Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LPT portos vezérlés
 
Témaindító: creative, idő: Nov 11, 2005
Lapozás: OK   16 / 29
(#) Manyoc válasza Medve hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Tényleg mire jó ha kiszeded a tűket? Szólj az epson-nak hogy kalibrálja át a drájvert. Mint nyomtatót akarod használni tovább, vagy más céljaid vannak?
(#) karesz49 válasza Manyoc hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Nem epson hanem simens, nem nyomtatni akarok vele hanem ez lenne a legegyszerűbb módja a lézergravírozóm építésének. Itt szerintem elég lenne csak a beállításokat megváltoztatni (gondolom én), na meg nem utolsó szempont az sem, hogy erre már nem kellene pénzt kidobni
(#) Action2K válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Felejtsd el a gyári elektronikáját. Nincs pixelenkénti soremelés a nyomtatási parancsokban. 1-2 ezerből építesz egy megfelelőt a motorok korrekt mozgatásához. A többi már csak szoftver kérdése.
Vagy szerezz Line Printert. Bár azok szerintem pedig túl gyorsak.
(#) karesz49 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Köszönöm, hogy így ismeretlenül feltételezed rólam azt, hogy én ilyet (elektronikát) meg tudok építeni, pláne 1-2eFt-ból. Amit ajánlottál "Line Printer" az tulajdonképen hogy működik, hol és mennyiért lehet beszerezni
(#) Action2K válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
A Line Printer egy őskövület, a mátrixok elődje. Egyszerre egy pixelles sort írt ki, majd egy pixelt emelt a papíron, s így tovább. Ócskapiacokon találni ilyeneket, de szerintem ez sem jó, mert noha, a mai modern mátrixokhoz képest tetű lassú, de ahhoz, hogy a lasernek legyen ideje dolgozni, ahhoz már gyors. Mindenképpen házi építésű vezérlés, netán mechanika lenne a járhatóbb út. Egy plottert kéne építened. Bővebben: Link
(#) karesz49 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Mégis inkább a mátrix szerű dolgoknál maradnék mert nem vonalas ábrákat hanem bitmapokat szeretnék a lézerrel fába égetni. 1 leütés=1 felvillanás. Amit küldtél az inkább hasonlít a cnc-re mint arra amit én akarok
(#) Action2K válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Mégis inkább a mátrix szerű dolgoknál maradnék mert nem vonalas ábrákat hanem bitmapokat szeretnék a lézerrel fába égetni.

Pedig az elv ugyan az, csak a mátrix azért mátrix, mert nem egy tűvel "rajzol", egy sorba (vonalban), hanem sokkal.

Amúgy mennyi ideig kell egy átlagos méretű és feketeségű ponthoz a lasert bekapcsolni? Csak mert láttam, van ahol kb egy másodperc. A nyomtatók meg kb egy század másodperc alatt végez egy ponttal és már odébb is áll.
(#) Manyoc válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Mi a tipusa a nyomtatónak? Milyen anyag vastagságot kéoes behúzni?
Szerintem a legjárhatóbb út a CNC. Itt nem kellenek nagy motrok, bármilyen nyomtatóból szinte bontható és építhető. Szerintem felejtsd el amátrix nyomtatót.
(#) karesz49 válasza Manyoc hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Nem tudom miért akartok lebeszélni a nyomtatóról, a mechanikai dolgokat meg tudom egyedül is csinálni, a vezérléséhez kérem a segítséget,
NEM AKAROK CNC-T ÉPÍTENI, NEKEM MÁTRIX KELL
(#) karesz49 hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Pikszelenkénti léptetés és soremelés nem hiszem, hogy olyan bonyolult kérdés lenne, a pikszel méretét pedig ha jól tudom lehet változtatni.
(#) Action2K válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Ha át tudod írni a nyomtatóban lévő programot.
(#) foxi63 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Hali!
a printer legyen akkor tűs, de amikor sort emelsz ,akkor ugye 9 tűnyivel ugrik lejjebb.Ez van grafikánál is....

Ha 1 tűt használsz eredeti printer utasításokkal nem lehet megcsinálni.Marad az, hogy a printerporton vezérelsz egy bitet, és még kettőt az irányoknak.
Ez viszont már cnc felé közelít.
(#) Action2K válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Én ezt tudom, gondolom, Karesznak szántad a hsz-ed.
(#) foxi63 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Szia!
igen neki...
(#) karesz49 válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Én az alapbeállításoknál gondoltam, hogy esetleg meg lehet csinálni, na meg a nyomtatón is vannak kapcsolók hátha azokkal talán, de ugye ezekhez nem értek. Hiába csinálom meg profira a masinát ha a beálítások miatt nem megy
(#) Action2K válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Pár hozzászólásommal elébb írtam, hogy nem lehet ilyen egyszerűen átkapcsolni semmilyen nyomtatót.
(#) Stadi válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Szerintem megoldható a probléma, ha a mechanikát kellően át tudod alakítani, és ha a nyomtató Epson kompatibilis. Zárójelbe írom a vonatkozó ESC/P nyomtatóvezérlő parancsokat.

Egykori középiskolámban ügyes diákok Epson mátrixnyomtatót alakítottak át Braille nyomtatónak...

Kezdjük a függőleges résszel. Egy Epson nyomtató gyárilag 1/72" felbontással képes sort emelni. Ez kb. megfelel egy tű átmérőjének! Természetesen ez az elmozdulás az eredeti papírtovábbító henger, traktor kerületén áll elő. Ezzel tehát meg lehet oldani a "pixelenkénti" soremelést. (ESC J)

Vízszintes mozgás. Létezik parancs az abszolút pozícionálásra (ESC $) illetve természetesen nyomtatáskor automatikusan mozog a kocsi.

Mivel el kell érni az 1x1 "pixel" felbontást, csak a grafikus üzemmód jöhet szóba. (Pl. ESC * 5) 8-bites grafikus módban a nyomtató csak a felső 8 tűt használja. Ezek közül választasz egyet és a neki megfelelő kódot küldözgeted az égetéshez (illetve az adott bit kihagyásával készült bármely kód égetés nélkül továbblépteti a kocsit). Mivel azonban a tű csak egy rövid ütésre elegendő impulzust kap, a lézerhez ezt az időt meg kell növelni (pl. 555 időzítővel). Legjobb, ha az idő lejártáról van visszajelzés a számítógép felé és erre a jelre küldi a következő oszlop kódját.

Igazából az egész megoldás legnagyobb hátulütője, hogy a nyomtató az ESC/P nyelven a papírt csak egy irányba tudja hajtani. Gyakorlatilag persze ez is elég, hiszen egyszerre úgyis egy egész ábrát égetsz "bitmap-esen", de jó már az elején ezzel tisztában lenni. Grafikus módban a fej is csak egy irányban nyomtat.

Egyébként nemcsak monokróm grafikát tudnál előállítani, hanem a lézer bekapcsolási idejét programból vezérelve "szürkeárnyalatos" ábrák is készíthetők.

Végül egy link az Epson FX-1050 leírásához, benne a programozással. Javaslom, hogy a vezérlőprogramot még a nyomtató szétszedése előtt írd meg és próbáld ki.
(#) karesz49 válasza Stadi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Köszönöm a választ, igaz még töbször át kell olvasnom ahhoz hogy megértsem de legalább bebizonyítottad, hogy van szoftveres megoldás. A sötétebb és világosabb részekkel szerintem nincs gond mert: ha sötét akkor minden pontnál villan a lézer ha vilgosabb akkor bizonyos kihagyásikkal (mátrix) mint a sakktábla.
(#) Manyoc válasza Stadi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Ez már nem LPT portos vezérlés, hanem a nyomtató utasítás készletének kivesézése. Sok sikert hozzá.
(#) karesz49 válasza Stadi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Mondom én hogy sokszor át kell olvasnom amit írtál.
"Egyébként nemcsak monokróm grafikát tudnál előállítani, hanem a lézer bekapcsolási idejét programból vezérelve "szürkeárnyalatos" ábrák is készíthetők."

A szürkeárnyalattal nincs gond mivel pixelenként megy a nyomtatás, minnél világosabb valami annál kevesebb a pixel tehát ritkábban villan fel a lézer
(#) Stadi válasza karesz49 hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Idézet:
„még töbször át kell olvasnom ahhoz hogy megértsem de legalább bebizonyítottad, hogy van szoftveres megoldás.”


Igazából nem sokszor elolvasnod kellene, hanem oda kéne ülnöd a gép elé, és próbálgatni a parancsokat, hogy megtapasztald, melyik hogyan működik. Bizonyítani a megoldás helyességét pedig Te fogod, ha megépíted az átalakítást és működik.

Idézet:
„ha sötét akkor minden pontnál villan a lézer ha vilgosabb akkor bizonyos kihagyásikkal”


Ezt megértettem már elsőre is. Te dither-elni akarsz (így hívják a leírt eljárást), de szerintem 72dpi felbontással ez nem ad kellően szép eredményt. Ezért jutott eszembe, hogy minden "pixelnek" lehetne adni több színárnyalatot, így finomabb lenne a rajzolat. Hogy ez égetésnél mennyire jön ki szerencsésen, nem tudom, ki kell próbálni. Az Epson RX-80 nyomtató kézikönyvében volt egy grafikus nyomat, ami egy arcképet ábrázolt és az eredetije gondolom mátrixnyomtatóval készült. Szép volt a kép, de csak messziről. Közelről zavaró volt a dither effekt.
(#) karesz49 válasza Stadi hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Adod ám az ötleteket, na meg sokasítod a problémát, elősször kicsit egyszerűbnek képzeltem a dolgot, de ha megépítettem (meg tudom fogni) a ketyerét foglak ám még zaklatni mert nem olyan egyszerű ez innen nézve.Minden esetre addig is köszönöm
(#) Stadi válasza Manyoc hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Szerintem Te valamit félreérthettél... A többit PÜ-ben küldöm, mert nem akarom szétoffolni a témát.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Dec 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Tulajdon képen mit kellene kezdeni ezzel az io.dll-lel?
Köszi!
(#) zenetom válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Hali!
Mit akarsz? Programozni az LPT portot? Én inkább az inpout32dll-t ajánlom.
(#) Action2K válasza zenetom hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Mert? Az mennyiben jobb? Én eddig az io.dll-t használtam.
(#) zenetom válasza Action2K hozzászólására (») Dec 11, 2009 /
 
Nem tudom hogy jobb-e (valószínűleg ugyanazt csinálja mint a két dll, az io-nak nem néztem utána hogy kerüli meg a a rendszert), de én azt könyebben megértettem
(#) Lpeti hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Valakinek van-e tapasztalata 64-bites rendszerrel?
Én 64-bites Windows7-et használok, eddig xp-n futottak az lpt-s egyzerű programok( pl LLE.exe, léptetőmotor programok) Nekem ez is elég lenne.
De most a 64 bit kiszúr velem.
Tudna valaki erre megoldást mondani? Köszönöm.
(#) Stadi válasza Lpeti hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Win7 alatt többnyire ott szokott elbukni a dolog, hogy nincs megfelelő driver a párhuzamos port kártyához. Ha a port az alaplapon van, akkor azzal nincs gond, valószínűleg az XP-n működőképes programok mind tudják használni. 64 bit <-> 32 bit konfliktusáról még nincs személyes tapasztalatom, de esetleg kompatibilitási móddal lehet próbálkozni.
(#) Pubby hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
sziasztok először is Boldog új évet Mindenkinek.
a kérdésem az lenne h az lpt porton tudok e olyan bemenetet csinálni amit a gépen látok példa h egyszerűbb legyen: egy ajtóra rakok egy érzékelőt és a gépen mondjuk piros ha zárva van és zöld ha nyitva mondjuk a progiba egy gomb az mind1.
ezt hogyan lehet megvalósítani?
válaszokat előre is köszi
Következő: »»   16 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem