Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérséklet kapcsoló NTC-vel

Témaindító: benjiii, idő: Jún 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 8
(#) miklosch hozzászólása Szept 15, 2007 /

Rosszul tudtam az NTC értékét, nem 10k-s, hanem 12k-s, és csatolom azt a termosztátot, amit ki kellene váltani, csak egy résszel.
(#) szabi83 válasza miklosch hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

gondoltam, hogy sima nem lesz jó

p1 -el állítandó, mikor kapcsoljon be, ha eléri a pl 50fok
p2 -vel állítandó, mikor kapcsoljon ki, ha eléri a pl 75fok

(#) miklosch válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Köszi szépen! Megpróbálom utánépíteni, ha meglesz minden alkatrész. A tranzisztor mekkora legyen? Pont fordítva kéne szerintem, hogy 80-90°C-nál bekapcsol, 60°Ckörül pedig kikapcsol. Lehetne hozzá valami kijelzőt illeszteni, ami mutatja az aktuális hőt?
(#) miklosch hozzászólása Szept 16, 2007 /

Szabi83 kapcsolásához lehet valahogy egy hőmérséklet kijelzőt is készíteni? Hogyan lehetne megvalósítani? Vagy mindenképpen külön szenzor kellene?
(#) miklosch válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

A kapcsolásban a tranzisztor lehet BC547?
(#) miklosch hozzászólása Szept 20, 2007 /

Az ntc ellenállásokhoz van valami képlet, ami alapján ki lehet számolni, hogy hány fokon mennyi az ellenállása? Pl. a 12k-s ntc-nek szeretném tudni, hogy 85°C-on mekkora az ellenállása.
(#) lidi hozzászólása Jún 26, 2008 /

NTK adatlapot keresnék énis, van két darabom, de így adatok nélkül nehéz bármire is használni. Annyit tudok hogy az eggyik alapban 220Ohm, a másik meg 5K.
(#) zsuscsinyo hozzászólása Dec 25, 2009 /

Sziasztok!

Mivel még nem volt szerencsém NTC-hez, így az adatlap értelmezése is nehezebb számomra. Arra az információra lenne szükségem, hogy milyen pontos, valamint milyen élettartammal bír a mellékelt NTC, és szubjektív véleményt is várnék.

A válaszokat előre is nagyonszépen köszönöm!

datasheet.pdf

(#) ernő22 hozzászólása Márc 19, 2010 /

Sziasztok

Keresek egy egyszerű kapcsolást, hőmérséklet különbség mérésere, illetve kapcsolásra.

Egy szivattyút kellene kapcsolnia, 15- 20C fok különbségre, de egy irányban.

Ez aszt jelenti hogy ha az 1. tartály hőmérséklete több 15-20 fokkal mint a 2-é akkor bekapcsol, de ha fordítva van akkor nem .

a kapcsolási hőmérséklet tartomány 40-90C lenne.

Ha tudtok legyetek szívesek segíteni.

Elöre is köszi.
(#) vilmosd válasza ernő22 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Hali
A Conradnal van ilyen, de esetleg hazilag is megcsinalhato.Conrad.
Udv Vili
(#) ernő22 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Köszi a Konrádnál már láttam , de ha jól láttam akkor ott be kell állítani a hőmérsékletet. pl 60C

De ha van valakinek egy egyszerű kapcsolása az érdekelne..

A lényeg az hogy 40C foktól 100 C fokig működjön, de úgy hogy ha pl. 1 hőmérséklete nagyobb mint 2-é akkor automatikusan bekapcsoljon, mindegy mekkora a tényleges hőmérséklet, 40-100 C közt.
Csak akkor kapcsoljon ha az 1 hőmérséklete magasabb mint 2 -é vissza felé nem kapcsoljon.

A hőmérséklet különbség 15-20C fok kellene hogy legyen.

Ténylegesen kazán és a puffertartály közé kellene.
(#) ernő22 válasza miklosch hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

szia

Érdekelne hogy szerinted az általad feltett kapcsolás átalakítható-e úgy hogy nekem jó legyen?
(#) VIM válasza ernő22 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia!
Akkor neked ez kell, az egy érzékelős. Most építettem meg nem olyan régen és kiválóan működik.
(#) ernő22 válasza VIM hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia nekem kér érzékelős kell.
(#) kaqkk válasza VIM hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Nekem van ilyen (gyári NDK) vagy 30 db ! Benne a tápegység is , 230v ról megy és 8 A os a reléje .
(#) kadarist válasza ernő22 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia!
Talán ez a differenciál-termosztát jó lesz Neked: Differential Thermostats
(#) ernő22 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Köszi a segítséget ez jó de én is találtam egyet, nyáktervvel együtt.

Ha valakit érdekel írjon.

Még egyszer köszönöm segítségeteket.!!!
(#) rammeradrian hozzászólása Máj 8, 2010 /

Üdv!
Az NTC hogy néz ki és miből lehet kiszerelni mármint miben fordul elő és honnan lehet megismerni? Pc táp?
(#) rammeradrian válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

és ezek hol fordulnak elő
mármint miből lehet bontani
(#) blackdog hozzászólása Okt 6, 2010 /

Sziasztok!

Bízom benne, hogy kapok választ.

Amim van:
- ntc/ptc érzékelők
- IC7106 / IC7107
- 7seg. kijelzők

Szeretnék egy hőmérőt építeni ami 0-90 °C között mér.
Ez eddig megy is csak nem NTC vagy PTC érzékelővel.

7106-hoz van egy csomó példa. Hogyan lehet ezt megvalósitani PIC/AVR nélkül? erre nem találok megoldást :no:
(#) samu81 válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Sziasztok,

Megépítettem a 123278hsz szabi83 féle eszközt és fura dolgokat tapasztalok hibátlan működés helyett.
A 741es kimenetéig minden rendben. Utána kezdődnek a gondok.

Minden feszültségérték a földhöz képest van mérve:
A 741 kimenetén 1,9V van. Ez ok. A BC547 bázisán viszont a számított 0,3 helyett, 0,6V (ez lehet jó... bár nem értem, de azt tanultam, hogy a BE nyitófesz az 0,6V)). Ami akkor, amikor kapcsol a 741IC, akkor felmegy 0,74V-ra (miközben az IC lábán megjelenik majdnem a teljes tápfesz. ami megintcsak jó, ha jól gondolom).
Namost a relé viszont nem húz meg.

Amit végképp nem értek, hogy miként lehet, hogy még kikapcsolt állapotben (IC kimenet 1,9V) a BC547 kollektorán 7,4Vot mérek (a földhöz képest, ugye.)
Miért? És amikor a bázison a fesz 0,74 volt lesz, (nyitott az IC) akkor se változik lényegesen, és nem is kapcsol be a relé, ami 12Vos.

Ha jól értelmezem a rajzot, akkor amikor az IC nyit, a tranzisztonak is kéne ... és akkor a kollektoron szinte 0t kéne mérnem ... mert kinyitott a tranzisztor, és ekkor a relének meg kéne húznia. De nem teszi.

Mit gondolok rosszul...

Köszönöm a segítséget előre is...
(#) dulajos válasza ernő22 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Szia!

Elég régi hozzászólásodhoz írok, remélem azért megkapod.
Légyszíves oszd meg velünk is, azt amit te találtál.
Köszi előre is.
(#) Pixi hozzászólása Feb 20, 2014 /

Sziasztok!
NTC-vel van problémám, mégpedig az, hogy van egy vízhűtő berendezés amiben van egy kapcsoló üzemű táp ami 12 volttal hajt egy peltier cellát és egy ventit. A víztartályban egy csőben van egy NTC, de a hűtés nem kapcsol le. Az NTC-t mértem és mikor 22 fokos a víz akkor olyan 10K körül van az ellenállás, de ha lehül a víz akkor a 3 fokos víznél valamiért vagy 25K vagy 19K körüli értéket mérek! Ha 25K-t mérek és visszakötöm az NTC-t akkor nem megy a hűtés, de eltelik pár másodperc és elindul, és ha lehúzom és rámérek újra 19K, de ugye a vízhőfok ugyan annyi!
lehetséges hogy az NTC ment tönkre? Hány K-s NTC-t kell vennem bele hogy jó legyen?
Előre is köszönöm a segítséget!
üdv
PIXI
(#) Melphi hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy ez a kapcsolás működhet, van valakinek róla tapasztalata?
Köszönöm
(#) Bakman válasza Melphi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Működőképes a rajz szerint. Ebben az elrendezésben normál (fűtő) termosztátként működik, de ez a leírásban is benne van.
(#) Melphi válasza Bakman hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Köszi.
(#) wszmecs válasza Pixi hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Az NTC nem szereti ha 1-2 mA árammal vagy nagyobbal terhelik , mert melegedhet ... Megfelelően van rögzítve és lezárva - szerelve ? A hőkontaktus menyire " jó " ? Pára lecsapódás ellen kellően védett ? Rellé vagy félvezető kapcsol ? Tesztelhetnéd 9 V-os elemmel meghajtva a vezérlést ... Amit leírtál az alapján az áramkör pontos ismerete nélkül ebben a sorrendben tippelem a hiba valószínűségét ...
(#) zotyo91 hozzászólása Júl 23, 2014 /

Hali.

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem amit az NTC- vezérel és Hőmérséklet Növekedésre csökenti a kimenő áramerősséget.

Kössz előre is.
(#) proli007 válasza zotyo91 hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Hello! Jó, de milyen az NTC, mekkora áramot, mihez képest, hány fokos tartományba. Mert ez így elég elvi jellegű, egy kapcsolás meg konkrét dolog..
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2014
(#) zotyo91 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 23, 2014 1 /

Hali.

18V-ot kellene csökkentennie 5-6 Volt-ig. max 500miliamper.

20tól 80 fokig kellene szabályoznia.

Az ntc ellenállása: 10.000 Ohm/25°C
1.668 Ohm/80°C
950 Ohm/100°C
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2014

95JB0050.jpg

Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem