Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   478 / 1385
(#) Frankye válasza maestro hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Nekem (hangsúlyozom: nekem!) nem jött be a vasalás. Ettől függetlenül láttam már gyönyörű, vasalással készült NYÁK-okat. A fotózás nekem bevált, kevesebb volt a bizonytalansági tényező. Én inkább a felé "terelnélek"... Igaz, egyszeri, nagy beruházást igényel, de csak egyszer!
(#) Ricsi89 válasza maestro hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
A lézernyomtatót nem ajánlatos újratölteni, én már megszívtam vele. Inkább veszek bele utángyártott tonert, minthogy szórakozzak a töltéssel/töltetéssel. Múltkor itt az apróba is volt olcsón eladó lézernyomtató.
(#) freddyke hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek az útbaigazítást. Annyiban korrigálnék, hogy még nem "vált be", csak érdeklődöm, hogy vágjak-e bele nyugodtan. A másik opció lenne, hogy legyártatom a panelokat valakivel.
(#) gulasoft válasza maestro hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Hát igen a fotózásnál egyetlen komoly tényező az aminek jónak kell lenni és az a maszk, ezért azt én nyomdával csináltatom. Holnap adok le nyomdába nyákterveket, ha valaki eljön érte pestre, akkor küldjetek a gulasoft@gmail.com-ra fekete fehér(ez fontos) pdf-eket, arra figyelve, hogy a p20-al fújt meg előérzékenyített nyákot használók pozitív pdf-et küldjenek, aki dry fóliát az meg negatívot. És ne felejtse senki, hogy ez örök darab, csak egyszer kell megvenni, és utána rendesen tárolni.
Arra nem lesz érkezésem, hogy küldött pdf-eket egybeszerkesszem, tehát minden küldött pdf 360 forint/a4 áron lesz, tehát mielőtt külditek (holnap délig érjen ide) rakjatok rá minél több nyáktervet.
Előérzékenyített nyákot lehet kapni itthon is, sziti meg a háztartási boltban van előhívónak.
A nap meg tök ingyen világít és ha megtetszett még beruházhatsz 3 cree ledre meg egy meghajtó panelre.
Ha nincs nyomtatód de van a közelben nyomda akkor érdemes fotóznod. SOKKAL olcsóbb egy fotózós felszerelés mint egy vadi új nyomtató. (bár ki tudja, lehet hogy lehet jó 1200dpi-s nyomtatót kapni 5-6000 forintért.)
Egyébként a legújabb módszer vasalás helyett laminálni a nyákra a nyomatot, de ha már laminálóba beruházol, akkor ki tudod kényelmesen próbálni mind a fotós mint a "vasalásos" módszert is, azután azt használod amelyik tetszik.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Hát ez jó kérdés. Igazából 360 forintért nincs pofám azt kérni, hogy dolgozzanak vele még 10-20 percet, mert 360 forintért én 2 gombot nem nyomnék meg, ezek meg egy a4 fóliát is adnak ennyi pénzért. és dolgoznak vele 20 percet. (mondjuk hozzá szokták csapni a többi munkájuk aljához) Ez egy olyan technológia, hogy egy ezüst alapú a 0-ás fóliát lézerrel levilágítanak, és úgy mint a régi filmeken ott ahol levilágították átlátszó lesz előhívás után a többi helyen viszont gyári sötét. Múltkor mondta a manus, hogy az előhívó folyadékot, külön elviszik, és kinyerik belőle az ipari ezüstöt, mert az is annyit ér, hogy megéri vele szórakozni. Ezek után hogy hogy éri meg nekik 360 forintért egy a4-el szórakozni meg nem értem, de Én csak örülök neki. 100db a4 lenne 36000 forint amibe egy jó nyomtató meg a fóliák kerülnének, és azért 100a4-esnyi különböző nyákot eltart egy darabig amíg legyártok, és ugye egy maszkkal több nyákot is le lehet gyártani.
(#) maestro válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
A laminálás nem a sütő után kell? Vagy már sütő nélkül is működik? Egyszer végig nyomom a laminálón a nyákot és kész is?

Nyomdába minek? Létezik olyan fólia is amit a tintasugaras nyomtatók is szeretnek, annak legalább lesz akár egy 4200dpi-s felbontása is.

A Nappal előhívatás meg nem valami jó megoldás. Arra várjak mindig, hogy előbújjon a Nap.

Régen a suliban mi is csináltunk ilyen fotózást, de mit ne mondjak eltartott vagy fél napig mire elkészült egy tűrhető példány.
(#) Frankye válasza maestro hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
A laminálás esetén nem kell sütögetni, ott maga a lamináló készülék végzi el a hőforrást is, a nyomást is. Cserébe egy megfelelő lamináló gépet át kell alakítani e célra.
Nyomdába azért viszi, mert ott tökéletesen átlátszatlan fekete lesz a fólia. A nyomtatókkal ellentétben, ahol a fekete (átlátszatlan) csak többszöri nyomtatással, vagy több maszk egymásra helyezésével érhető el. Nem a felbontás mértéke a kritikus ebben a módszerben, hanem az, hogy az UV fény ne hatolhasson át a maszk fedett területein.
Idézet:
„Nappal előhívatás meg nem valami jó megoldás. Arra várjak mindig, hogy előbújjon a Nap.”

Bármily hihetetlen, még télen, borús időben sem kell fél napokat levilágítani. Ilyenkor, nyáron, meg szinte "óvni" kell a napfénytől a panelt. Nem tudom, Ti milyen technikát használtatok a suliban, de ha egy fél nap után is csak "tűrhető" példány készült el, akkor ott valami nagyon nem smakkolhatott!
(#) maestro válasza Frankye hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
A sütő+laminálót itt olvastam: Bővebben: Link

A suliban a problémák azok voltak például, hogy nem sikerült egyenletesen lefújni a nyákot a fényérzékeny lakkal, nem volt megfelelő a távolság a lámpa (talán higanygőz?) és a nyák között, nem volt megfelő a megvilágítás ideje...+ ehhez még hozzá jött a szárítási idő, megfelelő előhívó oldat kikísérletése.
Így is 5 példányból vagy 2 sikerült (azonos elkészítés mellett). Tehát itt is mindent ki kellett kísérletezni.
De lehet ma már fejletteb a technika ezen a téren és egyszerűbb, nem tudom.

Nyomdába én meg nem hiszem, hogy tudnám vinni.
(#) gulasoft válasza maestro hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Hát igen ezt már túlhaladta az idő. Van előérzékenyített nyák, ez egyenletesen van felhordva gépileg.
Itt csak egy kicsi csík fekete csík kell, meg egy ugyan olyan kicsi nyákdarab, hogy hány percig kell a napon hagyni. A csíkot 2 percenként lejjebb húzod és előhívásnál kiderül melyik az az idő ami neked jó. Mondjuk egy ledes levilágító ugye azért jobb, mert a nap hol erősen süt, hol felhős az idő....
Az előérzékenyített nyák jól bírja a szitit, nehéz túlhívni, de csinálsz egy 5%-os oldatot abba bemártod és meglátod mennyire hívja, ha túl gyors akkor gyorsan átrakod egy vizes edénybe és a maradék lakkot ott oldod le.
A dry filmesnél kell ugye a laminálható film, erre lamináló hiányában a vasaló is megteszi főleg 3cm-es darabnál.
Ott pontosan meg van adva, hogy 1%-os mosószóda oldatban kell előhívni, kísérlet ott is csak a levilágításhoz kell egyszer az életben, viszont ehhez negatív maszk kell.
Ha elő vannak hívva, akkor a maratás már mind a két esetben ugyan olyan.
Mind a két módszerhez van leírás.
A vasalás akkor egyszerűbb ha már kikísérletezted, hogy milyen nyomtatóval, milyen beállításokkal, milyen papírra, milyen vasalóhőfokkal, mennyi ideig és milyen erővel kell vasalni. Van akinek elsőre ment van akinek 10.-re sem, és nem vagyok egyedül ezzel.
Nagyon szépeket tudnak vasalni itt emberkék de matricahordozókra megy ilyenekre, amihez olyan nyomtató is kell ami nem eszi meg a papírt. Azonnal vasalják, mert elkenődik rajta a por. Ha csináltatod a nyáknyomtatást, akkor a vasalás nem a te műfajod, legtöbb helyen nem is rakják be a nyomtatóba az olyan papírokat ami a vasalásnak jó, mert azokat a lézer begyűrheti, és tönkreteheti a hengert, ráadásul mire hazaérsz tuti elkenődne a por, de persze nem kenődik mert mondom olyan papírt nem fognak berakni a nyomtatójukba.
(#) maestro válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Én műnyomó papírra nyomtattam (elég vastag) és nem szállításnál kenődött el, hanem amikor már kijött a nyomtatóból (fotónyomtatást kellett volna beállítani, mert szerintem az megvárná míg megszárad)! Szerintem eléggé rá van ragadva a "tinta", mert annyira maszatolni sem lehet (max. a körmömmel kaparni). Nem is annyira fényes a papír, talán egy kicsit még matt is. De tintasugaras nyomtatóval nyomtatva a tinta elfolyik rajta, tehát nem nagyon ívódik bele a papírba.

Még megpróbálom egy párszor ezt a vasalós technikát, de ha nem sikerül, akkor lehet utána nézek a fotoeljárásnak.

Az előérzékenyített nyákkal akkor nem kell semmi csak egy UV forrás meg szi-ti? Meg persze egy fóliára kinyomtatott nyák terv. Mert így ez már elég egyszerűnek tűnik.
(#) gulasoft válasza maestro hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Igen ilyen egyszerű. Nem kell pucolni, nem kell fújni, nem kell szárítani. Csak lehúzod a kék takarófóliát rárakod a maszkot, leszorítod és mehet a napra pár percre, utána elő lehet hívni és mehet a maratóba.
(#) maestro válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Köszi szépen akkor majd kiprólom ezt is, lehet berendelek egy ilyen nyákot.
(#) J-O-E válasza maestro hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
De ha van rá anyagi kereted próbáld ki a laminálós módszert is.
Ott sincs annyi probléma, ha ki kisérletezed, és pár lépésből kész panelod "10-15perc" lehet biztonságosan, és nem annyira toner függő mint a vasaló.
(#) freddyke hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Gondolom ha leveszem a burkolatot, meg tudok győződni, hogy a hengerek mennyire egyenletesen nyomják a panelt. Mi lenne, ha csak vékony panelt használnék?

A készülék még beszerezhető egyébként?
(#) _JANI_ válasza freddyke hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
A készlet biztos megfogyott. De tuti lehet még kapni. S vékony ( MAX 1mm, de inkább vékonyabb ) nyáknál nem kell a mozgó henger nútját kireszelni. De a bővítést érdemes elvégezni. Sosem lehet tudni. Amúgy rugó szorítja össze a két hengert. A motor felől. A szabad vége. Átalakítás után.

S igen. Sokkal könnyebb mással elkészíttetni az áramkört.
(#) freddyke válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Tekintettel a panel készítés, postázás áraira, néhány panel árából megvan a lamináló gép. A maró folyadék ára gondolom nem veszélyes. Van kb. 10 éves maró folyadékom (talán vasklorid), nem tudom az még jó-e valamire. Itt van két 0-24h tesco is, valamelyikben csak lesz. Tényleg, a metros sigma nem jó? Úgy látom, attól ha kireszelem, a rugós összeszorítás miatt ugyanúgy meglesz a szorítóerő, csak bele lehet tenni vastagabbakat is. Megnézem milyen panelom van, emlékeim szerint egy nagyobb darab, ami nekem elég lenne 10 évig, csak kb. 10 éve láttam utoljára.
(#) _JANI_ válasza freddyke hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
... Igen, persze az árak. Mérlegelni kell, hogy megéri-e legyártatni a nyákot vagy SK. elkészíteni. Kis szériánál biztosan a saját kezű nyákmarás az olcsóbb. ( Még ha kicsit költeni is kell a hiányzó anyagokra - eszközökre. )
- A megfelelően tárolt vas-klorid az sokáig felhasználgató. ( Bár a kristályos vas-klorid ( légmentesen tárolva ) jobban eltárolható. ) A sósav és hidrogén-peroxid keveréket mindég frissen kell kikeverni. Ezt nem is lehet eltárolni mert a hidrogén-peroxid rövid időn belül lebomlik. Más maróanyagokkal nincs sok tapasztalatom.
- Azért EZT A LAMINÁTORT választottuk ( Többek között én is. ) , mert kedvező az ára és könnyű átalakítani. De mit a fórumon is látható, más készülékekkel is tökéletes eredményt lehet elérni. "Csak" a megfelelő hőmérsékletet ( és ha szükséges, az előtolási sebességet ) kell beállítani... A laminálós technika a vasalós nyákkészítés továbbfejlesztése. Így, ha a vasalós technikával sikerült jó minőségű áramkört készíteni, akkor laminálóval is sikerülni fog. l
( - S épp időszerű megkeresni azt a nyákot! )
(#) pittosi hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Gumi henger rugalmas. Nem folyik a festék. Nem károsodik semmi . Akkor minek reszelgetni .
Ha mükögik akkor használom ha kikopik vagy tőnkre megy jöhet átalakitás . elenállás csere használhatová tesz . Egyszerű és nagyszerű.
(#) _JANI_ válasza pittosi hozzászólására (») Júl 23, 2010 / 1
 
A dilatációs hézag növelése a gumihengereket kíméli vastagabb nyákok esetén...
S ha tönkremegy, csak a csere segít rajta. :buck:
(#) greatman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Szia!

Nekem METRO -s SIGMA van átalakítva, de nem volt egyszerű a feladat. A gumihengerek fix -en vannak benne, ami között ugyan át lehet erőszakolni a vastagabb nyákot, de nagyon deformálódnak a hengerek, valószínűleg nem bírná soká. Ki kellett reszelni, meg kellett oldani a rugós előfeszítést, ami nem volt egyszerű mert bele kellett toldani a hengerekbe. Ráadásul a motor sem állt a helyzet magaslatán, én azt is cseréltem léptetőmotorra. Így annak vezérlést kellett csinálni + tápot. Egyedül a fűtése volt jó, HP nyomathoz. Menetközben már bántam, hogy belefogtam, mert nem kevés munka volt vele, de végül is a végeredmény a lényeg, egy király kis gép lett és nagyon jól laminál.
(#) freddyke válasza greatman hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Köszönöm a részletes válaszod, így ezt az ötletet elvetem.

Egy kis reszelés és ellenállás csere nem a világvége, így maradnék a többeknek bevált típusnál. Olvastam a fórumon, hogy a tesco gazdaságos laminálóban valakinek szétrobbant a gumihenger egy idő után. Valóban jobb lenne kímélni a hengereket. Elvilekben ha kireszelem, azzal nem árthatok, a szorító erőt a rugó határozza meg. Mennyit kell kireszelni belőle?
(#) Attila86 válasza freddyke hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Idézet:
„Mennyit kell kireszelni belőle?”

Durván 1mm elég. Bővebben: KÉP
De ha többet reszelsz, attól nem lesz rosszabb, szóval elrontani nem lehet. Arra viszont vigyázz hogy csak egy oldalon reszeld, tehát a henger csak fel-le tudjon mozogni, oldalra ne! A vájat oldalát ne érje a reszelő!
(#) freddyke válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Oké, érthető, köszönöm.

Ez a laminátor milyen név alatt fut pontosan? Illetve a pár hozzászólással ezelőtt, _JANI_ által belinkelt képekről egyértelműen beazonosítható? Tehát ha úgy néz ki, azt nyugodtan vehetem?
(#) pittosi hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Szét szedtem.megnézten egy rugo nyomja le a hengert. Felette hézag gyárilag .
betetem egy mm lemezt ot volt még mindig a hézag
betetem 2db 1mm nyákot méd mingig ott a hézag de már allig látszik .
Akkor minek reszejel 3mm nyákot sose fogok használni.
(#) Attila86 válasza freddyke hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Igen, azokat a képeket én csináltam a saját példányomról.
(#) Attila86 válasza pittosi hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Akkor ne reszeld ki! Nekem teljesen mindegy, nekem attól nem lesz jobb sem rosszabb ha nem reszeled ki.
(#) mex válasza pittosi hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Idézet:
„betetem 2db 1mm nyákot méd mingig ott a hézag de már allig látszik .”

Akkor is ez a helyzet, ha a henger két vége közelébe teszed be a nyákcsikot, és nem a közepére?
(#) freddyke válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Elugrok ma a tescoba, megnézem van-e, remélem kapok. Majd belepróbálok egy nyákot és megnézem mennyit mozdul el a henger.
(#) pittosi válasza mex hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
A hézagos oldalra tetem nem hoszába hanen széltében .
Azon kivűl a gumi nam dirran szét ez szilikon lehet .
Igaz , hogy vékonyabnak tervezték
Na de midenki maga dönti el mit csinál.
(#) raw hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Na, megvettem a Kyocera FS 1100-at és nem nyomtat hullámosan, viszont a vízszintesen "koszol", nem olyan szép jól határozott vonalai vannak, mint a Samsungnak. Ennek ellenére olyan 4-5mil-ig még jónak tűnik a nyomat, azért ez bőven megfelel, azt hiszem. A "koszolás" pedig szerintem kevésbé hátrány, mint a hullámos vonal, mivel a maratás úgy is "korrigája" az eltévedt pixeleket.
Valahogy keresztezni kellene a Kyocerát és a Samung ML1640-es pozitív tulajdonságait és akkor meglenne álmaim nyomtatója.
Most haragszom igazán a Samsungra, mert gyönyörű a nyomtatási képe leszámítva a hullámzást... és fele annyiba kerül.
Viszont megvan a nyomtatóm, jöhet a lamináló
Következő: »»   478 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem