Fórum témák
» Több friss téma |
nekem egy 250es etzbe volt. Ott kopogés nem jelentkezett, csak iszonyatosan felmelegedett! Neked más a szitu mert kocsiba biztos nagyobb a jelentősége, de nekem mociba nem hozott plusszt ugyhogy azóta nem is foglalkoztam a témával.
Én egy 1.6 "A"-s Lada versenyautóba szeretném berakni. Magas fordulaton már nagyon bizonytalan a rugós állítás. A kilóméterórát is kiváltom 7 szegmens kijelzősre, és egybeépítem a fordulatmérőbe.
Lehet én tudom rosszul, de ezek a rugós álítók nem csak indításnál funkionálnak? Én úgy tudom azért van, hogy könnyeben indúljon a moci.
Én is csak az "rallys okosok"-tól hallottam, hogy jobb az elektronikus szabályozó. És mivel most hideg van a garázsban , hogy hegesszek inkább ezzel foglalkozom.
Totalcar cikk:Bővebben: Link
Köszi! Már olvastam régebben és ezt hoztam fel példának, hogy meglehet-e csinálni itthon. Amúgy ez az etanol is megérne egy misét.
"Érdekes módon PLC-ről mindenkinek a grafikus programozás jut eszébe, pedig ugyan úgy lehet szövegesen is programozni. Miért ne tehetnénk ezt meg egy mikrokontrollerrel?"
Én a plc-kkel előbb foglalkoztam, mint a pic-cel. Nekem spec nem grafikus programozás ugrik be a plc-ről, mert leginkább Siemens vezérlőkkel dolgozok, ahol nem annyira támogatott ez a rész. Itt a legtöbb progit szöveges módban írjuk (AWL), de ez nem jelent C programozást. Inkább a Basic-re hajaz. Engem spec nem is érdekel, hogy kezeli a megszakításokat a proci. A vezérlőt szeretném rábírni, hogy bizonyos dolgokra hogy reagáljon és kész. Megnézném a pc-k világában hány user ismeri pl. a Windows lelkivilágát ilyen mélységekben. De miért is kéne...?
Erről a hétszegmenses dologról jut eszembe: azt hogy lehetne megcsinálni a legkevesebb memóriahasználattal, hogy egy kiszámolt értéket kiküldjek hétszegmensesre és ne is legyen villogós a kijelzés?
A kijelzőnél elég lenne 4 digit, ebbe tutira belefér a kiszámolt szám.
Még olyan kérdésem lenne, hogy milyen szűrést igényel a pic tápja, ha autóba szeretném betenni? Elég neki egy 7805 és egy puffer elkó?
Én ezt a két verziót ajánlom a figyelmedbe. Kb egyforma nagyságú a memóriaigénye
Köszi, ez jó lesz!
Illetve még annyi, hogy erre a verzióra hogy lehet rávinni egy több ezres értéket? Hogy lehet helyiértékekre lebontani egy nagy számot?
Szia!
Ez jól is van, de abban egyezzünk meg, hogy a többségnek grafikus programozás jut eszébe. Én Omron, és Siemens PLC-kel is foglalkozom, mind2-őt grfaikusan, létrában programozom. üdv: Dávid
Az én verzióm csak 18% a számlálók nélkül !
egyébként ha megnézed láthatod hogyan lehet többezres számot kiírni . (És tutira kipróbált megoldás) (úgy látom mellényúltam : sniperx-nek szól a hsz )
Sziasztok! Nixi cső meghajtást csinált már valki? Még nem gondolkoztam rajta, hogy hogy kellene, de tevben van egy nixi óra, és szobahőmérő.
A 74141 niximeghajtó BCD kódot kér , nem egy nagy durranás lehet megcsinálni , szerintem kivezeted a számlálók kimeneteit (4 kimenetet állítasz 1 számlálónál )
és már kész is a meghajtás!
Megnéztem, köszi!
De a te verziód is olyan, hogy a helyiértékeknek külön bemenete van. (vagy nem értem...) Erre hogy lehet rávinni egy számolt értéket? Egy szorzás után kellene az eredményt kiíratni. Erről jut eszembe: ha egy többezres számot elosztok ezerrel, akkor egy tört számot kapok. Ezt az eredményt felszorozva ezerrel az eredeti értéket kapom meg, vagy csak egész számú ezres lesz belőle? Pl: 4600 / 1000 =4,6 de ebből letárolva 4 lesz, a tört elveszik, felszorozva 1000-es 4000 lesz?
A matematikai műveleteket a parsic csak +egész számokkal végzi , törtet nem tud (elvileg) de kis ügyeskedéssel mehgoldható hogy törtnek látsszon .
Az hogy az ""eredményt" honnan és hogyan viszed a kijelzőre a konkrét feladat dönti el . Írd le hogy mit vársz el a pictől mit szeretnél vele megcsináltatni , és meglátjuk hogy mit tudunk erre a feladatra ajánlani .
Egy bemenetre érkező jeleket számolja és ezzel a számmal végez el műveleteket. Azt kell tudnia, hogy pár tized másodpercig számolja a jeleket, majd felszorozza, hogy percenként mennyi érkezne be, ha ugyanígy menne tovább. Az eredmény mindig 100 és 9500 közé fog esni. Ezt az értéket kellene eljuttatni egy 4 digites 7 szegmenses kijelzőre.
Ez frekvencia- vagy fordulatszám mérő lenne ?
abból van már fent egy pár a parsic témában .
Nem.
Alapvetően hasonló, de itt áthaladó befogókat néz, amik egy keréken vannak elhelyezve. Egy fordulat alatt 4 befogó halad el. Elvileg jó lenne hozzá egy fordulatszámmérő progi is, max egy szorzás még kerülne bele, de ebből sem láttam 7 szegmenses kijelzőre íródottat a parsic topikban.
Akkor a bemenetre teszel egy számlálót , aminek a jelét
szorzod osztod manipulálod és amikor a mérési idő letelik beírod egy multiplexerbe ezután nullázod a számlálót . majd kiíratod a kielzőre a multiplexerben tárolt értéket és közben mármehet a következő mérési ciklus.
Az elve ok, így is képzeltem el én is, csak a 7 szegmenses cuccot kellene tudnom lekezelni. LCD-vel már működne, de mivel csak 7 szegmenses van a polcon, így ebből kellene összehozni.
Az eleje valami hasonló, mint amit itt látsz, bár még a számolás változhat. Ezt hol lehet összehozni a 7 szegmenses meghajtásoddal?
Valahogy így próbálnám meg , itt csinál egy mérést
aztán egy másik mérést és amíg a második mérés megy addíg kiírja az elsőt a kijelzőre , aztán vált és a második mérés eredményét teszi a kijelzőre és nullázza az egyes számlálót és kezdi újból a mérést
Köszi, így már érthető a szétbontás.
Gyakorlatilag ugyanezt az elvet agyaltam ki, csak azt hittem, van valami egyszerűbb is rá. Mármint: helyiértékenként leválogatni, majd egyszer kijelezni, majd felszorozni vissza (erről beszéltem az előző hsz-omban) és a konkrét számot kivonni az eredetiből és így tovább helyiértékenként. Kösz a progit, így már rá tudom faragni a leválogatós és kijelzős részt a számlálómra.
Találtam leírást a flip-flop okról lerajzoltam
vagy 6 féle tárolót ( Hátha segít valakinek)
Sziasztok!
Két 16f877 között szépen megy az uart, sikerült mindent megoldanom vele amit akartam. Most pc-vel szeretném összehozni rs232-n keresztül. Tapasztalataitok alapján milyen szintillesztő szükséges a komunikációhoz, illetve kell-e egyáltalán bármilyen illesztő. Köszi a válaszokat...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |