Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   183 / 840
(#) (Felhasználó 4577) válasza Melphi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Nem kötötted el az SPI vezetékeket?
Volt, amikor már ugyan ezt az AVR-t programoztad ugyan ezzel a programozóval?
Nem tudom, hogy miért nem veszel már egy másikat és próbálod meg.

Megnézted a linket, amit küldtem? Szerintem nem. Töltsd le az AVR Studio-t onnan és azt próbáld ki.
(#) 9666 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Letöltöttem, de nem tudtam telepíteni, mert azt írta ki, hogy "The AvrStudio 4.18 must be installed"
(#) Melphi hozzászólása Feb 3, 2010 /

Letöltöttem de ezt irja ki. Amúgy biztos jó a programozó mivel kb10x programoztam fel vele egy attiny26-ot, majd veszek egy új atmega8-at.
(#) 9666 hozzászólása Feb 3, 2010 /

Na most mitévő legyek?
(#) (Felhasználó 4577) válasza 9666 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Te ezt töltötted le: AVR Studio 4.18 SP1
AVR Studio 4.18 SP1 = AVR Studio 4.18 Service Pack 1
Ezt kell letölteni regisztráció után (ingyenes): AVR Studio 4.18
(#) 9666 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Ok kösz megpróbálom
(#) (Felhasználó 4577) válasza Melphi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Az előző verziót le kell törölnöd.
Kérlek, használd a válasz gombot.
(#) Melphi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Letőltőttem amit ajánlottál de egyszerüen nem akar ottlenni az a main menü
(#) zacc hozzászólása Feb 3, 2010 /

Helló.
(Egyszerű kérdésemre utmutatást várok)
Beolvasok egy 0-át valahol mondjuk egy adc-n, idő fügvényében bekapcsol egy led-et. Mondjuk igy: ha ADC-n levo 0 kevesebbet tart mint 0.2sec akkor kigyujt led1 ha hoszabb akkor kigyujt led2. Elég kezdő vagyok de ha segitetek abban hogy mit kellene használni akkor remélem boldogulok.

űdv.Zacc
(#) (Felhasználó 4577) válasza zacc hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Szia!

Attól függ, hogy milyen processzorral szeretnéd elkészíteni.
Először a 16 bites Timer modult kellene beállítani 10Hz-re és egy változót növelni az ISR-ben, így 1 másodperc alatt 10-szer lesz az értéke növelve 1-el.
A főciklusban kiolvasod az ADC-t, majd ha az értéke 0, akkor a Timer-t bekapcsolod (inicializálod vagy engedélyezed) és bekapcsolod a LED1-et, ha letelt a 0.2 másodperc (ISR változó = 2), akkor LED1 kikapcsol, LED2 bekapcsol.
Az ADC bemenetére érdemes tenni egy 100nF-os kondenzátort és mivel nullát szeretnél mérni egy kb. 1KOhm-os lehúzó ellenállást, hogy ne maradjon lebegve, vagy ha 2.56 vagy 5V-nál nagyobb feszültséget mérsz, akkor feszültségosztó szükséges, ekkor a lehúzó ellenállás elhagyható.
(#) zacc válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Szia!

ATtiny13 az itt felhozott problémára.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Feb 5, 2010 /

Lenne egy kérdésem. Órát szeretnék megvalósítani AVR-rel (Atmega16), a Counter2 TOSC1/2 lábára fel van forrasztva egy kis órakvarc. A kódban felkonfiguráltam szépen a módokat, megszakításokat. Tök jól működik látszólag.
Az a problémám, hogy kb 1 óra alatt 1 másodpercet késik. :no: Régebben is belefutottam ugyanebbe a problémába, de akkor se tudtam ezzel boldogulni.
Van valakinek tippje hogy ilyenkor mivel lehetne finoman hangolni rajta?
Az adatlap szerint nem kell a kvarc lábai és a föld közé kondenzátor, próbáltam kondenzátorokkal és nélkülük is, de semmi különbséget nem láttam.
(#) ddr hozzászólása Feb 5, 2010 /

Bocs ha kicsit off, nem működik nálam a kereső, ezért itt kérdezem.
Hőmérőt csinálok AVR-el.
Olyan 7 szegmenses led kijelző létezik-e, ami több számjegyes, és a multiplexelt vezérléshez belül össze vannak kötve az azonos anódok (tehát az egyes számjegy 1-es bemenete a 2es számjegy 1es bemenetével stb). Mert ugye multiplexelésnél ezeket amúgy is összekötöm, csak így bonyolult lesz a nyák, ha én csinálom kívül a nyákon.
(#) Topi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Mérni tudsz valamivel pontosan? Mert én szkóppal megvizsgálnám a kristály lábát. Esetleg illesztetlenség miatt kicsi az amplitúdó, vagy más a frekvencia.
(#) levy_k válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Hangolásra használhatsz trimmer kondenzátort, ha másképp nem megy.
(#) levy_k válasza ddr hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Létezik, a RET-ben láttam 3-4 digites kivitelben is.
(#) herzsolt hozzászólása Feb 5, 2010 /

Nem tudtok egy at89s8252 programozót?
Mit ajánlotok hozzá? Ha van akkor USB-s kellene, de más milyen is jöhet.
Előre is köszi.
(#) Kaz0 hozzászólása Feb 5, 2010 /

Sziasztok! Lenne egy kérdésem, de nem tudom hogy fel lehet-e itt tenni, azaz ebbe a témakörbe kell-e kérdeznem.
Digitális órát szeretnék építeni AT89C51 24PI microcontrollerrel. Tudom már elavult, és már nem érdemes vele foglalkozni, de nem akarom hogy kárba vesszen. Még nagyon kezdő vagyok a témában, ne nevessetek ki, de: az AT89C51 ugyanaz mint az AT89C2051? Pontosabban lehet használni AT89C51-et AT89C2051 helyett? Ezt a kapcsolást akarom megcsinálni: http://microcontrolleravr.com/digital-clock-using-at89c2051/
A segítséget előre is köszönöm!
(#) DINGICE hozzászólása Feb 5, 2010 /

Sziasztok! Tudna-e nekem valaki segíteni?
Most kezdtem avr programozással foglalkozni, az alap ledvillogtató programot sikerült beégetni a chip-be a bascom fordító és az avr studió segítségével! Szeretném hogy ha a led fényereje folyamatosan növekedne 0-ról a max-ig és aztán vissza 0-ig, mindenféle külső vezérlés nélkül. ATtiny 2313 avr-em van arra szeretném, ha valaki leírná hogyan is kell ezt csinálni!?

Előre is köszi!
(#) Kaz0 válasza Kaz0 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Bocs hogy megint zavarok, de nagyon érdekel a téma: keresgettem az órával kapcsolatban és még egy kérdésem lenne (tudom, már sok lesz egyszerre ): Ha jól értem az AT89C51 teljesen kompatibilis az Intel 8051-el ("compatible with the industry-standard MCS-51 instruction set and pinout.")? És ha igen akkor használhatom az AT89C51-et ide:
http://www.8051projects.info/FORUM/showthread.php/541-Microcontroll...-Alarm
Szóval a kapcsolás marad ugyanaz, és az ott letölthető HEX fájlt változtatás nélkül felprogramozhatom az ATMEL-re?
(#) (Felhasználó 4577) válasza DINGICE hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Egy PWM csatornát kell hozzá használnod és inicializálnod, kb. 500Hz-re.
C-ben találsz egy komplett forráskódot Topi egyik kapcsolásában ATtiny45-re vagy ATtiny13-ra.
(#) DINGICE válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Ha megkérlek szépen akkor nem tudnál basicben írni nekem egy ilyen forráskódot?

Nem, én nem tudok Basic-ül.
Javaslom a C nyelvet, szerintem sokkal érthetőbb (bár kinek, mi az érthetőbb) és több kész projektet találsz C-ben, mint Basic-ben.
Itt az oldalon is találsz a kapcsolások közt egy csomó oktatóanyagot, Fizikus a Will-I kapcsolásaiban ír sok belső periféria működéséről, használatáról, ezeket érdemes elolvasnod!

A C nyelv fordításához a bascom program ugye nem jó?
Milyen programmal tudom lefordítani a C nyelvet?

Bővebben: Link
Programmers notepad helyett pedig AVR Studio. Az AVR-GCC beépül az AVR Studio-ba, új projekt létrehozásánál AVR-GCC-t kell kiválasztani.

Köszönöm a válaszokat! Igyekszem áttanulmányozni amit küldtél!
(#) 9666 hozzászólása Feb 5, 2010 /

Sziasztok! Nekem olyan problémám lene, hogy amikor az AVRStudióba bemásoltam a vágólapról EZT A KÓDOT és utána ráklikkeltem a "Build Active Configuration gombra, akkor kiírt 6-8 hibát, pedig elvileg jó a kód. Most mit tegyek?
(#) (Felhasználó 4577) válasza 9666 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szedd ki a számokat a kódból!
Ha csak simán bemásoltad, akkor azok a számok ott lesznek.
A kódban nincs hiba!
(#) 9666 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Amikor kijelöltem, akkor a számokat nem jelöltem ki, mégis ott vannak. Ez lehet a gond?
(#) (Felhasználó 4577) válasza 9666 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Az, hogy ki kell törölni.
Következő: »»   183 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem