Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
2500ft/kész mechanika.
Mikrolépés: Képzelj el egy bordásszíjas meghajtást, ott a bordáskerék átmérője legyen 10cm, egy motorlépésre mozdul 0.5mm-t. Hát emiatt kell a mikrolépés! A sima menetesszáras megoldás alapból 6um-t tesz lehetővé, az más kérdés, hogy a kottyanás kb 10-100-szor ennyi
Ezt a képet már láttam.De köszönöm.
Ha valahol elakadok írok! Üdv
Igazad van ,erre nem is gondoltam!
Miért alkalmazok mikrosteppet? Mert azzal lehet igazán pontosan pozícionálni. Nekem van egy olyan mechanikám ami bordásszíj hajtású. (hp sanner) Ha ott nem használsz mikrosteppet akkor túl nagy lesz a lépésköz. Az én ic-mből 1 kell egy motorhoz, de az 3000Ft.
Golyós fióksint kell venni, a másik miliméterket kotyog. Nálunk a 17. kerületben van egy asztalosok boltja nevű bolt, ahol mindenféle méretben kapható.
Nekem is hasonlókból van összetákolva, bár jegyzem meg a menetesszár a hozzávaló széles anyával önmagában 2000 forint és ebből kell 2 vagy 3.
Igen ez csak halfot tud. Az én vezérlőmből ha 10-et kérünk 2500 afölött meg 2000 körül van. Én csak egyet vettem. Alapban van benne pwm, mikrostepp, és saját vezérlést akarok hozzá írni.
Majd este rakok fel képeket, csak most már a tápot meg akarom végre csinálni. Egy 24V-os 10A-es toroid tolja majd a tápot, vagy füstöl a cucc vagy nem. A vezérlő ic nincs beforrasztva, anyasort raktam be, ha valami nem kerek ne füstöljön el a 3000 forintos vezérlő.
Ugyanmár!
Menetesszár: max 100ft/méter. hosszított anya se drága.
Honnan vettél ilyen drága menetes szárat???
Jól átvertek. Hosszítot anyát sem nehéz csinálni. Honnan vettél 2000FT-ért vezérlőt?
Üdv
Összedobtam léptetőmotor vezérlésre egy kapcsolást ezen link alapján:http://kvarc.atw.hu/model/step4ax/step4axhu.html Paraméterek: Utáp=12V Umotor=5.5V Im=0.78A R=7ohm Re=5.07ohm P=6.43W Ucemax=25V Uz=9.9V. A tranzisztorok bázisa 0 5V-ot kap. Szerintetek ez így jó? Válaszokat előre is köszönöm
Nagyon rossz!
Hasonlítsd össze egy netes, kész rajzzal! Zener-feszültséget csökkentsd jobban, Zener rossz helyre csatlakozik! P szerintem rossz eredmény. Két teljesítményellenállást használj. Ennek az értéke is rossz. Szerintem...
A kapcsolást ezek alapján csináltam:http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/47/475977924874650198594699c3ed29aa.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/0d/0d49488b5427deb95de06...19.jpg Pontoson akkor hova kellene bekötni a Zener diódákat? Az Re értékét az (Ut-Um)*Im képlettel számoltam. Nem ezzel kell?
Ilyen ábrákat még nem láttam, végülis nem rosszak, csakhát:
-zenert a tápfeszültségre szokás kötni, nem a tekercsés az ellenállás közé, legalábbis én még csak így láttam. -R=U/I Ez a full R, ami kell, ebből még levonva a tekercs ellenállását, megkapod a R értékét. 12/0,78=15,4 Rl=7, Így R=15,4-7=8,4ohm P=U*I=(12-5.5)*0,78=5.07W Uce-(5 vagy 10V)>(Utáp+Uzener+Udioda) Több vezérlési mód létezik, ha te a hullám (wave)-et akarod használni, akkor elég egy ellenállás is. (Ez annyit takar, hogy mindig csak egy (és csakis egy) tekercs van gerjesztve.)
Baumax, és lehet hogy drága, de az anya kb 6cm hosszú zéró kotyogás.
Itt az anyuciban lehet a titok, vagy ezeket egymáshoz is passzitották? Mesélnél róluk bővebben?
Nem tudok róluk sokkal többet mesélni. 10-es menetesszár hozzá lehet kapni egy olyan anyát ami 5-6cm hosszú. A hosszából adódóan nem 2-3 menet van benne, hanem vagy 10, ezért nem kotyog. Ezt az anyát raktam be egy fadarabba, és arra a fadarabra van rárakva az asztal, ami két görgős fióksínnel megy az alapra.
Tegnap megcsináltam a tápot, de a műszeremben lehet elemet kell cserélni, mert kihúzva is 2,4V-ot mutatott a kimeneten, amikor meg ráraktam a vezérlőre (ic nem volt benne direkt) akkor a kimeneten az 5v-os lm805 sima két kondis verzóval 5.9V-ot produkált, úgyhogy az ic-s próbát elhalasztottam mára. Ha az elemcsere után is 2v-ot mutat, akkor építek belőle 100-at oszt meg van oldva a lakás energiaellátása
Sziasztok!
Nekem egy mukodo unipoláris cnc vezérlésem van, egyszerüen tekercsenként egy-egy n-csatornás fetet vezérlek(a source ellenállás korlátozza az áramot), amibe integrált supressorok vannak. A fet tudja a motor áramát, de mégis nagyon melegszik. Szeretném tehermentesiteni a belső supressort a tekerccsel párhuzamosan kötött dioda+supressor párossal. Kérdésem az, hogy mivel a külső supressor drágább mint maga a fet(vennem kell, fet meg van itthon), megoldható-e hogy a fetet használom supressorként? Arra gondoltam, hogy a gate-source lábakat összekötöm, igy nem nyit ki, és máris van egy supressorom. Szerintetek ez igy kivitelezhető, vagy rossz az elgondolásom?
Hello kell oda supressor? Ha drága nem elég egy közönséges schottky? Szerintem olyan is jó oda. A supressort tudtommal inkább a statikus kisülések ellen használják, vagyis nem ismétlődő igénybevételre.
Schottky diodam is van itthon, de azt nem használják, mert 0,6v-on megfogja a feszültséget, a supressor meg letörési feszig engedi kisülni a tekercset(hamarabb lecseng a tekercsben levő energia). Ezért szeretnék supressort. Meg mindig arra lennék kiváncsi, hogy az integralt supressoros fet használható-e a tranziensek megfogására a fet meghajtása nélkül.
Na kicseréltem az elemet, és megjavult a mérés, most lehet összerakni a cuccot.
Üdv összeraktam egy H-hidas motor vezérlést. A kapcsolásba az U6 és U10 egy műv. erősítő. Mivel az inverter 0-5V-ot ad ki ezért azt felerősítem 36V-ra ami a tranzisztorok bázisára megy. A motorok egyenként 18V-osak és max áramfelvételük olyan 16A-nál van. A Q5 tranzisztor egy PWM jellel van vezérelve. Ezzel állítom be a motor fordulatszámát. Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolás így működőképes? (R,L értékektől eltekintve).
Segítséget előre is köszönöm.
Hello, aggódom a pozitív oldalon lévő tranzisztorok kinyitása miatt. Ezek emittere a + tápon van, és az OPA is ugyanennyi tápot kap. Ha ki akarod nyitni, akkor az emitterhez képest kell feszültséget adni a bázisra, ez egyforma tápfeszültségeknélnél nem lehetséges. Vagy rosszul látom?
Akkor a bázisra nagyobb feszültséget kell kapcsolni?
Igen ugy vélem, a meghajtó IC-kben pl ezért alkalmazhatnak charge-pump áramkört, hogy ezeket a potenciálgondokat megoldják. Deee lehet, hogy elég lesz a tranzisztorok tápfeszét csökkentened kicsit. Ha megépíted, és ha ki is nyit, figyeld meg, hogy azonos módon melegszik-e az alsó és a felső tranzisztor.
Tranzisztort milyet ajánlanátok a kapcsoláshoz? 36V, 30A bírnia kéne.
Használj inkább FET-et BUK, BUZ, MRF...amelyik szimpatikus. Egykutya
Örömmel jelentem, hogy működik a mikrosteppes motorvezérlőm egy pic24fj128ga008 hajtja. 3 napig szenvedtem, mert csak kerregett kattogott, azután rájöttem, hogy a motor A,B,A|,B| bekötéssel van megcsinálva, én meg A,A|,B,B| bekötést csináltam a panelra, úgyhogy egy gyors motor átdrótozás után már tökéletes lett a mozgás. Tartás, mikrostepp 1/2-ed 1/8-ad (az 1/4-et nem próbáltam ki), irány, minden megy.
A penelen még pár véltoztatást eszközölni kell, pl. a monitor jelet ki kéne vinni, illetve a tartóáramot vissza kéne venni mert most tartásnál melegszik a chip.
Szia, engem is nagyon érdekel. egy szelepet kellene nyitni/zárni egy léptető motorral.
Lehet programozni a lépés számot nálad? Rajzot tudsz közzé tenni? Köszi
Rakok fel eagle boardot, pár módosítás még kell rá de kiindulásnak jó.
Programozni egy pic-et hát persze. Most írom a progit ami a soros porton fogadja az adatokat, és annak megfelelően fogja mozgatni a cnc-t de ha csak nyitni meg zárni kell akkor az pofon egyszerű, mert csak az irány lábat kell 0-ra vagy 1-re húzni.
Szia, a motor egy fogaslécet mozgat kb 2/3 fordulatot kell forgatni. kb 160 lépés, de a nyitás és zárás mellett még 1/2 állás is kell.
Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |