Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   269 / 844
(#) kadarist válasza felho24 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Szia!
A hűtés mértékéről a linkelt oldalon lévő képet vedd alapul. Persze ha ennél nagyobb hűtést teszel rá, az még jobb. A tranzisztornak összesen négy furatot készíts. Kettőt a lábaknak, kettőt a felfogatásnak, 4,5mm-es fúrószárral.
(#) felho24 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Tehát akkor elég csak a lábaknak kifúrni a lukat (természetesen a csavarok helyén kívül).
A képen látható hűtőhöz viszonyítva az enyém rövidebb. De szerintem szélesebb. Meghát AMD-n volt ott meg azt hiszem 80C körül van az üzemi hőfok. De akkor tutira megyek marad a venti! Köszi a gyors választ! A táppal kapcsolatban esetleg tudsz mondani valamit?
(#) kadarist válasza felho24 hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

A táppal kapcsolatban még annyit, hogy kis kimeneti feszültség esetén már tekintélyes hőfejlődése lesz a tranzisztorodnak nagyobb kimeneti áram esetén, úgyhogy a hűtéssel ne spórolj! A 2N3055 helyett ajánlok két strapabíróbb típust, a 2N3772, vagy BDY29-et, bár ők drágábbak.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Szia!
Nem tudom, de a BDY29-nek a legjobb a VCEsat értéke az összes felsorolt típus adatait átnézve.
A BDY29-nél 1,5V 15A kollektor és 1,5A bázisáram mellett. A BD249-nek 1,8V ugyanilyen áramértékekkel.
(#) Roky válasza felho24 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Megépítetted már a tápot?
Egyszer én is megcsináltam, de nekem szaggatta az áramot, nem tudom miért.
(#) felho24 válasza Roky hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Szia. Még nem. Megvan hozzá minden de még nem volt kedvem nekiállni. Ha 24 helyett 26V-ot kap az gond? Mert ha igen akkor mégsincs meg minden.
(#) felho24 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Szia. Köszi a tippet de most ezt a tranyót foglya megkapni. Két oka is van. 1 mivel bolt csak 35 km-re van tőlem és ezért nem fogok csak ennyiért beugrani. 2 mivel ahogy láthattad ez van a kapcsoláson. Mivel a lista alapján már megvettem a lomot már vagy 2 hete jelenleg ebből kell dolgoznom. De amint megyek a boltba be újítok
egy BD249C-t. Láttam néztétek a tokozást is de az lényegtelen mert nem a nyákba ültetem. Sőt még ezt könnyebb is lenne felszerelni mivel csak egy menetes luk kell neki. Még egy probléma! Most jutott eszembe hogy nem vettem pasztát. De van itthon olyan amit a procira kell rakni azt használhatom? Ha nem akkor a beüzemelés még többet késik!
(#) kadarist válasza felho24 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Sok sikert az építéshez!
(#) qvasz2 válasza felho24 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Idézet:
„Most jutott eszembe hogy nem vettem pasztát. De van itthon olyan amit a procira kell rakni azt használhatom?”

Persze. Az is hővezető paszta.
(#) emmzolee válasza felho24 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Nekem is 26V-ról megy. Bírja az.
(#) emmzolee válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Ma volt időm szórakozni a pic-es mérőműszeremmel, ami nem hiteles, mert csal.

Azt a javaslatot mondtátok, hogy a tápfeszt növeljem meg 5.12V-ra. Kipróbáltam, nem volt számottevő különbség. Aztán föltekertem a tápot 5.75Vig, akkor már befolyásolta a kijelzett értéket. Újból hitelesítettem a maximális feszültségnél, de lejjebb ugyanúgy csalt.
Csináltam egy kis méricskélést, hogy mutatni tudjam a problémát.

valódi --> kijelzett

30 --> 30
25 --> 24,95
20 --> 19,95
15 --> 14,9
12,5 --> 12,4
10 --> 9,85
7,5 --> 7,35
5 --> 4,8
1 --> 0,8
0 --> 0

A "valódi" oszlopban a tuti érték van, amit a műszerrel mértem.
A "kijelzett" oszlopban meg az, amit a pic-es műszerecske kijelzett.
Tehát az kiderült, hogy nem a tápjáról veszi a referencia feszültséget.
Ha tudtok okosat, szóljatok.

Nem volt időm a panelt visszarajzolni, majd ha meg lesz, fölteszem. Addig is annyit tudni, hogy PIC18F252-17SP van benne 12MHz-es quartz, 2db dióda, 3db hidegítő kondi, meg 2 ellenállás, ami a bemeneteket fölhúzza a tápra.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

A PIC A/D bemenetének offset-hibája lesz a gond, a fejemet teszem rá. A PIC-es panelmérőmben nem véletlen van 2db OP07.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Értve. De nekem ez ismeretlen terület. Tudsz benne segíteni?
Az a helyzet, hogy ezt az áramkört itt a Hobbielektronikán vettem valakitől, és mindig is ilyen volt. Apic belsejéhez semmilyen adatom nincs. Ha át kell programozni, akkor gáz van.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Nézd meg a PIC-es panelmérőm kapcsolás rajzát! Ennél többet nem tudok segíteni...
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /

Az lesz
(#) gabrinator válasza gabrinator hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Hali
Hát nem haladtam sokat a dobozolással , sajnos jött az árviz , meg az évvegi felmérők ... De már csak az előlapot kell kifaragnom , meg a kijelzők tápellátásárol gondoskodnom . Felrakok pár képet a jelenlegi állapotáról :
Ui.: A tranzisztorok alá csillámot raktam , hovezeto pasztat nem , okozhat ez majd gondot ?
(#) qvasz2 válasza gabrinator hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Idézet:
„A tranzisztorok alá csillámot raktam , hovezeto pasztat nem , okozhat ez majd gondot ?”

Á, dehogy, amíg be nem kapcsolod
Viccet félretéve, így ne terheld meg, mert olyan, mintha nem lenne rajta borda!! Terhelés nélkül ki lehet próbálni, de mielőbb pótold a pasztát!
(#) gabrinator válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Hali
Sikerült szereznem hővezető pasztát , bekentem rendesen , a dolgokat vele , meg reggel elkészítettem , a ventinek és a kijelzőknek a tápot , szerencsére jól működnek . Még az előlap hiányzik , de teszek fel pár képet .
(#) tamas 88 hozzászólása Jún 14, 2010 /

Ha a 2db 5 wattos 1,2 Ohm-os ellenállás helyére 1 Ohm-ost teszek az baj? Mert 2 bolt közül egyikbe sem volt 1.2 ohm-os...
A 2n3055 ös tranzisztor alá kell csillámlemez?
Akkor nem érintkezhet a kollektor a hűtőbordával?
Ja és még az a kérdésem lenne, hogy írta edison14, hogy:
"ellenőrizzük, hogy a potenciométerek le-e vannak húzva"
Honnan lehet megtudni, hogy melyik irányba van lehúzva?
Előre is kösz a választ.
(#) Pioneer válasza tamas 88 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Szia!
Talán jó lenne tudni melyik tápegységről van szó és akkor talán tudnánk is segíteni.
Üdv: Pioneer
(#) tamas 88 válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Edison14 tápegységéről:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/stabilizalt_labortapegys...l?pg=1
Bocs, elfelejtettem ezt leírni.
(#) Pioneer válasza tamas 88 hozzászólására (») Jún 15, 2010 / 1

Szia!
Semmi gond, ha 1 ohm-osokat teszel oda. Az áramkorlát fog kicsivel megnőni, amit az R18 értékének módosításával lehet korrigálni.
A 2N3055 alá feltétlen kell a csillámlemez, ha nem akarod, hogy a bordán legyen a nyers tápfeszültség.
Azt nem értem, hogy a potiknak miért kell lehúzva lennie élesztéskor. Szerintem elég, ha középállásban vannak.
(#) tamas 88 válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Értem, kösz a választ, de attól ha van csillámlemez nem fog a csavarnál érintkezni a bordával? Ott ugyanúgy megkapja a tápfeszt, nem?
üdv: Tamas 88
(#) Pioneer válasza tamas 88 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

A csavarra szigetelőt kell húzni. Semmiképp sem érintkezhet közvetlenül a bordával.
Alkotónak van egy jó illusztrációja erről, ha visszaolvasol ebben a topikban.
(#) tamas 88 hozzászólása Jún 15, 2010 /

Ok, kösz a válaszokat, most fogom éleszteni már be vannak kötve potik, tranzisztorok csak egy 100pF es kerámia hiányzik, keresek 1-et és mehet

Kész, de nem működik.
Valami nagyon el van b@szva
A diódánál egyenirányítás után a negatívnál és az ic1 8 as kivezetése közt lévő feszültség 0,117 volt stabilan -.-
az ic 2 forró, és a kimeneti feszültséget meg nem lehet 1 potival sem szabályozni... Na kb. ennyi.
Tudtok segíteni?
/ja most olvasom, hogy az ic1 6 os kivezetésén kell mérni, na kipróbálom/

Meg sem tudom mérni, bekapcsolás után pár másodpercel olyan forró lesz az ic2, hogy hozzá se lehet érni, szerintetek mi a baj?
(#) hapro hozzászólása Jún 15, 2010 /

A kérdésem az, hogy a Pioneer-Alkotó féle labortápot lehet-e 50AC-val működtetni? Ilyen trafóm van, pontosan a mostani labortápomban ilyen 2X50V toroid van bent és azt az egészet kib..sznám, mert már elegem van, hogy 2-szor ment el kapálni "kis semmiségek miatt", és jó lenne ha egy normálisat ki lehetne hozni ebből a trafóból. 600W de sajna letekerni nem tudok belőle, mert egy fém serpliben van, ami ráadásul műgyantával kiöntött...
(#) tamas 88 válasza tamas 88 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Na, ez a probléma megoldódott...
Tegnap este átnéztem az egész nyákot, nem volt benne zárlat, ma írta Pioneer, hogy jó az 1 ohm os ellenállás is.
Beforrasztottam, de azt észre se vettem, hogy egy nagyon kicsi ón darab a forr. pötty mellett lévő vezetőt összezárja és pont az megy az ic hez, szóval megoldódott.
De van egy kis baj, az ic1 6 os lábán nincs meg a 11,2 volt. A kimeneti feszültség is ha mind a 2 potit fel tekerem maxra akkor is kb 10 volt... Mivel lehet a baj?
Előre is kösz.
(#) proli007 válasza tamas 88 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Hello!
Ha nincs meg, nincs meg.. De mekkora ami nincs meg? Amúgy ez a referencia feszültség. Ha a potit feltekered, akkor ugyan ezt a feszültséget kell mérni, az R11 ellenállás két lábán is.
- Ha itt jelentősen kisebb feszültség, akkor az IC2 nem tudja kinyitni a végfokot, vagy a végfok nem jó, és nem emeli fel a feszültséget kellő képen.
- Ha meg van az R11-en a referencia feszültség, Akkor az R12/R11 feszültség osztása (ellenállás értéke) nem megfelelő.
- Még egy lehetőség van, korlátoz az áramkorlát. Ezt a D9 dióda ideiglenes kiemelésével ellenőrizheted.
üdv! proli007
Következő: »»   269 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem