Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Megújuló energiák
 
Témaindító: fantom45, idő: Jan 1, 2010
Lapozás: OK   3 / 6
(#) kasas válasza trooger84 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Ez aztán tényleg nagy probléma hogy trafókat használunk otthon És ha csinálsz egy stabil 12v os hálózatot 1-miket fogsz róla működtetni,2-így majd biztos kevesebb áramot fog fogyasztani . mert a trafónak olyan rossza hatásfoka ugye? Ez már fájt .Ha zavar ki kell húzni a konnektor bol v kikapcs és kész.
(#) fantom45 hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Hát lehet, ahogy az egyik hozzászóló is mondta, érdemes foglalkozni vele mert ugyan pénz, de ha sikerül LEHET hogy visszatéríti többszörösen az árát idővel és lehet hogy egy kicsit tisztább lesz Miskolcon a levegő...

A másik: lehet hogy csinálok egy szélgenerátort egy motorból, kb. 200-300 W-ossal és mi kellhet hozzá?
Vezérlő kell e hozzá?
(#) fantom45 válasza kasas hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Idézet:"Ha zavar ki kell húzni a konnektor bol v kikapcs és kész."
Na igen. Ezt kéne csinálni minden embernek a földön..
De ahhoz az ember túl lusta... Anyukám amióta látott ilyen környezetvédő reklámokat a TV-be azóta minden elosztót lecserélt kapcsolós elosztóra. A számla (nem tudom mennyivel) de sokkal kisebb lett mióta a dolgok használata után lekapcsoljuk ezeket.


(#) fantom45 válasza dobo hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Na ezek jó ötletek.. meg az is hogy minden faipari mellékterméket fölhasználsz (méghozzá ingyen kapod)
Az ingyen dolgokat amik nem kellenek senkinek és föl lehet használni energia vagy fűtés előállítására nem kell otthagyni akkor sem ha nem tetszik mert ilyen kis lépésekkel haladunk előre.
(#) erbe válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
(#) trooger84 válasza kasas hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Valahol hallottam, hogy azzal spóroltak, hogy egy számítógépterembe kívülről vitték be a 12V és 5V-t ami így sokkal hatékonyabb volt és a táp hűtésére se kellett külön energiát fordítani mert olyan helyre rakták.
Engem igazán az olyasmi zavar, hogy pl. a számító gép körül egy modem, nyomtató, hangfal meg ki tudja mi külön trafóval megy pedig ott a PC tápja sokszor kihasználatlanul. És arról senki se feledkezzen meg, hogy ezeket a tápegységeket külön-külön le kell gyártani. Én azt mondom, hogy ha az emberek kicsit másképp gondolkodnának egy TV-állvány körül nem kéne 6 adapter, meg 4 beépített táp ami mindegyik külön melegszik és zúg, mert így könnyű eladni, és amúgy is már senki se érti, hogy mi mitől megy csak bedugja és jó.
(#) dobo válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Igen kis lépések amiknek a megvalósításához csak az kell, hogy az ember ne legyen lusta utánnanézni néhány dolognak.
Az interneten nagyonsok minden megtalálhatócsak keresni kell!
Jó kell némi pénz is de az elhatározás és a barkácsoló kedv a lényeg.
(#) somtibi hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
Egy pár érdekes STIRLING konstrukció...

STIRLING.ZIP
    
(#) fantom45 hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
nem rossz...
(#) trooger84 hozzászólása Jan 5, 2010 /
 
Azon agyaltam egy időben, hogy milyen biztonságos alacsony forráspontú folyadékot lehetne használni, hogy mondjuk 50..80˚C-ú hulladékhőt használjunk fel valamilyen turbina, (vagy akár dugattyú) meghajtására. Extrém nyomás értékek nélkül, és mondjuk 28˚C-al hűtve is működjön. Városunkban akár nagyobban is lenne értelme.
(#) tungsram válasza erbe hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Hibás linket adtál meg
(#) erbe válasza tungsram hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Nekem működik ma is. Ha ideteszem, automatikusan link-ként kezeli.
http://www.zoldtech.hu/cikkek/20091217-Pannergy-Miskolc-kutatofuras...olasok
(#) kasas válasza trooger84 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /
 
Idézet:
„és amúgy is már senki se érti, hogy mi mitől megy”


Én abszolút nem akarlak megbántani de te sem érted ,hogy mi mitől megy . Sajnos nem olyan világban élünk ahol minden egyes kütyü 230v 50Hz en működik szerintem ilyen berendezés nem is nagyon van otthon talán a porszívó mosógép motorja. Ezért minden másnak saját tápot is kell gyártani mivel mindennek saját feszültsége meg árama van (és az nem a 12 vagy 5 volt!) Egyébként is a legkevesebb múlik a tápon áramfogyasztást nézve pl kikapcsolva 1w a tv bekapcsolva meg 100w . Az meg hogy egyenáramú hálózatot csináltak a pc k nek ,hát azt biztos hogy nem a spórolás végett építették ki. Feltételezném hogy nem is pc k voltak azok .
(#) Alkatel hozzászólása Jan 5, 2010 /
 
Sziasztok! Valaki foglalkozott mar a gaz egesbiztositokkal? Kozvetlenul alakit at a hobol villamos energiat. Esetleg a peltier elemmel valaki? Ha a ket oldala kozt hokulonbseg van akkor ad le nemi teljesitmenyt.
(#) Alkatel hozzászólása Jan 6, 2010 /
 
Volna valakinek veletlen egy publikus STIRLING motor epitesi dokumentacioja? Megosztanad velunk? Engem erdekelne. Koszi.
(#) somtibi válasza Alkatel hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Amint szóba kerűl egy házilag kivitelezhető STIRLING motor, azonnal mindenki profi forgácsoló munkára, nagynyomású hélium töltésre hivatkozva azonnal kedvét szegi a barkácsolni vágyóknak.

Én már régen gyűjtöm az adatokat, doksikat, tapasztalatokat, és szerintem nem erről az oldalról kell megközelíteni a dolgokat.

A STIRLING motor működése rendkívűl egyszerü, rengeteg konstrukció létezik,működik. Régen sem tudtak 30-40 bár nyomáson megfelelő tömítést készíteni, még is létezett a STIRLING motor.Sőt, a fejlődő országokban egyre több egyszerű, szalma vagy bármi mással működtetett motor üzemel, őket sem érdekli a hatásfok, fő az, hogy hajtja a gépeiket.

Én most akarok elkészíteni egy kisméretű modelt, a későbbi méretezés céljából. Ha beválik, úgy a háztartás villamos energia ellátás besegítésére, valamint a hűtővizét használati melegvíz készítéséhez szeretném hsználni.A motor alacsony hőfokon, sima levegő munkagázzal működne. A hőforrás egyenlőre vegyestüzelésü kazán, később apriték vagy más biomassza üzemü lenne. De mivel alacsony hőfoku, akár napkollektor is használható.

Ez a konstrukcó viszont nagy méretű, nehéz,lassú fordulatu gép, a hatásfoka is jóval alatta marad a korszerü motorokénál.

Viszont ha van hely, van hulladék hő (Pld kazánból származó melegvíz, kémény, egyszerü napkollektor), szeretünk barkácsolni, ugyan kit érdekel az alacsonyabb hatásfok? Az is több a semminél. Ha tudjuk tárolni a megtermelt villamos energiát, (Akkumulátor,+ inverter, vagy 12v-os világítási rendszer) rá tud segíteni a lakás energia ellátására.

Egy korábbi hozzászólásomban azért feszegettem az elektronika használatát, mert ezek a motorok csak akkor képesek a jobb hatásfokra, ha tudjuk szabályozni. Az rendben van, hogy a motor fordulata és nyomatéka a hőmérséklet külömbségtől függ. De ha kicsi ez a külömbség, a motor pld. el sem indúl. Ha tudom állítani pld, a munka dugattyú löketét, kűlső indítást használok, már forog is. Igaz, a teljesítmény is kissebb, de mégis forog, termel.

A napelemek még iszonyú drágák, hatásfokuk és élettartamuk egyenlőre alul marad még egy ilyen egyszerű motorénál is.
És még egy érdekesség:

Ha a STIRLING motor tengelyét forgatjuk, hűteni kezd!
(Igy működnek a kriogén hűtők, -250 C fok alatt! Persze ez már korszerű, több fokozatú, nagy nyomású technológia.)

Szerintem érdemes volna foglalkozni vele. Mindenkit bíztatok a kutatásra, tanulásra. (Google a mi barátunk!)


(#) adsl833593 válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
nos én annyit mondhatok hogy megújuló energiákból
elég sok van én többek között a nap energiáját javaslóm mindenkinek felhasználásra. Ebből ugyebár van a kollektoros megoldás amivel nyáron ill. napsütötte téli hónapokon is lehet hőcserélős megoldással különböző ürtartalmú tartályokban vizet melegíteni .a másik megoldás amit én inkább javaslok mindenkinek igaz költséges de a mai energia árak melett igazán megfontolandó. Az áramszolgáltatók konferencián vettem részt és A napelemes rendszerek
kiépítését javasolnám mindenkinek,ugyanis az akumlátorokat /vagyis a puffer tartályokat/ az energia szolgáltatók hálózata látná el . A napelem által előállított energiát áramszolgáltatói engedélyekkel hitelesített inverteren és egy fogyasztásmérő segítségével (amit az áramszolgáltató biztosít) nem akkumlátorokat kell tölteni hanem közvetlenűl az energiaellátóhálózatot. A termelt energiát és a felhasznált energiának különbözetét kell fizetni vagy éppen az áramszolgáltató fizet annak aki áramot termel
(#) Alkatel válasza somtibi hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Koszi a kimerito valaszt, a parom szulei iszonyu nagy hazat epitettek, hogy ott lakik majd a harom gyerek. Na ez nem igy tortent. Mi ketten, mar harman es a szulok fogjuk lakni. A tobbiek mashol elnek. A padlasteret( kb 150 m2) megkaptam, hogy oda vihetem a muhelyemet. Parabolas napkoveto napkollektort szeretnek epiteni a hasznalati melegviz eloallitasara es a maradek hot egy stirling motoros aramfejlesztovel hasznositanam. Igy fuggetlen lehetnek a haz energia ellatasatol nagyreszben. Igazad van abban, hogy a hatasfok huszadrangu, mert a nap meg ingyen sut (adomentes). Ezeket az adottsagokat/lehetosegeket szeretnem kihasznalni. Az energia tarolast reszben akksiban + vizbontas utan hidrogen formajaban kepzelem el. A hatasfok itt sem erdekel egyenlore, amit megtermelek az az enyem. Az elsodleges dolog a motor fejlesztese, valamint uzemeltetese aramfejlesztokent. A tapasztalatokat termeszetesen kozkinccse teszm ingyen, hatha valaki mas is hasznositja, tovabb fejleszti. A szelgeneratorokban es a napelemekben tovabbra sem latok fantaziat (elnezest a megszallottaktol, nekik sok-sok szeles es napsutuote napot kivanok, szabadon valaszthato ). Szep napot mindenkinek.
(#) kasas válasza adsl833593 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Úr Isten,hogy az áramszolgáltató fizet annak aki áramot termel te ezt elhiszed ? mikor volt vagy lesz érdeke akármilyen szolgáltatónak a vevőnek fogyasztónak fizetni ? Itt fizetni egyedül csak te fogsz a milliós napelemekért részletekben az életed végéig és közben a számlákat is keményen vasalja be az a nagyon rendes környezet tudatos külföldi áram szolgáltató ! Egyébként ez a rendszer már ott bukik hogy ha komolyan gondolnák és fél országokat próbálnának lefedni (állami támogatásból) hát igen hamar elfogynának a föld nemes anyag készletei. Már most sem olcsó az az anyag ok amiből ezek vannak . Olyan naív emberek vannak ... de nem baj mert azokból híznak ezek a disznók...
(#) george47 hozzászólása Jan 7, 2010 /
 
Válasz kasas-nak
Elöször is erre törvényi előirás van már Magayarországon is, tehát a feltételeknek megfelelöen a szolgáltató csak a különbözetet kéri. Másodszor, az ingyenenergiagépek fórumon irta valaki, (nem emlékszem hogy ki de a nevére sem-164oldal) az interneten keresett egy céget megrendelte a napelemet, kiment érte, és hazahozta, állitólag igy feleannyiba került mint ha itthon vette volna. (kereskedök), igy már elérhető az a számitásom, hogy 5-7 év alatt megtérül.

Arról se feledkezzünk el, minél jobban romlik az ózon állapota, annál több energiát ad át. Amikor a meteorológusok erős UV-b sugárzást prognosztizálnak, másnap 5-10% közötti energiabejövetelt lehet mérni. Ez tény. 2006 óta folyamatosan fennáll ez.

Sok kis táp: azok a kis tápok hatásfoka 50% körüli, mig egy nagy trafónak 100 W felett már eléri a 90%-t, tehát aki helyettesitésre gondol jól gondolja, mert egyetlen akár ferritmagos(ami még jobb hatásfokú) kevesbbet fogyaszt mint a sok kicsi. Persze az ilyen készülékeket ugy kéne összeválogatni, hogy egy gyártója legyen mindegyiknek, mert ugyebár elöfordulhat hogy az egyik 12V-t használ , a másik 15-t, a harmadik 18V-t. Ebböl csak káosz van.

A napelemé részben mindenképp a jövő, mert ne feledjünk egy tényt, erröl már itt ott cikeznek. A Föld mágneses térereje csökken, és jövöben lesz egy polaritásváltás. Akkor a generátorok, dinamók, semmit sem fognak érni mert az a maradék mágnességüket is elvesztik. Vagy olyan drága lesz a vele termelhető áram hogy ingünk, gatyánk rámegy. Akkor még inkább ott lesz a napelem-ami akkor tényleg potpm áron lesz!.
(#) kasas válasza george47 hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
1 Törvény a multik szintjén íródik.(reklamáció a bíróságon)
2 Kereskedő: fele annyiért hozzájut,itthon haszonnal eladja +áfa
3 Trafók :egyetértek, értelemetlen ötlet hogy háztartásban dc tápot építsünk (egyértelmű h miért)
4 Napelem:nő a kereslet +csökken a termék ( nem vasból vannak a napelemek és nem véletlen kerül annyiba amennyibe)=ár megfizethetetlen .
(#) pilota hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Magam is sokat gondolkoztam hasonló dolgokon, saját munkámnak köszönhetően főleg az elektromos része, de maga a hmv előállítása is érdekel, vagy a levegőfűtés. Végigolvastam a témát és szeretnék néhány dolgot megjegyezni, nem akarok idézgetni, nagyon sok az okos hozzászólás. Nekem viszont van néhány tapasztalatom és ezzel kapcsolatosan néhány gondolatom.

Mit jelent az, hogy drága a napelem?

Miért tartunk drágának minden megoldást?

Mert jelenleg egyszerűbb/kényelmesebb megnyitni egy csapot, fizetni a számlát?

Valóban keresni kell a lehetőségét az energiafelhasználás csökkentésének, jó dolog a hőszigetelés. De mi lesz 10 év múlva? Akkor már minden be lesz szigetelve, és mégis többet fogunk fizetni...

Valóban sokat spórolhatunk a kapcsolós konnektorokkal, takarékos izzókkal, ezt saját bőrömön is éreztem pár éve, amikor megléptem ezt a dolgot, igaz ráment majd egy fizetésem, de mostanáig 10 éven keresztűl jóval kevesebbet fizettem. Akkor felére csökkent a villanyszámlám (160 négyzetméter, 2 szintes kertes családiház...). Ma már megint majdnem ott tartunk havidíjjban, de ez a többszöri áremelés miatt. Ne felejtsük, hogy az energia-árak nőnek folyamatosan, a közmű is nő, tehát egyre többet kéne keresni, vagy...

Nem osztom a gondolatot, hogy a mai korszerű, erősen szigetelt, légforgatós hűtők lennének a legenergiazabálóbb berendezések, mikor mondjuk óránként pár percet mennek csupán, öngyújtónyi gázt keringetve... Hatásfokuk miatt ma már talán a leggazdaságosabb vilanyfelhasználó gépek. 1W befektetett elektromos energia nem ritkán 3-8W hőenergiát mozgat... Valóban, ha lehet ne a fűtőtestre toljuk rá a hűtő hátát, főleg ha az van ráírva, hogy Minszk, vagy Szaratov...

Télen fel lehet használni a kinti hideget, ha spórolni akarsz. Tartóstej az erkélyre, stb. :yes:

Egyéb alkalmazásokból kifolyólag néhány inverteres tapasztalat: a szünetmentesek többsége manapság arra készül, hogy a szg. biztonságosan leálljon. Nézzétek meg, ez kb 5 perc. Na ilyet nem érdemes használni. Főleg a régiek jók számunkra, ott ki kell venni az aksit és rákötni direktben egy nagyobbra. Nem egy hátrány, ha akkuról is indítható, nem csak hálózatról... A rendes színuszos inverterek tényleg sokba kerülnek, el is romlanak néha... Viszont legalább 1 db-nak mindig kéznél kell lennie egy ilyen hááznál! Energiafelhasználásuk a mi szempontunkból gazdaságtalan, kb 30%-60% veszteség az átalakításon de ha már ingyen van sok energia...

A drága napelem-akkuk helyett érdemes UPS vagy riasztós akkukat használni, az autós akkuk csak akkor jöhetnek szóba, ha valaki majdnem ingyen szerzi be őket, mert manapság a ráírt kapacitás csalóka, inkább indítóáramra mennek, valódi kapacitás elenyésző az előbb említett aksikhoz képest.

Manapság már mindenféle berendezést meg lehet venni kamionos-autós boltban, 12V-os, 24V-os verzióban... Hűtő, tv, mosógép, mosogató-gép, fagyasztó, kávéfőző, stb.

Nem értek egyet a szükségszerűen nagy áramfelhasználással sem, főleg akkor ha valaki minderre tudatosan készül és a fő energiazabáló hagyományos világítás helyett mondjuk takarékos LED-es, vagy 12V-os, 24V-os kompakt fénycsöveket használ. 1-15W üzemi fogyasztással. Valóban az energiazabáló gépekhez oda kell vinni az akár a 6-os, 10-es réz vezetéket de ezt is lehet ésszel, közel egymáshoz. Szerelvények is vannak, megszakítók is... Érdemes szétnézni nem csak az autótechnikában...

Nem osztom azt a véleményt sem, hogy csak a váltakozó áram jó, mert azt lehet szállítani. Miért? Mert egy magánlakáson belül ez nem számottevő távolság, főleg, ha minden előre meg van tervezve.

A notebook megoldás valóban a nyerő asztali gép + sok kisegyéb kütyürű, meg monitor (energiafelhasználás szempontjából), a TV-t amúgy is érdemes elfelejteni... Az az igazi agymosás!

Szerintem minden egyes Ft, amit megújuló és szolgáltató-független energiákra költünk ma, az hamarabb megtérül mint várjuk, vagy látjuk ma! Természetesen nem elegendő önmagában csak egy energiafajtát hasznosítani, hacsak nem lakunk hegyen, 10 emeletes panel 10.-ik emeletén vagy Duna mellett, de így kijelenteni, hogy semmit sem érdemes csinálni, az egy kicsit dúrva...

Tudom, emiatt a hozzáállás miatt Mo., mint akkor még az úniós küszöbön ácsorgó, leendő belépő, hagyott elveszni baromi sok pénzt és lehetőséget az akkori (és mai "felsőbb") érdekek miatt, de ma már tudhatjuk, hogy ez nem így van, már csak azért is, mert rajtunk kívül mindenki lekérte...

Hát fel a fejjel, érdemes ilyen nehéz helyzetben nyitott szemmel járni, hiszen saját érdekünk és nem csak hosszútávon, de rövidtávon is. Csak még nem látjuk a sok zavaró tényezőtől az erdőt. Egyébként van támogatás nem csak hőszigetelésre, hanem olcsóbb energia-vételezésre a szolgáltatótól, ha geothermikus vagy levegő-kazánt használunk, létezik a visszatáplálás lehetősége és lehet olcsóbb energiatermelő lehetőségek után nézni. Barátunk a Google...
(#) george47 hozzászólása Jan 8, 2010 /
 
Válasz kasas-nak
Az este szétnéztem napelem ügyben és találtam egy oldal ahol a szerző megemliti, hogy a válság miatt nyugaton a napelemárak a felére csökkentek, mert a nagy beruházások leálltak és a készletek raktáron vannak. Ugyanakkor olyan uj cégek léptek be a gyártásba ahol megfizethető áron tudnak gyártani táblákat(távolkeleti).
A környezö országok többsége már Mw nagyságrendü napelemmel rendelkezik, nálunk az össz talán 400 kw! (nyugatabbra-és csehek is)
Egyedül nálunk és a lengyeleknél ilyen hülye a támogatási rendszer. Igy nem is lesz több. És lemaradunk mint a borravaló.
Ott ahol a rendszer elősegitette a telepitést, ott segiti az országot fellendüléshez. Mi meg csak állunk és nézünk ki a fejünkből és azon vitatkozunk hogy megéri, nem éri.
(#) ih.he válasza george47 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
"A napelemé részben mindenképp a jövő, mert ne feledjünk egy tényt, erröl már itt ott cikeznek. A Föld mágneses térereje csökken, és jövöben lesz egy polaritásváltás. Akkor a generátorok, dinamók, semmit sem fognak érni mert az a maradék mágnességüket is elvesztik. Vagy olyan drága lesz a vele termelhető áram hogy ingünk, gatyánk rámegy. Akkor még inkább ott lesz a napelem-ami akkor tényleg potpm áron lesz!"

Nekem ez kicsit furcsanak tunik.
Lehet, hogy valamit piszok rosszul tudok, de szerintem, ha fogok egy allandomagnest, amiben a magneses elemi dipolusok rendezodtek egy kulso, a Fold magneses tererejenel joval nagyobb magneses terero miatt, amikor gyartottak, nos az nem fogja elveszteni a magnesesseget attol, hogy elviszem a Foldrol a Marsra, vagy akar a szomszed naprendszerbe.
Ha fogok egy tekercset es azon aramot folyatok at, akkor magneses mezo fog letrejonni a tekercs korul, szinten a Fold magneses mezejetol fuggetlenul.
Eszerint a polusvaltas nem lesz tul nagy hatassal motorra, generatorra, stb. Jol latom? Persze, ha hatalmas meretu magneses terero ingadozasok lennenek, akkor azok mar merheto kolcsonhatasba lepnenek az ember altal gerjesztett mezokkel, lehetne hatasfok romlas, stb, de ki tudja, elvegre a motorok vasbol keszult kulso burkolata csillapitja a kulso magneses tereket is... Ilyet meg senki sem elt at, igy nem tudjuk milyen lesz, csupa spekulacio...

Ha bekovetkezik a pulusvaltas, csak az a kerdeses, hogy lassu vagy gyors lesz-e. Ha gyors, tulelhetjuk.
Ha lassu, akkor rovidebb-hosszabb idore vastag betonfedezekekbe/fold ala kell koltozni az emberisegnek, mert az urbol jovo kozmikus sugarak miatt mindenki kihal rakban egyebkent. Az allatok tobbsege es a novenyek is kipusztulnak a kozmikus sugarzas miatt, tehat az emberiseg valoszinuleg hiaba bujik el, kajahianyban hal ki. Ezenkivul nem lehet hasznalni a magneses iranytuket ilyenkor, a koltozo allatok meg valoszinuleg eltevednek es kipusztulnak mar csak emiatt is.
Tehat nem a napelem vs generator meg az elektromos aram eloallitasa lesz a problema, hanem az elovilag kipusztulasa korulottunk, egyszoval hajunkra kenhetjuk majd akkor az ipari civilizaciot...
(#) adsl833593 válasza kasas hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Ezen honlapok részletesen leírják az előnyöket Nyilván saját érdekükben teszik de azért érdemes megfontolni a nap energiájának hasznosítását ilyen modon is akár.

energia hatékonyság napjainkban energia hatékonyság napjainkban





(#) kasas válasza adsl833593 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Valóban , a napelemek árában lesz egy időszak a jelentől számítva ahol csökkenni fog egy szintig de amint elkezdenek fogyni a készletek (ki tudja hány év) ez megfordul és drasztikusan nőni fog (feltétel hogy ez egy nagyon hasznos és kiválthatatlan, olcsó energia (áram) létrehozó eszköz lesz a napi életünkhöz).

ih.he : A költöző állatok nem a Föld mágneses tereit használják tájékozódásnak.
(#) erbe válasza kasas hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
"amint elkezdenek fogyni a készletek"
Tudod egyáltalán miből van a napelem? Legalábbis a legtöbb?
Szilíciumból!
Mikor fogy ki a homok a Szaharából? De van a Góbi sivatagban is...
A napelem magas árát elsősorban az előállítására fordított energia okozza. Persze ettől még akár ötödébe is kerülhetne...
(#) Alkatel válasza erbe hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Szerintem a raktaron levo keszletekrol irt, bar ketlem, hogy egy epeszu gyarto raktari elfekvesre gyartott volna barmit is. Inkabb a kihasznalatlan gyartokapacitas a magyarazat erre.
(#) Saggitarius válasza kasas hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
... pedig fizetnek: "Hazánkban a napelemekkel termelt villamos energia kötelező átvételi ára jelenleg 26,46 Ft/kWh, a fajlagos nettó napelem költség körülbelül 1 MFt/kW, ami szinkronüzemű kiépítés esetén inverterköltséggel együtt nagyjából 1,25 MFt/kW. A kihasználtság átlagosan 15% körüli, átlagos megtérülési időre 36 évet kapunk, ami közel azonos a napelem élettartamával." Ez egy reszlet az Energia Kozpont honlapjarol, sok hasznos infot lehet begyujteni a megujulo energiaval kapcsolatosan.
(#) csengergeza válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Ezt a weboldalt ismeritek?
Tele van jo tanacsokkal es egyszeru megoldasokkal.
Szerintem erdemes megnezni :
http://begreeny.com/
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem