Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Megújuló energiák
 
Témaindító: fantom45, idő: Jan 1, 2010
Lapozás: OK   2 / 6
(#) huhuu válasza Stadi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ez tök jó ötlet! Hűtőközegnek lehetne használni akár kocsik hűtőfolyadékát az nem fagy meg.
Itt egy idézet amit most találtam neten:

Idézet:
„A hűtő tekeri legjobban a villanyszámlát
A hűtőgép egy átlagos család áramfogyasztásának harmadáért felel, és mivel folyamatosan működik, különösen fontos, hogy energiahatékony legyen. Ez azonban nem minden, a helyes használattal akár évi ötezer forintot is spórolhatunk a villanyszámlán – energiatippek a FigyelőNeten.”


innen az idézet: http://www.fn.hu/zold/20080423/huto_tekeri_legjobban/

Illetve most találtam ezt, jó olvasmány: http://www.reak.hu/kk/017.htm
(#) Piszkos válasza somtibi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Üdv!

A Stirling motor nekem is nagyon szimpatikus. Rengeteg maradék hő van ami nincs felhasználva. Pl lakásokba fűtésnél a kéményen keresztül rengeteg forró gázt engedünk ki, ráadásúl rendszeresen, nem esetleges mint monjduk a napsütés energiája vagy a szél. Egy hőcserélőn keresztül meghajtott stirling motor szerintem simán el tudná látni egy lakás világítását ha ledesítve lenne.
(#) Stadi válasza Piszkos hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Azért vigyázni kell azzal a kéménnyel, nehogy a huzat rovására menjen a dolog.
(#) erbe válasza somtibi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
A Stirling motor semmiféle külső szabályzásra nem szorul. A fordulatszám a hőmérséklet különbségtől és a terheléstől függ.

Megújuló energiák eddig is jelen voltak a fórumon.
Napelem, szélerőmű építése, generátor építése, inverter, stb.
(#) huhuu válasza huhuu hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Sajnos most hogy tovább gondolkodtam rájöttem hogy mégsem jó az ötlet. A lakás hőjét, ami melegíti a hűtőt a kompresszor "visszaszállítja" a lakásba, viszont ha az ötletem működne és a hűtő kompresszor nélkül működne akkor végül is nem történne más mint a szoba hője ami a hűtőbe kerül, a hőcserélő kivezetné a szabadba. A lakás hűvösebb lenne, több energiára lenne szükség a melegítéshez.
(#) Stadi válasza huhuu hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Így is lehet nézni, de ha tényleg olyan sokat fogyaszt a kompresszor, még mindig lehet nyerő a dolog. Azért van a hűtőben némi hőszigetelés.
(#) fantom45 hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
A hűtőnél szerintem egy kb. 30 cm-es csővel ezt meg lehetne oldani az egyik vagy talán mind két végére 1-1 ventilátort tenni (ugye télen) és esetleg a ventilátorokat napelemmel működtetni...
(#) fazksg válasza xenon hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
"Azt azért megkérdezhetem hogy merre felé lax?"
Nem értem, miért érdekel, de Kecskemét közelében.
"de a kátránypapír nem túl hatékonyan fogja a hőjét a rézcsőnek átadni"
Ebben tökéletesen igazad van! Nálam azonban a fő szempont az ár/érték arány. Lehet, hogy így nagyobb felületű kollektor kell, de lehet, hogy ez nem baj . Mindenesetre köszönöm a javaslatot!
somtibi:
Régebben én is érdeklődtem a Stirling motorok iránt, de az lett a kutakodás vége, hogy az egyetlen házilag megépíthető verzió, amit a neten találtam, energiatermelésre alkalmatlan. Az elméleti leírások alapján pedig egy "rendes" motorhoz nagy hőfokkülönbség kell, ráadásul házilag kivitelezhetetlen. Légy szíves oszd meg velem a forrásaidat, szerintem másokat is érdekelne, de engem nagyon!
Hűtőkérdés:
Lehet, hogy nem teljesen jó, amit írok, de tudtommal a hűtőszekrény ahhoz használ áramot, hogy bentről a hőenergiát "kikanalazza" a környezetbe, így lesz a belseje hideg. Ha pedig a hőenergiát hideg helyről meleg helyre kell mozgatni, az "természetellenes"->energiabefektetést igényel. Ha a hideg helyről kevésbé meleg helyre kell pumpálni az energiát, a "pumpálás" energiaigénye is kisebb.
Konkrétan pedig, ha a hőcserélője (ami melegszik, a gép hátulján van) a szabadban lenne (télen), akkor szerintem javulna a helyzet, mert: a nagynyomású hűtőgáz, ami a kapillárisba és onnan a kisnyomású részbe érkezik, hidegebb lenne, tehát mikor kitágul, jobban lehűl, mintha nem lett volna annyira hideg a kapilláris előtt. Így adott mennyiségű gáz "jobban hűt", tehát kevesebb gáz kell a kívánt hatáshoz -> kész az energiamegtakarítás. Azt viszont nem tudom, hogy ez az okoskodás a gyakorlatban jelent-e akkora megtakarítást, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. Érzésem szerint igen, de kipróbálni sajnos nincs lehetőségem.
Üdv: eFGé
(#) fantom45 válasza fazksg hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ezt csak azért kérdeztem hogy (esetleg!) a nehezebb problémákat jó lenne csapatban megoldani... vagy az építésnél vagy valami ilyesmi..
(#) kasas válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ha kertes házban la(x) akkor miért nem építesz sörkollektort (gondolom ismerd) viszonylag olcsó és spóroltál vele energiát télen ( mármint pénzt). A kölcsönkapott Föld miatt meg ne aggódj a Föld majd szépen visszaveszi magának azt ami az övé amikor nemsokára elfogy az olaj és kipusztul (éhen hal)az emberiség szegénnyebb fele. Ajánlom figyelmedbe a Tiltott találmányok c. magyar dok filmet .
(#) Sarok Adrián hozzászólása Jan 2, 2010 / 1
 
A Stirling motor jó dolog, de csak akkor, ha a keletkező hőt fel tudjuk használni (márpedig melegvíz készítéshez fel tudjuk). Pont tegnap számolgattam, hogy egy 1891cm3-es hasznos térfogatú Stirling-motor 300°C-al fűtve, a hideg oldalon 60°C-ra hűtve 30bar nyomáson már 2,5kW fölötti teljesítményre képes. Ha csak 1/3-át hasznosítja a betáplált hőnek (ilyen nyomáson és hőmérséklet különbségen ez akár valós szám is lehet), akkor egy 7,5kW-os "kányhába" helyezve 2,5kW áramot tud előállítani és 5kW-nyi hőt folyamatos üzemben.

-Az egyetlen probléma a legyártása, mivel kell hozzá egy elég nagy esztergagép, ami képes akár 240mm átmérőjű anyagot is megmunkálni (sajnos még mindig nincs rá pénzem ). A tömege sem elhanyagolható, mivel 80-150kg között van a nagy nyomás miatt.
Mivel a tömítés problémás lehet a külvilág felé, ezért a generátort is a nyomásálló tokozatba kell beépíteni, ami további többletsúlyt jelent. Így a tömege 180-200kg is lehet.
Ugyanez a motor levegő helyett Héliummal feltöltve 5745Wattot is le tudna adni, de még mindig csak 851/perc fordulatszám mellett, ezért gyorsító áttétel, vagy speciális generátor szükséges.

-Előbb-utóbb úgy is meg fogom építeni
Addig is gyűjtök esztergagépre...
(#) fantom45 válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Sok sikert hozzá! és ha egyszer lesz valami szólj!
(#) kasas válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
-És a 2,5kW áramot miben kívánod eltárolni? ,mert ha jól értem egy házi kis erőművet akarsz ezzel építeni és ha működik is szerinted olcsóbb így előállítani a hőt + a villany áramot mint amit a szolgáltató ad . A másik , hogy nyáron a 35 c ba is fűteni akarsz egy kályhát?
(#) Sarok Adrián válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szólni fogok, de ez nem a ranglista legelején van, mivel előbb a napkövető parabolát kell megcsinálnom (9m2), és ennek a hőjét fogom hasznosítani melegvíz készítéshez, később a hőcserélő helyett a Stirling-motor fog a "fókuszpontba" kerülni . Ha minden jól megy, 1-2 év és nekiállok. Most csak egy sörkollektort készítek a régi ágyamból
(#) mokuli válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Gyáriban is léteznek már ilyen kazánok.Én egy briggs vanguardból kezdtem el(két-három éve!).Kis traki motor volt ingyen kaptam 15A tud a saját rendszere,stirling motorként X ?
(#) norbiv8 hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Első körben a már meglévő fogyasztást kell csökkenteni, mivel az erőműben megtermelt energia jelenleg a legolcsóbb. Sokat lehet fogni energiatakarékos égőkkel, ahol lehet ledes verziót használva, nem standby-ban hagyott TV, DVD lejátszó stb. Az energiazabáló asztali gép helyett is jobban megéri egy laptop a maga ~20-30W-os fogyasztásával. A hűtőszekrényt hűvös helységben üzemeltetni. Ha már mindez jól megy, akkor lehetne napelem-szélkerék párossal megpróbálkozni és akkor talán elég lenne az általuk megtermelt energia. Akár el is lehetne hagyni az invertert is és közvetlen 12V-ot használni, mivel az inverteren energiát veszítünk. A hűtő, mosógép és ami még ilyen nagy teljesítményű az mehetne hálózatról, a világítás, számítógép, tv, rádió stb meg 12V-ról. A napkollektorral pl előmelegíteni a mosógépnek a vizet ( ne a több KW-os fűtőbetét menjen), és hmv-nek is jó.
Remélem értitek, hogy mire akarok kilyukadni, tehát először nem csodát kell tenni, csak ésszerűen használni a már meglévő erőforrásokat. És ha ez jól megy akkor befektetni még környezetkímélőbb energiaforrásokba.
(#) mokuli válasza norbiv8 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Jogos a két pont csak ehhez komoly szemlélet váltás kell!Évekkel ez elött hülyének néztek bennünket mert macerásnak tünő tecnikákra költöttünk,ma sírnak mert drága az energía és a tecnika is.
(#) tungsram válasza mokuli hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Az egész energiaprobléma kettős: mert ugye az energiatakarékos berendezésekhez is energiát használunk fel a gyártásnál?? Izlandon ahol köztudottan rengeteg a hőforrás az volt a probléma, hogy lehetne ezzel villanyt termelni. Megoldották: a feltörő fórró vizzel freongázt hevítettek ami már simán forgatja turbinát. Ezt csak azért írom mert nemrégen elhunyt bányászmérnök dr. egy.tan.stb barátom mondta, hogy Magyarország egy darab termálvizes medence. Mondott egy élő pédát is ott van a Fábiánsebestyéni kút is lefojtva.. Persze amig az országban itt a gázérdekeltség kit érdekel az un. tiszta energiaforrás??
(#) tungsram válasza solah hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Nem tudom hogy mit szólnál hozzá ha az ottani ÉMÁSZ-nál szólnék a kollegáknak, hogy nézzenek már szét nálad mert a régiek még ott vannak és engen igen jól ismernek. Ha akarnak találnak hibát ami elég zsebbenyúló. Legközelebb gondolkozzál mikor mit és hova!
(#) fantom45 hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
És azt hogy lehet megoldani hogy a TV meg stb. 12V-ról menjen? Közvetlenül a készülékre?
(#) tungsram válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ezt most kérdezed amikor egy 55cm képátlójú TV fogyasztása csak 55w. Még ha inverterről táplálod akkor is max 6-7 Ampert kaphat fel.
(#) fantom45 válasza tungsram hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
őő de ezt norbiv8 mondta hogy 12V-ról mehet a tv + stb... és én azt kérdeztem hogy hogyan?
(#) norbiv8 válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Kisebb TV-ket lehet kapni direkt 12V-ost, vagy amin én gondolkodtam, hogy relatív olcsón lehet kapni használt 17"-19" LCD monitort amik külső táposak ( általában 12V) és az mellé TV tuner ( lehet kapni olyat ami önmagában megy, nem kell mellé PC, távírányító van hozzá és van VGA kimenete), így a 21"-os CRT-től nem sokkal kisebb 12V-ról üzemelő TV meg van oldva.

Visszatérve a korábbi hozzászólásokhoz mokuli kiválóan megfogalmazta, hogy komoly szemléletváltás kell.

Illetve még reagálnék a geotermikus energia hasznosítására: Véleményem szerint többet ártunk vele magunknak, mint használunk! Abba senki nem gondol bele, hogy az összes ivóvízkészletet tönkretesszük azzal, hogy mindenfele lyukakat fúrunk a földbe?? Az összes vízzáró réteget átfúrjuk és elszennyezzük a közte található vizet, ami az ivóvizünk lenne... Inkább igyuk a mocskos szűrt Dunavizet?

Próbáltam az elektronikai részéről megközelíteni a témát, de minden oldalról komolyan el kellene gondolkodni. És nem csak a pillanatnyi, hanem a hosszútávú hatásokkal is számolni. pl: amíg fosszilis energiát használunk az energiafű megtermelésére addig nem ér semmit, vagy fát vágunk ki fűtéshez, mert "megújuló" de nem ültetünk helyette...

Remélem hamarosan gyökeres változás lesz, vagy tényleg visszaveszi a Föld azt ami az övé, de az az emberiségnek nem fog tetszeni.
(#) erbe válasza norbiv8 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Néhány apró tévedés, hiányosság:
A komolyabb kutak fúrása nem úgy megy, mint a kertben a locsoló talajvízkút. Szigorúan elzárják egymástól a rétegeket. Forróvizes kutat szeretnénk, közben beleengedjük a 12 fokos talaj- és ivóvizet?
Visszanyomatjuk a kihűlt sós termálvizet az ivóvízrétegbe? Mert ugye ez is törvény által szabályozott kötelezettség, hogy az energiahasznosításra felhasznált termálvizet vissza kell sajtolni, hogy ne a felszíni vizeket szennyezzük vele.
Emiatt aztán a legtöbb helyen nem is éri meg.
"...fát vágunk ki fűtéshez, mert "megújuló" de nem ültetünk helyette..."
Az erdőgazdálkodásra 100 évnél régebbi nagyon szigorú törvények vonatkoznak, amit be is tartanak. Letermelt erdő helyett újat kell ültetni. Az erdőgazdálkodási statisztikák szerint hazánk erdőfedettsége és fatömegállománya növekszik.
(#) trooger84 hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
A másik probléma pl. hogy hány és hány transzformátort adaptert használunk a lakásban, mert ügye a legtöbb készülék nem 230V-ról üzemel, mert amikor látom, hogy egy TV-állvány mellet még a számítógép mellet az elosztókból adapterek tömkelege lóg és sokszor csak zúg feleslegesen, hát kicsit fáj a szívem.
Jobb lenne ilyen helyeken a megfelelő tápot használni mindenhez. Viszont ha mondjuk valaki egy lakásban szeretne 12V egyenáramú hálózatot az sem biztos, hogy elmés dolog, gondolok itt arra, milyen bika kábeleket(nagy áram+kis veszteség) kell kultúrátlan elvezetni és milyen kapcsolók szerelvények kellenek, ügye egyenáram kapcsolásánál nehezebb az ívoltás is.
(#) norbiv8 válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Remélem, hogy tényleg tévedek és nem olyan rossz a helyzet, ahogyan látom és köszönöm a helyreigazítást. Viszont igen ez szép dolog, hogy megvannak az előírások, de be is tartják őket? Nem kizárt, de nagyon sok helyen tapasztalom, hogy nem, így talán jogosan merült fel a kétségem. Pl biztosan megvan az előírás az útburkolat építésre is, mégis az utóbbi időben épített utak pár év alatt tönkremennek, amit régebben építettek azok még 10 év alatt sem mentek annyira tönkre. Konkrét példát tudok mutatni.
A favágás szintén ugyan ez. Több tarvágást láttam, amit nem telepítettek újra Nógrád és Pest megyében is. Persze a természet megoldotta, ami fatönk életben maradt, az hajtást hozott, így 1 év múlva nem éktelenkedett a pusztaság, de így egy nagy bozót alakult ki a félig-meddig kulturált erdő helyén.

Visszakanyarodva az elektronikához, a 12V-os hálózathoz tényleg elég vastag vezetékek kellenének, ami nem kis pénzbe kerülne. Azt viszont nem tudom, hogy gyártanak ilyen célra szerelvényeket, pl. olyan dugalj amibe csak jó polaritással tudok csatlakozni?
(#) Stadi válasza erbe hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Arra nincs még technológia, hogy ne a termálvizet hozzuk fel, hanem egy hőcserélőt vigyünk le? Jelen esetben úgyis csak a hőre van szükségünk.
(#) Stadi válasza norbiv8 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Persze, hogy van ilyen aljzat + dugó. Hasonlóan néznek ki, mint a régi földeletlen rendszerű szerelvények, csak a villásdugó egyik érintkezője két oldalról meg van lapítva, és az aljzat is ennek megfelelően néz ki. A két érintkező pedig nem a csatlakozó átmérőjének vonalában van, hanem attól eltolva, így nem kompatibilis a 220V-os szerelvényekkel, azaz a véletlen baleset lehetőségét ezáltal kiküszöbölték. Talán suliban fizika laborokban lehet is látni ilyen aljzatokat. De nyilván van más DC csatlakozórendszer is, amit lehetne alkalmazni.
(#) erbe válasza Stadi hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Technológia van, csak nem mindenhol alkalmazható, pl. itthon majdnem sehol. Nem olcsó, de ebben a témában semmi sem az. Nézd meg a Zöldtech-en a Pannergy "kutatásairól" szóló cikkeket! Olvasd el a kétkedő hozzászólásokat is.!
Pannergy cikk
Részlet 1 hozzászólásból:
"Egy kútpár, ... 3,5 - 4 milliárd forint.
Ebből ...1000 lakást lehet fűteni.
Ez lakásonként 4 millió forint.
Kb 20-25 évre.
Plusz a működtetési költségek"
(#) dobo hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Sziasztok egéssz ünnepek alatt ilyen és hasonló projekteken dolgoztam a tesóméknál.
Ugyhogy ez a téma pont kapóra jött.

Első lépésben kandallót építettünk kisméretű téglából amit kőlapokkal burkoltunk.
A kandallóbetétet azt anyagárban megkaptuk mert a tesóm férje hegesztő egy ilyen kandalló gyártó cégnél.
Erről a prolyektről vannak személyes tapasztalataim mert befűtöttünk benne.
A lényege hogy az üvegen keresztül a hő 2-3 méterre is érezhetően süt.
Valamint a betét és a falazat közötti légrésben (kürtő hatás)felmelegedett levegő iszonyú gyorsan kb:begyujtás után 15-20 percel már nagyon forró és befűti a 80 négyzetmétert .
1/3 annyi fával mint kazánban tüzelve.
Na ez a projekt egy füstcső hőcserélővel fog még bővülni.

A második projekt egy csiga behordós kazán beüzemelése volt automata adagolás és légbefúvás és rézcsöves bekötés.
A kazán és az adagoló hibás volt szerkezetileg és minőségileg ugyhogy több métert hegesztettünk és vágtunk az ünnep alatt.
Itt említeném meg aki tud forrasztani villamosiparilag az szerintem ne ijedjen meg a rézcsövek forrasztásától sem. A vizes ismerősök ugy körüllengték a dolgot hogy már megijedtem ,hogy nem fogom tudni a csöveket összeforrasztani .De azért a 6 bár nyomást jól tartotta egéssz este
A kazán fűrészpor és szárítói hulladékkal fog üzemelni mert ez van ingyen.Remélem jövő héten ki tudjuk próbálni .
Ez a dolog kiegészűl még egy bojlerbe tekert csőkígyóval ami a melegvizet fogja előállítani .

A vízellátást ketté szeretnénk osztani a házban a wc fürdő hidroforról kapja majd a vizet A konyha pedig az utról
De ez csak nyáron lessz meg.

A tervekben szerepel napkollektor gyártás ha minden jól megy április környékén ami nyáron fogja a vizet melegíteni.

Az egészhez annyít fűznék hozzá hogy józan paraszti ésszel kell az egészbe belefogni és sikerülni fog.

Van a lakásban egy hőközpont ami csúcs szuper csak tavaj 400E forint volt a gázszámla + van benne 300 watt-nyi szivattyú .

Környezetvédelem:
Ha a mezőgazdasági hulladékot Pl::magliha faapriték szalma .stb.
Hagyja az ember a földön elrohadni akkor metán és széndioxid szabadul a légkörbe .
Ha én ezt elégetem a kazánban akkor széndioxid kerül a légtérbe a hamu pedig jó a kertbe tápanyagnak.

Zárásul az a legolcsóbb és leg környezetbarátabb energia amit nem kell megtermelni.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem