Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Szevasztok!
Nos, a kérdésem a következő: azt írja a szakirodalom, hogy egy méretezett reflexcső esetén ne lépjük át a hang terjedési sebességének 5-7,5 százalékát, mert garantált a pattogás, stb. ..........no mármost egy winsd - vel tervezett ládába, csak 10,2 cm -es átmérővel tudom ezt elérni, és akkor a hosszúságra 41,4 cm-t kér. Ekkor lesz 4%-os a terjedési sebesség! Valójában nincs ekkora mélysége a ládának! 6,8 cm átmérőre 16,8 cm-es hosszúságot ad, ekkor a terjedési sebesség 9%-os Avagy a Vent mach mégis elhanyagolható? Üdv:
Úgy 34m/s a határ. Természetesen minél kisebb az áramlás sebessége annál jobb.
Való igaz, erre gondoltam, elhelyezés szempontjából például nem lehet a falnak nyomni.
Van egy keskeny könyvespolcom, amin előlapi reflexes hangfalak jöhettek csak szóba.
Hát ha jó, ha nem, most a hátlapon lesz
Úgy látom, költői kérdésekben egész jó vagy.
Az evidens, hogy a cső közelébe nem nagyon érdemes a torkolati tényező értékének megfelelő távolságra semmit tenni, mert elhangolod a rezonátort, de szamóca nem feltétlen erre gondolt, még csak nem is arra, amit ő említ "reflexiók" néven, hanem ahogy szavaiból kivettem, arra, hogy hátsó porttal bíró doboznál nehezebb megtalálni a szobához-környezethez, mélytartományhoz jól illeszkedő elhelyezési módot.
Sőt nekem nem is sikerült, ezért eladtam a hátsó reflexnyílásos dobozaimat, és vettem olyat aminek a front oldalán helyezkednek el. De még ezeknél is beleszól az elhelyezés a hangképbe. Kis szobába ne akarjunk jó mélyeket.
Kivéve ha hozzáalakítod a doboz mélytartományát a szobához.
Probalkoztam meg regen 4 db somogyi zold perem
38 cm 4 db somogyi zold perem 18 centi kozep es ket monacor piezo egesz jol szoltak de a piezok 6khz korul huztak ugyhogy a winampba lekelett venni ezert gondoltam inkabb a domokra ... azt hasznaltam egy zold kozep 18 cm es + egy dtf 12 es egesz jol szolt ...
De van egy speci doboz ami kis szobaba is jol szol,
a regent fele vagy ahogy a klinger konyvbe nevezik kontrabasszus hangdoboz ott nagy meretekre van aranyosan lekicsinyitve mar 30cm es hangszorokkal is hatalmasat szol fel meterrol ulve is tudom mert hallgattam az eredeti regentet meg megepitettuk 18 cm es melykozepre meg 38 asra is mindegyikkel fenomenalis melyhangja volt ...
Most hangfalat epitunk, vagy nyelvtanoran vagyunk ???
Ez már a fenomenális mélyhangok hatása lesz, feltördelik a gondolatokat.
Ügyelek az elhelyezésre, a doboz mögött közvetlen fal, szekrény stb. nem lesz, ennyit tudok tenni ez ügyben
Most nézem, hogy korábban egy maximum 30 literes reflex ládát ajánlottál a Noir-hoz.
És azt írtad, hogy ha pontosak az adatok, a program jól számol, és ez alapján kb. 17 liter jön ki. Ha az történik, mint Itt, akkor mi értelme lenne a 17 liternél nagyobb doboznak ?
92-be építettem izobarikus dobozt. Egy átlagos monitor hangsugárzó, egy 17m2-es erősen csillapított helyiségben nem igazán hozza az általam elvárt mély tartományt.
Azt is írtam, korábban, hogy a program nem képes a hangszórónak megfelelő térfogat meghatározására.
Javaslat: nem sokat segít, ha az én gondolatmenetemben keresed a hibát.
[off] Nem az a lényeg, hogy köbzoli moderátor-e, hanem hogy tiszteld meg a többieket azzal, hogy helyesen írsz, hidd el sokkal könnyebb olvasni is (többen válaszolnak) arról nem is beszélve, hogy sokat el is mond az emberről.
Te most viccelsz? Idézek, hogy a többiek is lássák:
shalafi.66 írta: Idézet: „Ha pontosak a kiindulási adatok (nem csak T-S), akkor a program jól számol, az történik, amit látsz. ” Most meg ezt írod: Idézet: „a program nem képes a hangszórónak megfelelő térfogat meghatározására” Úgy látszik, ez nálad hangulatfüggő. Ezt úgy hívják: az ellentmondás elve. Egy állítás nem lehet egyszerre igaz is, meg hamis is. Ha nem tudod megmagyarázni, melyik állításodnak higgyünk, akkor komoly gondok vannak a gondolatmeneteddel és a kikezdhetetlen logikáddal. Ezzel nem segítesz, csak összezavarod az embereket.
A progik számolási feltétele, a pontos adatok megléte.
Ez azonban nem csak a T/S adatokat jelenti. A helyiség mérete, akusztikai mutatói, a hallgatandó műsoranyag, hogy a hangerő, vagy a mélyebb frekik -e a dominánsak az illetőnél, az egyén igencsak szubjektív elvárása is közrejátszik az optimális dobozméret megválasztásakor. Tehát ezeket a program nem tudja. Erre érti.
Idézet: Az jó esetben sosem feltétel.„a hallgatandó műsoranyag” Egyébként nem erre értem. A programok egyike sem olyan céllal készült, hogy hangszóróknak ideális térfogatokat határozzanak meg, erre nem is képesek, mert nincs olyan képlet vagy függvény, ami ezt le tudná fedni, és gondolkodna helyetted. A prg. azért van, hogy modellezzen, helyetted számoljon, és ne kelljen A/4-es lapokat teleírni egy alsó határ, és a hozzá tartozó jóság kiszámolásához (illetve némi segítséget jelent még az is, hogy vizuálisan megjeleníti az eredményeket). Egyik-másik akár a helyiség vagy elhelyezés hatásait is képes kezelni a T-S modelhez köthető paramétereken túl, nem ismeri viszont az elvárásaidat, és a hangszóró képességeit-korlátait. ezeket neked kell végiggondolni. zoka, írtam már, ne nálam keresd a hibát.
Nekem az a lényeg, hogy a program segít a számolásokban. Tehát, ha pontos T-S paramétereket kap, akkor használható információkkal szolgál.
Azzal tisztában vagyok, hogy ez csak nagyon elméleti dolog, és még egy süket szobában sem fog úgy szólni a hangdoboz, ahogy a grafikonon látható, messze nincs olyan lineáris frekvencia átvitele. Ha egy lakószobában hallgatjuk, akkor kész katasztrófa, főleg, ha rossz az elhelyezés is. A program továbbá nem tudja lemodellezni, hogy ez egyes dobozméretekkel, illetve típusokkal hogyan alakul a hangszóró terhelhetősége, mennyit mozdul ki a membrán az adott frekvencián. Tehát lényegében képes a program a térfogat meghatározására, de az egyéni elvárásokkal nem tud számolni. Így rendben van
Na így már korrekt, most már kezdem belátni, mire gondoltál, lehet hogy hülye vagyok, de nekem ez kellett, hogy megértsem
Egy kérdés: indokolja valami, hogy nagyobb legyen a dobozméret, mint ami a számításokból kijön ? Milyen esetekben van értelme nagyobb dobozban gondolkodni, mint amit kiszámolt a program ? Köszi
Idézet: De igen. Mély-, vagy mélyközéphangszórónál úgy 300Hz-ig érvényes a T-S-ből (és a többi hozzá tartozó paraméterből) számolt átvitel, bizony abban a tartományban olyan lineáris, ahogy a prg. mutatja. Annyi kiegészítéssel, hogy az az átvitel féltérben érvényes.„Azzal tisztában vagyok, hogy ez csak nagyon elméleti dolog, és még egy süket szobában sem fog úgy szólni a hangdoboz, ahogy a grafikonon látható, messze nincs olyan lineáris frekvencia átvitele.” Idézet: „Ha egy lakószobában hallgatjuk, akkor kész katasztrófa, főleg, ha rossz az elhelyezés is.” Annyira nem katasztrofális az, átlagos lakószobában 5-10dB-s hibák várhatók kb. Idézet: „A program továbbá nem tudja lemodellezni, hogy ez egyes dobozméretekkel, illetve típusokkal hogyan alakul a hangszóró terhelhetősége, mennyit mozdul ki a membrán az adott frekvencián.” De ezeket szerencsére jól meg tudja határozni. A kérdés inkább ott van, hogy az adott lengőrendszer mekkora doboztérfogatot tud kezelni.
Nem szeretném leírni a lehetséges többezer variációt.... De az adott esettel kapcs. írtam már korábban, ha szélessávban akarod használni, akkor érdemes a max. térfogat közelében maradni.
Azt az átvitel dolgot úgy gondoltam, ha megnézünk egy tetszőleges adatlapot, például ezt, akkor a frekvencia-amplitúdó grafikonban apró hullámzások vannak, és ezt gondolom, csak mérőmikrofonnal lehetett így megállapítani.
Az 5-10dB-es hibák saját méréseim szerint is előfordulnak, de nálam találkoztam olyan mélyfrekivel a mérések során, hogy 25-30dB kioltás volt, míg egy másik helyre téve a hangfalat nem volt vele probléma (akkor előjött máshol )
azt szeretném megérdeklődni hogy van egy 80cmx60cmx40cm-es ládám amiben van egy 30 cmm-es 100/150watt-os mély és őő mekkora reflex csőre lenne szükségem h szépen szóljön mert most 2db MNC 55mm-es van benne de nem jól szól vki tudna nekem segíteni megköszönném!!
Max alatt hány litert értesz ?
30 litert (mi közel a Vas értéknek felel meg) vagy 17-et, ami a paraméterek alapján adódik a program számításai alapján
A lengőrendszer szerint 30 körül van a maximum, szóval 25-30 között. Hányszor írjam, hogy a program nem tudja mennyi a megfelelő térfogat, ez nem tartozik a feladatkörébe....
ha nem tudjuk milyen hangszóró nem is tudunk segíteni, wattokból nem lehet dobozt méretezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |