Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Helló!
Bocs mindenkitől csak technikai gondok miatt nem tudtam írni. Most már egy panel kész! Szépen is szól és 60W trafóval és 36v táp fesszel próbáltam ki valamint 2db 22000µF 40 V elkóval.Kicsit torzítót de mikor fel tekertem a nyugalmi áramot akkor jó lett (1,1-1,3A) De a trafó meg a Gratz nem nagyon bírta. A 120W toroiddal szépen szólt csak úgy nagyon fűtött.És így el is durrant az egyik tip 35c pedig vízzel hűtöttem.Na tehát oldalanként 1trafó lesz.120W és 30v.
Sziasztok!
Lassan elkészül már az én erősitőm is, csak ma elakadtam egy apróságon, kitaláltam időközben hogy a tápegységbe rakok a 10 000 µF-os pufferek mellé még egyet egyet csak most az a kérdés hogy hogyan?? Sorosan vagy párhuzamosan? Az én véleményem szerit sorosan mert úgy adódnak össze az értékek de gondoltam előbb inkább rákérdezek. A segitséget előre is köszönöm! Üdv.
Kondenzátor esetén párhuzamos kapcsolásnál a kapacitások értéke összeadódik, a soros veszteségi ellenállást (ESR) pedig repluszolva kell számolni, azaz az viszont csökken.
Pufferkondenzátorból sosem elég !
Bár azért ennek is van ésszerűségi határa. Sokan azt mondják, hogy legyen kevesebb, de az über-szuper jó minőségű legyen. Milyen kondérjaid vannak? esetleg majd köss velük párhuzamosan pár mikrofarádos "nagyon jó minőségű" kondenzátort is.
Hát tényleg nem...
Szerintem nem valami jók mert nem az az igazi batár nagyok hanem ezek az újfajta kicsik a márkájuk Samxon. Van már rákötve 1-1 10 µF-os MKT. Üdv.
Hali!
Szerintetek a tápnak elég oldalanként 3F? Összesen 4db 1,5F autó kondi.
Elégnek elég , de azok a konderzátorok nem csak 20-25 Voltosak ?
Szia!
Több szempontból sem lennének hatékonyak az autós kondik. Amellett hogy drágák, nagy az ESR-jük is, ami jelen felhasználásban különösen kedvezőtlen - hiszen pont az a cél, hogy a tápnak minél kisebb legyen a belső ellenállása. És ehhez még hozzájön az is, amit Cirokl írt az autós kondik feszültségtűréséről.. Ha már ennyi pénzt szánsz rá, akkor inkább rakj össze oldalanként 100-150mF-ot 1000µF-os kondikból - biztos lehetsz benne, hogy ezzel a módszerrel nagyságrendekkel stabilabb táphoz juthatsz!
Sziasztok elkészült a DOZ tuningolt verziójú erősítőm!
Köszönet a degítőknek a felmerült problémák megoldásában! Főbb paraméterei: -A osztályú (ebbe a topicban fölös is írnom) -Tuningolt verzió 2x3 végtranzisztora lett kibővítve (MJ15003) -Megjahtótranzisztorok MJE15030 -Tápfeszültsége :40 volt 4*4700µF szűrt táp -1.7 A nyugalmi áram egynelőre passzív hűtéssel de egy kis aktív hűtés elfér rá... -400W 230/30 volt Toroid transzformátor -bekapcsoláskor késleltetee hangfalátváltás hangszórókilökéscsillapítással (másik erősítő kibemente csatlakoztatható és alapállapotban az van a kimeneten bekopcsolás után vált át ~3s késleltetéssel mialatt feltöltődik a kondenzátor így nem jelenik meg a hangfal rákapcsolásakor a kondenzátor feltöltődéséből adódó hangszóró kilökő inpulzus -kimenős kondenzátor : 1x 4700µF elco + 1x 10µF MKT A hangja megítélésem szerint remek nagyon szeretem közép és mély tartománya nagyon szépen szól. És mellékelek néhány képet. és további kommentben
és még egy pár kép az
alkotóelemekről.
és az utolsó adag
Gratuláciom szép munka !
Idézet: „A hangja megítélésem szerint remek nagyon szeretem közép és mély tartománya nagyon szépen szól.” Hát ez ritkaság számba tehető amit mondasz általában a DoZ hangzása a legtöbb embernek nem jön be. De én is inkább a te táborodhoz tartozom nekem is tetszik ez a különleges hangzásvilág! Ismerősek azok a szép konderzátorok egy helyről vettük valószinű
Köszönöm!
igaz nincs csak egy Pioneer házimozi erősítőm azért is van benne a hangfalátváltó, de halottam már pár erősítőt igaz nem a osztályút de ez nagyon bjön nekem lehet elfogultságból... egyebek közt tervbe van véve még egy pár hasonló a osztály kipróbálása
Ez előbb elfelejtettem egy kérdésem lenne ? Nem probáltad ezt a tuningolt változatot esetleg nagyobb nyugalmi árammal , talán más lenne hangzásban ?
igazából még nem próbáltam maximum 3 ampert állítottam még csak be de mivel nagyon melegedik és nincs rajta még venti ezért nem nyüstöltem nagyobb árammal de teljesen jogos a felvetés.. és feltétlen ki fogom próbálni
ezért is most kicsit átalakítom rakok az egyik oldalra két csatit hogy tudjam mérni az áramot meg kirakom melé a porikat hogy állítható legyen csak megcsinálom a tartó konzolokat és takaróburkolatot
Szép munka, gratulálok!
Hát igen a hangja én is olvastam itt több embertől hogy nem tetszik nekik a hangja, na ugye izlések és pofonok, de ebbe ne menyünk bele. Először nekem se tetszett a hangja (keveseltem a magasat) de aztán beletettem egy-egy 10 µF-os MKT a kimenetekre és láss csodát gyönyörűen szól, igaz jó drágák ezek a kondik de megérte belerakni. Lassan én is kész leszek az enyémmel és rakok fel képeket is. Még hiányzik az elő és hátlap meg a tető, de szép lassan majdcsak elkészül.
én is így voltam ezzel az építéssel lassan metn főleg a suli mellet de biztosan haladtam előre velem
jó munkát!
CIRKOL kérésére feltöltöm a képeket az erősítőmről. igaz még nincs kész a teteje de ami késik nem múlik
Egyébként a tetőn kívül akad még rajta egy két finomítani való de szerintem egész jól sikerült. A Hangja egyszóval hihetetlen! Tisztán ad minden hangot a mélytől a magasig! A nyugalmi áram 1,7 Amper bemelegedés után. De beszéljenek a képek inkább. A kritikákat szívesen fogadnám! Üdv.
még egy adag
Csao, mesésen szép az előlapod ! Nekem kicsatolókondi mellett egy 3,3 mikros bennic kondi, ez utóbbi rettentően korrekt hangot csinált az amúgy sem elhanyagolható cucból, bár már egy éve egy darab rétegelt lapra csavarozva hever cucc egyéb elfoglaltságok miatt
Nagyon szép és igényes erősítő. Gratula. :eek2:
Nagyon szép munka! Gratulálok! Érdekelne, hogy a bemenetválasztót milyen elven oldottad meg?
Igen, az enyémbe meg 10 uf-os MKT van és nekem is sokat segített a magas hangokon na meg a 10 000 uf-os pufferek helyett a 20 000 uf nagyot dobott a mély hangokon.
Üdv.
Köszönnyük szépen ! ez nagyon szép munka
Egy kérdésem van illetve csak megnyugtatás képen kérdezném a hitetlenkedők kedvéért ? a hűtőborda ugye kell ennyi a DoZ számára ! Idézet: „Tisztán ad minden hangot a mélytől a magasig” Ez is egy rika vélemény a DoZ - ról azt tudod , az építkezők nagy többsége besöpörte az asztal alá a kész művet mert elégedetlen volt a végeredménnyel . Biztos én is a botfülű egyének közé sorolom magam de nekem is tetszik a hangzásvilága
Nagyon egyszerűen.
Vettem egy 12/1 pólusú forgókapcsolót aminek kiszedtem az ütközőjét hogy körbe tudjon forogni, meg a rugóján gyengítettem egy kicsit hogy lágyabban kattogjon. Aztán 1db relé/bemenet és a forgókapcsolóval a reléknek adom az áramot de ehez szét kellett osztani a 12 pólust 3*4-re. Szóval minden 4. lába össze lett kötve, így ahogy forgatod a bemenetek egymás után jönnek pl.: 1-2-3-4-1-2-3-4-1-2.... Remélem elég érthető volt Üdv.
Köszönöm a választ. Teljesen érthető és nagyon tetszik az ötlet.
aztaaaaaaa
ez nagyon durva nagyon tetszik.. hogy csináltad ezt a szépséges dobozt gondolom nem otthon a sufniba ugye gratulálok hozá! |
Bejelentkezés
Hirdetés |