Fórum témák
» Több friss téma |
No, hát ezért csókoltatom az eladót...
![]() Teccik érteni? ![]()
Igen a stirók és a potik cseréje után jelentősen csökkent a zaj. A sloop potit beleraktam, kell az bele. Végül is a mélyet szabályozza, de nem emel és nem vág, hanem azt szabályozza, hogy milyen mértékben legyen alja a hangnak... na mindegy úgy sem tudom pontosan leírni, hallanod kéne
![]() A táp jelenleg sima 50Hz-es, EZ 81 egyutasba kötve, R-C szürés. A csöves diódával simábban, nyugodtabban szól, jobban tetszik mint Graetz-cel, de a kapcsitápban ezt kénytelen leszek mellőzni. A tápja természetesen ez lesz, egy apró módosítással, mert ez már bevált és nem szívesen kisérleteznék mással.
Közben nyomtam róla egy fotót. A pici piros kondikat raktam bele a hangszín részébe, a nagy guriga stirók helyett. A potik nem tudom hogy milyen gyártmányúak, a Lomexból rendeltem, hasonlít az Alpha potira, de nem az, hanem valami (THL) .
A hét közül kettő már az első próba alkalmával sercegett ![]() ![]()
Hello!
A sloop valóban a szabályozás hatásosságát adjusztálja, ezt írtam is anno neked, "felemeli" a szűrőt a földről azzal az 1MOhm -os potival, ha jól emlékszem. Majd meglátom nálam mit mutat a stiró, kíváncsi leszek, a tesztüzemben jól szólt. Mindegy, mert amúgy sem akarom túl hangosra, kis hangerőn meg nem számít egy kis nojz ![]() Azok a lomexes potik tűrhetőek, annyiért megéri. Csöves egyenirányítás jó dolog, csak eltúlozni nem érdemes a dolgot, igazából fullcsőnél van szerintem jelentősége, de ott nagyon kell, mint hívőnek a megváltás, egyszerűen kitisztul vele a hangkép. Zsolti
Egy valamit azonban nem értek, segítsetek pls.
2n3904 -> bipoláris npn tranyó akkor enged át C és E között, ha B pozitív feszt kap, akkor világít a ledecske, igaz? (Nem vagyok egy elektro zseni, ugyebár...) Namost amikor a DPDT kapcsoló bekapcsolja az effektet az áramköre, a B-n sehogy sem fog + fesz esni, hiszen az abszolút kiesik az áramkörből. Ezért kell a 2n2819 pnp, ami akkor enged át, amikor a B földelve lesz. De várom a véleményeket.... Köszi
Hello!
Ha a kapcsoló lehúzza a bázist a földre, akkor a CE átmeneten nem folyik áram, mivel az emitteren a feszültség ebben az esetben Uvez - 0,6V (ez a BE "dióda" nyitófeszültsége). Mivel földön van, ezért nulla olt lesz az emitteren is, mert nem tud negatívba elmenni. Abban az esetben, amikor a kapcsoló nyit, a bázisra kötött ellenállás, ami a + tápra húzza fel a bázist, áram indul meg, ez kinyitja a CE átmenetet és a diódát áram folyik át = világít. Itt a bemeneti feszültség közel a tápfeszütség, ez mínusz 0,6V jelenik meg az emitteren. Zsolti
Hali!
Jó az a feltételezésem, hogy az EZ81 nem szeretné a 60 kHz-et? Meddig bírja egy ilyen? ![]() Bocsi a sok hülye kérdésért, de ez előtt sosem foglalkoztam csöves dolgokkal.
Helló!
No, ezt hiányoltam, köszönöm!!! Végre megértettem! ![]() Megyek is haza kipróbálni, már csak 330k-s ellenállást kell szakítanom valahonnan... ![]() Köszi Zsozsóó!
Hello,
szedem össze az alkatrészeket. Általában fólia kondikat ír, ezek a wima kondik? Kerámiával nem lehet helyettesíteni? Csak mert abból van készletem. Másrészt van egy chicklet kondi is, amit nem tudtam értelmezni. A trimmerrel a bebiasolás mit is jelent? r
Hello!
Az ez81 meddig megy el..? Jó kérdés, oda lehet jobb lenne pl a tévé nagyfesz diódája dy,py -os, anódsapkás csövek, túl nagy áramot nem kell egyenirányítania, csak a fűtőfeszültségük gáz kicsit. Az EZ nem biztos, hogy bírja, de ki kell próbálni szerintem. Még az is lehet menni fog, de szerintem gyors lesz neki. Kis segítséget kérnék én is, a bass erősítők EQ-jait illetően, csövesben gondolkozva, mik jutnak eszedbe? esetleg bevált kapcsolások? Főként a topológia érdekel, vagy csak a szűrő típusa, az értékeket majd fülre ![]() ![]() Köszi előre is!! Zsolti
Hello!
Fóliát azért ajánlják sok helyen, mert azok viszonylag jó minőségűek alacsony ár mellett. átvitelük is szuper, mkt, wima, mind jó. Persze olyat használhatsz ,amilyet szeretnél. A kerámiát azért nem szeretem, mert mikrofóniára hajlamos, ki lehet próbálni, ha megkocogtatod a panelben a kerámiákat, gyönyörűen hallatszik, a wimánál maga a tokozás is csillapít., "chicklet " kondi azt nem tudom mi bevallom őszintén.. ![]() A trimmerrel a bias (munkapont) annyit tesz, hogy mekkora feszültségen van a drain. Én személy szerint fél tápra lövöm be és onnan állítgatom, kivéve most, most koncepció alapján előre kiszámolt értékekkel dolgoztam. De érdemes hangolgatni, és figyelni mi változik, voltmérő meg egy csavarhúzó kérdése ![]() Zsolti
Hello. A chicklet kondira egy képet találtam neten, olyan mint egy kerámia tárcsa.
Attól függően, hogy a fet tápot hova állítom, mi változhat? Mit kell figyelnem, mi lesz a jó beállítás?
Csao, szerintem a belőtt féltápot, fülre módosítsd
![]() Sazakad a hóóóó ![]() ![]()
Hello!
Kondenzátor kérdésben a kísérletezés segíthet, ami tetszik, végülis a feszültségeknél is ez a helyzet. Ebben kefe13 jobban tud neked segíteni, Ő, ha jól tudom elég komolyan hangolta a sajátját a feszültségre. Igazából állítani és fülelni kell és ha tetszik, akkor jó. erre sajnos nincs recept, hogy mi a jó, ahogy tetszik, úgy kell belőni. Belövöm féltápra, aztán elállítom mondjuk lefelé fél volttal. Ha tetszik a tendencia, megint csökkentem, ha nem, akkor felfelé indulok el stb stb. Nagyrészt a hangzás "harapása", felharmónikus tartalma, gain ezek változnak a feszültség állításnál. Régebben betettem 2 felvételt, (#617211) hsz, 113ik oldal, ott hallhatod, hogy mit okoz a feszültség elállítása, az utolsó fokozatnál. Igazából nüansznyi, de mégis hallható! De ezzel (is) a saját ízlésedhez tudod hangolni a dinamika/gain/átvitel struktúrát. Zsolti
Hali!
Most jut eszembe! Mi lett a végkövetkeztetés a 3ik fokozat drain kondenzátorát illetően? Zsolti
Panel hátán figyel, 6,8n fólia + 1 n wima, meg ugye a eredeti 1n fólia, frankó fémes, magasat nem vágta drasztikusan, fuzz kellemesen alábbhagyott, ma mikrofonozok majd valamikor, nekem ku...ra tetszik !
Azt hiszem így marad, még meghalgattatom valakuvel, meg egy 12" regent el megkergetjük amit lesz idő, de a kis naranccsal is odaver ![]()
Hali!
Na látod, elkél az "öreg" a háznál ![]() Zsolti
Akit érdekel a módosított kapcsolásom, annak a mellékletben pdf!
![]() Zsolti
Hali!
Akkor majd kipróbálom az EZ81-et a kapcsolótápomra drótozva. Végül is elromlani nem fog tőle ![]() A bass előfokot illetően nincs ötletem, csak amit csináltam, bár ezzel is csak most ismerkedek. Ha kell a nyákja akkor felteszem, bár lehet hogy a potikat nem ilyen sorrendbe kellett volna szervezni, de így sem rossz, csupán egyedi. Hétfőn végre megjön az Eminence hangszóróm, aztán megyek is mdf-lapokat vágatni a brikósztorba. Majd a szerkezetkész hangsugárzóval fogom beállítani a hangszínt érintő dolgokat. Egy 35 literes, 60 Hz-es reflexben lesz.
Szerinted a mute kapcsolót hová iktassam be? Úgy gondoltam, hogy a legegyszerűbb, ha a volume potit zárogatom vele rövidre. Nem?
Hali!
Szerintem az teljesen jó, kapcsoló, relé, optó, minden szuper. Optó mondjuk azért jó gondolat, mert van egy kis elhalás/éledési idő és nem puffan, kattan. Ez egy különálló előfokozat lesz? Mert ha véggel egybe van építve, akkor ott nem téma a mute, a legtöbb vég IC-n van mute láb. Én az LM -es erősítőn azt használom majd std/by nak ![]() ![]() ![]() Zsolti
Ez az optó jó ötlet, ha tényleg ilyen tulajdonsága van, akkor kipróbálom. Egyébként egy sima kis billenőkapcsolóra gondoltam. A 7294-es végfokom nyákján mellőzve van a mute, de van még Pedró-féle modulom is, lehet hogy olyan lesz benne. Majd meglátom, hogy az eminensz hogyan bírja a hidat
![]() Itt a nyák, ha érdekel:
Hello!
Klassz a layout, szép lett! Optóban nem fogsz csalódni, az tuti, érdemes kipróbálni! Ha lehet, akkor relé helyett azt alkalmazom. Persze nem mindig lehetséges.. Eminence- vel nagyot fog szólni az tuti ![]() Az Eq-val meg vagy elégedve amúgy? A bass kapcsolásokban általában hasonló eq- k vannak, ez elgondolkodtatott kicsit. Valószínű ez a jó irány, bár vannak régi kapcsolások, ahol a klasszikus hangszín van. Ki kell ezt is próbálni attól tartok ![]() Zsolti
Igen, jó ez az EQ :yes:
Jó csővel eléggé hatásos, úgy vettem észre, hogy a hatékonysága nagyban függ a többi alkatrésztől és az alkalmazott csőtől. Ezt nem elég egyszerűen utánépíteni, kell még vele játszani, hogy kifinomultabb hangja legyen. No meg a csövek... nem gondoltam volna, hogy ez ennyire esetleges tényező ![]()
Hali!
Némi Van Halen hangzás a kapcsolással, mi a vélemény? Ilyen is kijön belőle.. gain 10 óra bass 2óra közép 4 óra magas max presence min Gitár - drB -line in - grig3(hiwatt 4X12, 92/8% mic) - wav->mp3: cool edit pro. Zsolti
Azjóóóaz !!
Gyorsba mikrofonoztam, jelenlét-közép, magas-közép, közép-2/3, bass-2/3, gain-1/2 3n, mic-XFI-soudnforge9, itt emeltem 8 decibelt mert halk lett-mp3, semmi emuláció ![]() Bővebben: Link
Hali!
Fasza! Jól hangzik, elég kemény! Én sem szívesen emulálok, de sajna nincs itthon egy 4X12-m meg jó mikim, a helységről nem is beszélve.. Mindenesetre próbáld meg nekem vonalról hasonló beállítással, mint az enyém! Kíváncsi lennék mit mutat! Feljebb fent van a setting, a presence-m ről annyit, hogy fordítva van bekötve az a rohadt poti, tehát a min -el a legélesebb hangzást értettem ![]() Mégegyszer is grat! Milyen mikit használsz? Zsolti
De van 4 trimmer, sakkozzam végig az egészet???
|
Bejelentkezés
Hirdetés |