Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Kaptam egy ilyen miniscope 3 ast. Azt mondták csak meg kell javítani Azt az infót kaptam hogy függőleges bementénél el szállt a Fet. Szerintem ez még hihető is mert annak a potinak bizgetésére nem reagál semmit.Mert ha a vizszintest csavargatom legalább ide oda tolódig a kép két szélén lévő elmosódott zöld paca.Ugyanis a gép még csak ennek a produkálására képes Kapcsolási rajzot már leszedtem csak én nem találom rajta melyik ez az alketrész. Eltudná valaki mondani hol vagy melyik lehet ez a Fet? Előre is Köszönöm!!
Szia!
Köszönöm szépen reggel veszek ilyet és kicserélem. Sokat segítettél!!
Hali
Akad egy kis gond.sajnos a föggöleges fet cseréje nem segített. az a jelnség hogy a skopon a két szélen homályos széles oszlop rajzolódik amit a vizszintessel ugyan tudok közelíteni vagy távolítani de a függőre semmit nem reagál a gép. a fokusz és az intensity jó. pontot vagy vonalat soha nem rajzolt ki. Tudtok tippet adni mit szoktak ilyenkor cserélni és hogy melyik az?rajzot nézegetem csak abból nehéz ki nekem kihámozni. a fet helyére fb 256 helyet fb 245 et raktam mert csak ez volt ez okozhatja a bajt?bár szerintem menni e kéne vele... Köszi előre is
Csinálj egy képet a jelenségről. Így vakon nehéz véleményt mondani.
Ez a legjobb jelenség amit tud
mintha reagálna a függő potira is mert picit világosabb lesz tőle a kép alja mintha mozgatná...
Azt nézd meg, hogy az eltérítőlemezekre melyen feszültségek vannak. Ahhoz, hogy az elektronsugár az ernyőn landoljon, közel azonos potenciálon kell lennie mindkét lemeznél. Az Y-erősítő kimenetén mérj feszültséget, mert lehet, hogy ki van akadva az elektronsugár.
Nemrég nekem is volt egy ilyen esetem egy orosz szkóppal. Ott a szimmetrikus Y-erősítő egyik ágában volt szakadás, és ezért csak maszatok voltak az ernyőn a szórt elektronoktól.
Sziasztok!
Sok idő lett volna hogy rájöjjek hol kiment ezért elfogadtam amit mondál és rámentem az y panelre. Kiderült hogy valaki már próbálkozott vele mert tele volt forrasztás nyomokkal.Nem tudom pontosan melyik a szimetria erősítő szóval miden tranyóból amiből kettőt láttam bevásároltam.3 tranyóval késöbb meglett a hiba. a hasonló szakértelmű elődöm úgy rakta vissza az egyik hűtő bordát hogy a tranyó mindhárom lábát rövidre zárja Most hogy van pötty van új probléma. minden állító poti működik. a föggő az nagyon érzékeny félig se kell tekerni hogy kimenjen a képből bármelyik irányba. a vizszites ehhez képest nagyon lomha bár mindkét irányba térít de a helyes vég állásba tekerve sem ér középre ellenben a másik irányba lemegy a képről.Ki-be kapcsoláskor néha majdnem eléri a középpontot. Van valahol ebben egy trimmer amivel behúzhatom középre??Normális hogy a másikhoz képest vizszintes nem mozdul annyit ugyan arra a szögelfordulásra?Néha meg táncolni kezd függő irányba ez lehet interferencia?? (a fém ház nem volt rajta) Köszönöm hála a segítségnek már van fény az alagút végén!!
Egy meredek váltás: az idővonalat (vízszintes csík) sikerült előcsalogatni?
A műszer kezeléséről és kalibrálásáról a belinkelt kezelési utasítás részletesen kitér. Egyébként a fénypontot nem minden szkópnál lehet a képernyő teljes szélességében mozgatni.
tekerem én mindenhova de semmi vonal. csak a focus-szal tuduk egy 2-3 mmes vonalat rajzolni.Millyen állásban kéne vonalat látnom?mondjuk most nem vittem bele jelet. Másik gond hogy megadta magát a föggő mozgatása.eleinte egy kicsit eltudtam tolni a potival de most már semmit.(teljes eltekerésre fél milit mozdít)ez volt épp eddig de most miközben ezt irtam kiakadt magától a föggő.aztán visszajött középre a poti ujra mozgat viszont össze vissza ugrál föl le magától mint a multkor.az lehet hiba hogy az össze szimmetria erősitő tranyó közöl az egyik vizszintesé nem forró? emiatt lehet hogy nincs vonalam? ezt is gányolták.Esetleg nincs meg fényképen az x kártya nyákoldala a szimmetria erősitő környékén? mert semmi nem maradt itt az eredit vonalakból.
Köszi
A rajzból és a beültetési oldal képéből vissza lehet állítani a kapcsolást. A dokumentum megint csak segít.
meg van a hiba lett vonal is és öröm és boldogság is.
a vizszites szimmetria erősírőnél is rövidre voltak zárva lábak megint.... plusz a tranyó is kuka lett. de vizszintes még mindig ide oda ugrál
Hali mindenkinek! Szükségem lenne egy kis segítségre. Korábban foglalkoztam egy hibás miniscope 3 javításával. Akkor félre raktam. Most úgy néz ki ismét előveszem. Azt szeretném kérni, hogy valaki berajzolná nekem a rajzon a fűrész generátort? Előre is köszönöm!
Szia!
Az eltérítő generátort keresd. A generátor a T20-al és T21 -el van felépítve. A T20 egy UJT (kétbázisú dióda). Rajz és leírás a működésről: Miniscope-3
Köszönöm szépen! A T21-re emlékeztem, de a T20 ra már nem!
Üdv mindenkinek! Korábban volt itt szó a hibás szkópomról. Akkor félretettem. Most valamivel okosabban megint nekiültem. Megmértem a T20 E-ét szkóppal. Gyönyörű fűrész jel látható. "-" indítójellel csak pont van az ernyőn, ám azonban ha a szkóp mérőcsúcsát ráteszem a T20 E-re akkor elindul a fűrész generátor. Ez mit jelent? Előre is köszönöm! Próbálok még gondolkodni hogy mit is kéne még megnéznem rajta.
Talán a mérőfej ellenállása hozzáadódik az emitterellenálláshoz. és ettől beindul a fűrészgenerátor. Ellenőrizd a UJT-körüli ellenállásokat, forrasztásokat, alkatrészlábakat (nincs-e eltörve).
Sziasztok!
Én is szereztem egy ilyen müszert. Van pár probléma vele, amin már 2 napja agyalok, és nem találom a hiba okát. 1. Nincs szinkron, trigger level potira egyáltalán nem reagál. 2. Ha bekapcsolom a müszert a triggerkapcsoló állásától függetlenül, csak egy kis fénypont van az ernyön. Ha az adott állásból elkattintom EXT X állásba, és vissza, akkor megjön a vizszintes vonal. 3. Kikapcsolás pillanatában egy kis cikázó fénypont jelenik meg az ernyön, de hamarosan eltünik. 4. A fényerö módositásával elmegy a képcsö fókusza is (utánna kell állitani). At összes elkó, és tantál ujakra ki van cserélve (így vettem). Nagyon örülnék ha valaki tudna segiteni, mert a szerviz doksiban nem igazán találok erre leirást. Köszönöm előre is:
Nos, ilyenkor van szükség egy másik szkópra.
Kezdem feladni, akármit csinálok, egyszerűen nincs szinkron.
Nos, belenéztem eme Müszi féle szkópba. Sajnos, több hibája is van, egyidejűleg. (Sokba fog ez "fájni" Neked, kedves Müszi )
Az első, ami feltűnt, hogy a sugár még a legkisebb sebességnél is gyors, gyakorlatilag 100ms-nél még teljesen egybefüggő vonal látszott. Ez ennél az időalapnál már nincs így, már látszik a sugár futása. Az is feltűnt, hogy külső X eltérítésnél nem lehetett a sugarat behozni, a végfokozat mérése szerint teljesen "kiült" tápfeszre, illetve 11V körüli feszültségre a lemezpár feszültsége, és ezt nem is szabályozza a vízszintes képhelyzet állítógombja. Ezenfelül természetesen az is megállja a helyét, hogy nincs egyáltalán szinkronja. Az első jelenségeket sem Zoly15, sem Müszi kolléga nem figyelte meg.
Szia Imikém!
Örülök, hogy bele tudtál nézni. Ezeket a hibákat mely alkatrészek okozták? Azért a müszer javitható? Idézet: „Sokba fog ez "fájni" Neked, kedves Müszi” Imikém, a börzén rendezzük! :yes:
Tüzetesebb vizsgálat kimutatta, hogy az időalap csak akkor változik, ha kondenzátort vált a fűrészgenerátor (összesen 3 féle sebességgel járt). Ezekből, és a feszültségmérésekből az derült ki, hogy az X bemenetre "valahonnan" odaerőszakoskodik egy erőteljes (majdnem tápfeszültségnyi) feszültség, ami félrebillenti az X erősítő állapotát. Ez a feszültség az áramgenerátor után "ékezik", és annak a működését is bénítja. Ezért hiába váltott ellenállást a Time/Div kapcsoló, szinte semmit nem változott a fűrészjel frekvenciája, mivel egy külső áram folyt be a generátorba, ami lényegesen nagyobb volt, mint az áramgenerátor árama. Ez az áram pedig a meghibásodott T22, Source-követőnek kapcsolt BF256B-ből (ez volt benne gyárilag) származott. Kicserélve az áramgenerátor immár meghatározhatta a kondenzátorok töltési idejét, így - az 500μS kivételével - váltotta a frekvenciát. Az említett állásban egy rosszul (inkább sehogy) beforrasztott ellenállás miatt nem volt működőképes a fűrészgenerátor.
Szia Imikém!
Elég érdekesen hibásodott meg a müszer! Ezáltal megjavult a szinkron is, vagy azt a hibát más okozta?
Jó is lett volna! De sajnos nem így alakult. Holnap beszerzek még egy-két alkatelemet, és kicserélem, ha konkrét eredmények vannak, ide beírom (másnak sem ártunk vele, akár hasznosíthatja, ha hasonló problémái lesznek).
Nem tudom, mi érhette, de "több sebből vérzik" szegényke. Konkrétan a TTL körökben is lehet még keresnivalónk.
Szia Imikém!
Jutottál azóta a müszerrel valamire? Müszi
[OFF]Igen, összességében annyira, hogy a Lomexben nem lehet bele TTL IC-ket szerezni. Bár sikerült a 7426-ost kiváltani, de csak LS típussal, ami nem képes meghajtani a 7476-ot, mert vagy gyenge, vagy a 76-os is rossz. Egyébiránt a 74LS26-ossal megjelentek a szinkronjelek, de terhelten nem tud billenést kiváltani a következő fokozatból. Sajnos ezek az "őskövület" IC-k már hiányoznak a legtöbb üzlet palettájáról. Jövő héten tovább próbálkozok az anyagbeszerzéssel (börzén is utánanéztünk Matyival, de sikertelenül, pedig még a Szovjet megfelelőjét is próbáltuk, de semmi).
Ha más lehetőség nem marad, megnézem Kaposváron az IC-ket, és ha kapok, azokat is elküldöm!
Müszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |