Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESD Munkakörnyezet
Lapozás: OK   2 / 4
(#) sucuka hozzászólása Márc 22, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Mivel én is, hasonlóan több kollégához itt, 5 évet húztam le elektronikai gyártás-termelés területen:
Volt mobiltelefon, műholdvevő, plazma-, és LCD-TV és még sok más gyártása.
Egyik kedvenc gépem (amit supportáltam) egy sorozatprogramozó gép volt, itt vették a legszigorúbban az ESD-védelem betartását-betartatását, de szinte az összes gépnél, munkaasztalnál ki volt építve.
Én azt mondom, hogy a cikk nagyon hasznos azoknak, akik otthon barkácsolgatnak és nem tudtak erről a dologról. Gratulálok hozzá!
A másik pedig, ha már számítástechnikai boltok:
Az ott dolgozó emberek közül rengeten hiszik azt, hogy Ők annyira okosak, mert gépekkel ők foglalkoznak a legtöbbet, feleségem is egy számtech-szervízben dolgozott, ahol szintén nem volt ESD, én ezt alapból "elítélem", és ha rajtam múlna (kövezzen meg aki akar) kötelezővé tenném az elektronikai készülékek szervizelésével foglalkozó cégek műhelyeiben a védelem kiépítését (főleg számtech).
(#) Georgee válasza sucuka hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Sikerült beújítani egy ESD karpántot, már csak a védelmet kell kiépíteni. A szobámba a fűtéscsövön kívül más földelt dolog nem nagyon van. Ha lesz egy kis időm, akkor a témát még bővítem pár dologgal, amit kihagytam. A számítógépes példát azért is említettem, mert én is dolgoztam PC boltban bár nem sokat, de a gépek összeszerelése közben például nem volt ESD védelem. (lehet, hogy azóta a gép már viszakerült garanciával ) Jah hozzá kell tennem, hogy az ESD-s köpenyen jól lehet amőbázni
(#) berkinet hozzászólása Márc 26, 2010 /
 
Megkockáztatom a kérdést, hogy mi van akkor ha a munkaterületen feszültség alatt lévő gépeket kell szerelni, ráadásul ESD-érzékeny vezérlőpanelekkel.
Ha ESD-vel csökkentem a talpponti ellenállást, vagy csuklópántot használok, akkor növelem a veszélyét a halálos áramütésnek is.

Ráadásul az ESD miatt száműzni kellett a leválasztó trafót is. Így jelenleg a területet ÉV relével védem. Ez most azért bajos, mert a fi relé csak bőven az érzetküszöb fölött old le.

Van egyéb működő ötletetek szegény melósok megóvására?
(#) Sir-Nyeteg válasza berkinet hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Egy oldallal visszább... 2. bekezdésem.
(#) zsema válasza Georgee hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Csak most olvastam el a cikket. Nagyon hasznos írás, és jó összefoglalás! Két apró dologban szeretnék észrevételt tenni:

"A nagy energiájú részecskék széles frekvenciasávban elektromágneses hullámokat bocsátanak ki (köztünk látható UV fényt)."

A széles frekvenciasávban benne van az UV fény és a látható fény is. Az UV pont attól ultra, hogy ez már kiesik az ember számára látható tartományból. "ibolyán túli"

"Ha a negatív, és pozitív elektromos töltések, elég közel kerülnek egymáshoz, a két töltés között vonzás alakul ki."

Kezdők számára esetleg félreérthető a megfogalmazás. Hiszen hatnak egymásra, még ha távol is vannak, csak igen csekély mértékben.

Ezek csak észrevételek.

Csak így tovább, hasonló jó cikkeket!

Zsolti
(#) Georgee válasza zsema hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Majd még bővítem, közben sikerült hozzájutnom egy másik leíráshoz. Az UV fénynek egy minimális része a látható hullámhosszba esik (bár elég csekély).
(#) solemp hozzászólása Ápr 4, 2010 /
 
A flextronics-nál dolgoztam, a blackberry garanciális szerviz részlegen, nos a személyes tapasztalataim leginkább arra a következtetésre jutattak, hogy az ESD és az új ISO szabványok lényegében nem más, mint egy jó üzlet, a pénzmosáshoz tudnám hasonlitani.
ESD mérnökök, ESD ellenörző pontok ESD kiegészitők, mind amerikából persze, hogy a nyugati gyártástechnológiai szabványok nálunk is normává legyenek. Ez mind szép és jó, elméletben, gyakorlatban ha rá mértünk egy ESD földelt munka asztalra kiderült hogy nem az, se az öltözék, se a pántok, se semmi, föleg hogy melettünk a gyárban heggesztettek és az alapzatra folt földeve, amire szintúgy az egész ESD kóceráj volt kötve, egy kész vicc volt az egész, de egy pár milliárdot bezsebeltek a felujitásokért és a licenszért. Mert ugye kötelező az új szabványok követése...
(#) lanti válasza solemp hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Szia Munkatárs.
Nem értek teljesen egyet veled nálunk és nálad is az ESD vevői előírás, marha kényelmetlen a QA b@szogat minden apró szabálytalanságért DE tényleg a sok mindenféle műszálas susogós melegítő és ruha villámlik keményen. A többi marhaság amúgy a padló az asztal a köpeny a karszalag a sarokpánt hát nem sok esélye van a töltésnek
(#) solemp válasza lanti hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /
 
Előszeretettel nyomkodtam be a blackberry-k lcd jét, igy szükségtelenné váltak a további diagnosztikák.
(#) Georgee válasza solemp hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
Én is blackberry-zek csak én összeszerelem. Van benne valami amit irtál!
(#) oleg53 hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Sziasztok!
Egyszer tönkre kellett tenni egy okos telefon alaplapját. Először egy piezo öngyújtó szikráztatóját használtam. Már az árnyékoló fémdobozok tetejét is lepattintottam, és minden IC minden oldalán megszikráztattam jópár lábat.
Utána is simán bootolt. Nem tesztelgettem sokat, szóval lehet, hogy fagyási hajlamot kapott, de azt nem hiszem el, hogy nem ütöttem meg egy igazán fontos lábat sem.
Arra tippelek, hogy az IC-k belső védődiódái menthették meg, bár a fene tudja. Arra számítottam, hogy ebbe akkor is belehal.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ezek után nem hiszem, hogy túlzásokba kéne esni a védelem terén.

Szerintem a csuklópánt is max elővigyázatosságból, vagy megnyugtatásból kell. Legalábbis otthon, ahol nincsenek szabványok.

Amúgy a cikk jó lett.
(#) a6futand hozzászólása Ápr 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Kerdes:
Paka hegy foldelese az mekkora ellenallaton keresztul szokott tortenni?

Futi
(#) a6futand válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Hali!

Azert nem minden mikrokontroller doglik meg ha megtaperolod. Ha megnezed egy PIC adatlapjat es meglesed hogy hogy nez ki egy bemenet, akkor latod hogy a fold meg a betap fele is van vedelem. Ilyen kb. minden mikrokontrolleren volt amit eddig lattam.

Mondjuk nem valoszinu hogy gazgyujtoallora terveztek.
Az se valoszinu hogy olcsobb lesz az IC ha meg ezeket is bele teszik, foleg ha jo sok laba van.

Futi
(#) SzervízMacska válasza Georgee hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Kedves Georgee! Most olvastam a cikkedet. Javaslom, hogy a védekezésnél említsd meg a speciális szerszámokat is. Ezek attól ESD-védettek, hogy a nyelük nem szigetelő anyagból készül, hanem bizonyos mértékben vezet. Sajnos, séróból nem vágom az itt alkalmazott anyagok fajlagos ellenállását - esetleg utána járhatnál, ha beleveszed a cikkbe... A komolyabb forrasztó állomásokon is az ESD-védelem okán lelhető fel a potenciál-kiegyenlítő csatlakozó; már a klasszikus, kattogós Wellert is "továbbfejlesztették" ez irányba. TCP-S néven kapható.
További sok sikert a téma kidolgozásához!

Üdv.: Macsek
(#) Georgee válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Ha lesz egy kis szabad időm, átszerkesztem, illetve bővítem. Csak még nekem is gyüjteni kell jópár infót ezzel kapcsolatban. (de ha esetleg valakinek van kedve szerkeszteni, akkor elintéztetem valamelyik modival, hogy beleszerkeszthessen!)
(#) sunraw hozzászólása Jún 22, 2010 /
 
Üdvi!

Ha valakit érdekel ESD csukópánt, keressen meg priváte.
2 db van.

üdv.sun
(#) elektro95 hozzászólása Jún 22, 2010 /
 
Honnan tudok beszerezni ESD karperecet?
(#) lanti válasza solemp hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Arra nagyon harapnak ha jól emléxem... meg a pénztálcára is.
(#) Norberto válasza elektro95 hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
A téged megelőző illető hozzászólását véletlenül nem olvastad?
(#) lanti válasza oleg53 hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Legközelebb ne dolgozz annyit vele ! A hátulsó szerviz csalatkozási JTAG tesztpontokon nincs védelem...
(#) lanti válasza berkinet hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Ez érdekes. A flexnél set top box javítás is volt , ott leválasztóval ment a dolog ha jól tudom de így lehetett mert páran otthagyták volna a fogukat azzal a szaktudással....
(#) juppi hozzászólása Júl 10, 2010 /
 
Tudtad-e?
- Az elektrosztatikus feltöltődés minden technológiában megjelenik?

A második mondat után nem kell kérdőjelet tenni, hanem pontot.
Értelemszerűen a felsorolás többi pontja után sem kell kérdőjel.
(#) mihalyicsaba hozzászólása Aug 8, 2010 /
 
Hello!
Az érdekelne ha a padló ESD védett, és a készülékek alatt is van ESD szőnyeg, a dolgozó ESD lábbeliben van, akkor szükséges ESD-s karszakagot, köpenyt viselni a munka során vagy nem ? (A készülék: Anritsu lightning nagyfrekvenciás mérőkészülék) Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv
(#) Georgee válasza mihalyicsaba hozzászólására (») Aug 8, 2010 / 1
 
Ez szerintem erősen nézőpont kérdése, mert nállunk a munkahelyen kötelező az ülő munka mellett csuklópántot használni. Elvileg minden ESD védett, bár egyszer már volt egy "megrázó" élményem a szódagéppel, kis ívkisülés. Bár ha biztosra akarsz menni, akkor nem árt, ha van rajtad egy csuklópánt. Remélem tudtam valamit segíteni.
(#) Sir-Nyeteg válasza mihalyicsaba hozzászólására (») Aug 8, 2010 / 1
 
Ha igazolva van, hogy mindenféle dolog ESD-s, ami körülvesz, és bemérted magadat, akkor felesleges a karperec, de van ahol ezen felül még megkövetelik azt is.
(#) kocsgab002 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Nálunk is megkövetelik: ESD-s padló, asztalborítás, köpeny kesztyű, csuklópánt és és ESD-s szék... Samsung mobilszervíz...
(#) Georgee válasza kocsgab002 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Én egyedül a csuklópánttal nem vagyok jóba, pár perc után már rendesen érzem, hogy zsibbad a kezem. Meg egésznap kesztyűben dolgozni.
(#) Sir-Nyeteg válasza Georgee hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Zsibbad a kezed... érdekes. Megoldások:
- lazíts rajta
- tedd át másik kezedre
- tedd át lábadra
- kérj földelő bokaperecet
Mindegyik megoldás, de mindegyiknél újra be kell mérni magadat
(#) Georgee válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Több probléma van ezeket már eljátszottuk, jött a letolás.
Első lazítok az ESD monitor már jelez, hogy nincs kontakt. Bal oldalon van a csatlakozó pont és nem jó ha a kábel keresztbe van. A lábamra teszem azt nem szeretik. És a sarokpánt nélkül be se engednek. A méréssel az a baj, ha kimegyek és meginnt vissza az már kilépésnek számít, visszafelé csekkolni kell, és itt valahogy nem nézik jó szemmel, ha a kollégák szüneten kívül járkálnak ki. Egyszerű trükk, nem veszem fel a csuklópántot, ha meg jön valaki, akkor felállok a székről, és annyit mondok a cipőmet kötöttem be
(#) Zozi85 válasza Georgee hozzászólására (») Aug 9, 2010 /
 
Esetleg próbálj ki egy fém csuklópántot, sokkal lazább, mintha egy óra lenne rajtad.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem