Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   30 / 200
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Ápr 10, 2010 /

Gondolom az IC, nem engedi tovább de, hol kel változtatni a kapcsolásban, hogy ne oldjon le
(#) mugab válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Az én véleményem az hogy bizonyos tápoknál nem terhelhető a minusz ág valszeg a PWM szabályzás miatt (de majd a nálam okosabbak kijavítanak ha nincs igazam) ilyen esetben szerintem a tekercselés a megoldás. Ha van hely akkor a trafó szétszedése nélkül , ha nincs akkor ...
(#) (Felhasználó 56240) válasza mugab hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Na ez nem jó hír
Azt hitem, hogy a gyűrű magos tekercset vastagabb huzalból és a diódákat kicserélem, és az IC-nél módosítok és kész
(#) didyman válasza mugab hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Nem a PWM tehet róla, hanem sok esetben a -12V a nagyáramú ágak közös stabtekercséről "jön". A CG eme modelljéből létezik vagy 3 féle, amiben KA7500/TL494 van, tudja fene, melyikben hogy van megoldva.
(#) mugab válasza didyman hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Éppen ez az általam gondolt lényeg , hogy ugyanarról a tekercsről a plusz rész terhelhető a minusz nem , tehát a jelalak nagyon nem szimetrikus. Ami az érdekes, hogy ha közvetlen a trafót terhelem akkor dióda nélkül semmi probléma, minusz ágasan simán leáll. Ezért gondoltam hogy azért nem bírja a minusz terhelést mert ahhoz a pluszt nagyon meg kéne emelnie és ezért leold. Ezért tartom megoldásnak a minusz ág tekercselést. Én egyenlőre itt tartok a kisérleteimben...
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 11, 2010 /

Hello.Atx-nél a PWR-OK az mi?
(#) KTobi válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Power good akar lenni szerintem. Ha nem írtam el. Ezen a vezetéken jelzi az alaplapnak a táp, hogy mikor stabilizálódtak a feszültségek, és akkor kezd indulni a gép, ez a másodperc tört része alatt megtörténik. Egy kis késleltető az egész. Hogy az indulási tranziensek ne érjék a rendszert, mikor kezd indulni, mert sok információ veszhetne, összeomlana.
(#) didyman válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

rrekt táp supervisor IC-je figyeli a stabil kimeneteket és ekkor indítja a jelet. Ha 300ms-on belül nem jelenik meg, az alaplap a tápegység hibáját jelző rövid füttykóddal jelez és a POST nem fut le. Codegennynél ha van, akkor egy sima időzítés, de gyakori, hogy egyszerűen az 5V-ra van húzva, aztán kit érdekel..
(#) didyman válasza mugab hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

De nem kell mínusz ágat tekercselni, csak a 12V-os tekercsről egyenirányítani a "másik" irányban is.
(#) mugab válasza didyman hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Hát az úgy pont nem , legalábbis az én kisérletemben lásd fentebb...
(#) ha1drp válasza mugab hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

A probléma ott lehet, hogy a PC táp a +5 és a +12 volt terhelését figyeli, ezek alapján állnak be a feszültségek. Azonban a túlfeszültség-védelembe be vannak vonva a negatív ágak is. Ennek működése során a + és a - ágak összessége állítja elő a hibajelet. Előfordulhat, az, hogy a negatív feszültség csökken (mivel nem szabályzott direkt), ezáltal az összegzett feszültség már elég lehet ahhoz, hogy a diódán keresztül már tiltsa az áramkört.
Erről volt már szó valahol itt: Bővebben: Link

Némely PC tápban nincs ilyen védelem, illetve más is okozhat gondot, csak egy ötlet volt ami nálam bevált.
(#) szilva válasza mugab hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Ez nem így működik. Ha terheled a kimenetet, a szabályozás kitöltési tényezőt fog növelni, hogy több energia menjen át a trafón. Ha nem megfelelő a szimmetria és a csatolás a két ág között (gyűrűmag), akkor a pozitív terhelésekor a negatív nagyon megszalad, illetve a negatívon fellépő áramra nem fog válaszolni a szabályozás, az egyszerűen beesik a terhelés hatására.

Ha a negatív ágat tökéletesen szimmetrikusra megcsinálod a pozitív ág mintájára, akkor annak mennie kell. A szimmetriába beletartozik az ágakon lévő fojtótekercsek egyformára cserélése (vagy egyáltalán beépítése, mert a negatívban sokszor nincs), illetve a gyűrűmagon a -12V-os ágban lévő tekercs ugyanolyan vastagságú huzallal és menetszámmal megtekerése, mint ami a pozitív ágban van. Egy pár tápegységet már átalakítottam így és mindegyik rendben ment.

Ami gondot okozhat, az az, ha a negatív ágat is a túlfeszültség-védelembe drótozták, mert a negatív ágon mindenképpen nagyobb lesz az ingadozás, mint a pozitívon (a szabályozás közvetlenül csak a pozitívokról szokott visszacsatolást kapni). Ha nem használjuk a nagyáramú +5V-ot, akkor azt ki lehet írtani a tápból, és a +5V-os pontra a +12V-ból egy 47 ohm + 33 ohm ellenállásosztóval kell feszültséget adni. Ekkor a szabályozás kizárólag a +12V-ról fog hibajelet kapni, és azt fogja rendkívül stabilan tartani.

Egy jól szimmetrizált, 19V köré megemelt feszültségű tápegységnél 6-7A, csak a negatív ágra tett terhelésre 1V-on belül maradt a feszültségesés, miközben a +12V atomstabilan állt. Fordított terhelésnél a -19V szintén 1V-on belül maradt, közelítve a -20V-ot. Ennek az eltérésnek még a túlfeszültségfigyelésnél is jónak kell lennie, 5% körül van.
(#) mugab válasza ha1drp hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Ebben az eszmefuttatásban csak az a hiba, hogy ha a trafónál terhelem a minusz ágat, az pont akkora feszültség kell legyen mint a plusz ágé, ha 50% a kitöltési tényező. De nem annyi. És a kisérletemben az 5-ös lábra menő figyelést lazán kiiktattam mást meg nem látok minuszban. Én mercury 2003-as ic -vel szerelt példányokat nézek, meg 2005 -ös icvel szerelt egyéb tápokat. A mercuryk gyakorlatilag megfelelnek a rajznak, a 2005 -ösök már nagyon meg vannak csavarintva, ott még a 3.3volt is külön szabályzón van, és a -5 meg a -12 is figyelve van
(#) didyman válasza mugab hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

De itt nem a jelalak a lényeges, hanem a vasmag által közvetített energia. Hogy ezt milyen irányban veszed ki belőle, az tökmindegy.
(#) szilva válasza mugab hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

A kitöltési tényezőnek ehhez semmi köze. Azt a trafón átviendő energiától függően változtatja a szabályozás. A szekunder oldal egy középleágazásos tekercs, ezt kétutasan egyenirányítod, amikor az egyik végpont negatív, akkor pozitív a másik, és fordítva.
(#) mugab válasza szilva hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

OK. El kell fogadnom hogy a jelalak kiesik a középleágazásos egyenirányítás miatt. További kisérleteimről beszámolok majd ( ha valakit érdekelne )
(#) HDD válasza szilva hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Szia
Tegnap kezdtem neki egy PC táp nagy átalakításnak meg csináltam a dióda cserét
Gyűrű trafó tekerése és ki szedtem az +5V ágból a fojtott hogy ne legyen kapcsolat a figyeléssel így idáig jól csináltam?
Nagyon nem értek hozzá azért kérdem hogy a (47 Ω + 33 ellenállásosztóval kell feszültséget adni) le tudod nekem rajzolni, ha van időd?
Köszönöm
(#) szilva válasza HDD hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Nehéz ám igent vagy nemet mondani, mert sajnos szinte nincs két táp, ami egyforma. Muszáj a belenyúlás előtt kicsit feltérképezni a dolgokat, ezt csak te magad tudod elvégezni.

Amit leírtál, az jónak hangzik, de pl. a +5V-os kimenetről - ha van - ki kellene szedni a gyári műterhelést is (pártíz ohm), és akár az elkókat is. A +12V-os ágból egy 47 ohm + 33 ohm osztóval 4.95V-ot tudsz előállítani, ezt kellene az eredeti +5V-os kimenetre visszavezetni, így az onnan a szabályozáshoz elmenő jel a +12V-tal lesz teljesen szinkronban.
(#) mugab válasza mugab hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

A megfejtés a következő:
Az ERL-35-2005 -ös trafóval szerelt táp a +5 voltról táplálja a 12 voltos tekercsét, tehát a plusz négy menet közepe kerül +5 voltra !
Szóval ezért nem lehet minusz ágat készíteni ez esetben...
(#) HDD válasza szilva hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Szia
Az ellenállok, bent vannak de a 12V ágakon terhelés nélkül is csak 10.3V mérhető rajtuk
(#) szilva válasza HDD hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

És terheléssel?
(#) HDD válasza szilva hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Szia Szilva
Kezdem az elején az (+5V) 5.50Vmértem és 470ohm kötöttem, oda a (47+33 ohm helyére) hogy ki jöjjön ez a feszültség
+12V - GND nincs terhelés 10.60V
-12V - GND nincs terhelés 10.67V

+12V - GND van terhelés 10.30V
-12V - GND van terhelés, NEM tudtam mérni le kapcsolt a táp

+ és – 12V egyszerre terhelve 11.38V
Így mértem + 6.3V és – 5.6V

Próbáljam meg 5 voltra lehúzni az ellenállásokkal?
(#) mugab hozzászólása Ápr 13, 2010 / 3

EI 33 ASG trafó leírása:
Primer:
40+ 40 menet kb. 0.3-as huzalból

Szekunder:
3+3 menet 4X kb.0,6-os huzalból a +5 volthoz, a középcsapolás a test
az 5 volt végeitől még 4 menet 0.6-os huzalból a +12 volthoz

ERL 35-2005 trafó leírása:
Primer:
20+20 menet kb 0.3-as huzalból

Szekunder:
3+3 menet 6X 0.3-as huzalból a +5 volthoz, a középcsapolás a test
az 5 volt közötti kivezetéstől 4+4 menet 6x0.3-os huzalból a +12 voltnak (ez az egyenirányított +5 voltra lesz kötve
a +5 volt végeitől még négy menet 0.3-as huzalból a
- 12 voltnak

Az ERL35-2005 szétszedése nem sikerült törés nélkül. A tekercstest nagyon vékony, a mag meg nagyon össze van ragasztva.
Remélem hasznos információk minden vállalkozó kedvűnek
(#) fater0827 válasza mugab hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Üdv Mugab
Több topikban Hsz olvastam a témát de ennyire részletes tán nem is volt.Köszi Én is akarok valami tápot de mivel csillag műhelyem van így igen időjárás függő.
Üdv
(#) HDD válasza szilva hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Szia Szilva
Szerinted, hol lehet a hiba?
Ma átnéztem, amit csináltam rajta
De elsőre nem tűnt fel semmi
(#) mugab válasza HDD hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Bocs hogy belekotyogok, tudnál feltenni a tápról alkatrész és fólia oldali képet?
(#) HDD válasza mugab hozzászólására (») Ápr 14, 2010 / 1

Szia
Igen készítek fotókat
Ez egy Codegen szörnyeteg

Codegen.jpg

(#) RobyBoy hozzászólása Ápr 14, 2010 /

Sziasztok!
Nem nagyon szoktam ATX tápokkal foglalkozni,de most muszály lenne és sajnos nem értek hozzá.
Szóval nem rég jutottam hozzá egy hp típusu fekvőházas géphez,aminek nagyon nagy elönye h összesen egy 185 W-os ttáp van benne,és nagyon keveset fogyaszt.
Olyat szokott produkálni a táp,hogy vagy nem kapcsol be a pc(az alaplapi készenléti led se világít már),vagy ha be is kapcsol pár napi pihenés után,csak ideig óráig megy,esetleg 5 percenként újraindul.
Az már tuti h táp hiba mert más táppal(ami sajnos nem megy bele a házba )müködik a pc.
Ráadásul elkezdtem méricskélni,és ha jól emlékszem a lila vezetéken mérhető készenléti 5V az nincs.Vagy van.Mikor mi.Kontakt hiba kizárva mert átnéztem.Mi lehetne még ami okozhatja ezt a jelenséget?
Fontos lenne,mert ebbe a házba másfajta táp nem megy bele(alak miatt)és szeretném ha beindulna végre.
Előre is köszi a segítséget.....
(#) szilva válasza HDD hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Ha a mellékelt rajz a te tápegységedre illik, akkor azt elrontani sem nagyon lehet. Eleve kétutas a -12V egyenirányítása, a diódák közös ágában lévő harmadik diódát nem is értettem soha, hogy mi célból teszik oda, de ha azt az ágat a pozitív mintájára megerősłted, akkor annak kell bírnia a több amperes terhelést is.
(#) mugab válasza RobyBoy hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Hát én elsősorban a meleg helyen levő elkókat nézegetném, helyesebben cserélném újra. Ha netán rajzod is van akkor a készenléti táp környékén levőket meg mindenképp...
Következő: »»   30 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem