Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   479 / 2500
(#) petemazi válasza zoka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Az semmi, nekem van egy szutyok 5.1-em, 3600w pimpó van ráírva, 3w-os szatelitek, 15w-os mély, és a trafó 12VAC 1,2A
Jut is eszembe, kéne javítani a kis szutykot, mert borzalmasan torzít és búg mint a fene. Gondolom eddig bírták a kínai elkók.
(#) gergoe2 hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Hali!!!

Én még elég hülye vagyok a témához.
Van egy kenwood kra4020-as erősítőm, és az a probléma vele, hogy abba elment valami tranzisztor, azthiszem a végfoké, aminek a száma b1493 p02. Elvileg 160V-os. Ilyet nem találok sehol se neten. Nem tud nekem segíteni valaki, hogy esetleg mivel lehetne helyettesíteni, vagy hogy hol lehet ilyet kapni?
(#) szucsip válasza gergoe2 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Üdv!

Ha az erősítő tápfeszültsége nem nagyobb, mint szimmetrikus 50V (tehát +50 és -50), akkor én a TIP147 -et tudnám javasolni. Bruttó 300Ft itt a HESTORE-ban.
(#) gaboca323f hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy a kereskedelemben kapható, eredetileg halogén izzók meghajtására szolgáló 11,6 voltos kapcsolóüzemű tápok alkalmasak-e erősítő meghajtására?

TDA 2030 és TDA 1558-at szeretnék meghajtani vele.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) gaboca323f válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A kellőképpen egyenirányítás fogalmát kimerítí egy méretes diódahíd és pufferkondi?
(#) melorin válasza szilva hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Betettem a kondikat, és valóban drasztikusan javult a helyzet. Azonban előjött egy másik hang.
Csatolok két felvételt. Az első a kis kondik elötti, a második a kondik beültetése utáni.
(#) vicsys válasza melorin hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Sound1:tipikus fehér zaj, a félvezetők zaja (Túl nagy az erősítés?) Sound 2:Tipikus brumm. Árnyékolatlan vezeték?
(#) melorin válasza vicsys hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Rövidrezárt bemenettel ad ilyen hangot, tehát nincs mit leárnyékolni. Esetleg a tápkábelt
(#) DJ Szabcsa válasza melorin hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Szerintem vicsys arra gondolt, hogy az erősítőn belül árnyékoltak e a jel kábelek? Mert ha nem akkor az is szed össze zavart. Földelés rendes csillagpontos?
(#) melorin hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
Feladtam. Hetek óta majdnem minden szabadidőmet az erősítő építésére áldoztam. Mi az eredménye? Kínlódás, próbálgatás, rengeteg többletkiadás. Többezer forintom ráment már, és semmi nem lett belőle.
A pénz miatt mondjuk sajnálom abbahagyni, de már annyi tanácsot kaptam, és egyik sem jött be.
Már azt sem tudom, hogy a táppal, földeléssel, az erősítővel, netán a dobozzaL van-e baj.

Vagy annyiba hagyom az egészet, vagy csak pihentetem, hátha eszembe jut valami, amivel nem számoltam, és az okozhatja hol a búgást, hol a gerjedést.

A másik lehetőség az, hogy a meglévő alkatrészekből (egy halom BD139, néhány BD140, sok BC212/182 stb.) egy bevált, és atombiztos fejhallgató-erősítőt építek.
Ha tudtok ilyet, ne tartsátok vissza
(#) hangszoros válasza melorin hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Na ezzel a Winamp frissitéssel cumi, anélkül meg nem játszható
Magyart meg nem találtam rajta, vagy van ?
(#) szilva válasza melorin hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Azért ez már szerintem nagyon bíztató. A második zaj a tápfeszültségből jön valamilyen módon, lehet, hogy földelési oka van. Viszont ha már ennyire jónak tűnik (kimeneti egyenszintet mérted?), akkor talán érdemes lenne meghallgatni is.
(#) peter1995 válasza neszim hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Bocs de nem tudtam leolvasni a feliratot.Mire szolgálnak a gombok?Az elején van a poti az gondolom a hangerőé.Szóval azok a kis apró gombok mire valók.Ha pl ott van ki-be kapcs. gomb akkor annak a vezetékét meg kell keresni és arra átkötni a kapcsolót.Ami olyan hogy tudod hogy kell arra visszakötöd a kapcsolókat a többit meg simán kiforrasztod.
(#) melorin válasza szilva hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
De mégis honnan jön a búgás? A kimeneti egyenfeszt már sikerült beállítani pár napja, azóta mondjuk nem mértem. Bár akkor még búgás sem volt...
A trafó gumival el van szigetelve a fémháztól, a két középső kivezetését elvittem a csillagpont közepéig, két, 17.000µF kondi találkozásához. A trafó két szélső kivezetését pedig a Graetz-be. A graetz-ből kijön két vezeték az előbb leírt pufferkondik szélső lábaihoz. Innen megy tovább az egészen rövid vezeték a 2 StabIC-hez, és itt van 1-1 100nF (kerámia). A stabIC-k GND lábai össze vannak forrasztva, és ez a pont a csillagponthoz van visszavezetve pár cm-nyi kábellel.
A stabIC-k kimenetein 1-1 100nF(kerámia) és 1-1 4700µF és 1-1 10µF kondi van, a közös lábaik összeforrasztva, és összekötve 2cm vezetékkel a stabIC-k GND lábaihoz, ami ugyebár megy a csillagponthoz, mint már írtam.
A stabIC-k csillámmal vannak elválasztva a hűtőbordától (mindkettő 1 bordán van).

Ha érthető mindaz, amit leírtam, hol a hiba? Mert szerintem nincs. Akkor mégis mitől búg az erősítő?
(#) melorin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Értem amit írsz. De a stabilizátort akkor miért adják meg követelményként a legtöbb kisteljesítményű erősítőhöz, amivel eddig találkoztam?
Egyébként pedig próbáltam simán a graetz után kötött pufferral táplálni ezt az erősítőt, és úgy mégjobban búg. Valószínűsítem akkor, hogy a panellal van tényleg valami baj. De egyébként úgy rendeztem el az alkatrészeket rajta, mintha egy normálisan kimaratott panel lenne, és az alkatrészek lábait elhajlítva alakítottam ki a "vezetősávot". De akkor ezek szerint még ez sem ugyan azt a hatást nyújtja?
(#) magam hozzászólása Márc 4, 2010 /
 
üdv mindenkinek.
nos az szeretném tőletek megkérdezni hogy:volna egy hangszínszabályzóm amit egy régebbi erősítőből operáltam ki akarnák építeni kész alkatrészekből egy másikat csak az erősítő panelján nincs hang-illetve bass és éles hangszín szabályzó a hangszín szabályzómon csak potik vannak meg néhány alaktrész, de van egy kis hiba: a hangszín szabályzó (vol,balance,bass,éles) ha a balance-átakarok váltani jobb és bal csatornára akkor csak a jobb csatornát váltja a balt nem (jó az eszköz jók a potik) ha lemonósítom a bemenetet akkor jó vált csatornát (jobb-bal) de rossz a hang, halkabban szól.De ezt a jelenséget egy másik erősítő szabályzójával is megtapasztaltam ugyan ezt a jelenséget mit csináljak vele?Egy erőerősítő kéne rá?
(#) Kovidivi válasza melorin hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
Próbáld akkumulátorról, vagy másik tápról, hátha a trafód nagyon szór, és kövesd Köbzoli tanácsait!
(#) neszim válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /
 
A gombok... van "equalizer"-féle, vannak amikkel azt tudod állítani hogy melyik hangszórók szóljanak...
Az egyedüli ami fontos lehet az a bekapcsoló gomb...
Próbáltam hogy a bekapcs gombot bekötve hagytam, és lehúztam a szalagkábelt ami az előlapot köti össze a másik résszel (nem igazán tudom mi az, nem vagyok szaki), de úgy meg se nyikkant.
Ebből gondolom hogy ez meg fogja haladni a képességeimet...
Nekem már az jó lenne ha pl le lehetne butítani 1 csatornásra, hogy a mélyet hajtani tudja...
(#) melorin válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Éjjel megálmodtam, hogy mitől búghat.
Kicseréltem a 7812-t és már nem búg! Azannyát!
De a 100nF még mindíg kell a panelra, anélkül sistereg még mindíg, de sebaj, elfér.
Ezenkívül igaza volt köbzolinak abban, hogy nem kell olyan nagy pufferkondi. Lecsökkentettem a stabIC-k előtt 4700µF-ra, és az IC-k után nem tettem elko-t, hanem csak 100nF-ot és 1µF fóliát.
(#) melorin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
2x14,5V váltóban és 2x5A
Pufferolva 20Volt, az meg szerintem túl sok lenne az erősítőnek, vagy nem?
Ja persze hogy szól, már a kezdetek óta teszi a dolgát
(#) szilva válasza melorin hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
A végén még jó lesz teljesen az erősítőd Szerintem ne próbáld kihagyni a kerámiakondikat a tápfeszültségekről, sőt, gyakorlatilag minden hangfrekvenciás kapcsolásba oda is kellene rajzolni már a rajzra is.

Ugyanis szinte minden ilyen áramkört úgy építenek meg az emberek, hogy az erősítő egy külön egység, és egy másik külön egység a tápellátásért felelős rész. A kettő közötti kábelezésnek mindig lesz induktivitása, körülbelül akkora, amekkorákat az FM sávban a rádiókban a hangolt körökben használnak. Ha az erősítődben lévő alkatrészek képesek ebben a sávban dolgozni, akkor a megfelelő rádiófrekvenciás hidegítés híján nagyon könnyen kialakulhat nagyfrekvenciás gerjedés. Az elektrolitkondenzátorok nagy saját induktivitása nem teszi azokat alkalmassá az ilyen frekvenciasávokon való hidegítésre. Ebben a sávban egy elkó inkább viselkedik induktivitásként, mint kapacitásként, emiatt gyakorlatilag minden kritikus helyre érdemes az elkókkal párhuzamosan kerámiakondenzátorokat beépíteni.

A nagyfrekvenciás gerjedés amúgy a legalattomosabb dolgok egyike. Olyan "megmagyarázhatatlan" hibajelenségeket tud produkálni, amiket te is tapasztaltál (pl. közelítésre egyenáramú munkapont indokolatlan elvándorlása; indokolatlanul nagy, beállíthatatlan nyugalmi áram; irreális zaj).
(#) szilva válasza melorin hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Ha ez egy fejhallgató-erősítő, akkor szerintem nem eretnekség a stabilizált tápfeszültség. Ráadásul lehet, hogy az erősítő nem nyomja el túl nagy mértékben a tápfeszültség felől érkező zajokat (pl. brumm), amin nagyságrendeket segít a stabilizátor. De te hallod, hogy milyen a hangja, ha az rendben van, akkor én nem váltztatnék már a tápellátáson.
(#) melorin hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Most értem vissza oda, ahonnan kezdődött minden: halk gerjedés hallatszik, ha pl. mozgatom a fejhallgató kábelét, vagy csak úgy random, + halkan egy kis búgás is hallatszik, de az is összefüggésben lehet a gerjedéssel.
Rákötve jelet, a bal csatornában egy búgás hallatszik, és mindkettőben jócskán megnő az alapzaj, mintha a kábel árnyékolatlan lenne. Ha bizonyos pontokra rámérek a műszerrel, a búgás elhallgat, néha a gerjedés is. Mostmár tuti, hogy csak az erősítővel lehet a baj, így elég csak erre összpontosítani, talán újraépíteni.
(Talán márciusban búgnak az erősítők? )
(#) neocska hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Hello.
Az lenne a kérdésem, hogy kilehet böviteni még egy tranzisztorpárral ezt az erösitöt, és hogy mekkora lenne akkor a teljesitménye 8Ohm-on?
erösitö
Kösz elörre is
István
(#) melorin válasza melorin hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Egyébként ebben a kapcsolásban hogyan lehetne csökkenteni az erősítés mértékét? Szeretném egy kicsit le-limitálni a kimenő jel szintjét, és egyben kevésbé érzékennyé tenni a bemenetét, hátha még a zajszintje is csökkenni fog.
És ha potit nem használok a bemeneten, akkor tegyek egy 10k-s ellenállást a kondi elé a test felé?
Belinkelem az erősítőt, hátha valaki nem tudná melyik erősítőről beszélek.
Link
(#) ToXeN hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne EHHEZ az előerősítőhöz, hogy ha a potmétereket közvetlenül a panelon hagyom akkor kénytelen vagyok közel (kb 2 centi) tenni a panelt a trafóhoz (toroid), vagy másik megoldás hogy a potmétereket kábellel viszem a helyükre, de ilyenkor gondolom rengeteg zajt összeszed! Szerintetek melyik lenne "jobb" megoldás vagy esetleg valakinek van egyéb ötlete? (árnyékolás pl?)
Még nem építettem meg csak elgondolkodtam rajta hogyan is lehetne ezt majd megoldani, és hát ezekre jutottam!
Köszönöm a segítséget!
(#) saraha válasza ToXeN hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Szia.
Én pont mostanában csináltam egy hasonló jellegű (ezt) előerősítőt.(igaz külön doboza van)
Gondolom akkor egy dobozba szeretnéd a végfokkal...én nagyon ajánlom a gondos tervezést,kicsit távolabb a toroidtól huzalozás nélkül megoldani mert az az igazi.
De ha alaposan leárnyékolod a trafót,mint pl:BEAG-féleakkor szerintem nem akadály az a 2 cm.
(#) hangszoros válasza melorin hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Legegyszerübb: R5 ellenálst növeld,
(#) hangszoros válasza neocska hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Megduplázva a végtranyókat, se fog növekedni, mert a táp marad. Az üzembiztonság fog növekedni mert élég szüken van méretezve.
Csak azonos tranyókat köss párhuzamosan!
(#) doomkiller válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Hali! Kicsit elnéztem a rendelésemet és véletlenül 1x15V-os trafót rendeltem. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel a megoldással is lehet alkalmazni a 7812/7912 párost? Amúgy találtam itthon 1 220/2x10V os trafót az kevés lenne a7812/7912 pároshoz? Ha jól számoltam akkor egyenirányítva + pufferolva 13,7V jön ki vagy nem? Tegyek hűtőbordát a stab ic-kre?
Következő: »»   479 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem