Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 313
(#) pipi válasza didyman hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

átmérőben is különbözhetnek, emiatt más lehet az égési fesz, meg az áram
(#) Mumtaz válasza pipi hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Mi a valószínű?
Ez egy Samsung 960B 19"-os.

Annyira nem szedtem szét, hogy lássam, mert ebbe a rumliban tuti, hogy elveszne pár csavar, vagy egyéb komponens.
(#) pipi válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

szedd szét, mérd meg az átmérőt, meg a hosszt, olyan csövet szerezz

Azt hiszem, tényleg nem marad más választásom.

Nos hát szétszedtem. Rögtön szembe tűnik, melyik fénycső szállt el, de én még ilyet nem láttam. Nem simán ki van "égve", hanem ki is van lyukadva. Ez látszik a második képen, a másik képen a másik vége.

Pár dologgal viszont gondban vagyok/leszek:
A fénycsövek páronként közös "gumifoglalatban" vannak. Az még rejtély, hogyan fogom csak azt az egy fénycsövet kicserélni.
A másik probléma az, hogy egyáltalán hogyan fogom onnan a fémkeretből kiszedni a fénycsöveket.

Egyébként meg honnan mérjem a fénycső hosszát? Honnan kell számolni, mert a "gumifoglalat" belső felétől (ahonnan a fénycső már látszik) a másik végén lévő belső feléig 376mm, míg a "gumifoglalat" külső felétől a másik külső feléig 393mm.
(#) kadarist válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szia!

Az a lényeg, hogy ne lógjon ki a fénycső a tokjából. Tizedmilliméterre egyezőnek nem kell lenni a fénycsöveknek. Szerintem párban cseréld a csöveket, mert a másik vége is eléggé fekete.
Beszerzési forrás:Bővebben: Link
(#) Mumtaz válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Sajnos mind a háromnak ennyire fekete a vége. De most nem fér bele a keretbe, hogy mindet kicseréljem.
Amelyik meg kilyukadt, az még a fényvezető plexit is megsütötte egy picit.
(#) didyman válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Tipikus elröppenés, és kapaszkodj meg, nem a cső az elsődleges hibaok, hanem a hozzávezetés forrasztása. Átmérő első körben nem számít nagyon, én hosszt írtam, az az elsődleges. A fémrácsból kiszedni kicsit szopó, a cső meg hajlékony. A végdugózás rá van öntve sokszor a vezetékre, ezzel ha sokmindent nem tudsz kezdeni, akkor szilikonkaucsukkal kell alkotni hasonló formát.
(#) didyman válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

MINDET cserélni KELL. Az eltérő állapotú csövek miatti szórás önmagában elegendő az inverter lassú elhalásához. Bár vélhetően páronként vannak közös trafóról járatva, de akárhogyis, nem jó dolog asszimmetrikusan terhelni.
(#) Mumtaz válasza didyman hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szilóval? Az igen.
Mondjuk van az is, meg folyékony műanyagos ragasztópisztoly. Bár utóbbi nem igazán szeresse a meleget.
(#) Mumtaz válasza didyman hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Szerintem azt fogom csinálni, hogy most kicserélem azt az egyet. Aztán később (kb. 1 hónap múlva) a maradék hármat. Annyit csak kibír.
(#) Mumtaz válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Meg vagyok győzve. Azt a kettőt cserélni kell, mert a másik is el van pukkanva. Valószínűleg az eldurrant vitte magával és az is elrepedt.

Rakj bele LED-sort. A fehér LED-ek színhőmérséklete megegyezik a fénycsőével. Persze nem az inverter kimenetére kell kötni, hanem az inverter tápjára (24V körül).

És a fényerősség szabályzás?

Egyébként most jöttem vissza a HQVideo-tól. Pechemre csak 1 darab van nekik a fénycsőből, pedig telefonba azt mondták, hogy van. Azt az egyet nem hoztam el, mert sok értelme nincs, ha úgysem tudom összerakni.
(#) didyman válasza kadarist hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

És a spektrális eloszlása is egyezik?

Egy FET utólagos beépítésével a háttérvilágítás kikapcsolását is meg lehet oldani. A fényerő szabályzás a monitoroknál, tévéknél nem a fénycsövek fényerejének változtatásával történik, hanem az LCD-panel vezérlésével, úgyhogy egy gonddal kevesebb. A LED-es megoldást teljesen jó eredményt nyúlt. Rengeteg külföldi oldalon lehet építési leírást találni (LED LCD backlight).
(#) Mumtaz hozzászólása Dec 28, 2009 /

Lemértem a fénycsöveket pontosan. 2.45mm átmérőjű.
Találtam helyet, ahol rendelés után holnap délre megvan, viszont 2.6mm átmérőjű. ennyi eltérés számít, vagy ennyi adódhat az üveg falvastagságából is?

Mondjuk van itt nekem szkennerből kitermelt, pontosan 2.6x245mm-es összehasonlításnak. Bár nem tudom, minek összehasonlítani, de van.

Egyébként darabonként 300Ft-al olcsóbb, mint a HQ Video-nál.

Szabad megtudni a hely paraméteretit, ahonnan jön a cső?

Még nem rendeltem meg, mert nem vagyok biztos benne, hogy jó lesz az átmérő miatt.

Számít, vagy nem számít az az 1-1.5 tized mm eltérés?
Hely van annyi, hogy dúdolva beférjen.
(#) gyuszuSS válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Semmit nem jelent az az átmérőkülönbség.
A hossza a legfontosabb.
Egyébként a hq-nál inverter is kapható, ami két csövet tud táplálni,nem egészen 1000 Ft-ért.

Én is vettem 4 db-ot a 350 mm hosszúból,de még nem építettem be.

Egyébként ha Sininél kell egy napot várni rá akkor ő is a hq-tól szerzi be-szerintem.

gyuszuSS
(#) Mumtaz válasza gyuszuSS hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

A Sini nagyker is. A raktárukban van, csak a mintaboltjukban nincs
(#) didyman válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Sziló 2-300 fokot elbír vulkanizáltan.
(#) didyman válasza kadarist hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Értem. Akkor az inverter vezérlőjébe bekötött brightness vezeték csak véletlen kerülhetett oda . A kontraszt megy az LCD vezérlésre, a fényerő az az inverter dolga.
(#) didyman válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Írtam már kétszer is, hogy nem az átmérőt kell nézegetni.
(#) didyman válasza gyuszuSS hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Biztos, hogy nem a HQ-tól szerez be, saját hálózata van, és tagja számos nagyobb dolognak is.
(#) Mumtaz válasza didyman hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Meg a HQ feltételesen mondta, hogy megrendelve akár holnapra is meg lehet, ha a beszállítójuk dolgozik a két ünnep között is. A Sininek meg van raktáron, csak nem a mintaboltban. Délután nem voltam itthon, mire hazaértem és leadtam volna a rendelést a sininél, már nem vették fel a telefont. A központi számon azt mondták, hogy telefonon csak 17:30-ig lehet elérni őket, de ha délelőtt megrendelem, akkor délután 1 után átvehető a mintaboltban.
(#) Mumtaz hozzászólása Dec 29, 2009 /

Beillesztettem a fénycsöveket. Viszont az új fénycsövek gyári kábelét leszedtem és a monitor saját vezetékeit forrasztottam rá. Szilóval ragasztom be a fénycsöveket a helyükre és ezzel szigetelve a végükön a forrasztást is. Más úgy sem jöhetne szóba, mivel kevés a hely.
(#) kadarist válasza Mumtaz hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

És, működnek?
(#) Mumtaz válasza kadarist hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Míg a sziló nem szárad ki teljesen, addig nem próbálom ki, mert a sziló, míg nedves, addig vezeti az áramot.
Következő: »»   10 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem