Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Úgy néz ki, hogy az inpout32.dll használhatóbb, mint az io.dll. Én eddig ezt nem ismertem. Kipróbáltam COM portra is, azzal is jól működik és W7 alatt is használható. Átírom a programot erre. Köszönöm a dll-t! Talán holnap estére, vagy vasárnapra ki is próbálhatod!
Hello!
Minivel próbálkozok! Nos ACK a pc-nél a porton mértem. a többi fesz meg nem a nyákon, hanem a PICen tehát biztos nincs kontakthiba! 628cal meg próbál a PGM-et lehúzni testre, nem jött be a dolog, 16F84a-nak meg az adatlapájában nem találtam rá utalást, hogy melyik láb a PGM, vagy van-e? uh azt nem próbáltam meg! kondim csak du lesz (100nF kerámia)! ITT le tudod tölteni a kért képeket! http://data.hu/get/2496116/kepek.zip.html ÜDV!
Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű lesz az átállás!
Csatoltam a módosított programot(a szükséges dll-el). Kishere, te is kipróbálhatod, bár nem hiszem, hogy ezen múlna, viszont a következő verziók már ezzel a dll-el lesznek kezelve!
Meghozták a kondiaimat! Feldobtam úgy a kondikat a PGCre és PGDre, ahogy a képen láttad, a nyákra! ACK esetében a kondit az LPT port csatlakozójára tettem, nem a nyákra! Sajnos változás nem történt! Valamint kipróbáltam ismételten hogy egyszerre kapcsoltam be a VDD-t és VPP-t!
Elkezdett működni , tehát kezeled a portot!
Az inverz működés pipáit ki kellett vennem az LPT port Adatél beállításnál, ez így normális ? A PIC-et ezután felismerte! Gond: a fájl tartalmat kézzel megváltoztatva ( 2 szót ) betöltöttem és a kép szerintit olvastam vissza! Tovább egyenlőre nem próbálkoztam... Kollégám szerint " A csüggedést nem szabad feladni! " , tehát kitartást! Steve
Mint mondtam nem vagyok anniyra otthon ezekben a dolgokban, de lenne egy ötletem, lehet hülyeség no de mind1!
Valami olyan programod nincs ami a háttérben futna és közben figyelné az LPT portot mialatt a felismertetés fut, mittudomén pl lementené az eredményét egy txt fájlba, és azt elküldeném neked, ki elemeznéd, s esetleg az alapján tudnál valami következtetést levonni? Vagy azt kiértékelni! Hülyeség???
Hú, de jó hogy megnéztem!
Elkezdtem kínlódni, kitaláltam, hogy én is nyomok egy programzást, aznélkül, hogy felismerte volna a pic-et (beállítottam manuálisan a típusát), és a visszaolvasás során nekem is azt dobta be a progi amit Stevenek! Teljesen ugyan azt láttam, ugyan úgy első sor első oszlop xxxx. Mintha azt a képet én küldtem volna , monitoron mikor megláttam, egyből ideültem és billentyűzetet ragadtam! Ja még mindig a 16f84a-val kínlódok! A 628-cal azért szoktam, mert az is megfelel a kapcsolásomba amit terveztem, és megépítettem, csak természetesn a progit majd hozzá kell megírni, de az nem az én feladatom lesz. ÜDV
Az ötlet alapvetően nem hülyeség, természetesen, csak jelen esetben úgy tűnik nem a bemenettel van baj! Ha a PIC kimenetén az utolsó 16 órajel alatt nem történik változás, akkor az azt jelenti, hogy a PIC-et nem sikerült megszólítani. Ha kézzel kapcsolgatnád a PGD, PGC-t, a már tapasztal módon, a PIC-nek akkor is ki kéne adnia az azonosító kódját! Nekem az a gyanúm, hogy esetleg a PIC nem jó, de ilyen ritkán fordul elő! Viszont akkor nem értem, hogy miért nem lehet vele kommunikálni!
Még nem volt időm a képeket átnézni, mert ballagás volt, de hamarosan reagálok erre is! Idézet: „Az inverz működés pipáit ki kellett vennem az LPT port Adatél beállításnál, ez így normális ? A PIC-et ezután felismerte!” Igen ez normális. Mindig az áramkör határozza meg, hogy a vonalakat kell-e invertálni, vagy sem. A kép azt mutatta, hogy már az első címen sem egyforma az adat. Próbálkozni kell a sebesség csökkentésével(ha túl lassút sikerül beállítani, nyomj Cancelt.)
Hali!
Nem akarok bunkón vissza kérdezni, de akkor valami tönkre tehette mind a 2 PICet (16f84a, 16f268)? ÜDV!
Nem szokott tönkremenni(ha a bekötés és a feszültségek rendben vannak), de nem zárható ki. Valahogy meg kéne győződni róla. Nincs ismerősőd, akinek van égetője?
Átnéztem a nyák képeit és készítettem egy összerakott képet, kiegészítve feliratokkal. Nézd meg és ellenőrizd, hogy minde oda kerül-e, ahová kell!
Próbáld még meg az árnyékolt kábel árnyékolását kikötni! Az ACK tesztet a PGD-n mérve is meg kéne nézni, nehogy a 7407 3. kaujával legyen valami gond.
A múltkor bennemaradt XXXXX-et kijavítottam, most ha eltérés van az ellenőrzésnél, azt piros háttérrel jelzi a cellákban.
Ebben javítottam a kiolvasás időzítésén.
Hali!
Próbáltam már sok féleképpen, árnyákolt vezetékkel, kábellel, szigetelt vezetékkel árnyékolás nélkül, árnyákolt vezetékkel ahol az árnyákot gnd-nek használtam, tehát minden lehetőséget kipróbáltam! 3 db 7407-es közül egggyel sem ment a dolog. De azért próbálkozok még! ha össze jön a kkor jelentkezem! Viszont nem feliratoztad félre képet?, mert te a pic 12 es lábát PGD-nek írtad, a 13-ast pedig PGC-nek a PIC adatlapjában meg fordítva van! Igen az ellenállásokat jó helyre rajzoltad, azok oda vannak bekötve! ÜDV!
Megnéztem e PGD-n is a tesztet másik 7407-tel, ugyanazt a bit sorozatot kaptam, mint az ACK-n (természetesen 2* csináltam végig!).
ÜDV!
Igen, fordítva írtam, elnézést!
Ha a PGD-n is ugyanazt mérted, akkor egyértelmű, hogy a PIC nem válaszol a kérésre, annak ellenére, hogy a megszólító parancs határozottan kimegy! Nincs több ötletem egyelőre, csak az, hogy a PIC-ekkel valami nem stimmel.
OPSZ!
Akkor így nem merek próbálkozni másik PIC-kel sem, mert ezek szerint valami megölte a vatta zsír új PIC-eket?, nem? Mit kelle csinálnom ilyenkor, mert igazából mindkét PIC zsír új volt sőt a 628-ast azért vettem, hogy gondolván rossz a 84a, így utánna érdeklődtem, az én kapcsolásomban azzal helyettesíthető a 84a, sőt olcsóbb is, uh vettem azt, de akkor ezek szerint valami tönkre nyomta a két pic-et,de mi? vagy ennyire sok közülük a gyári hibásak? ÜDV!
Nem tudom, csak másra nem tudok gondolni. Nekem még egy sem ment tönkre! De ha nem reagál a szekvenciára, miközben minden rendben látszik, akkor mire lehet még gondolni? Nincs ismerősöd, akinek van egy működő égetője?
Ha minden igaz, akor hétvégére lesz gyári égető, akkor tudok majd válaszolni. Addig pedig reménykedek, hogy nem a PIC-ek mentek tönkre!
ÜDV!
Hali!
Légyszíves segíts nekem abban, hogy monde le, mitől tud tönkre menni a PIC! Ugye mondtam, hogy mikor legelőször beleraktam a 84a-t azt felismerte (de akkor sem írt rá semmit) a winpic800-es rogi aztán már nem (ez kb fél óra alatt lezajlott), a 268-ast fel sem ismerte, soha egyik program sem! Mi teheti tönkre a PIC-et, a pl relativ sokáig (max 10 perc, kivétel az egyórás felismertetési próba, de a 268-as ennyit nem kapott) rajta lévő 12V, vagy a sok ki-be kapcsolgatás? Sokat utánna olvastam, de fogalmam sincs! ÜDV!
Csak a túlfeszültség. Ha a PC tápon 40V-os tüskék ülnek, attól a PIC tönkremehet, de ez csak fikció(szkóppal lehetne ellenőrizni. A terheletlen PC táp elég durva dolgokra képes...). Szerintem nálad nem történhetett semmi olyan, hacsak sztatikus kisülés nem, amitől meghalhatott. De kettő PIC egymás után? Vívódom, de vagy rossz a PIC, vagy valami olyan dolog van, ami álmomban sem jönne elő! Ez egy olyan egyszerű dolog, hogy nincs rá fogalom. Impulzusok bemennek, PIC válaszol. Ennyi. Nem tudom, meglátjuk a másik égetővel!
Nem működött az azonosítás sem és úgy néz ki, hogy a PIC16F877 sem fog ( ICD2-vel sem látom! ). Nem lehet valahogy mégis tönkretenni: rajta marad az égető, vagy hamar leveszi, vagy... ?!
Én egyenlőre feladom a próbálkozást a 877-el, esetleg ha lesz valami más típusom, amivel tudom próbálni és van még belőle ! Steve Idézet: „Nem lehet valahogy mégis tönkretenni:” Nekem még nem sikerült. Talán akkor könnyebb, ha nincs a PIC táplábain kondi(100n), de ez nem égető téma, ez alapvető elektronikai kérdés. Biztosan nem valami elkötés történt? Esetleg fordítva rádugás, stb...
Sajnos egyre nagyobb a gyanú, hogy néhány konfigurációnál, ahol a PGD, PGC kimenetnek van használva, vagy annak van beállítva annak ellenére, hogy nincs használva, szembe kapcsolódhat az égető vonalakkal, ami a kimenet halálát okozhatja, ha az magas szintre vált a Vdd bekapcsolásakor.
Ezért aki WLPT_mini_v4-et használ, az tegyen egy-egy 270ohm-ot a PGD és a PGC vonalakba az ICSP csatira, vagy ha foglalatos égető, akkor a foglalat lábaihoz. Igyekszem a cikkekben ezt a vélt hibalehetőséget jelezni és javítani a rajzokon!
Ez talán itt is aktuális lehet:
Bővebben: Link
Üdv Watt!
Ez a 270ohm, vonatkozik mind a két mini égetőre, vagy ahogy írtad, csak a mini v4-re?
Igaz nem vagyok Watt, de szerintem nem árt az ha ott van, akármelyik égetőről is legyen szó. Biztonság mindenekfelett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |