Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
A végén movff SZAM3,LATC helyett rövidebb, ha W iratod a LATC-be: movwf LATC. Az addwf SZAM2,0 sorban ne 0 (vagy 1-et) írj, hanem, mint előtte w vagy f-et : addwf SZAM2,w. Idézet: „Közben rájöttem, hogy... Meg volt még benne pár hasonló hiba... Elég elvont, nem túl emberi gondolkodásmódot követel meg a PIC programozás. És basszus... ez tényleg inkább egy elektronikai alkatrész, s nem pedig egy számítógép.” Ezek alapján úgy tűnik, hogy lassan kezded átlátni, hogy mi miért történik. Idézet: „lég elvont, nem túl emberi gondolkodásmódot követel meg a PIC programozás. És ******... ez tényleg inkább egy elektronikai alkatrész, s nem pedig egy számítógép.” Hát igen, nem véletlen, hogy a lefordított kódot gépi kódnak is hívják Amúgy ez az első lépcső, majd később rá fogsz jönni milyen zseni volt aki kitalálta a PIC-et mikor rájössz mit miért úgy oldottak meg... [off]Karomkodni viszont nem kellene
Próbálgatom a szimulátort, de hogyan lehet ebben szimulálni egy gomb lenyomását? Mert csak ezen ugrál oda-vissza a végtelenségig:
Üdv!
Valaki tudna segíteni az MPlab 8.36-os beállításaiban. HI-Tech C fordítóm plugin. PICkit3 fejlesztőkörnyezet. 2 napja szórakozunk vele, de nem hajlandó fordítani. Ez a hibaüzenet: Executing: "C:\HT-PIC\BIN\PICC.EXE" -C -E"main.cce" "main.c" -O"main.obj" -I"C:\HT-PIC\include" -Q -MPLAB -16F87 This compiler will expire in 17 days Compiler operating in demo mode. Some command line options are disabled and compilation is delayed. Register this compiler to enable these options. Error[000] C:\Users\laller\Pictures\main.c 1 : Cannot open include file "16F87.h" Halting build on first failure as requested. BUILD FAILED: Wed Dec 16 09:09:27 2009 Segítségeteket előre is köszi. Üdv!
A stimulus használatával. Az MPLAB SIM helpjében nézd meg a leírását (Using Stimulus).
View menü > File Registers > kiválasztod pl. a PORTB sort és a tartalmára kétszer kattintva, beleírható új érték (az ablakban jobb egérgombbal ki lehet választani a bináris megjelenítést is, ez esetleg megkönnyítheti a pontos bit-kiválasztást és átírást)
Privátban küldtem volna 2 hasznos, magyar nyelvű anyagra mutató linket, de privátot ugye nem szeretsz kapni, ki van írva, nyilvánosan nem írom be a linket, mert főiskolai jegyzet, e-mail-ezni meg nem vagyok hajlandó, mert az itt, helyben használható és gyors priváthoz képest körülményesebb lenne az egész.
Szia!
ez neked nem mond semmit: Idézet: ?„Error[000] C:\Users\laller\Pictures\main.c 1 : Cannot open include file "16F87.h" ” Rossz elérési utvonalat adtál meg a 16F87.h-nak (nincs ott) vagy rosszul van beállítva a fordítónak hol keresse a PIC header fájlokat...
Néztem a Pic24fj128ga008-as adatlapját, és rákerestem a 100nF-re.
Nem talált ilyet. Meg tudjátok mondani melyik szekció foglalkozik a 100nF-es szűrőkondik szükségességéről?
Egyik sem, mert az minden logikai áramkörnél szükséges, nem csak a kontrollereknél. TTL és CMOS kapukhoz szóló leírásokat (application note, cookbook) keresgélj, ha nagyon érdekel a dolog miértje. Ha nemnagyon, akkor elég annyi, hogy mindet tápláb-pár közé kell 100nF kerámia.
icserny #580165 válasza + keress ebben a topikban "stimulus"-ra. Én is raktam fel a használatáról magyar leírást.
Közben meg is kerestem: Bővebben: Link
Bocsi, hogy csak most, de szabin vagyok és ilyenkor korán fekszem, későn kelek! Látom te nem szoktál aludni!
Sikerült rátalálni a stimulus részekre, sikerült stimulust kreálni? Norberto hozzászólásához annyit tennék hozzá, hogy az csak akkor működik, ha a port kimenetnek van állítva. Próbákhoz megteheted ezt is, de ne felejtsd úgy, mert annak PIC lábhalál lehet a vége. A stimulust egy-egy lábra kézi kattintással könnyű beállítani, de lehet programfutás időpontokhoz előre letett(fájlba) időpontokkal is operálni. Ez már elég macerás, és csak akkor kell, ha valami nagyon nem sikerül. Én is inkább csak a kattintós módszert használom a legtöbb esetben.
Ez elektromosságtani alap kérdés a TTL-CMOS elektronikáknál. De nem csak ez. Azt sem találod sehol, hogy hogyan kell illeszteni egy mátrixot, vagy egyéb elektronikai alkatrészt. Attila86 épp most jegyezte meg, hogy ez bizony egy elektronikai alkatrész. Ő jó sorrendben kezdett PIC-ezni...
hi!
igen, észrevettem először tényleg rossz helyen kereste, de aztán beállítottam és mégis ugyan azt a hibaüzit kaptam nem nagyon értem az mplab működését. mit kell beállítani az mplab-ban ahhoz h build succesfull -t kapjak.
Még mindig rosz helyen keresi!
Talán ha a programból legalább anyit megadnál hogyan hivatkozol a 16f87.h-ra...
Error [141] C:\Users\laller\Pictures\main.c; 1.20 can't open include file "p16F887.h": No such file or directory
********** Build failed! ********** Új project esetén! Ezt kaptam és most jó az elérési útvonal tanácstalan vagyok!
#include < p16F887.h >
#FUSES NOWDT, RC, NOPUT, NOPROTECT, BROWNOUT, NOLVP, NOCPD #use delay(clock=4000000) #byte PORTD = 0x08 //PORTD regiszterre mutató pointer //================================================================ void main(){ //================================================================ set_tris_a(0b00011111); //PORTA0:5 bemenet set_tris_d(0b00000000); //PORTD kimenet output_d(0b00000001); //első led bekapcs for(; { if(!input(PIN_A0)) { //ha gombic 1 van lenyomva rotate_left(&PORTD,1); } if(!input(PIN_A1)) { //ha gombic 2 van lenyomva rotate_right(&PORTD,1); } delay_ms(100); }//for }//main
Ez nem Hi-Tech kód, hanem CCS kód! Azért nem fordul, mert nem a hozzá való fordítóval akarod fordítani! Ehhez a CCS fordító kell!
Vagy ha legalább egy olyan progit segítenél írni, amiben egy LED világít, hogy a beállításokkal legyek tisztában.
A proci: Pic16f877A, de sehol nem találunk .h file-t. Feltettem ugye a Hi-Tech C-t is, abban elvileg van hozzá p16f877A.h, de én nem találtam.
Hahó! Ébresztő! :nezze: potyo írta
Itt még belefér, hogy nem látta még a hozzászólásomat, amikor írta.
Én el szoktam olvasni amit írok. Hátha kisbetűvel írtam egy mondatkezdést, vagy valami ciki hibát vétettem!
Kezdett gyanus lenni, mert a Hi-tech-nél az include fájlok nem 'p'-vel, hanem 'pic'-kel kezdődnek és külön nem is kell velük foglalkozni...
Ez, bizony, ahogy potyo írta, CCS, nem Hi-tech!
...és még annyit, hogy ez a kód Topi "Nullától a robotokig..." cikkének első részéből van. ( A "gombic"-ok vezettek nyomra )
A cikkben, a kód elé oda van írva, hogy ez CCS! Úgyhogy nyugodtan jöhet a: Idézet: „Hahó! Ébresztő! :nezze:”
Hi-Tech C fordítóhoz:
Idézet: „Vagy ha legalább egy olyan progit segítenél írni, amiben egy LED világít” a samples/misc mappában van egy led.c demóprogram Idézet: „Pic16f877A, de sehol nem találunk .h file-t” #include "pic.h"-val kell kezdeni, s az MPLAB menüben Configure/Device menüen kell a pic16f877a mikrovezérlőt kiválasztani. Egyébként PIC16F877A esetén a pic168xa.h állomány lesz becsatolva, de ez már a fordító dolga. Ui: a demóban csúcsos zárójelek között áll a pic.h, de az a Fórum nem szereti, ezért írtam idézőjelet.
működik a fordító köszi a segítséget!!
Most már csak abba kérnék segítséget, h hogyan tudnám ezt kiírni a pic-re mert azt írta a pickitt3 h minden ok elvileg ír olvas csak nem működik. Idézet: „olvas csak nem működik.” Feltételezem, hogy nem böktél rá az MPLAB menüben a Programmer /Release from RESET menüpontra, s RESET-ben maradt az áramkör.
Sziasztok,
Egy PICkit2-est kaptam aminap es azt szeretnem gyakorlat keppen programozni, de sehogysem jon ossze. Amit idaig hasznalok az egy MPLab v8.40-es es egy PICkit 2 v2.61-es software. MPLab-ban annyira sikerult eljutnom hogy mikor Debugger modban letesztelem akkor az animatevel szepen csinalja a dolgat, de viszont ha a generalt hex filet beirom a microchip memoriajaba (PIC16F917) akkor az nem csinalja amit kene. El tudnatok egy kicsit igazitani, mit es hogyan csinaljak? Koszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |