Fórum témák
» Több friss téma |
Oké akkor a bordát majd számolgatom.
Még egy dolog nem világos. Ha van egy 5A peltier. Az max 5A vesz csak fel? Ha egy pc tápra kötöm akkor nem kel semmi Amper korlátozás?
De jó lenne neki Egyébként nem csak teljesítmény alapon szokták korlátozni a peltiert?
Én egyébként inkább teljesítmény korlátozót csinálnék neki... Tök egyszerűen meg lehet oldani egy 555ICvel. A kitöltési tényezőt változtatod egy potméterrel és kész... semmijen visszacsatolás nem kell neki, pont ez a szép. PWMnek korrekt nagyon részemről
A 2. nem tűnik rossznak. sőt.
Konkrét kapcsolásra nem gondoltam, de azt tudom hogy az 555-ös IC adatlapján van egy olyan példakapcsolás ahol a kitöltési tényezőt tudod változtatni(illetve mellékesen a frekvencia is változik, csak ez esetünkben mindegy)
Köszi a választ. Még egy kérdés. A C1-nél mekkora kondi kell?
Hali
Nem értek hozzá, de ha én építeném akor 1µF-nál nem raknék oda nagyobbat, de 50is lehet Néztem hogy a frekvencia nagyjából 100Hz-től lemegy 4-5Hzre is. Talán a szűrésnél van szerepe, illetve kíméli a Fetet ami kapcsol.
A végén ez a peltierem lett. TEC1-12710
De nem igazán értem az adatlapját. Azt nem értem hogy ha 12V hajtom semmi teljesitmény korlátozás nélkül. Akkor hány ampert vessz fel? 8A-t?Természetesen rendesen hütve a meleg oldal. De mennyit vesz fel a többi voltnál. Gondolom 15,7V-nál veszi fel a maxot 10,5A. Vagy rosszul értelmezem? A lényeg a lényegbe.Ha én rárakom egy olyan Pc tápra amin 12V vagy kevesebb " buherált állitható" akkor milyen Amper tartzományok között fog mozogni?Kb. Tudom hogy sokminden beleszol de kb. Remélem tul nagy hülyeséget nem kérdeztem, de elvesztettem a fonalat már.
Lehet hogy kezd valami világitani a fejembe.
Ha csak 5-6V hajtanám akkor csak 3-4A venne fel és 40-50 lenne a deltaT? Ami nekem böven jó lenne. Mert nekem 20-23 C szoba hömérségletnél 10 fokra kellene lehüteni a hideg oldalt. Jol gondolom ezeket?
Hali.
Ez ennyire nem egyszerű A cella átlaghőmérsékletétől függ, illetve a két oldal különbségi hőmérsékletétől is kezdéskor kb 1,5ohmon van aztán onnan el tud mászni pár tizedet főleg lefele. Ezért érdemes teljesítménnyel szabájozni. Annó úgy oldottam meg hogy skubiztam a potmétereket és állítgattam a feszültséget mint az őrült
Valahol olvastam hogy van egy program amivel lehet számolgatni peltierrel kapcsolatba.Csak nem müködött a link.tud valaki valami program nevet?
Szia
képleteket tudok én is adni, de mit szeretnél vele számolni? Mert azért annyira nem egyszerű náha a dolog.
semmit. csak kiváncsi voltam. de azért köszi
NBalage tudod esetleg hogy mennyire érzékeny a vizre a peltier?Párátlanitót csinálok és nem tudom hogy a hideg bordán hátul mennyi pára fog lefolyni.Vagy érdemes kinyomni a szélét sziloplasztal? Vagy kell ott a lég rés?
Szia
Jó kérdés. Én annó tudom hogy a vízhűtésemről is töröltem a vizet néha mert kicsit eresztett. Ahogy észrevettem nem zavarja. De az adatlapjában biztos benne van hogy mennyire tömített és hasonlók. Meg elvileg tömített, szóval szerintem nem nagyon fogja izgatni a dolog. Csak feles hőveszteség
Sziasztok,
Nagyjabol a felet elolvastam a topiknak de nem talaltam amit kerestem. En sajatkezuleg szeretnek kesziteni peltiert - mar amennyire ez lehetseges - egy viszonylag nagy felulet (kb 4 m2) hutesere de nem talaltam semmi erdemlegest amin elindulhatnek. Ha egyenkent akarnam megvenni a modulokat akkor a gatyam ramenne, ezert gondoltam, hogy talan megoldhato lenne hazilag is. Csinalt mar valaki ilyesmit? Koszonom elore is.
Ha jól értem, 4m^-es kéne? Hát, ha sikerül is csinálnod, kiszámoltad, mekkora lenne a teljesítményfelvétele?
Végülis neki lehet állni
De a technikai háttérinformációt ne itt akard kérni. Ott van pl a google barát az alábbiakkal "make peltier" vagy valami hasonló. Szerintem elégg necces, mivel P és N típusú félvezetőket tartalmaz, ráadásul összepréselve fémlapkákkal, utána meg öszeragatszva. 4m^2-hez érdemes lehet venni egy kisebbet és szétcincálni, megnézni, hogy is néz ki belűről. üdv:B.
Átnézeti képpel tudok szolgálni: Bővebben: Link
@Collector #1
Nem gaz, max 10 fokot kellene neki huteni kritikus esetben, egyebkent ennek a fele vagy negyede lenne allando uzemben mivel van mogotte hocserelo. A peltier csak a homerseklet finomszabalyozasahoz kell, hogy mindig allando legyen a felulet homerseklete. @NBalage > De a technikai háttérinformációt ne itt akard kérni. Ott van pl a google barát az alábbiakkal "make peltier" vagy valami hasonló. Termeszetesen ezeket vegigjartam ezert kerdeztelek benneteket. > Szerintem elégg necces, mivel P és N típusú félvezetőket tartalmaz, ráadásul összepréselve fémlapkákkal, utána meg öszeragatszva. Wikin talaltam rola moricka rajzot de engemet inkabb az anyagok osszetetele erdekelne. > 4m^2-hez érdemes lehet venni egy kisebbet és szétcincálni, megnézni, hogy is néz ki belűről. Ez jo tipp, rendeltem is egyet erre a celra. @Collector #2 Kossz a kepet. Ha van valami erdemleges akkor visszanezek es beszamolok.
Hát sok sikert hozzá
Ha készen leszel szólj, mert szívesen bemérem Bár a 4m^2-t még mindíg kicsit sokallom A helyedben vennék egy jópár darab peltiert....aztán pl midnen négyzetdeciméterre vagy minden 4.dm^2re tennék egyet...a hézagot meg hungarocellel kitölteném.Így nem kéne szívni a gyártással, meg azzal sem hogy az anyagokat beszerezd hozzá.
Sziasztok.
Nem vagyok jártas az elektronikában, de a peltier elemek felhasználása érdekelne. A kérdésem az, hogy lehetséges a felhasználásuk, a kompresszoros hőszivattyúkhoz hasonlóan a környezet energiájának hasznosítása, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, meleg vizet előállítani? ebben az esetben nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hő kerűlne hasznosításra. Tehát tudnának ezek az elemek olyan hatékonysággal üzemeli, mint a kompresszoros kollégái? A legjobb ilyen kompresszoros hőszivattyúk mostanság olyan 300-500%-os hatásfokkal üzemelnek ami azt is jelenti, hogy mondjuk egy 8000W-os szivattyú 40000W-ot képes hő formájában leadni. Hasonló teljesítményre képesek ezek az elemek, vagy felejtő? Előre is köszönöm. Idézet: „legjobb ilyen kompresszoros hőszivattyúk mostanság olyan 300-500%-os hatásfokkal üzemelnek ami azt is jelenti, hogy mondjuk egy 8000W-os szivattyú 40000W-ot képes hő formájában leadni.” Ez sem teljesen így van, ez is függ attól, hogy hány fok differencia van a melegítendő hőmérséklet, és a környezeti hőmérséklet közt. Ha 8kW-ot venne fel és 40kW hőt adna le, akkor energiát termelne, de ez nem így van. Idézet: „Hasonló teljesítményre képesek ezek az elemek, vagy felejtő?” Felejthető.
Szia
Képes rá, de ahhoz nem biztos hogy a mezei változat jó lesz. elméletileg 600-650%ot is tud a drága... de nagyon kicsi teljesítménynél.... néhány adatot ennek a hozzászólásnak az utolsó negyedében találsz róla ittt...
Ez így van
Peltiernél is. Gondolom ez az érték arra vonatkozott,ha a két oldal között nincs hőmérséklet különbség. Amiben egy peltier elméleti síkon többet tud, az az, hogy nincs benne elveszett energia a mozgó alkatrész miatt, továbbá a karno körfolyamat is veszteséges (lehet szarul írtam: D) Peltiernél meg a félvezető ellenállása és hővezetés miatt úszik el teljesítmény. Jah igen hasonló teljesítményre hát kötve hiszem N darab együtt esetleg 8000Wra ha emgnézzük jobb esetben egy peltiernél számolok optimálisan 40Wal és akkor nem szenved még vele akkor az 100darab ez 100*16cm^2=16dm^2 felülete lesz a peltiereknek és tippre 100*4000hufba fog fájni azaz majdnem fél milla csak ez...és hol van még a többi dolog... Nem tudom kompresszort mennyiért osztogatnak, de valszeg olcsóbban jössz ki Ez aztán tényleg gyors volt Idézet: „Ez sem teljesen így van, ez is függ attól, hogy hány fok differencia van a melegítendő hőmérséklet, és a környezeti hőmérséklet közt. Ha 8kW-ot venne fel és 40kW hőt adna le, akkor energiát termelne, de ez nem így van.” A 8KW a kompresszor és keringető szivattyú tejesítménye, a maradék +32KW a környezeti hő amit tud szállítani. Nem energiát termel, hanem kivonja a környezetből. Idézet: „elméletileg 600-650%ot is tud a drága... de nagyon kicsi teljesítménynél” Ez pontosan ez mit is jelent, ez a nagyon kicsi teljesítmény? Idézet: „ippre 100*4000hufba fog fájni azaz majdnem fél milla csak ez...és hol van még a többi dolog... Nem tudom kompresszort mennyiért osztogatnak, de valszeg olcsóbban jössz ki” Egy hasonló paraméterekkel rendelkező rendszer telepítése manapság 2-3 millió körül van.
Eltartott egy ideig, de átrágtam magam a topikon .
A lényege pont az lett volna, hogy minél nagyobb legyen a hőmérséklet különbség,de ezek szerint a peltiernél ez gazdaságosan nem megoldható. Mi lenne ha a két oldal távolsága nagyobb lenne, az oldalakat pedig rézzel kapcsolni(vagy vmivel) a fennmaradó helyet pedig szigetelő anyaggal kitölteni? Talán így kisebb lenne a hővezetés miatti veszteség. Működő képes lenne?
Azért remélem mindegyikőnk tudja hogy 500%os hatásfok az mi attól függetlenül h jó marketing fogás
Amúgy ha 8KW-al 40KW-ot hűtesz akkor mégiscsak korrekt (amúgy meg nehogy kekeckedésnek vedd, mert én sem szeretem a hatásfok szót, inkább jóságot szoktam használni mert azt nem értik félre és mégis megállja a helyét az 1-en felüli szám) Kis teljesítmények: egy 4X4cm-es elemnél mondjuk 5-10W az kis teljesítmény. Ezzel nem lehet nagy hőmérsékleti különbségekig elmenni persze. Efelett mindenképp növelni kell, de a kompresszor sem fog itt olyan jól muzsikálni. Lásd hűtő vagy mélyhűtő. Ha 2-3misi a cucc akkor lehet el érdemes vele szórakozni: )... neked is említem hogy szívesen segétkezek az elméleti részében ha tudok. Amúgy számolj vele ha nem akarod hogy elszálljon a teljesítményfelvétel, egyszóvas gazgaságosan akarod üzemeltetni, akkor nagy dög hőleadót és felvevőt kell csinálnod mindenképp folyadék keringtetéssel, illetve csináltatnod....elektoronikát meg lehet össze tudom rakni valahogy....vagy rakatni: ): ) Lehet megoldható jobban mint egy kompresszorral....de ezt egy módon tudod összevetni: MÉRSZ kompreszornak biztos megvannak ilyen jelleggörbéi ha már piszok drága. Peltierhez meg találsz adatokat. pl egyik oldalon belinkeltem már a mérést.
[quote]Mi lenne ha a két oldal távolsága nagyobb lenne, az oldalakat pedig rézzel kapcsolni(vagy vmivel) a fennmaradó helyet pedig szigetelő anyaggal kitölteni? Talán így kisebb lenne a hővezetés miatti veszteség. Működő képes lenne?[/quote
valami ilyesmire gondoltam: Bővebben: peltier
Hát ha van ennyi időd felőlem nyugodtan, leleked rajta
Am nem tudom mit szeretnél elérni ezzel? Illetve mi pozitívumot. Mert a réz vezeti az áramot, de a hőt is nagyon fejből nem tudom mennyi a hővezetése, de a hőellenállást nem növelné érdemes méretben, VISZONT kapna a cucc még két kontaktust egy n-p adagnál, ami az ottani félvezető réz kapcsolatnak nem tesz jót a feszültségesés miatt. Ezáltal ellenállást növeltél. A réz meg drága Nekem ez a véleményem róla. Ha meg így király lehetne, akkor felmerül a kérdés, hogy a peltier elem miért nem így készül? üdv:B Jah egy képlet lemaradt vagy valami afféle. Amikor ezt nézed egységnyi részen a réz hővezetését illetve az e szerinti változást, a réz hossza de főleg a vastagságától függően. Továbbá meg, ami még az egyenletben szerepel, hogy mennyivel növeli az elektromos ellenállást, ill a kontaktus veszteségét még nem vetem bele. azaz valami optimális értéket kell keresni, hogy az ellenállás ne változzon számottevően de a hővezetés igen. Remélem nem bonyolítottam túl |
Bejelentkezés
Hirdetés |