ot, és nagyon hasznos volt !!! Először összedrótoztam egyet, hogy lássam mire kell figyelnem, próbálkoztam számítógéptáp-ból kitermelt vassal is, de nagyon körülményes volt a tekercselése, ugyhogy végül CIMOPATA ajánlásait követve (ezúton is köszi CIMOPATA-nak) készítettem el a tápot néhány változtatással. A paneltervnél teljesen hasonló elrendezésre törekedtem, mert nagyon ügyes ! Egyszerűsítettem a FET meghajtásán, 2x3 db-ot használtam, illetve a menetszámokat növeltem meg egy kicsit. Azért mert visszavettem a működési frekiből. ( jobban terhelhető a vas amit találtam) 2x3,5 menet 10db 0,5-ös huzalból amelyeket egymás mellé fogtam papír ragasztószalaggal hogy jobban el tudjam osztani a meneteket a vason. A szekunder pedig 3db 1,2 huzal, de ezek vastagságuk miatt nehezen kezelhetőek, úgyhogy összesodortam. 4 db diódához terveztem a panelt, de végül találtam egy régi SONY erősítőben -aminek kapcsitápja volt- olyat ami 200V 15A-es és két dióda egy tokban egy anód és egy katód közös lábon. Csak annyit akartam hogy 2-300 w körül tudjon, de sokkal több lett belőle. Próbaként 24v-os H4-es 75/100-as izzókat hajtottam. A táp kb +-24-től +-45 Voltig 600 w-os terheléssel teljesen stabil, a felső értéknél kb fél voltot esik a kimenet. Ekkora teljesítményre nem is számítottam, így biztos elbírja a 4db VF2-őt.(persze nem nyélgázon). Néhány kép a vasról, meg a félkész cuccról itt a végén. Mégegyszer köszi mindenkinek, merthogy mindent leírtatok, csak össze kellett rakni !
Üdv!
Gratulálok a tápodhoz, remekül sikerül. Pufferkondik, hogy hogy vegyesen vannak a szekunderen? Ezek Low ERS típusok? Vigyázni kell mert fojtó nélkül a sima kondik esetleg melegedhetnek a nagy áramimpulzusoknál. Trafó megoldás is tetszik, nem láttam még ilyen széles tekercselésű megoldást Még egyszer gratula! Én is most fogok nekiállni ennek a tápnak a továbbfejlesztésében. A cél 800W környéke. Szükség lesz a legújabb fejlesztésű PWM erősítőmhöz Tekintsétek meg: Bővebben: Link Eddig táp híján 190W RMS jött ki belőle. Mégtöbb kakaóra szomjazik
Hali !
Hát ez is igen szép munka ! Mármint a PWM. Megadod a módját... Itt tényleg a jó tápon múlik, és abból nálad nincs hiány... Olvastam sokat a PWM-ekről, és tetszik a dolog, de még nem hallottam szólni egyet sem, nem tudom milyen minőséget produkálnak. Sejtem hogy profi a technika, de én még a jó öreg LP-t is előveszem néha, és bizony jobban tetszik mint bármely digitális forrás... Nos a kondik. Hát ilyenek voltak itthon...A kapacitásuk egyforma a +- ágban, egy egy van mindkettőből. Tudom hogy nem túl szerencsés, de 105 c-ak, és számottevő melegedést nem tapasztaltam; ugyhogy ezért is merem benne hagyni. De köszi a tippet, ha a végfokok mellett (mikor jól megrángatják a tápot) melegszik, akkor van még hely a panelen az esetleges fojtóknak. Minden itthoni anyagból készült, tudod válság van.... Szkópom sincs, csak a tapasztalat meg a hozzáértésetek segített hogy ilyen jó lett a vége ! Még biztos beleszaladok néhány apróságba mikor teljesen összerakom, de majd kérdezek ha nem sikerül !
Hello!
Grat! Elég jó lett a tápod.. Én is hasonló teljesítményre szomjazom.. Azt lehet tudni h mekkora toroid maggal sikerült ezt megvalósítani?? Esetleg ha tudod,hogy hány cm2 vagy ha azt nem, elég ha leírnád,hogy mekkora ...
Hali !
Köszi, köszi ! Nos, a toroid amit használtam 55-es külső, 32-es belső átmérővel van, és 28 mm magas, 3,2 cm2 a keresztmetszete. Úgy emlékszem egy 1,5 kw-os szünetmentes tápból termeltem ki még évekkel ezelőtt, most jól jött. Mást nem tudok róla, 40 khz környékén megy a táp, 60 khz-nél már jelentősen telítődik a vas, és kicsi a hatásfoka. Van még egy hasonló vasam, igaz az csak 2 cm2-es, de ha valakinek kell, nagyon szivesen ingyen és bérmentve...
Értelek. Na az frankó én is hasonló magra szomjazom ki s néztem egy 3.16cm2-es magot. tali bt-nél. 40khz-et az ic-n érted vagy a trafón?
Sziasztok!
200W-ra mekkora cm2-es toroid kellene? Betenném kocsiba a VF2-t Köszönöm
Hello! 200W-ra elég 1cm2-es mag is...
véleményen szerint nem fog nőni a teljesítmény. Maximum a fetek melegedése lesz egy kicsit kisebb mivel ennek alacsonyabb az Rds-on-ja. De azért a gate kapacitásra figyelj mert ha bikább feteket raksz bele aminek nagyobb a gate kapacitása megterhelheted vele a meghajtást ha nem arra van kitalálva.
Mit akarsz tuningolni? csak nem egy autós erősítő?
Köszönöm. Keresek hasonló magot. Ezt a kapcsolást választanám és macimedve tekercselését is kipróbálnám. Védelemnek meg elég lesz ha a remote szálra egy hőkapcsolón keresztül viszem a 12voltot. 150Wattos VF2 fog menni róla és csak ritkán lesz hangos...
hát a védelmet úgy is meg lehet oldani ahogy te írod bár ez csak hőmegfutás ellen fog védeni..
IRF3205-höz ez a meghajtás sovány.. sztem a cimó féle táp rajzból a gate meghajtó részt iktassad be ebbe a kapcsolásba... különben szar lesz a meghajtó jelalakod.. vagy használj gate driver ic-t pl mic 4427.
Nem muszály ezzekkel a FET-ekkel. Elég 150-200W is. kisebb FET-hez is kell meghajtógokozat? Nem mintha bonyolult lenne, csak egyszerűségre törekszek. Védelem nem is kell más ha tudom, hogy nem lesz rövidrezárva semmi.
vAlóban elég lenne sztem 1-1 IRFZ48 is. a gate meghajtót azért ajánlom mert az nem szokott ártani ha van. Jó meghajtás azért fontos. Figyelj mutatok egy rajzot. Ez olcsó ha gondolod beépíted. ártani nem fog.
sziasztok
Mit tudok kezdeni egy tl 494-el, hogy ne tiltson le, magas kimeneti áramra ? Az 1-es és a 15-ös láb össze van kötve, és megkapja az 5 V-os referencia feszt direktben. 2 -es és a 16-os lábakon pedig a feszültségosztók. A magas feszültségre való tiltást sikerült variálnom az egyik ellenállás növelével, de ha pl. megszakítom teljesen a 16-os lábat, akkor nem kapcsol be. Mit tudok tenni ? válaszokat előre is köszönöm
FET-enként a PNP-NPN tranyós meghajtás nem egyszerűbb? Bővebben: Link
Epracer: Ha még ezt nem nézted akkor talán segíthet: Bővebben: Link
De egyszerűbb,, de ezt a rajzot mondtam neked ez a "cimó féle" táp, itt sokan úgy ismerik. Akkor elbeszéltünk kicsit egymás mellett de ez a meghajtás neked jó lesz. ha meg egyszerűségre törekedsz visszacsatolás se szükséges, esetleg egy trimmert beraksz fesz állításhoz azt kész...
a hibabemeneten módosított fesz.osztó szerinted okés ?
a tiltást úgy tudnám mérsékelni, hogy a 4-es láb és a nullpont között kisebb értékűre cserélem az ellenállást, vagy kondenzátort illetve a 2 M ohmos ellenállást változtatnám ?
tehát a piros nyíl helyére sorbakötöttem egy 33 Kohmos ellenállást, így a pwm 15,5 V helyett 17,2 V-on tilt le, de mivel a végfok alacsonyabb impedanciával van terhelve még néha betilt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |