Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   79 / 177
(#) sniperx válasza Panhard hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Szerintem nem.
Én általában a végén intézem a kijelzést, tehát szinte sosem kerül az első oldalakra.
(#) dcsabi válasza Panhard hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Találkoztam a jelenséggel, de azt hiszem valami értelmetelen kombináció okozta.
Találkoztam olyannal is, hogy egy része lemaradt a kijelzésnek, de ez akkor volt, amikor szinte teljesen tele volt a PIC. (877)
Ha olyan változókat iratunk ki, amelyek kerülhetnek ugyanazon pozicióba, előtte célszerű MX modullal multiplexelni.
Lehet lassítani a frissítést, akár 100ms-ra.
Tedd fel, esetleg belenézünk...
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Én multiplexelve csinálom a kijelzést, frissítéskor "üressel". Mondjuk tele még nem sikerült programoznom 877-et.
(#) Panhard válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Felteszem majd, csak most melózok. Van ebben a progiban I2C kommunikáció is, de ha kiszedem belőle akkor sem jelenik meg a kijelzőn semmi.
A kijelzést is úgy csináltam meg, hogy egy helyen egy időben csak egy érték legyen. Nem tudom mi a gond, de majd ha hazamegyek próbálkozok tovább.
(#) jdani válasza sniperx hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Hali. Én meg már azzal küszködök, hogy tudnék ,,helyett,, csinálni még a 877A-ba, mert már alig fér, és még van mit tervezni bele
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Takarékoskodj a kijelzésekkel, -ha még a múltkori feladatnál tartasz.
Először a feladat, (!) és a kijelzést illeszd hozzá párhuzamosan, de csak a minimálisat, ha marad hely akkor még rakhatsz bele.
Feltételezem a program egyéb részén is lehet takarékoskodni, kerülni kell a felesleges, körülményes,
párhuzamos megoldásokat.
Ha közben eszedbe jut valami, azt ne rajzold meg egyből, hanem illeszd a meglévőbe.
Esetleg fogalmazd újra a feladatot, akár többször is.
Ez nem csak erre vonatkozik.
(#) dcsabi válasza Panhard hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Ha valami nem tetszik a proginak, vegyél kibelőle valamit, amig el nem indul a kijelzés, és építsd újra fel innét.
Nyiss meg egy másik példányt a Parsicból, és át tudsz másolni részleteket, vagy oldalakat is... (Figyeld az automatikus újrasorszámozásnál néha a byte és bit nem megfelelő alakban jelenik meg.)
Csinálj egy égető csatlakozót a panelra és a helyén égesd, ha túl macerás a progi, akkor így sokkal gyorsabb a munka és a PIC fizikai állapotát is kiméled.
(#) Panhard válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Próbáltam, I2C nélkül rendesen kijelez mindent, csak ugye akkor minden adat nulla. De akkor is jó, ha a parsicban a második oldalon kitörlöm a hónapok kijelzéseit.
Még a végén az lesz, hogy két piccel kell megcsinálnom.
Mellékletben.
(#) Gyuresz hozzászólása Júl 19, 2010 /

Sziasztok
Nemrég kezdtem a picet el, és keszitettem valamit...
Megszeretnék kérni valakit, hogy legyen szives és nézze át a motyót , hogy életképes-e?
itt küldöm a progit.
Első próbálkozásom.
Az S11.1 indítja bal felső sarokban a timer mellett.
Segítsetek Plz szerintem ennél egyszerübben is müködik ez .
Az időzítéssel nem épp vagyok tisztába...

Ora0.PIC

(#) proli007 válasza Panhard hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Hello!
Erős a gyanúm, hogy a hiba azért van, mert az *.inc-ben nem kezeled a PCLATH regisztert, ezért a program eltéved. (Legfőképpen a az I2C rutin, mely nem biztos, hogy a nullás lapon van, így az ebből történő hívás, nem a helyére, hanem a nullás lapra vonatkozik..)
üdv! proli007
(#) dcsabi válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Az I2c nem kommunikál, azért vár a programod és nem jelez ki semmit. Egyébként ez szoftware-s bármelyik PIC-el megy nem használja a PIC saját I2C-s hw-ét.
Állítsd helyre az I2C-t és a kijelzés is jó lesz...
Azért látsz nullákat mert, a Parsicban meghagytad az I2c-s változókat, de nincs értéke, illetve 0.
(#) sniperx válasza jdani hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Esetleg főprogram a 877-be, a kijelzést meg intézi mellette egy 628?
Az I2C és UART között mi a különbség?
(#) Panhard válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Az I2C az jó, kiolvas mindent az ic-ből, lehet írni is. Azt csak írtam, ha kitörlöm az I2C kommunikációt, akkor jó lesz a kijelzés, csak az értékek nullák. Ha kevesebb LCD Out-ot teszek parsicba, akkor teljesen jó, I2C-is olvas, ír.
Elkezdtem utánaolvasni a PCLATH regiszternek, amit proli007 írt, lehet ez a hibája, csak nem tudom hogy az I2C rutin melyik lapon van. Tudnátok ebben segíteni?
(#) sniperx válasza sniperx hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

A lényeg lemaradt: távolságban érdekel a különbség! Tehát milyen messzire lehet átvinni adatot velük?
(#) dcsabi válasza sniperx hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Az I2c-t csak rövid távolságra tudod használni, Inter IC busz...gyakorlatilag csak a panelon, esetleg 1m.
Az uartot 5v jelszinten több méterre, Rs 232 vonallá konvertálva 20-30m-re (sebességfüggő, ez 9600B/s-nél)
Ha rs485-re alakítod, 500-1000m-t is el lehet érni.
(#) dcsabi válasza Panhard hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Nem tudom az I2c milyen gyakori és milyen hosszú időt szánsz rá? 200-300ms-onként elég lehet olvasni, az One-shot simán megoldja, és nem fogja le a procit.
A kijelzőt sem lell 10-20ms-onént frissíteni, megfelel ott is a 100ms nagyságrend.
Lehetőleg egy "ütemadó" timert használj a rendszerben.
(#) Panhard válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Annyival előrébb vagyok, hogy már írja az mplab a hibát, mert eddig a parsic kikapcsolta a hibaüzeneteket. (errorlevel 302,306)
A Bank és Page váltásnál van a hiba.

error.xls

(#) dcsabi válasza Panhard hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ez a sok hibaüzent a Parsicból való meghíváskor jött, vagy az asm file-t kölön betetted az Mplab-ba?
Én az utolsóra tippelnék.
Úgy még a legegyszerűbb programot sem fordítja le.
Szerintem tedd fel a progidat, megpróbálom (megpróbáljuk) kideríteni mi a baja.
Van egy projekt, amt feltettem (a topic elejére) és majdnem tele van a PIC 16F876A, LCD-s I2C-s és Pcf8583-at használ, továbbá ennek a chipnek a RAM-ját is 1s-onként írja is.
Ennél nem volt semmi gondom a kijelzéssel, egyedül a férőhellyel, mert utólag módosítottam rajta és 1-2 byte sehogy nem akart beleférni.
Ha mégsem lenne itt a fórumon, előkerítem, a másik gépemben van...
(#) Panhard válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Igazad volt, úgy néz ki jó lett. Eddig úgy csináltam, hogy az Mplab-bal fordítottam le az egészet. Próbáltam a Parsicból fordítani az MPASMWIN-el, elsőre hibátlan lett, és működik is. Ezentúl mindig így fogom csinálni. Érdekes, hogy az Mplab nem tudja hibátlanul lefordítani. Köszi a segítséget.
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

UART esetén akkor nem kell semmi extra, csak összekötöm az RX-TX lábait a két PIC-nek és kész?
Mi az előnye az I2C kommunikációnak UART-al szemben?
(#) dcsabi válasza sniperx hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

A mi esetünkben nem sok.
Amikor ez I2C-t megalkották, nyilván megvoltak az előnyei, többek között a nagy sebesség, és egy viszonylg intelligens szolga, amiből sokat fel lehet fűzni a vonalra, és a meseter kommunikál velük.
Nem ilyen egyszerű, utána kell olvasni, nem fér bele néhány mondatba.
Hogy a témánál maradjunk, (parsic topic) az uart könnyebben kezelhető.
(#) proli007 válasza Panhard hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Hello!
Vicces! Az MPLAB, egy IDE azaz integrált fejlesztői környezet, ami alapból szintén az MPASWIN-el fordít. Gond csak az lehet, ha nem ere van beállítva, vagy nem jó a könyvtárak elérési útjai, vagy nem adódnak át a paraméterek a fordításhoz. De hibáztatni az MPLAB-ot nem lehet.. (Egyébként a 300-as üzenetek, nem hibák, csak "üzenetek". Ezeknek három szintje van és a horror a 100-as, a figyelmeztetés a 200-as..)
üdv! proli007
(#) sniperx hozzászólása Júl 21, 2010 /

Analóg bemeneteket kötök egy multiplexerre.
A bemeneteken lógó "Data Info"-k nevét ADC0-ra (stb) kell elnevezni, vagy a pic fizikai lábnevét kell beírni? (RA.0)
(#) dcsabi válasza sniperx hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

"Analógként" kell nevezni, tehát ADC0...ADC1...
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Köszi!
Felmerült még egy kérdés.
Az ADC bemenetet használva meg kell adni, hogy 8 vagy 16 bites legyen az adat, ami kimegy a "data info"-ból.
A pwm kimenetet viszont csak 0-1023-ig lehet vezérelni.
A 8 bit csak 255-ig megy, a 16 bit meg sokszoros értéket is felvehet. Akkor mire kell állítani az adat bemenetet, hogy rákerüljön a normális érték a pwm-re?
(#) Panhard hozzászólása Júl 26, 2010 /

Sziasztok!
Érdekes dolgot vettem észre megint Van nekem otthon három számítógépem, egy a szobában, egy a műhelyben és egy laptop. Mindegyiken fent van az Mplab 8.30-as, de csak a műhelyben lévő gépen fordítja le az MPASMWIN az asm-et úgy, hogy működik is. A másik kettő is lefordítja hibátlanul, csak egyszerűen nem működik a picben. Próbáltam visszaraktam a 8.14-es mplabot, de azzal sem lett jó. Valószínüleg az MPASMWIN-el van a gond, mert a legegyszerűbb program (pl: egy villogo led) sem működik. Volt valakinek hasonló észrevétele?
(#) aderka válasza Panhard hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Szia!
Mind három gépeden ugyan az a Parsic verzió fut? 3.43-mas verziót felejtsd el, 3.56 vagy a 3.6-os verziókat használd.

Dávid
(#) Peti.Janka válasza aderka hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Van valakinek 3.6os? Mert én sehol nem találtam!!!
(#) aderka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Használj 3.56-ost.. Ugyan az, és tökéletesen működik.
(#) Panhard válasza aderka hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Honnan lehet letölteni? A weblapodról?
Következő: »»   79 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem