Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   268 / 844
(#) qvasz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Köszi !
Kiprócálom:
Bővebben: Link
(#) Hetope válasza proli007 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szia proli
1 om tól felfelé van műszer de tized omtól lefelé nem sok van !
(#) proli007 válasza Hetope hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Hello!
Látom nem érted, mi a gondom. Mindössze csak annyi, hogy ha nem 10mA (vagy ennek tízszereseit) fogod mérőáramként használni, akkor pld. a műszer 10ohm-ra 20ohm-ot fog mutatni. Tehát az OHM törvénnyel vannak gondok.
Amatőr célra készült műszereken természetes, hogy nincsenek kis ellenállású mérések, mert egyrészt nagyobb mérőáramot, másrészt az átmeneti ellenállások miatt, négyvezetékes mérési igénye van. Ott, meg már az is gond, hogy egyáltalán vezetéket kell adni a műszerhez.. Ezért aztán amatőr, megoldja a saját problémáját..
üdv! proli007
(#) nagy hoho válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Kivárom míg elkészül engem nagyon érdekel. Az új tápomba van egy üres hely oda kellene.
(#) Hetope válasza proli007 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

MIA CULPA
Hát nem tudom hogy honnan volt a memoriámban 20 miliamper de valahol valamiért szerepel a textben és be akartam szkenelni csak nem találom. Igazad van 100 miliamper ! ezt onnan tudom hogy megmértem ! Kell egy LM 317 és egy 12,5 omos elenallás és igy kapni a 100 miliamperes áramgenerátort.
(#) Travolta válasza Hetope hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

off.
Nem MIA hanem MEA.

on.
(#) uli válasza Roky hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Ne nézzetek hülyének!
Labtápoknál nem úgy szokott lenni, hogy a GNDt egy az egyben viszik a kimenethez, és a másik ágat szabályozzák?
Tehát az U ki és a 0 össze van cserélve. Valamint szerintem a greatz hidat is fordítva rajzolták be, ha ezen a nyomon haladunk tovább, így már a Z dióda állása is megfelel.
Csak azért mondom, mert még nem láttam ilyen tápot, nem kell lehurrogni
uli
(#) mex válasza uli hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Nincs abban semmi különös, ha a negatív ágat szabályozzák. A zenert persze meg kell fordítani.
(#) Pioneer válasza Roky hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Szia!

Nincs ezzel a táppal semmi gond. Tökéletesen működik.
Persze a zenert meg kell fordítani.

Üdv Pioneer
(#) roland0327 hozzászólása Jún 5, 2010 /

Sziasztok.
A mellékelt képen ahova tettem egy GND-t oda az kellene nem? Vagy direkt nincs oda téve?
Szerk.: Szerintem kellene, csak lemaradt.
(#) qvasz2 válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Oda NEM szabad!! Akkor rövidre zárod az áram érzékelést.
Egy rajzon belül minden ilyen jelhez ugyan az a potenciál tartozik. Ha áram folyik a tápon, az Rx-eken feszültség esik, ezért mögötte már nem az a potenciál van.
(#) roland0327 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Aha értem, köszi.
(#) Alkotó válasza roland0327 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Nem csak hogy nem kell, kifejezetten TILOS azt a pontot a GND-re kötni.
(Egyáltalán nem célszerű egy jó rajzot elrontani, majd kitenni a nyilvánosság elé. Főleg nem szándékosan. Így most aki visszafelé keres, ezt fogja megtalálni, és persze sosem fog neki működni, mert a mellékszöveg mindig elkallódik, csak a rajz marad meg.)
(#) roland0327 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Nagy igazad van! Megkérem valamelyik moderátort, hogy törölje.
(#) Moderátor hozzászólása roland0327 hozzászólására (») Jún 5, 2010

Töröltem. Remélem, a megfelelő képet sikerült.
(#) roland0327 válasza (») Jún 5, 2010 /

Igen Köszi.
(#) uli válasza (») Jún 5, 2010 /

Akkor azért nem találttam azt a képet....
(#) Attila86 hozzászólása Jún 6, 2010 /

Készen van a PIC-es panelmérőm cikke és a videó is:
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Klassz lett.

Az alkatrész lista még nem aktív link.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Igen mert még nem írtam össze.

Különben zsír lett a cucc. A Műszer linearitás problémádat sikerült megoldani? Láttam a Youtube-on, hogy voltak gondjaid a dologgal. Nekem is van itthon lcd-s Volt és Amper mérőm. Az számol Wattot, és ohmot. Azzal is az a baj, hogy ha a végkitérésénél hitelesítem, akkor a tartomány 1 harmadánál eléggé pontatlan, mert többet mutat. ha meg oda hitelesítem, akkor meg a vég kitérésnél pontatlan. Szerintem az a baja, hogy 510 lépésben méri a feszültséget, a feszültség meg 500 lépés. Így 10% az eltérés.
Szóval azért kérdezem, hátha közös a probléma, és lenne rá megoldás. Az a bajom, hogy labortápba egy pontatlan műszert nem lehet betenni.
(#) lidi válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Ez az "510 lépésben méri a feszt" probléma áthidalható. Úgy látszik az a kapcsolás a tápfeszt veszi referenciának. Annyi a dolgod, hogy ne 5V -al, hanem 5.12V -al tápláld meg. Induló offset hibája is van valószínűleg, de az más történet. Ki kéne próbálnod, hogy a pontosan beállított tápfesz mennyit javít rajta.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Persze, megoldottam! Végülis nem linearitás-hiba volt hanem offset-hiba, ugyanis a PIC belső A/D-je offsetben el van tolva. Tehát ha mondjuk 12 bites az A/D akkor nem 1mV-nál mér decimális 1-et és 4096mV-nál 4096-ot hanem mondjuk 7mV-nál mér 1-et, 8mV-nál 2-t, 9mV-nál 3-at stb...
Többek közt ezért van két offset-állító trimmer a panelmérőben, így a teljes tartományban pontos a műszer.
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Ha jól tudom Attila mester is külső nagyon precíz ref-et használ és az OPA-k is offszetre állíthatók. Szerintem ez a titok nyitja (meg a stabil táp!), de majd Ő pontosan elmondja, ha benéz ide is...

Kössz a hasznos infókat lidi, Attila86, és vicsys.

Valamelyik nap ha rá érek, fogok vele molyolni. Szerintem az offsettel is gáz lehet nálam.

Tehát az első kör a referencia pontosítása.

Aztán ha nem lesz jó, akkor le írom, hogy milyen kontroller van benne, és a körülményeket is. Már nem emlékszek rá, hogy miből épült pontosan. Az biztos, hogy van benne egy pic, egy quartz, 2 hidegítő kondi, és a fesz, meg az áram hitelesítő poti, na meg a stab ic.
Na mindegy nem barkópázok, majd meg nézem, és még egyszer kössz a segítséget.
(#) Roky válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Köszi, hogy foglalkoztál vele, akkor lehet kap még egy esélyt, nem tudom mit barmolhattam el.....
(#) ptibor hozzászólása Jún 7, 2010 /

Kedves Attila
Nagyon tetszik a panelmérőd. Gondolkodom 2 db építésén. Akadt 2 kérdésem a kapcsolással kapcsolatban:A kapcsolási rajzon REF198GP típusú ic szerepel, ez a DIP8 tokosat jelenti, a nyákrajzon pedig SOIC tokozású kell, igaz?
Ha csak 40V, 4A méréshatárt akarom használni akkor elhagyhatom a reléken kívül a 2db OP07-t is?

Tibor
(#) Attila86 válasza ptibor hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Szia!
A GP az DIL tokot jelölne? Nem is tudom fejből, mindjárt utánanézek... De természetesen ahogyan a fotókon is látszik, SO-8 tokozású.
Az OP07-eket nem lehet elhagyni, azokra mindenképp szükség van!

Szerk.: A referencia nem REF198GP hanem REF198GS! Mindjárt javítom a kapcsolási rajzot...
(#) Moderátor hozzászólása ptibor hozzászólására (») Jún 7, 2010

Légy szíves, használd a "Válasz" gombot, hogy egyértelmű legyen, kinek, mire írod a hozzászólást!
Köszönjük.
(#) felho24 hozzászólása Jún 7, 2010 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy szerintetek P4-es proci hűtő elég lenne egy 2N3055 tranzisztor hűtésére?
A kapcsolás 0-30V 0-3A. A másik kérdésem pedig : Ha elég a hűtés akkor mit javasoltok hogyan erősítsem fel a tranyót? Elég ha csak a két lábnak fúrom ki a lukat? Így a teljes felület felfekszik. Vagy 19-es fúrószárral csináljak lukat és abba ültessem a tranyó tetejét? Ha esetleg kevés lenne a hűtő akkor rakjam vissza a ventit? Mert akkor aktív hűtéssel szerintem tuti jó lenne. Vagy tévednék?
Ez az a kapcsolás.
Ha 24 helyett 26V os tápot kap az nagy gond?
Következő: »»   268 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem