Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bicikli "dinamó" generátor

Témaindító: Chappy, idő: Márc 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) kendre256 válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Ez jó!
(Bár egy 15 cm-es elrettentőbb, főleg estefelé..)
(#) fongab válasza Busz hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Lehet, hogy nem halálosra gondoltál, de nem mindenki, egyformán reagál, a rajta átfolyó áramra.
Villany pásztor: rövid feszültség tüske ~20 másodpercenként A dinamó, nem ezt adja.

Beállítod a feszültséget, úgy, hogy tégedet meg csípjen. Vagyis neked kellemetlen legyen.
Három esélyes lesz.
A másik nem érez semmit.
Ugyan úgy, kellemetlen neki is.
Esetleg, befektetik az intenzív osztályra 24órás megfigyelésre. Áramütés miatt.

És még, a körülmények. Meg vagy izzadva? 50V kellemetlen lehet. Száraz a bőröd? 100V is feszültségmentesnek, érezheted.

De, tényleg nem akarok károgni. Te tudod. Egy jó tanács: A feszültség, nem játék.
üdv.
(#) kendre256 válasza fongab hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Negyedik lehetőség, hogy a másnak ártalmatlan csípéstől megijed a delikvens, és a sokktól megáll a szíve.
De innentől már bírósági ügy, hogy ez milyen tényállást jelent, mettől-meddig tartó szabadságvesztéssel.
(#) Skori hozzászólása Okt 18, 2008 /

Ez a bringa elektromos védelem nehezen járható, esetleg olyan megoldás lehetne, hogy a kormány két oldalára, a szigetelt markolatokon elhelyezett fémcsíkra kell kivinni a feszültséget. Ha elveszik a bringát akkor sem jut vele messzire Itt az a legnagyobb kockázat, hogy ha nem vagy elég precíz (és nem is vagy az) akkor előfordulhat, hogy saját magadat rázod meg.....
Ha meg a raboló megmurdel akkor..... :
Egy jóbarátom ezt a következőképp mesélte el nekem:
Idézet:
„.......akkor visszaülök a bringára, áthajtok rajta (110kg vagyok), és később azt mondom, hogy amikor le akart rántani a bringáról elém esett, én meg elgázoltam - és fogalmam sincs mi baja lett. Az elektromos cuccot persze addigra ledobom a bringáról (vagy felszedem a telekről, stb...) Nincs ember a földön aki bebizonyítsa mitől pusztult meg, illetve a stressztől v. mitől kapott sokkot...
Ha tanu is van akkor: elvette a bringát, majd elesett vele - fogalmam sincs mitől.... biztos megütötte magát. Még ha fel is merül az áramütés gyanuja, akkor sem bizonyítható, a szánkékosság meg végképp nem....”

Azthiszem egyet kell, hogy értsek a barátommal.
(#) kissanyi válasza Skori hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Igaz, nem egy jogi fórum, de nem árt megemlíteni, hogy a szádékosság bizonyítása sok esetben, csak akkor lehetséges, ha én is azt mondom, hogy igen kérem, szándékosan tettem azt, vagy azt.
(#) gyzsolti hozzászólása Dec 30, 2008 /

Pedig az elektromos sokkolok léteznek mint pl: önvédelmi eszközként vagy rendörség is használja talán.
Másik: Kerékpár világítás. Én 6V/4Ah akkumulátort használok világításra. Kicsi, megbízható, sokáig bírja töltés nélkül. Elöl hagyományos bicikli lámpa, régebben használtam 5W-os izzót is, igaz akkor az aksi is nagyobb volt. Hátsó lámpám ledes /villogó/ de az is az aksiról megy, feszültséget csökkentve kapja az áramot.
Az akkumulátort meg a hálózatról töltöm. Nekem a dinamó nem vált be. Már a harmatos időben megcsúszott nem beszélve a havas, esős időről. Plusz nehéz hajtani, lassan megyek alig világít. Rossz pl. külterületen biciklizve,korom sötétben menni. Akkumulátoros bevált.
(#) Skori válasza gyzsolti hozzászólására (») Dec 30, 2008 /

Létezik kerékagyba épített generátor is.... az biztos nem csúszik meg. Speciel én így oldottam meg a bringám világítását.
video-1
video-2
(#) gyzsolti válasza Skori hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Jól néz ki a bringád és a kerékagyba épített generátor is szuper ötlet.
(#) Thoma hozzászólása Márc 2, 2009 /

Sziasztok!

Dinamós kerékpár világításomat szeretném átalakítani.
Ezeket kellene tudnia:

-Világítson ha megállok (nem kell órákig, csak mondjuk ne aludjon ki ha megállok mondjuk egy kereszteződésnél)

-Ledes legyen ( az is jó hogyha csak az álló világítás ledes, menetközben pedig az eredeti izzók világítanak)

-Olcsó legyen

-Legfontosabb: én mint ilyenekhez nem értő is össze tudjam rakni

Ja és sima 6v 3W -os dinamóm van.

Előre is köszönöm!
Thoma
(#) Skori hozzászólása Márc 9, 2009 /

Kicsit bővítettem a LEDes bringavilágításról szóló cikkemet. (kb. a lap közepétől van az ujonnan hozzáírt rész) Akit érdekel ITT elolvashatja
(#) bubus9 hozzászólása Ápr 8, 2009 /

Sziasztok mindenki!
Engem is foglalkoztat a bicaj világítás. Sehol nem találok olyat, hogy a dinamót esetleg újratekercselik véknyabb vagy vastagabb huzallal és akkor találn nő a teljesítménye. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mi változna nagyobb átmérőjű huzalra történő cserélés esetén a dinamón?
Sűrűre írtam, de remélem érthető. Bocsi.
(#) Skori válasza bubus9 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Vastagabb huzalból valószinüleg kevesebb menet férne el , így kisebb feszültséget és nagyobb áramot kapnál. Vékonyabb huzal esetén több menet, de nagyobb ohmos ellenállás ->nagyobb fesz, kisebb áram mellett.
A teljesítméyn valószinüleg nem növekedne egyik esetben sem.
Erre akkor lenne esély, ha az eredetinél jobb minőségű (kisebb ellenállású, pl. ezüst) huzallal tekercselnél,
vagy ha a generátor eredetileg nem volt telitekercselve, és vastagabb huzalból is elférne az eredeti menetszám. Vagy akkor ha az eredeti huzalból elférne több menet is.
Tartok tőle hogy ezek a megoldások sem kivitelezhetőek, ezért nem nagyon találsz róla infót a neten.

Mellesleg 3W-al egész komoly fotonágyút lehet készíteni
(#) bubus9 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Köszönöm a gyors választ Skori. Olvastam a honlapodat is már. Jó, nagyon jó.
Akkor a dinamóra térve: a dinamómon mértem 12 voltot is, kb. 20-25 km/h-nál. Szóval a jelenlegi tekercseléssel a 12 volton oszlik a 3 watt. Vagyis, ha nagyobb átmérőjű huzalra cserélem, akkor csökken a fesz, viszont a teljesítmény marad és nagyobb áramom lesz. Viszont az égő áram felvétele a saját belső ellenállásától függ, tehát felesleges a kisebb fesz. Max annyiból lenne jobb, hogy kevésbé terheli az égőt és tartósabb lesz. Nem mindegy hogy 12 V-on vagy 6V-on üzemel, ha már egyszer 6V-os az izzó. Már pedig én alattam a keró alapjáraton 20km/h-n megy, vagy gyorsabban, tehát a 12V jóformán állandó, a lassítást-gyorsítást nem számítva. Szóljatok, ha nem így van, fizika nem az erősségem.
(#) Skori válasza bubus9 hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Feltettem pár videófelvételt, a CREE ledes lámpámról (bringa-generátorról működik a 4db powerled, a weblapomon levő kapcsolási rajz szerint):
video01
video02
video03
(#) bankimajki hozzászólása Jún 16, 2009 /

Én egy teljesen új problémámra szeretnék megoldást találni! Úgyahogy utánanéztem a dinamóknak, és arra lennék kíváncsi, hogy egy motorkerékpár (Mz TS széria) 6V 60W névleges teljesítményű dinamója milyen kicsi fordulatszámon képes a kb. 7V-ot kiadni magából. Mert a feszültsége függ a gerjesztéstől, ill. a ford.számtól. Én valami konkrét értékekre lennék kíváncsi. Mert a motor fordulatszámát akarom minél kisebbre csökkenteni, úgy hogy még egy 6V-7Ah-ás akkut, + kb. 50W-nyi fogyasztót képes legyen táplálni.
(#) bancsi15 hozzászólása Jún 17, 2009 /

Sziasztok!

A bicajomon az első lámpa elemes és ezt szeretném dinamóról hajtani. Egy 2,4V 0,75A-es izzó van benne. A dinamó 6V 3W-os. A hátsó lámpa egy ledes villogó, de az marad elemes, mert sokáig bírja.
Az izzónak sok a 6V, ezért egy feszültség stabilizátort gondoltam elé rakni. Szerintetek ez így jó a megadott értékekkel? Egyedül az R1-re nem tudom mennyit rakjak.

Köszi

kapcs.JPG

(#) lapose válasza bancsi15 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Szia!

Én kb. 75 ohm-os ellenállást raknék oda.
Kérdés, hogy a dinamód bírna majd a terhelést, mert ugye 6V*0.75A=4.5W.
Szerintem az egész áramkört kiválthatod egy kb. 5 ohm-os 3-5W-os ellenállással.
(#) Busz hozzászólása Szept 27, 2009 /

Van egy shimano agydinamóm, 6V, 3W vagyis a szokásos teljesítmény.

Ebből nem lehetne valahogy valami kézmelegítő fűtést meghajtani?

Vagy akkor járok a legjobban hogyha a kezemben fogom az izzót hogy az melegíthessen?
(#) zolika60 válasza Busz hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Szerintem 3W fűtésre kevés. Kezenként 1,5W jutna mire jó az? Inkább egy kis forralt bor.
(#) Iszkakof István válasza kerteszsasa hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Azóta tudtál meg valamit a szembefordított két dinamóról? Én is valami ahhoz hasonlón töröm a fejem. Teszek is fel egy képet.
(#) Iszkakof István válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

És ezek a dinamók.
(#) dani4 hozzászólása Júl 19, 2010 /

valaki meg tudja nekem mondani, hogy a dinamónak melyik a ''+,, és a ''-,, oldala azaz a pólusa? az alja vagy az oldala a +?
(#) Ricsi89 válasza dani4 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

El kell, hogy keserítselek, a bicikli dinamó valójában generátor és váltófeszt ad ki.
(#) dani4 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

és azzal a váltófeszültséggel vagy mi az, nem lehet elemet tölteni??
(#) dani4 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

És milyen diódát ajánlasz a sok közül??Vagy ki tudom szedni valamilyen kütyüből??? Küldj egy képet légyszíves!
(#) dani4 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

de ki lehet szerelni pl.:egy tv-kapcsolóból ilyen diódát?
(#) Ricsi89 válasza dani4 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ha a tv kapcsoló az a távirányító, akkor azokban nem igazán szokott előfordulni. De minden hálózatról működő készülékben van.
(#) dani4 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

kössz a segítséget!
(#) fari14 válasza Koki hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Üdv mindenkinek. Ha nem elírás a 2,4W + 1,8W teljesítmény milyen tipusú a dinamód (mégha régi is)?
(#) harvin hozzászólása Szept 21, 2010 /

Sziasztok!
2 kérdésem lenne.
Első: az az ötletem támadt, hogy kerékpár kerékre szerelek mágneseket és a villára erősitett tekercs előtt elhaladva indukálnak majd nekem feszültséget. Én úgy számoltam hogy ezzel akár 10 ledet is bőven meghajthatok, 2 cm2 keresztmetszetű 5 cm hosszú 100as menetszámú tekerccsel, ja és 2 mágnessel tekercstől 2mm légréssel. Úgy gondolom hogy igy nem fogja majd nagyon vissza a bicajom amit a hagyományos kerékpár dinamok nagy fordulatszáma miatti surlódás generál, hiszen a 3W amit leadnának 50% hatásfok mellett is csak 6W mechanikai teljesitmány lenne ami az átlag 100-200 Wattos mechanikai teljesitmény leadástól amit a kerékpáros lead nem éreznénk meg annyira. Szóval a kérdés hogy szerintetek igy van ez és működhete e a dolog vagy valamire nem gondoltam.
második: ehhez a tekercshez szeretnék lemezelt vasmagot csinálni hiszen ennek elég speckó C alakja van és hol lehet dinamolemezt beszerezni, csak a minél nagyobb szuszceptibilitásra figyeljek, mivel ragasszam őket össze, mennyire fontos a köszörűlés?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem