Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   44 / 162
(#) Sir-Nyeteg válasza prst14 hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

2500ft/kész mechanika.
Mikrolépés:
Képzelj el egy bordásszíjas meghajtást, ott a bordáskerék átmérője legyen 10cm, egy motorlépésre mozdul 0.5mm-t. Hát emiatt kell a mikrolépés!
A sima menetesszáras megoldás alapból 6um-t tesz lehetővé, az más kérdés, hogy a kottyanás kb 10-100-szor ennyi
(#) prst14 válasza Medve hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Ezt a képet már láttam.De köszönöm.
Ha valahol elakadok írok!
Üdv
(#) prst14 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Igazad van ,erre nem is gondoltam!
(#) gulasoft válasza Medve hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Miért alkalmazok mikrosteppet? Mert azzal lehet igazán pontosan pozícionálni. Nekem van egy olyan mechanikám ami bordásszíj hajtású. (hp sanner) Ha ott nem használsz mikrosteppet akkor túl nagy lesz a lépésköz. Az én ic-mből 1 kell egy motorhoz, de az 3000Ft.

Golyós fióksint kell venni, a másik miliméterket kotyog. Nálunk a 17. kerületben van egy asztalosok boltja nevű bolt, ahol mindenféle méretben kapható.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

A3986 működik!
800ft/db.
videjók

Legolcsóbb?
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Nekem is hasonlókból van összetákolva, bár jegyzem meg a menetesszár a hozzávaló széles anyával önmagában 2000 forint és ebből kell 2 vagy 3.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Igen ez csak halfot tud. Az én vezérlőmből ha 10-et kérünk 2500 afölött meg 2000 körül van. Én csak egyet vettem. Alapban van benne pwm, mikrostepp, és saját vezérlést akarok hozzá írni.
Majd este rakok fel képeket, csak most már a tápot meg akarom végre csinálni. Egy 24V-os 10A-es toroid tolja majd a tápot, vagy füstöl a cucc vagy nem. A vezérlő ic nincs beforrasztva, anyasort raktam be, ha valami nem kerek ne füstöljön el a 3000 forintos vezérlő.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Ugyanmár!
Menetesszár: max 100ft/méter. hosszított anya se drága.
(#) prst14 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Honnan vettél ilyen drága menetes szárat???
Jól átvertek.
Hosszítot anyát sem nehéz csinálni.
Honnan vettél 2000FT-ért vezérlőt?
(#) dugabácsi hozzászólása Nov 18, 2009 /

Üdv
Összedobtam léptetőmotor vezérlésre egy kapcsolást ezen link alapján:http://kvarc.atw.hu/model/step4ax/step4axhu.html
Paraméterek:
Utáp=12V Umotor=5.5V Im=0.78A R=7ohm
Re=5.07ohm P=6.43W Ucemax=25V Uz=9.9V. A tranzisztorok bázisa 0 5V-ot kap.
Szerintetek ez így jó?
Válaszokat előre is köszönöm

Dok1.doc

(#) Sir-Nyeteg válasza dugabácsi hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Nagyon rossz!
Hasonlítsd össze egy netes, kész rajzzal!
Zener-feszültséget csökkentsd jobban, Zener rossz helyre csatlakozik!
P szerintem rossz eredmény. Két teljesítményellenállást használj. Ennek az értéke is rossz.
Szerintem...
(#) dugabácsi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

A kapcsolást ezek alapján csináltam:http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/47/475977924874650198594699c3ed29aa.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/0d/0d49488b5427deb95de06...19.jpg
Pontoson akkor hova kellene bekötni a Zener diódákat?
Az Re értékét az (Ut-Um)*Im képlettel számoltam. Nem ezzel kell?
(#) Sir-Nyeteg válasza dugabácsi hozzászólására (») Nov 19, 2009 / 1

Ilyen ábrákat még nem láttam, végülis nem rosszak, csakhát:
-zenert a tápfeszültségre szokás kötni, nem a tekercsés az ellenállás közé, legalábbis én még csak így láttam.
-R=U/I Ez a full R, ami kell, ebből még levonva a tekercs ellenállását, megkapod a R értékét. 12/0,78=15,4 Rl=7, Így R=15,4-7=8,4ohm
P=U*I=(12-5.5)*0,78=5.07W
Uce-(5 vagy 10V)>(Utáp+Uzener+Udioda)

Több vezérlési mód létezik, ha te a hullám (wave)-et akarod használni, akkor elég egy ellenállás is. (Ez annyit takar, hogy mindig csak egy (és csakis egy) tekercs van gerjesztve.)
(#) gulasoft válasza prst14 hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Baumax, és lehet hogy drága, de az anya kb 6cm hosszú zéró kotyogás.
(#) Medve válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Itt az anyuciban lehet a titok, vagy ezeket egymáshoz is passzitották? Mesélnél róluk bővebben?
(#) gulasoft válasza Medve hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Nem tudok róluk sokkal többet mesélni. 10-es menetesszár hozzá lehet kapni egy olyan anyát ami 5-6cm hosszú. A hosszából adódóan nem 2-3 menet van benne, hanem vagy 10, ezért nem kotyog. Ezt az anyát raktam be egy fadarabba, és arra a fadarabra van rárakva az asztal, ami két görgős fióksínnel megy az alapra.
Tegnap megcsináltam a tápot, de a műszeremben lehet elemet kell cserélni, mert kihúzva is 2,4V-ot mutatott a kimeneten, amikor meg ráraktam a vezérlőre (ic nem volt benne direkt) akkor a kimeneten az 5v-os lm805 sima két kondis verzóval 5.9V-ot produkált, úgyhogy az ic-s próbát elhalasztottam mára.
Ha az elemcsere után is 2v-ot mutat, akkor építek belőle 100-at oszt meg van oldva a lakás energiaellátása
(#) bernula hozzászólása Nov 19, 2009 /

Sziasztok!

Nekem egy mukodo unipoláris cnc vezérlésem van, egyszerüen tekercsenként egy-egy n-csatornás fetet vezérlek(a source ellenállás korlátozza az áramot), amibe integrált supressorok vannak. A fet tudja a motor áramát, de mégis nagyon melegszik. Szeretném tehermentesiteni a belső supressort a tekerccsel párhuzamosan kötött dioda+supressor párossal. Kérdésem az, hogy mivel a külső supressor drágább mint maga a fet(vennem kell, fet meg van itthon), megoldható-e hogy a fetet használom supressorként? Arra gondoltam, hogy a gate-source lábakat összekötöm, igy nem nyit ki, és máris van egy supressorom. Szerintetek ez igy kivitelezhető, vagy rossz az elgondolásom?
(#) Medve válasza bernula hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Hello kell oda supressor? Ha drága nem elég egy közönséges schottky? Szerintem olyan is jó oda. A supressort tudtommal inkább a statikus kisülések ellen használják, vagyis nem ismétlődő igénybevételre.
(#) bernula hozzászólása Nov 20, 2009 /

Schottky diodam is van itthon, de azt nem használják, mert 0,6v-on megfogja a feszültséget, a supressor meg letörési feszig engedi kisülni a tekercset(hamarabb lecseng a tekercsben levő energia). Ezért szeretnék supressort. Meg mindig arra lennék kiváncsi, hogy az integralt supressoros fet használható-e a tranziensek megfogására a fet meghajtása nélkül.
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Na kicseréltem az elemet, és megjavult a mérés, most lehet összerakni a cuccot.
(#) dugabácsi hozzászólása Nov 23, 2009 /

Üdv összeraktam egy H-hidas motor vezérlést. A kapcsolásba az U6 és U10 egy műv. erősítő. Mivel az inverter 0-5V-ot ad ki ezért azt felerősítem 36V-ra ami a tranzisztorok bázisára megy. A motorok egyenként 18V-osak és max áramfelvételük olyan 16A-nál van. A Q5 tranzisztor egy PWM jellel van vezérelve. Ezzel állítom be a motor fordulatszámát. Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolás így működőképes? (R,L értékektől eltekintve).
Segítséget előre is köszönöm.

Dok2.doc

(#) Medve válasza dugabácsi hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Hello, aggódom a pozitív oldalon lévő tranzisztorok kinyitása miatt. Ezek emittere a + tápon van, és az OPA is ugyanennyi tápot kap. Ha ki akarod nyitni, akkor az emitterhez képest kell feszültséget adni a bázisra, ez egyforma tápfeszültségeknélnél nem lehetséges. Vagy rosszul látom?
(#) dugabácsi válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Akkor a bázisra nagyobb feszültséget kell kapcsolni?

Igen ugy vélem, a meghajtó IC-kben pl ezért alkalmazhatnak charge-pump áramkört, hogy ezeket a potenciálgondokat megoldják. Deee lehet, hogy elég lesz a tranzisztorok tápfeszét csökkentened kicsit. Ha megépíted, és ha ki is nyit, figyeld meg, hogy azonos módon melegszik-e az alsó és a felső tranzisztor.
(#) dugabácsi válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Tranzisztort milyet ajánlanátok a kapcsoláshoz? 36V, 30A bírnia kéne.

Használj inkább FET-et BUK, BUZ, MRF...amelyik szimpatikus. Egykutya
(#) gulasoft hozzászólása Dec 3, 2009 /

Örömmel jelentem, hogy működik a mikrosteppes motorvezérlőm egy pic24fj128ga008 hajtja. 3 napig szenvedtem, mert csak kerregett kattogott, azután rájöttem, hogy a motor A,B,A|,B| bekötéssel van megcsinálva, én meg A,A|,B,B| bekötést csináltam a panelra, úgyhogy egy gyors motor átdrótozás után már tökéletes lett a mozgás. Tartás, mikrostepp 1/2-ed 1/8-ad (az 1/4-et nem próbáltam ki), irány, minden megy.
A penelen még pár véltoztatást eszközölni kell, pl. a monitor jelet ki kéne vinni, illetve a tartóáramot vissza kéne venni mert most tartásnál melegszik a chip.
(#) Antal Miklós válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Szia, engem is nagyon érdekel. egy szelepet kellene nyitni/zárni egy léptető motorral.
Lehet programozni a lépés számot nálad?
Rajzot tudsz közzé tenni?

Köszi
(#) gulasoft válasza Antal Miklós hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Rakok fel eagle boardot, pár módosítás még kell rá de kiindulásnak jó.
Programozni egy pic-et hát persze. Most írom a progit ami a soros porton fogadja az adatokat, és annak megfelelően fogja mozgatni a cnc-t de ha csak nyitni meg zárni kell akkor az pofon egyszerű, mert csak az irány lábat kell 0-ra vagy 1-re húzni.
(#) Antal Miklós válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Szia, a motor egy fogaslécet mozgat kb 2/3 fordulatot kell forgatni. kb 160 lépés, de a nyitás és zárás mellett még 1/2 állás is kell.
Köszi
Következő: »»   44 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem