Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   808 / 2208
(#) Doncso hozzászólása Nov 28, 2009
Hát urak, ma úgy megörültem, képzeljétek el, felhív a barátom, hogy a melóhelyéről hozott nekem egy két "apróságot", mondom jólvan, átugrok, erre kiderül , hogy egy autóra való 1000 éves műszerpark, igaz használni nem tudom őket, mivel szín mérők, illetve felületi érdességmérők, persze minden működik és minden professzionális alkatrészből épült, mondanom sem kell, hogy tele lettem ismert és ismeretlen csövekkel, de ami a legjobban szívderítő volt, az a felületi érdesség mérő belseje, érintetlen, sosem volt szétszedve, eredeti Relco 450V25µF kondik, tele nagy pontosságú remix kondikal és ellenállásokkat, EZ80, ECC , EM, csövek és egy 125w os hálózati, ez remélem jó lesz a PCL86PP-hez, millió egy alkatrész és mind minőségi, trafók, magok, fojtók, csőfoglalatok, szerelési anyagok,ami csak kell, szóval most nagy az öröm. Lesz miből építeni a PCL-t, igazából azt szerettem volna kérdezni, hogy a 125w trafó elég e neki, csak ezt el kellett mesélnem.
(#) rhesus23 válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 28, 2009
Ez alapján számoltam, de ezek szerint rosszul helyettesítettem be. A Za értéke miből derül ki?
(#) 6C4C válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 28, 2009
Jó kérdés, én nem próbálnám ki milyen hamar...
Az adatlapokban nem szerepel erre való utalás...
Ez a C osztályú egyenirányítás amúgy is rendesen igénybe veszi a csövet, nem kell ezt még fokozni a megengedettnél nagyobb kapacitású pufferkondival...
(#) 6C4C válasza rhesus23 hozzászólására (») Nov 28, 2009
A Za az anódköri impedancia, ami az anódellenállás és a következő fokozat rácslevezető ellenállásának eredője (replusza)... A helyettesítő képben benne van az Rt, csak a képlet nemes egyszerűséggel nem számol vele
A kapcsirajzodon az első cső Za-ja természetesen az Ra-val egyezik, de a második csőnél már eredőt kell számolni, ami esetünkben 24,5 kOhm...
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2009
Gratulálok a sok kincshez! Elég lesz a 125 Wattos trafó a PCL86 PP-hez.
Nekem a eredő 6823Ohm-ra jön ki. 7000Ohm belső ellenállás és 270KOhm rácslevezető esetén.
Nézzük meg mégegyszer, csak a pontosítás kedvéért...
Az Ri (Rb) az a meghajtó cső belső ellenállása, ami a 27kOhm ÉS a 270Kohm párhuzamos eredőjére dolgozik, ami a Za...
Ne haragudj, ha esetleg nem eléggé voltak a válaszaim érthetőek, de sajna az egészségem nem a legjobb
(#) Müszi válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2009
Doncso papa,

Örülök hogy örülsz , én is kifogtam egyszer egy magyar gyártmányú sugárzásmérőt, úgy 60kg lehetett, tele csővel, kondival foglalattal, preciziós alkatrészekkel, 300VA-es hálózatival, és sok fincsi dologgal.

Szerintem a 125VA elég lesz hozá, CHZ rajzát rakd össze, Cirok Laci dicséri

Bocs, hogy MSN-en nem tudtam lenni, de elszundítottam, és a telefonon a mobil messenger úgy maradt.

üdv
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Nov 28, 2009
Szuper, ennek igazán örülök. akkor már jobbára a munka mard.képzeld, kaptam még egy nagyon komoly RFT nemtudom mit, persze ebben is ott ült egy 300VA SM trafó, és ahogy bontottam, kiderült hogy remek tekercselő gép lehetne, ugyanis egy tökéletes mechanikai kialakitású rengeteg állásban kapcsolható fordulatszámú fogasketekes mechanika van a bal oldalában, PAPST motorral mindennel, középre kiválóan fel lehet rögzíteni a trafó csévéjét, csupán a gurigát és a szálvezetést kell kitalálni, az egész egy igen profi, csapágyzott mechanika, ennek aztán végképp megörültem. Meg kell egy számláló. Szóval ez egy negyon szuper nap.
(#) CIROKL válasza Müszi hozzászólására (») Nov 28, 2009
Idézet:
„Cirok Laci dicséri
Csabi az kevés hogy én dicsérem ? egyébként az a kapcsolás már elég szépen bizonyított : PCL86pp ! De aki nemszereti a félvezető jelenlétét a csöves erősítőben annak máris elriasztó ! Az én véleményem az csak egy a sok közül de aki eddig hallotta muzsikálni ezt a gépet az csak elismerő szavakat mondott róla , előttem is meg a hátam mögött is .
(#) Doncso válasza Müszi hozzászólására (») Nov 28, 2009
Semmi baj. igazából pont azt a rajzot szeretném, azt hiszem az volt az AAT győztese, az kell nekem.
Neked is van jóhírem, ha nem tudom használni, akkor gyarapodni fog a csőgyűjteményed kettő gyönyörű, makulátlan igen ritka darabbal, ilyenjeid biztos hogy nincsenek.
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 28, 2009
Úgy emlékszem az AAT-on már bizonyított, ez nekem több mint elég.
(#) Müszi válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2009
Hűűűűűű, gyönyörű makulátlan csővek. Jól hangzik! Mit kérsz értük? Kimenőhöz adjak vasmagokat?

üdv
(#) Doncso válasza Müszi hozzászólására (») Nov 28, 2009
Elvileg van mag is, ha jól láttam két akkora mint amit te tekertél, az szerintem jó lenne, a csövekért természetesen, egy kávén kívül semmit nem fogadok el majd a börzén. Remélem decemberbe jössz.
Ha hiszed ha nem, annyira makulátlan, hogy a gyárba betették, és azóta emberi kéz nem érintette.
Így már sokkal világosabb! Én értettem fére az anódellenállást. Azért vagyok kíváncsi rá, mert lehet D3A-val kellene meghajtani a 6C4C-t és nem 6SN7-tel. Kérdés az, hogy melyik vezérelné ki jobban. Láttam már olyan erősítőt, meg egyszer hallgattam is 2A3-mal amiben a pentóda dolgozott és mindenképpen egyszerűbb lenne. Talán még DC csatoltra is meg lehetne tervezni.
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2009
Azok szerintem kicsik lennének PP-hez. PCL86PP-hez kellene legalább SM74, vagy 10cm2-es M vagy EI vas.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Nov 28, 2009
Igen? Jó semmi gond, akkor nézek nagyobbat. Szerintem megoldható.
Még úgyis csak tervezgetek, készülgetek rá. De legalább a többi alkatrész, ilyenek megvannak.
Üdv.
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 28, 2009
Tisztelt 6C4C, kérdezni szeretnék tőled valamit (azért vagyok ilyen udvarias. )
Érdekelne, mit gondolsz a párhuzamos anódtáplálásról SE erősítőknél (végcsőre gondolok), többször szóbakerült a megoldás már, de valahogy mindig el lett kenve bármiféle állásfoglalás, mégcsak nem is lett nevén nevezve a "gyerek", mintha a gondolat már maga is bűnös lenne (vagy az is ?, azért téged kérdezlek, mert szerintem más nem foglalkozott érdemben ezzel). Szokásos technika az SE erősítőknél átvezetni az anódáramot a kimenőtrafó primerjén előmágnesezve ezzel a vasat, amit aztán pl. légréssel megpróbálunk csökkenteni. A váltóáramú (vezérelt) kör ilyenkor is kondenzátoron keresztül záródik (a tápegység utolsó kondiján). Felmerül a kérdés, vajon milyen hátrányokkal jár, hangminőség szempontjából, ha eleve nem vezetjük át az egyenáramot a kimenőtrafón (egyáltalán nem mágnesezzük fel a vasat), hiszen akkor nem kell légrés, kisebb lehet a kimenő, elvileg könnyebb jó átvitelt elérni, a tápellátás bonyolódik némileg attól függően, hogy ohmos (ellenállás), induktív (fojtótekercs), vagy aktív (elektroncső v. félvezető) elemet használunk a nyugalmi "viszonyok" beállítására.
A két táplálási mód (soros ill. párhuzamos) szerinted jelent-e olyan különbséget a hangban, amikor egyikre azt mondhatjuk nem jó, a másikra meg hogy jó (párhuzamos táplálásnál konkrétan kondenzátoron keresztül megvalósított kicsatolásra gondolok a kimenőtrafó felé).
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Nov 28, 2009
Tisztelt Sturbi!

Én személy szerint kedvelem az olyan SE ampokat, ahol nem elektromágnesnek, hanem impedanciaillesztőnek használják a kimenőtrafót. Tapasztalatom szerint még esetleg rosszabb magasátvitel esetén is valahogy könnyedebb hang jön ki az ilyen erősítőből... Hogy miért, azt sajnos nem tudom. Ráadásul a kimenőt csatoló kondenzátor értékének ügyes megválasztásával a mélyátvitel tovább javítható. Ha a cső munkaellenállása fojtótekercs, úgy gondolom, akkor lehetne a legjobb hangzást elérni. Persze vannak próbálkozások aktív munkaellenállás alkalmazására is, esetleg érdeklődés esetén egy publikus rajzot feltehetek ide
Ha valaki mégis "fél" az előmágnesezetlen SE kimenő elvi alkalmazásától, az gondoljon a PP kimenőtrafókra
(#) ferencferenc válasza sturbi hozzászólására (») Nov 28, 2009
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 28, 2009
Köszönöm a választ, nem is tudod mekkora kő esett le a szívemről. Régóta fogalkoztat ez a kérdés, de én magam is mindig elfogult voltam még magammal szemben is, számos kapcsolást is rajzoltam, ahol nincs előmágnesezve a kimenő, de egyetlen oszcilloszkópos mérés kivételével soha nem próbáltam (a csapból is mindig az folyik, hogy rendes SE légréses kimenővel készül), valami miatt azonban mostanában megint elkezdett érdekelni, (alighanem a multkori PA-s megjegyzésed miatt).
Egy-két nagy gyártó is hasonlóan hajt DHT végcsövet 6SN7-el...

Egy jó kis pentódával valóban egyszerűbben boldogulhatsz, a D3A nagyon alkalmas lehet erre, triódának kötve méginkább... De sose feledjük, hogy a pentódák más arányban termelik a páros és a páratlan felharmonikus torzítási komponenseket.
A pentódák sajnos jelentős mennyiségű páratlant is termelnek...
Nem tudom abban az erősítőben amit hallgattál hogyan volt alkalmazva a pentóda...
Egy viszont biztos: sokkal könnyebb meredek nagyáramú pentóda felhasználásával kiváló magasátvitelt elérni
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Nov 28, 2009
Simán ! Nekem 80 W-os van csak az anódnak, és egy 35 W-os külön a fűtésnek !
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Nov 29, 2009
Nekem a 6P14PP-ben egy 120VA-es toroid van egy óra használat után elég jó meleg lesz a trafó. Hőbizti van benne. Szerinted tegyek be egy külön trafót a fűtésnek? Akkor meg tudnám azt csinálni hogy erről letekerném a fűtötekercset és az anódtekercshez még tekernék hozzá, hogy nagyobb fesz legyen.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Nov 29, 2009
Idézet:
„6P14PP-ben egy 120VA-es toroid van egy óra használat után elég jó meleg lesz”
Had melegedjen ha nem vészesen forró ? akkor szerintem hagyhatod a 120VA-as trafót is . Viszont az anódfeszt azért emeldd fel ha van rá lehetőséged ! Annyi biztos hogy én minden erősítőmbe inkább egy csöppet tulméretezem a trafóimat és ezzel a melegedési problémával még nem szembesültem . Fő a biztonság a 6P14 pp-ben is PL - ul 160VA trafó lett alkalmazva , így melegedés kilőve .
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 29, 2009
Néztem a képeidet. Az én trafóm se melegszik vészesen. Nálam inkább a zsúfolt szerelés a gond. Néztem, hogy nálad a végcső foglalat tövében helyezkedik el a katódhidegítő kondi, szerintem az ott is forró lesz.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Nov 29, 2009
Idézet:
„végcső foglalat tövében helyezkedik el a katódhidegítő kondi”
Hát az igaz de a csőfoglalat az a panel fólia felőli oldalán van ,szóval a kondik meg a másik oldalt ! Közte a panel meg aztán meg a foglalat is KB 10 mm magas így elég messzi esik a kondi a cső aljától. meg egy fontos dolog amit én mindig szem előtt tartok az összes erősítőnél a dobozolás tervezésénél , az az hogy mindig ugy tervezem a dobozokat hogy a levegő az tökéletesen át tudja járni és lehetőleg ugy hogy a kéményhatás az tudjon érvényesülni a szellőző járatoknál ! Egy egéssz napi járatásnál sem nincs gondom a melegedésel , szinte csak kézmeleg az egéssz konstrukció . Pedig INOX--ból van a szasszi ami igencsak jól vezeti a hőt
(#) jampi válasza djhans hozzászólására (») Nov 29, 2009
Ha már a trafókról van szó, ki tudna nekem segiteni, egy hálózati trafot akarok tekerni 17,5 c, m2 vaskeresztmetszet 270 v-anód fesz kell + fütés 6,3v+5v.A szek. és a prim. menetszámra volna
szökségem. Drótom 0,2 és 0,35-ös átméröben van.A cséve mélység 15 mm.
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 29, 2009
Nálam is a foglalat a fólia oldalon van, úgy mint nalad. Majd perforált lemezből lesz az alja a doboznak. Azért a te dobozod nagyobb meg a csövek is messzebb vannak egymástól.
(#) djhans válasza jampi hozzászólására (») Nov 29, 2009
A szekunder 270V gondolom szimmetrikusan kell ha lesz egyen cső (ezt az 5V fűtésből gondolom) Én nem vagyok trafó számításban képben de a 0,2 és 0,35mm huzal az a primernek és a szekundernek is nagyon vékony (talán a 0,35 még jó de necces) A fűtéshez meg vastagabb kell 1-1,2mm de majd a hozzáértők megmondják.
Következő: »»   808 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem