Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szereztem egy rossz M10 rádiót. Javíthatatlan, de a kimenő benne volt, amit sikeresen ki is mentettem. A melléklet szerinti rádió.
A primer oldalon szépen rá is van írva, hogy melyik kivezetés mi, és mekkora a menetszám. Egyszer van egy 1600 menetes tekercs, ami 50-k menetnél ki van vezetve, és egyszer egy 400 menetes. Ezt nem egészen értem, hogy miért van így.
(közben csináltam még 1 képet, úgyhogy 3 lett az a 2 )
Na azt szeretném tudni hogy az első meg utolsó mi egyáltalán?? Az utolsó felirata CF873 Philips 84581 BB8937. Gondolom így a képek alapján nem tudtok sok mindent mondani, de ha le tudok valamit mérni, szóljatok és mérek
Szia!
Brummcsökkentésre használják ezeket a tekercseket, így megspórolnak egy fojtót. Negatív visszacsatolást is alkalmaznak a segédrácson keresztül. A kimenőtrafón tehát az egész rádió tápfeszültsége is áthalad. (1k ellenállás, 2x50 mikrós kondi + 1.5k ellenállás)
Ha a kéket kérdezed akkor az egy késleltető művonal,de lehet szűrő is. Színjel visszaalakításához használható
Így már értem. Köszi.
A másik ugyanilyen, csak működő rádiómban pl. kihagyták a nvcs-t. De a doksi szerint benne van Ezek szerint akkor egy hasonló kimenőre ki tudom cserélni, a negatív visszacsatoló tekercset nem használom, a segédrácsot egy ellenállással rákötöm a tápra, és a fojtó részt kihagyom, akkor is működne a végfok rész, ha jól sejtem. (jól jönne két teljesen egyforma kimenő) Van egy olyan kimenőm, amelyiken kb. kétharmadánál van egy megcsapolás a primer oldalon. Ha azt használnám, akkor a fojtó rész is működne.
Igen, működne. Természetesen más adatokkal, de működne. Negatív visszacsatolás nélkül nagyobb az erősítése, és a torzítása is. A tapasztalat szerint ehhez a maghoz kell a visszacsatolás, sokat javít rajta
Van valahol egy ilyen kimenőm.... Sok ilyen rádiót szedtem szét, nekem mindig a hálózati trafója kellett Abból készül az én kimenőm.
Sajna a két hálótrafó nem egyforma, a hiányos sasszin már valaki cserélt trafót, a gyáriban egy hipersil van.
Az igaz, hogy elég kicsi a vasmag ha jól mértem, kb. 7négyzet cm lehet. Kipróbálom a kibányászott kimenőt, ha megéri vele kínlódni, akkor megjátszom a cserét. Ez a kis kimenő inkább fejhallgató erősítőnek lenne, de nem EL84 csővel, hanem GU17el. A hálózati trafó vasa lenne jó a GI30 hoz kimenőnek PP-n.
Fejhallgató erősítőnek jó lehet, én is ezzel fogok majd kísérletezni, van erre a célra egy pár pacsirta kimenőm. Kis hangerőn úgy gondolom hogy elég lineárisan fog múködni. , negatív visszacsatolással.
sziasztok.Mi a véleményetek erről a megoldásról ahol az el 84 segédrácsa a kimenőn keresztül kapcsolódik? Most kötöttem be igy próbára nekem tetszik ahogy szól és a brumm is csökkent meg az érzékenység hagyhatom-e igy?
De Neked mondtam, csak kicsit kómás voltam még tegnap reggel . Szóval, amit Márknak írtam, az Neked vonatkozik.
A katódsugárcsövet meg már megint elelejtettem kinek
Én írtam, de többé kevésbé ennyit tartalmazott : megjött a fűrészlap - mondta Fater - köszönöm szépen !
Emlékeztem én, csak a nickedre nem (pontosan), aztán nem akartam beégni, ezért inkább felhívtam magamra (ill. a KS csőre) a figyelmet, hogy jelentkezz
Ezen (is) dolgoztam a hétvégén ( amiben van cső ) Poor verzió, szegény vidéki zenészeknek
Persze, hogy hagyhatod, Ultralineárba kötötted be az EL84-et. Ez csökkenti a torzítást, egyengeti a frekimenetet, és sajnos csökkenti az érzékenységet. Kicsit javíthatod az érzékenységet ha az előfokcső erősítését megnöveled.
Köszi szépen.Igy fogom hagyni az is volt a cél,hogy csökkentsem az érzékenységet túl sok volt az erősitése az ecc83 nak nem lehetett kihajtani a potit mert már torzitott igy már sokkal jobb.
Egyik ismerősöm talált egy 100VA-es hálózati trafót, és nekem adta. Átlemezeltem légrésesre, majd kipróbáltam vele a "Kapcsolások"-nál ismertetett GU-50 SE-t.
A közép és magas hangokat nagyon szépen megszólaltatja, a mélyekkel nem vagyok megelégedve.
Persze, mert ez az átlemezelés egyrészt sufni, tehát szól szól de....., másrészt szerintem a GU-nak kevés az a cm2, harmadrészt, ez egy hálózati transzformátor, semmi köze a kimenő trafóhoz, se az illesztése, se a menetszámai, nem stimmelnek. Talán ha áttekernéd, de a cm2 akkor is kevés. Persze ,hogy nincs kellő mély tartomány.
De egyébként örülök a sikernek. Idézet: Ha ez ilyen egyszerű lenne akkor mindenki csöves erősítőt építene! Azért nem kéne annak az emlegetett ciknek hinni ? Egy csöves erősítő meghatározó eleleme a kimenő trafó , nem úgy van az hogy csak találok egy hálózati trafót és kész ! Csodálkozol hogy nem úgy szól mint amit szeretnél ? Tekerj, tekertess hozzá egy illesztésben odillő kimenőt aztán lehet talán róla véleményt alkotni , de még akkor is a kapcsolás az szintén nem mindeggy hogy melyikkel kisérletel . Igen a Doncso megelőzött ! de a 100va-as trafó az a GU50-nek SÉ-ben nagyon karcsú ! UI: Hogyan alakul az OTL kisérleted ? „talált egy 100VA-es hálózati traf”
Igazából nem is az erősítőépítés volt a célom, hanem a trafót akartam kipróbálni kimenőként. Belátom, hogy a hálózati trafó tényleg nem kimenőnek való, de azért egy próbát megért.
Lacus! Találtam pár amolyan designfejlesztő képet.
Szép mindkettő de a WAVAC nekem már túl erős , bár elférne még az én barkácsolt gépeim mellett
Váá. A Wavac nagyon jó. Adott néhány ötletet.
Üdvözlöm a csöves kollegákat.Affelől érdeklődnék ,hogy PCL85 vagy PCL86 -ból érdemes e építeni SE-erősítőt. Tehát röviden:melyik a jobb cső.
PCL86 a jobb hangú, de a PCL85 se olyan rossz szerintem.
Én 86se és PP-t hallottam, szerintem kiváló cső.
[OFF]Láttam már néhány szép csövest, de ez viszi a pálmát. (most találtam)
[off]Hol találtad? Nekem is kell egy!
helló ismeri e valaki ezt a fajta csöves erősítőt hány watt lehet? nem nagy csövek vannak benne takarítás alatt áll egy csővőn elszíneződés látszik de megy .
A képet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |