Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   12 / 75
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Mehet a dolog, kérem majd az okosságot emailba, hogy az kerüljön bele amit akarsz! A freki mérőjé természetesen adott!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

OK, köszi előre is! Még megvárom, hogy erdgab visszajelezzen, hogy vegyem-e meg Neki is a PIC-et, azután küldöm őket egyben, meg levélben a PIC-ek.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Sőt ha van érdeklődés, nyákba is tudok segíteni, van egy jóismerősőm Makói, igen jó minőségű nyákokat csinál reális áron kifúrva. De legalább 10db kellene hozzá. Ha lesz érdeklödő elindítom! Bár lehet akkor is ha nem jó lesz a boltba!
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szerintem kevered az LC mérővel, de irány a net ! Frequency counter 16F628
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Én ahogy látom azok led kijelzősek! De csak alaphangon néztem utána!Bővebben: Link

Még is találtam!Bővebben: Link

Még egy, de ezeknek nincs rendes bemeneti foBővebben: Linkkozatuk amatőr rádiós célokra készültek, ott meg van kraft!

Na erre meg végképp nem tudok semmit lépni, 13 éve aktívan foglalkozom számítástechnikával (napi szinten), de a programozás sosem tudott meghatni!
(#) erdgab válasza Frankye hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Küldtem privátot.
(#) Frankye válasza erdgab hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Köszi, ment a válasz is!
(#) erdgab válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Üdv János!
Köszönöm előre is a szívességedet!
Ment privát!
(#) (Felhasználó 5823) válasza erdgab hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Természetesen ingyenes a dolog! Azt a 300Ft postát meg kibírom valahogy! Majd segítessz ha megakarom építeni az inverteres hegesztőmet, bár én csak szakmai kíváncsiságból teszem majd, mert annyi a hegesztő itthon mint csillag az égen!
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Azt hiszem,megteszem az előkészületeket a frekimérő megépítéséhez.Addig is próbálom megtervezni a panelt az én kijelzőmhöz,ez egy HDM16216-2A típusú kijelző,ilyennel építettem meg az LCM3 műszert is.Egy oldalon 2x7 kivezetése van.Arra gondoltam,hogy a két panelt egymás alá építeném meg.Talán ez a szerkentyű is működni fog,legalább meg tudom mérni a hegesztőimben is,hogy mennyi is az az annyi frekvencia,amin a gép megy.Jut eszembe,ott 12-20V tartományban kellene a jel frekijét megmérni,kell nekem ezen mérő elé még valamit alkotnom,mondjuk egy feszültség osztót,nehogy túlhajtsam a bemenetet?Arra is gondoltam,hogy a bemenetet egy kapcsoló segítségével ketté bontanám,hogy TTL jeleket is tudjak közvetlenül mérni.TTL jelnél vezethetem a jelet közvetlen az SN74HC132 egyes lábára vagy kell még ide egy kondi?Bocsánat a sok láma kérdésért,de én csak egy szerkezetlakatos vagyok,bár nagyon lelkes amatőr
Természetesen,szívesen segítek János,amiben csak tudok és másoknak is,hiszen én is rengeteg segítséget kapok Tőletek

P1010095.JPG

(#) wszmecs válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Én más irányba keresgéltem . Bár ezek lehet , hogy feleslegesen tulkomplikáltak .
01... 02... +03...

Bocs, de aludtam egy kicsit, én az eredeti kapcsolásból meritenék, ellétennék egy osztót és egy diódás védőáramkört! A diódák biztosan megfognák, ha az osztó számításába hiba csúszna! Én szeretem ha van védelem, sokszor jól jött! Mivel Fet-es a bemenete, így elég nagy ellenállsú osztót lehet alkalmazni! És még marad a jól bevált 1 mentes tekercs, ha van trafó annak a közelében ezzel is lehet mérni!

weedfreq.gif

Akkor elvileg az eredeti,általad linkelt,kapcsolást is megépíthetem az elején kiegészítve egy ellenállásos fesz. osztóval,akár több lépcsős is lehetne.Elég az 1M előtét szerinted?Gondolom a vicsys által használt program akkor is jó lehet,hiszen az elején változtatnék csak a kapcsolásnak a többi maradna az Ő általa is használt kapcsolás.A védelmek mindig jól jönnek,én is szeretem,ha van,sok problémától megvédi az embert.

A vicsys féle tökétes ezt én kis adapterként elé alkalmaznám! Vagy estleg a panelra átkapcsolhatóan! Azt meg ki kellene kísérletezni! Mondjuk a specifikációban benne van hány milivolt az érzékenysége különböző frekvenciákon!

Amit linkeltem a fet elég nehezen beszerezhető, én csak az antiparallel diódákat venném át!

Holnap áttúrom a régi "irodalom" anyagaimat,megnézem van e valami helyettesítő javaslat az MPF102 fetre,bár semmi különlegeset nem látok bent.

Te tudod, de vicsys féle nyák inmáron tölétes! Sokszor hihetetlen jó ez a bemeneti érzékenység, ezt én nem bántanám, hanem építenék egy osztót egy Jaxley-vel és annak külön egy BNC és azt kapcsolnám a bemenetre! Az antiparallel diódákat meg az osztó végére tenném!

Vicsys igen jó megoldást talált a bemenetre, ami a bázis pozitívra húzásával stabil is lett. És ez a fet minden zöldségesnél kapható!
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

A vicsys féle kapcsolás a fetben levő védődiódákra támaszkodik, de mint nap mint nap tapasztaljuk ez alkalmanként kevés! Itt az adatlapja a fetnek!

BF961.pdf

(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Megint nagyon örülni fognak, de beszélgetek magamban! A kapcsolás érzékenysége jelalak függő 200mv-os jelnél 20Mhz-et egy 10k ellenálláson keresztül csak a négyszögjelet mérte pontosan a háromszöget és a szinuszt felezte, ötödölte! (ez utóbbi sacc a pontos értékekre nem emlékszem) De talán 4Mhz-t és 10Mhz írt ki! Ja a párhuzamosan kapcsolt szkóp közben kis jelszint eltérést mutatott! (a váltásoknál)
(#) gydanee válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Idézet:
„Megint nagyon örülni fognak, de beszélgetek magamban!”

Engem érdekel amiről írsz!
Tegnap feladtam a régi NYÁK tervel elkészített műszer élesztését. Nem vagyok szerencsés ezzel a NYÁK-al.
Már kezd normális alakot ölteni az eredeti kapcsolásról készült NYÁK tervem. Az tuti jó lesz, ha a kapcsolási rajz is jó.

Egyébként a nemrég felrakott Vicsys kolléga által javított NYÁK tervben egy átkötés került fel, az nálam nem volt meg... lehet az az oka hogy nem indult a kapcsolás?
(#) (Felhasználó 5823) válasza gydanee hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Két változás van! A pic 2 lába most már oda megy ahova kell és a BF bázisa a pozitív tápfeszre van felhúzva, ja ezért kapott egy 100n-os hidegítő kondit! Ez a nyákot nyugodtan lehet használni tökéletes!

Az ellenállást én is a tápra húztam fel. Direkt meg néztem, és csak az átkötés nincs ott nálam. Amúgy ha azt ellenállást nem húztam volna fel, akkor se az lenne a tünet hogy nem ír ki semmit a kijelző, az már csak a mért értéket változtatta.
Pontosabban:
Idézet:
„Megépítettem a PIC-es frekimérőt. Azonnal indult. Köszönöm a kapcsolást! Észrevételem a következő: Szabadon hagyott, vagy testre kötött bemenetnél a kijelző összevissza jelzett KHZ nagyságrendben. A BF240-es tranzisztor kollektorán 2,8V-ot mértem. (Tiltott sáv a 74132-nél?) Ez nem lehet jó, ezért a tranzisztor bázisát felhúzó ellenállást (47Kohm) átkötöttem a kollektor helyett a +5V-ra. Így már stabil lett a működése bemenőjel nélkül is. (Ekkor nem ír ki értéket.) Még egyszer köszönet a kapcsolásért! Kökény János”

A konkrét dologra, csak azért nem tudok válaszolni, mert ezt kellene tenned. Sprint layout indit gyártassz egy jpg-t amin valami grafikus alkalmazással bejelölöd a szerinted vélt eltérést! Nálam kb. 5 perc, Erre tudnék válaszolni! Így csak azt tudom mondani használd az új nyáktervet!

A hülyeséget a PIC 2-es lábnak a nem bekötése okozta, de ez javítva (hála vicsys-nek)

Bár a cikkben még nem, most szedtem le, hogy a kérdésekre tudjak válaszolni, én 2 és fél éve építettem, így már elég ködös! Ott még a régi nyákterv van!

Bekarikáztam az átkötést.

freki pcb.JPG

Az csak azért van, mert ahhoz, hogy a 2-es lábat be tudja kötni a 74HC132-nek máshonnan kellett tápot adni! Ugyanis a 14-es a tápfesz! Nézd, lásd, értsd meg!

Ja bocs a stilusért, volt egy csomó tanulóm! (nem elektroműszerész) de mindenki azt akarta csinálni a saját szakmája helyett. Néha hagytam magam elcsábulni!

Akkor még mindig nem stimmel valami a bemeneti körben.Elvileg a tranyóknak TTL szintre kellene hozni a bemeneti "bármilyen" alakú jelet,hogy aztán a 74132 egyes lábán haladhasson tovább.Vajon magasabb bemeneti jelszinten is így viselkedik?Nem csak az lehet a baj,hogy nagyon alacsony volt a jelszint,esetleg 1 vagy 2V jelszinten is ez a helyzet?

Természetesen azért csinálta, erre is irányult a mérés! Ha magasabb jelet kapott rendesen írta az értékeket. Ezt csak azért említettem, mert amivel te dolgozol az sosem egy makulátlan négyszögjel!
Következő: »»   12 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem