Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 313
(#) pali_2006 hozzászólása Aug 19, 2009 /

A két kis inverter trafot ki szedtem alatta egy kicsit be van feketedve, A csatikat már én számoztam meg,nehogy véletlen rosszul rakjam össze.
Ja és nem fénycső van benne hanem valami plexi lap és az aljába és a tetejébe megyen be 4-4 kábel
(#) pali_2006 hozzászólása Aug 19, 2009 /

Jaj boccs ell néztem .Nem szedtem szétt rendesen a világitást, fénycső van benne
(#) bbalazs_ válasza ciw hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Akkor a kijelzo tipusat (a hatoldalon van) megnezve el tudod adni, mert az LVDS-es es valoszinuleg sokfele monitorba jo.
(#) pana-papa válasza pipi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

pipi kösz a választ, így azért sokkal egyszerűbb volt.

Na szóval szétvettem, megnéztem a tápot és a szekunder oldalon az összes Elko púpos volt, ahogy a lenti képen látható. Megrendeltem a kondikat, kicseréltem, indítottam és örültem, mert szépen indult, kiírta, hogy Xerox és "no signal".
Aztán gépre kötöttem és már nem örültem annyira.
A monitor indul, majd 1-2 sec után mintha kikapcsolna, lemegy feketébe. De nem kapcsol ki, az üzem jelző LED folyamatosan világít, csak éppen nem látszik semmi rajta.
Viszont amíg működik addig tökéletesen teszi a dolgát. Valakinek van tippje, hogy mi lehet a gond?

DSC_06481.jpg

(#) pipi válasza pana-papa hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

ha oldalról megnézed, esetleg elemlámpával megvilágítod biztos nincs kép? nem csak a háttérvilágítás tilt le?
nincs pirosas szine mikor megy? akkor tuti fénycsöves lesz
(#) pana-papa válasza pipi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Szia pipi

Amikor megy, akkor mint írtam is tökéletesen megy. Semmi elszíneződés, fényerő, kontraszt a helyén, csak mindez néhány másodpercig tart.
Régi motoros lévén helyből két garnitúra kondit vettem, most a Hitano 105 °C-os kis induktivitású szériát raktam bele, de van még egy noname széria is szintén 105 °C-os kivitelben (bár a mérete nagyon gyanús, nagyon vékony, nagyon alacsony, ilyen méretbe hogyan lehet belezsúfolni annyi kapacitást tartósan?)
Azt hiszem, holnap kondi csere lesz noname-re, ha az sem segít, majd megint sikítok. (azaz segítséget kérek)
(#) pipi válasza pana-papa hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

második kondicserében nem hiszek, szerintem a nagyfesz környékén lesz a baj. megnézted hogy van-e rajta kép, mikor a háttérvili nem megy?
(#) pana-papa válasza pipi hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Szeva pipi!
Sikerült lebeszélned a második kondi cseréről, mivel alapvetően lusta vagyok és utálok fölöslegesen dolgozni. Az alapötlet csak onnan jött, hogy az elkó volt az egyetlen komponens, amihez hozzányúltam és ha így sem jó, gondoltam akkor még ott kell molyolni.
De hogy tisztán láss, leírom az előzményeket. Pár napig csak nehezen indult a monitor, 1-2 perc kellett, hogy beálljon. Később már bármennyit vártam, nem indult el. Lehet, hogy ekkor a tápból kijövő tüskék valaminek odakentek. Ez után cseréltem a szekunder oldali puffereket, szépen indul a gép, csak 1-2 mp után letilt a háttérvilágítás. Rajzom természetesen nincs a készülékről, így elég tanácstalan vagyok, hogy mihez nyúljak?
Még annyit az egészhez, hogy ha kikapcsolom a monitort és szinte azonnal visszakapcsolom, akkor megint megy 2 mp-ig. Valamilyen védelem szívat?
(#) pipi válasza pana-papa hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

nem válaszoltál az előző kérdésre.
a nagyfeszen védelem van, ha a fénycsövekkel baj van, az elektronika letilt. pl túl nagy áram, vagy túl kis áram
(#) pana-papa válasza pipi hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Bocs, ha nem voltam egyértelmű azzal, hogy "letilt a háttérvilágítás". Szóval kép van rajta, de elemlámpával is igen nehéz volt meglátni.
Eddig nem foglalkoztam LCD monitorokkal, most is csak a szükség vitt rá, mert a sajátom, így elég láma vagyok a témához. Mit mérjek, vagy mennyi a túl sok, vagy túl kevés áram?
(#) pipi válasza pana-papa hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

nem nagyon tudsz mezei műszerrel mérni a nagyfesz ág közelében meghülyül a digit multi. kell szerezni próbára másik fénycsöveket, azzal megnézni megy-e.
esetleg kukucskálj be megy e mind a 4 fénycső, csalóka lesz ha csak 2 fénycső megy, már van háttérfény, de le fog tiltani
(#) tirpic hozzászólása Szept 2, 2009 /

sziasztok . 15˝lcd-s fujitsu monitorom van.Bekapcsoláskor,ha inditom a számitó gépet csak a zöld led villog sokáig. utána hirtelen bejön a kép. mi lehet vele a gond?
(#) gyuszuSS hozzászólása Szept 4, 2009 /

Tisztelet Mindenkinek!

Belinea 101175 tft monitorral kapcsolatban kérnék szépen tanácsot, segítséget.
Ezelőtt kb.1 hónappal elsötétült a monitor.
(Közel 6-7 éves.)
Akkor azt hittem valami vírust kaptam.
Újraindítottam és ismét volt kép.
Ma ismét megcsináltam velem ezt kb.3 órai működés után.
Újraindítás,semmi.
Már azt hittem alaplap sérült meg,de az volt a feltűnő,hogy a LED zölden világított a monitoron.
Mindig.Ha széthúztam a monitorkábelt és a VGA kártyát,akkor is.
Na innentől kezdve lett gyanús a monitor.Táp ellenőrzés ,izzóval is,működik.Külön tápja van,nem beépített.Olvasgatom itt és máshol is az idevágó fórumokat és eljutottam a neon tápig.
Ha a vezérlő panelról leveszem a neon tápkábelét(ami nem csak az,hanem vezérli is a nagyfesz részt),akkor a led egy kis idő után sárgára vált.
A kijelzőn van kép,-ha a fény felé fordítom. a NO SIGNAL felirat.
A nagyfesz részben kicseréltem a két 100 mikrós kondit.Annak ellenére,hogy megmértem(mindkettő rendben 100 mikro).
A két vezérlő tranyó (1117M3) nem zárlatos.
Ha rádugom a vezérlőpanelra a nagyfesz 6 pólusú csatlakozóját akkor a LED végig zöld marad.
A nagyfesz panelon nem találtam zárlatos félvezetőt.
Illetve a nagyfesz panelon az egyik átalakító trafó mellett két db 6 lábú smd félvezető van annak a két-két megfelelő lábain rövidzár mérhető,de az gyanítom csak a tekercs miatt .Nem forrasztottam le.
A két neont kivettem,megmértem és fűtőszál ellenállást nem mértem egyiken sem.
Egyáltalán,neon ez?A hétköznapi értelemben.Vagy egy speciális fűtőszál nélküli cső?

Tud valaki ezekután ,valamilyen tanácsot adni?
Köszönettel előre is.

gyuszuSS
(#) gyuszuSS válasza gyuszuSS hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

A monitor típusa helyesen:101715.

gyuszuSS
(#) bbb válasza gyuszuSS hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

CCFL csőnek hívják. Ha van otthon invertered, amit modding csőhöz adnak (az is ccfl-hez van), akkor próbáld meg azzal, hogy világítanak-e a csöveid. Ha nem, akkor a csövek rosszak, ha igen, akkor az invertered.
(#) gyuszuSS válasza bbb hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Köszönöm gyors válaszodat kedves bbb!

Bemásoltam ide-remélem nem vétettem etikai szabályt-egy másik fórum válaszát,ami az én problémámra is megoldás,válasz.
Azért tettem,hogy segítsek olyanoknak akik hasonló feladat előtt állnak.

Úgyhogy a bizti nekem is elszállt(az inverter panelon), a csövek lába töve feketék.
És csak a csőcsere segít.
Most már csak azt kell megtalálni,honnan lehet ilyen csöveket beszerezni.
Valóban, a számítógép kereskedők oldalain vannak az általad említett ccfl csövek inverterrel együtt(két db kb.2500-330 ft bttó),nem horrorisztikus áron,de az csak 315 mm hosszú.
Amire nekem szükségem van az foglalattal együtt 370 mm.
Tegnap molyoltam a neten és valahol olvastam,hogy egy ilyen eredeti csőkészlet kb 20ezer forint.

Mindazonáltal ki van ez találva.
A tft -mondjuk- örök életű csak a csövet kell cserélni a egy monitor mai áráért.
Igaz ez a monitor akkoriban 120ezer forint körül volt.
Most meg már egy 17 hüvelykes monitort 30ezer körül lehet kapni.

Mint (többek közt)a nyomtatók esete.
Én pedig nem vagyok híve a fogyasztói társadalomnak.

Így, aki esetleg rendelkezik ilyen monitorral aminek ez a része (is) használható szívesen vennék egy ajánlatot tőle,mennyiért szabadulna meg tőle?

Esetleg ha valaki tud olyasmiről ,hogy ezt megoldotta LED-del,az is érdekelne.
Bár a fizikai hely miatt ezt elég nehezen tudom elképzelni,az egész kb. 7 mm magas.

Még egyszer köszönöm a segítséget.
Tanulságos volt.

gyuszuSS

http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=163154&reply=4

Kovács Tamás:
2008.01.24
01:16:03 Szia!

Valószínűleg öregednek a háttérvilágítás csövei (mivel elég régi típus már ez a gép) és nő az áramfelvételük. Egy darabig menni fog még így is,de aztán egyszercsak bezárlatosodhatnak az inverter tranzisztorai, akkor már csak a csere segít (fénycsövek + tranzisztorok) Ez tapasztalat, sok NEC LCD monitort javítottam már, vezérlőteremben üzemeltek 24 órában... ott is először csak a bizti égett ki, áthidalva azt SMD ellenállással, jó lett, de kb 3-4 hónap üzem után tönkrementek a tranzisztorok. Csöveket cseréltem (rendeltem a gyártól) valamint megjavítottam az invertert utána jó lett és azóta is megy... Ha ki tudod szedni a háttérfény csöveit (CCFL) akkor láthatod majd hogy picit fekete a végük... akkor a cső már közel a végét járja. Ha nem így lenne akkor valamely feszültségingadozás is tönkretehette a biztit. Javaslom mérd meg mekkora áram folyik át rajta...

Üdv!

TamásBP
(#) pipi válasza gyuszuSS hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Szia!
ilyen csöveket tudok kintről rendelni:
2,6MM X 361MM
2,6MM X 390MM
2,6MM X 350MM
ha érdekel írj magánban
(#) bbb válasza gyuszuSS hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Szia!

Amit modding csőként lehet kapni, azt be se tudnád rakni, hiszen jóval vastagabb, csak az invertere miatt mondtam, hogy kipróbálás erejéig használható.
Pár cikket láttam már arról, hogy leddel oldották meg a háttérvilágítást, ez nem olyan bonyolult feladat, csak pár dolog nem lesz ezentúl elérhető (pl. fényerő szabályzás) Illetve meg kell nézni, hogy az inverterről kap-e valamit maga az lcd panel, vagy csak a fénycsövek. Ha kap valami jelet az invertertől, akkor azokat meg kell tartani, de ugye fénycső nélkül nemigen jó ezeket járatni, így minden más egyebet ki kell írtani belőle, vagy helyettesíteni kell az inverter panelt és a megfelelő feszültségeket elő kell állítani az lcd-nek.
A ledesítés ezután már pofon egyszerű dolog, 0805-ös fehér smd ledekkel simán meg tudod oldani.
(#) gyuszuSS válasza bbb hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Kedves bbb!
Igen ,meglehet hogy a modding csövet nem lehet berakni.
Én csak a képét láttam valamelyik kereskedő honlapján.
Méret nem volt,a hosszán kívül.

Szóval megoldódott a probléma!
Tettem bele egy biztosítékot is-T2 A - és működik.Most össze is raktam.
Ezt már azon nézem.

Megkérdem pipit mennyibe fájna a beszerzése,aztán majd attól függően átgondolom.
Már csak azért is amit írtál.
Én is eljutottam idáig,hogy be kell csapni a vezérlést,olyan körülményt kell teremteni,hogy "lássa" az invertert, plusz még a LED táplálását is meg kell oldani,plusz még a LED sor fizikai kialakítását is meg kell oldani.(Nyák,előtét ellenállások), és hát a szuper fényes led sem igazán olcsó,főleg 40 -50 darab
Ne érts félre de a két megoldás közül az első az elég "laza" szerkezetű.Szóval műszakilag nem, egy korrekt kivitel és mint jól értem nem is jött neki össze.
A második -a már a végeredményt nézve -működik de -ha jól veszem ki - 2 db 12 V akkuval táplálja a ledeket.

Mindenesetre köszönöm a fáradozást.
Majd meglátom meddig hajlandó ez így működni.

Itt egy nem túl jól sikerült kép,az inverter panel egy részletéről.

gyuszuSS

P1130025.JPG

(#) ciribiri hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok
Valaki tudna-e segíteni? Egy ismerősömnek van egy
NEC tft 1400M típusú matuzsálem monitorja.
(Elég szerényen élnek, a gyerekek miatt van csak egy régi PIII gépük még én adtam nekik.)
Jól viselt egy pár évet de egy ideje csak azt írja ki bármilyen felbontásban hogy " OUT OF RANGE!!!"
Már mindent kipróbáltam a szerviz menüjébe nem tudom hogyan kell belépni előre is köszönöm a segítséget
üdv néktek
(#) pipi válasza ciribiri hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

szerintem nem a monitorral van a gond hanem a "géppel". sikerült valami olyan felbontásba/frekvenciára beállítani amit a monitor nem tud megjeleníteni. dugj rá egy "jó" monitort és vedd vissza a felbontást 800*600-ra, 70Hz-re. ha ez nem megy akkor gép bekapcs után F8 gombot sűrűn nyomkodni míg meg nem jelenik egy szöveges menü, és akkor "VGA mód engedélyez" (már ha windows xp van a gépen, ha w98 akkor "csökkentett mód")
(#) patexati válasza ciribiri hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Igen valószínű a felbotnás vagy a freki a rossz a gépen vagy egy másik monitorral beállítod mi bírja vagy próbáld meg a Windowst csökkentett módban indítani és ott vissza lehet állítani! Vagy nyomd az insert gombot folyamatosan lehet az is segít de lehet,hogy rosszul emlékszem
(#) ciribiri válasza patexati hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Sziasztok
Köszönöm a válaszokat, de a probléma valószínűleg egy kicsit bonyolultabb lehet. Mit már mondottam a felbontást én már egy másik moncsival levettem 800X600-ra és a frekit is levettem sőt minden más frekit is próbáltam.Tovább megyek másik gépen is próbálkoztam windozzal és linuxal egyaránt, de semmi olyan érzésem van mintha a monitornak a videó jel fogadás sérülhetett volna meg.Még azt gondolhatnám ,hogy véletlenül talán beléphettek a szerviz menüjébe és ott állíthattak volna el valamit de ez csak feltételezés a részemről (annyira nem értenek a gépekhez!!) Érdemes-e foglalkozni vele mert nem sok az értéke,
de sajnos nem igen tudnak másikat venni.
Köszönöm a hozzászólásokat.
üdvözlettel ciribiri
(#) Kocska hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok.

Hoztak egy samsung SyncMaster 710V monitort, hogy nézzem már meg mert nem megy... Szét is szedtem Nincs bent púpos kondenzátor. A panelra rá van írva, hogy a tápból mekkora feszültségek jönnek ki. Meg is van mind készenlétibe pár tizeddel magasabb a névlegesnél. A táp szerintem rendben. Ha nincs pc re kötve gond nélkül indul, kiírja ellenőrizzem a jelet. De ha rá van kötve a gépre akkor csak világít a zöld led majd kialszik. A tápfeszültségek ilyenkor is megvannak. Lehet ezzel valamit kezdeni? Merre keressem a hibát?
(#) pipi válasza ciribiri hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

és másik gépről is próbáltad ezt a monitort?
(#) pipi válasza Kocska hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

várhatóan tipushiba (a procin 1985-ös matrica van), komplett elektronika csere kell kb 10e ft
(#) Kocska válasza pipi hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Én sehol sem látok rajt 1985 matricát/ feliratot. Itt egy kép róla. Próbáltam az NT68F63LG ic 5-6 lábára kötni, egy 47ohm ellenállást, de így se indul normálisan, a felbontással van gondja. Ha nyomkodom a gombjait akkor pár mp re a kép felső 3/4 fehér a maradék rész csíkos...
(#) pipi válasza Kocska hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

igen ez 2004-es, a panel u.a, szerintem mint írtam elektronika csere
(#) Kocska válasza pipi hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Értem. Akkor megpróbálok egyet szerezni. Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   7 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem