Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Meg is vettem. Átvételkor vagy lejön körömmel esetleg alkohollal a felirat, vagy nem. Ha rajta marad, akkor már látni egy parányi fénypontot az alagút végén.
Hello,
Néztem már szkóppal is a jelet, jónak tűnik. Eleve ugye egy TOR176 fogadja az optikai jelet ami elvileg már önmagában elegendő jelet ad ki, de mivel koaxiális bemenetet is tettem próbaként a DAC-ba, ezért van még a DIR bemenetén egy 74HC04 is mert amit pl. egy DVD kiad a koax kimenetén az tényleg kevés volt neki (meg sem szólalt). Azért furcsa nekem ez a dolog, mert pl. egy CD lejátszóval (annak is van optikai kimenete) tökéletesen működik, meg szinte minden mással is, csak a PC-vel nem, azzal is ahogy észrevettem főleg akkor fordul a leírt hiba elő, ha egy kicsit jobban dolgozik a gép (bár ebben nem vagyok teljesen biztos, csak így tűnt első ránézésre).
Azt kell megvizsgálni, hogy mikor elhallgat a da , akkor zárt-e a DIR 9001 pll-je. Mert ha igen, akkor a pc belső buszrendszere nem tudja kiszolgálni transmitter ic-t. Ha az error láb magas (H), akkor egyértelműen nem szinkronizálódik a DIR, tehát kevés a bemenő jel.
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni. Szeretnék egy jó DAC-t venni készen pl. ebayről, de nem tudom milyen chippel szereltet érdemes nézni. Az építésbe nem merek belefogni, elég volt a JLH fejeserősítővel kínlódni hónapokig, mire kész lett, és az még nem is olyan precíz dolog, mint egy DAC Vagy ha esetleg tudtok egy jót ajánlani, ami össze van rakva, annak is örülnék. Ehhez pl. mit szóltok? Link
Volt időm kicsit hosszasabban próbálgatni most, mikor elhallgat egy pillanatra akkor a DIR error lába H szinten van (error LED világít), viszont továbbra is csak PC-vel jött elő bármi mással próbáltam több órán át azokkal tökéletesen működött, akár optikai akár koax. bemenetről.
Szerinted az normális, hogyha nem kap semmilyen bemenő jelet akkor a DIR error lába H szinten van folyamatosan, és van egy nagyon halk sistergés? Lehet ez ellen tenni valamit, hogy olyankor is csendben legyen? Üdv: Laci
Sejtettem, hogy a DIR nem szinkronizálódik Neked, azért hallgat el. Bizonytalan a vétel az alacsony jel miatt.
Másik probléma a da-val sem mondható természetesnek , valami apró hiba okozhatja, pl. topológiai tervezés, nem jó táp, hibás vagy nemlévő fokozatok közötti elválasztás , árnyékolás hiánya, stb. A da építés nem egyszerű dolog, vagy ezer szempontot kell figyelembe venni, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A legnagyobb problémát a nagyfrekvenciájú viselkedés okozza, ami simán zavarja az analóg kimeneti részeket, ill. torzítást okoz a jeleben .
Most csak légyszereléssel (és árnyékolatlanul) van megépítve a DIR előtti bemeneti fokozat (mivel ez még csak prototípus ), gondolom ez okozza akkor a zavarokat.
Megpróbálom kideríteni miért kevés neki a jel PC-ről.
Üdv.
Ez "így" még jó is lehet, csak arra kell ügyelni , hogy a da-t a meghajtó erősítő ne vezérelje túl, mert azt nem szereti. Én tennék néhány soros diódát ellen-párhuzamosan az utolsó erősítő visszacsatoló ellenállására kb.
Köszi Gábor.
Sajnos a DIR+PCM projektem sorozatosan kudarcba fulladt,úgyhogy majd talán egyszer nekiállok,ha találok számomra érthető kapcsolást+megvalósítható tervet. Addig is jó lesz ez a 16 bit-es, próbaképpen. Úgy is kíváncsi vagyok,hogy jobban szól-e,mint az EMU 0404-em.
A DIR + PCM projektet én is megépítem ,de valószínűleg az ősszel vagy később fogom csak elővenni idő szűke miatt. Viszont addig csinálom míg egy tökéletes külső kompakt DA nem lesz belőle, ami könnyen után építhető gyakorlott "smdsek" számára.
Remélem megosztod majd velünk a terveidet..Mert szerintem sokan építenénk ilyen párosítással DA-t.
(Én biztos megépíteném egy profi után)
Én is.
Azontúl majd próbálkozok tda1541-el is. Csak még konkrét tervem nincsen.
Az elképzelést megosztom persze / nyárterv v. kész nyák / , s aki tud követni meg is építheti akár...
Igaz én valójában nem is a PCM179x-et rendeltem, hanem DSD1791-et , mivel csak ez supportálja a dsd jelfolyamot , ami a Super Audio CD kizárólagos adatfolyama. Egy valamilyen firewire porton keresztül szeretném rákapcsolni az SACD -re, de természetesen a hagyományos pcm jelet is képes lesz fogadni, elképzelésem szerint...
Nekem sajna PCM 1793,1794,1798-aim vannak itthon pár db, úgyhogy ezekből szeretnék majd gazdálkodni.
A fenti, linkelt USB DA-nál,ha nem akarom használni az optikai és a koax kimenetet akkor a DOUT kimenetet hagyjam lógva ?
A DOUT maradhat nyugodtan lógva, bekötetlenül.
Egyébkén most nézegettem a PCM1791, 1793 valamint a DSD1791 -es bekötését, és szinte teljesen tok kompatibilisek egymással, ezért kis ügyességgel univerzális nyákot lehet hozzá készíteni . Lehet kísérletezni a hasonló ickkel.
Köszi.
Én a kísérletezgetésektől már ódzkodok mert már ráment egy-két garnitúra IC-m.Meghagyom inkább a hozzáértőknek
Üdv.
A PCM 27xx sorozatnak van egy olyan kivezetése,hogy HOST(21).Ezt lehet GND-re és Vdd-re húzni.Mi a két kapcsolás között a különbség?
Ha az usb terhelhetősége van legalább 500mA, akkor Vdd, egyébként gnd. Az ic teljesítmény felvételét szabályozza.
Szia Gábor.
Na végre nagy nehezen sikerült összehoznom az USB-s DA-t. A vége PCM 2705 lett(mert a 04 nem működött valamiért..??) Köszi a sok segítséget amit privátba adtál azokat is. USB DAC
A segítséget nagyon szívesen ...
Terveztem én is egy USB da-t, de még idő hiány miatt nem raktam össze, ha sikeres lesz a projekt közkincsé teszem a terveit is.
Ő, de van ötletem...
Gyári kapcsolás ide vagy oda, nagyon rossz ötletnek találom, hogy egyáltalán az usb-ből nyeri a tápot , nem pedig külső adapterről. A másik észrevételem a csatolt képekből, hogy az ic bővítőpanelon van ! Ez nem túl szerencsés megoldás, de ha mégis ezt használjuk, a tápágba ezen a pici panelon kell elhelyezni a ferritgyöngyöt és az ic-t hidegítő smd kerámiát. Ellenkező esetben a nagy frekvenciájú működés miatt az ic oszcillálhat /gerjed/, evvel pedig a számítógép nem tud mit kezdeni , eldobja a kapcsolatot.
Áhá, akkor itt van(lesz) a kutya elásva mert egyik kedves fórumtársunk ötleteit végigmazsoláztam de semmi különbséget nem találtam.
Ugyanaz a helyzet 64 bit win7 és 32bit XP esetében is. Ráadásul nekem nem is kerámiák vannak.
Érdemes egyszer megnézni a pl. DIR 9001 gyári evaluation board-ját / applikációs nyák/ , hogy milyen topológiát használnak. Nem egyszer 4 rétegű nyákra tervezik alsó-felső jelréteg és GND -VCC, ez bizony nem véletlen, a nagyfrekis viselkedés miatt csinálják...
Amatőr viszonylatban azt ajánlom, a felesleges helyeket vagy réteget /pl. top réteg/ célszerű kitöltetni a programmal GND potenciálra, a Vcc/Vdd pedig a legrövidebb bekötéssel kell csinálni. Ez talán segít a problémákon.
Persze néztem én már azt amikor a 24/192-es DAC-ot csinálgattam,de én nem vagyok profi és a kivitelézési technikám is hagy maga mögött némi kívánnivalót.
Egyébként az volt a baja az USB DA-nak amit mondtál. Kicseréltem a fóliakondikat smd kerámiára és átforrasztottam az átalakítópanelt és tökéletes lett.Jöhet a dobozolás. :nevetes1:
Gábor,egyébként az,hogy 100mA vagy 500mA-es határra van beállítva a DA az jelentkezik a hangminőségben?Más értelmét nem igazán látom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |