Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség szabályozó

Témaindító: zoz11, idő: Okt 29, 2006
Lapozás: OK   6 / 13
(#) Directors válasza lapose hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

köszi szépen.
(#) lapose válasza Directors hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Szia!

Szívesen!
(#) Krisz015 hozzászólása Aug 12, 2009 /

Sziasztok! Nem tudom, hogy jó helyen kérdeme-e (előre is bocsánat, ha nem), de mivel kezdő vagyok, így fel merem tenni a kérdést! Van egy 7812 Feszültségszabályzó IC, 12V/1A - ezt hogyan kell bekötni?
(#) Frankye válasza Krisz015 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Kukkants bele az adatlapba, azon belül a 4. sz. ábrába (4. oldal teteje), ott láthatod, hogy milyen áramköri elemek kellenek még mellé. A tok bekötése pedig a 3. ábrán látható, tokozásonént (3. oldal tetején).
Ha nem erre van szükséged, akkor fogalmazd meg egyértelműbben a kérdésedet.
(#) Krisz015 válasza Frankye hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Tulajdonképpen egy 4.8 V-os áramforrásból akarok 12 V-ot csinálni. Egy másik topicban azt írták, hogy ez kell hozzá....Az a baj, hogy nem értek hozzá...
(#) proli007 válasza Krisz015 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Hello!
- Ezzel a stabival, csak nagyobb feszültségből lehet kisebbet készíteni. (Minimum 15V)
- A megoldás teljesítménytől is függ, de a StepUp konverter kell hozzá pld. MC34063. Nézd meg az adatlapját.
üdv! proli007
(#) Krisz015 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

4 db sorba kötött 1.2 V-os, 600mAh-s akkumulátorok az energiaforrás....

Hello!
Igazából nem az aksi kapacitása a lényeg (csak akkor ha tudni akarod meddig fog róla menni), hanem hogy a 12V-ot hány mA-el akarod terhelni. Mert a kapcsolást, az szerint érdemes megválasztani.
üdv! proli007
(#) Krisz015 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Egy 30 LED-es 200mA-es 2.4W teljesítményű LED szalagot akarok üzemeltetni... Itt található meg az a LED sor (5084UW-30-12V)....

Hello!
Hát ez nem biztos, hogy nyerő. Mert kérdés, hogy meddig akarod róla üzemeltetni?
Ha 2,4W-al számolunk, és a konverternek 80% a hatásfoka, akkor az aksiból kb. 3W-ot fog fogyasztani. Ez 625mA áramot jelentene, ami több mint az 1C terhelés az aksinak. De ekkor a kapacitása, jóval kisebb lesz, mint 600mAh. Tehát, valószínűleg 15..30percig fog üzemelni. De az aksi egészségének sem lesz jó ez a terhelő áram.
üdv! proli007
(#) Krisz015 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Néhány óráig akarom, hogy világítson. A lényeg, hogy viszonylag nagy fényt adjon és lehessen üzemeltetni ilyen akkumulátorról. Tudnál nekem valami tanácsot adni?
(#) siószerviz hozzászólása Aug 15, 2009 /

sziasztok
egy kissegítséget szeretnék kérni tőletek
0-30V egyen feszt szeretnék szabályozni nemtalálok sehol semmilyen rajzot,szeretném megépíteni,ha van valakinek kérlek benneteket küldjétek el

köszönöm
(#) lapose válasza siószerviz hozzászólására (») Aug 15, 2009 /

Szia!

Itt van több is:Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Krisz015 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Hello!
Sajnos a teljesítmény/hatásfok dolgot nem lehet mellőzni. Tehát ki kell találni, hogy ténylegesen hány órát szeretnéd járatni.
- 12V/200mA fogyasztás és kb. 73% hatásfok mellett, kb. 650mA lesz az áramfelvétel 4,8V-on. Akkor jársz el tisztességen, ha ez az áram nem nagyobb, mint az aksi kapacitásának ötöde (C/5). Tehát az aksi minimális kapacitásának 3250mAh-nak kell lenni. Állítólag ma már van ilyen kapacitású aksi. Ezzel az aksival, akkor kb. 4..5 órát fog menni.
- Az áramkör megvalósítható, (bár neccesen) a 34063-al. Tekercsnek 100uH kell, visszacsatolásban, pedig 1kohm/9,1kohm. Áramfigyelőnek 0,22ohm, kollektor ellenállásnak 180ohm. (Rajz, az adatlapon)
- Én minden esetre, TL1070-et használnék, csak ennek ára kissé húzósabb. De a MAXIM IC-k között is találsz Step-Up konvertereket.
üdv! proli007
(#) mhatalyak hozzászólása Szept 14, 2009 /

Szép jóestét mindegykinek!

Kellene egy olyankapcsolás, hogy 0.5V és 4V között kellene szabályoznom a feszt. (12V-ról) egy 47Kohm os potival, valaki tudna nekem segíteni? Fontos lenne!

Köszönöm előlre is!
(#) proli007 válasza mhatalyak hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Hello!
A stabilitás és a terhelő áram sem mellékes tétel..
Mert ha nem akkoe a poti tetejére kötsz egy 100kohm-os, alá pedig egy 6,2kohm-os ellenállást és már kész is vagy.
üdv! proli007
(#) mhatalyak válasza proli007 hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Tehát akkor hogy is?? Nemértem , letudnád rajzolni nekem, vagy valaki más?
(#) mex válasza mhatalyak hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Igy kell:
(#) mhatalyak válasza mex hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

köszönöm a rajzot mex és nekedis köszönöm a segítséget köbzoli. Mostmár értem
(#) pityu_18 hozzászólása Nov 30, 2009 /

Sziasztok.Lenne egy pitbike (az a kis cross motor szerű valami )
Erre szeretne a tulaj egy feszültségszabályzót.Valakinek van valami kapcsolása ami jó lenne?Köszi.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Dec 14, 2009 /

Helló mindenki!

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/357/drimmer_kapcs.gif

Itt a kapcsolásoknál találtam ez a szabályzót. Szerintetek egy kisebb teljesítményű 230-as villanymotor fordulatát lehetne vele szabályozni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) mex válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ha univerzális (kefés) motor, akkor igen, ha aszinkron, akkor nem.
(#) (Felhasználó 20218) válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Konkrétan egy dupla tekercselésű mosógépmotor. Ha jól logikázok akkor az nem lehet kefés... :no: És aszinkronnál mért nem működhet? Nem szeretnék (vagy inkább nem tudok) frekvenciaváltót építeni neki...
(#) Görgő hozzászólása Dec 27, 2009 /

Sziasztok!

Egy egyenáramú modellautóknál használt feszültségszabályozót szeretnék kicsit ,,komolyabb" célokra használni. Egy használt, váltóáramú porszívómotor sebességét szeretném vele változtatni.
A kérdésem tehát így hangzana: érdemes-e ezt a feszszabályzót használnom a későbbiekben, vagy építsem meg a Cikkek meüpont alatt található darabot?

A válaszokat előre is köszönöm!

Képek:
(#) Görgő válasza Görgő hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

és még
(#) Abukodonozo válasza Görgő hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Szia! Nem minden kapcsolásban használhatod ugyanazt a feszültségszabályzó(-t; áramkört)! Lehet, sőt biztos, hogy a modellautóban kis feszültséget szabályozott, kis terhelést bír el stb. Milyen feszültségszabályozóról van szó?
(#) Görgő válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Hát igazából típus szerint nem tudom megnevezni, mert mondom, hogy egy játékból, avagy modellből szedtem ki. A képek lehetnek a támpontok. A márka valami ARTIN.
(#) Abukodonozo válasza Görgő hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

A pórszívómotorról még tudsz valamit? :lookaround:
(#) Görgő válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

140 W, nagyon gyors fordulatú.
(#) Görgő válasza Görgő hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Sajna most el kell mennem, este leszek addig is jöhetnek az ötletek
Következő: »»   6 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem