Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   187 / 607
(#) hapro válasza villkisz hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Olyat még nem látam, hogy leírnák mire lehet pontosan használni, csak egy átfogó szöveg, hogy audio, kapcsoló tranzisztor, nagyfrekvenciás kapcsolásokhoz, stb...Viszont ezt minden gyártó honlapján megtalálod, és minden alkatrészükről részletes paramétereket találsz. Ráadásul keresőjük is szokott lenni. Javaslom például az Onsemi honlapját vizslasd meg.
(#) Alkotó válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Itt az én megoldásom.
Éppen az a lényeg, hogy az Ic hűtőfelülete közvetlenül csatlkaozik a hűtőtönkhöz, csak egy minimális zsír van alatta. Igy a hűtőtönk nagyon-nagyon gyorsan tuja követni az IC melegét, illetve intenzíven tudja azt hűteni. Aztán maga a hűtőtönk van elszigetelten feltéve a bordára, ami a szilikonlapon keresztül, szintén intenzíven hűt, csak némi tehetetlenséggel teszi mindezt.
(#) Kovidivi válasza villkisz hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
www.datasheetcatalog.com www.alldatasheet.com stb...
(#) Dióda válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Megprószákolom hasonló módon de az is lehet hogy teljes borda elszigetelés lessz a vége.
(#) Alkotó válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Azt elég nehéz megbízhatóan megcsinálni, de nem lehetetlen. Sokkal egyszerűbb, és persze sokkal logikusabb a nagy bordát a GND potenciálján tartani, amihez viszont szigetelni kell a hűtőtönköt.
Én is a HEStore-ban vettem a szilikonlapot.
(#) Bassmester válasza Dióda hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Az én megoldásom is olyan mint Alkotó kollégáé, azzal a kis különbséggel, hogy a szilikonlap mindkét felét bekentem pasztával. Jól működik a dolog, ajánlom neked is.
(#) villkisz válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Köszönöm!
(#) Dióda hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
Nos sok tűnődés és vakarózás utánn belesetem a bontott pc cuccaimba és egy régebbi p4-es hűtőre találtam.
Nosza rácsavaroztam a két végfokot, csak úgy szigeteletlenül és egy bakelitlap segítségével elszigetelten bele vissza a helyére és rá a venti.
Venti nélkül esélytelen a dolog mert fűt mint az őrült.
Ventivel viszont jóformán hideg marad még csutkán is.
Ezekszerint a p4 hűtője ventillátorral kiszolgál egy sztereó véget tda7294-ből.

Na most jöhetnek nekem a zajos meg hasonlókkal, de szerintem észre sem vehető, főleg ha az emberfia pc mellett vagy arról hallgat zenét, mert az is zúg néha ettől százszor jobban.
(#) Alkotó válasza Dióda hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
És hüppög-e most is, mert ezt elfelejtetted megírni, holott csak ez számít?
(#) Dióda válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Váá bocsánlat de ezt tényleg elfelejtettem.
Hogyismondjam kissé felszabadultabb a hangja az tuti.
Mostmár nem tortyog hanem ugye túlvezérlem és akkor betorzít de az más tészta.
Mindenképpen javára fordult a beavatkozás.

Mostmár csak a venti tápját kell megoldani de az már nagyfokkal egyszerűbb.
(#) koczka hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
hello

Kapcsoló üzemű tápról lehet hajtani?
(#) ptesza válasza koczka hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
(#) Bassmester válasza koczka hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Nagyon jól szól kapcsolótápról, persze csak ha feszültségben és terhelhetőségben ki tudja szolgálni a végfokot. A Ptesza kolléga által belinkelt erőlködőt, lassan másfél éve nyúzom a zenekarban hiba nélkül :yes:
(#) ricsike15 hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Sziasztok.

Ez a kapcsitápos dolog engem is érdekelne. A tápokhoz annyira nem értek. Nincs valakinek kapcsolása kapcsüzemű táphoz, ehhez az IC-hez?

Üdv.:meky
(#) Bassmester válasza ricsike15 hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Itt jobban pörög ez a kapcsitápos téma
Én Cimó -féle tápokat használok az erőlködőimhez, olyat mint ez, csak kiegészített tranyós meghajtás is van az újabbakban.
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Nemsokára nekiállok az alkotós féle verziót utánaépíteni . Van egy jóképű hőcsöves hűtőm , egy erősítőböl lesz kitermelve. Vörösrézből akarok egy hűtőtönköt készíteni . Az lenne a kérdésem ,hogy a bordától elszigetelem szerelem a hűtőtönköt , de a két IC-t is el kell szigetelnem egymástól ? 2 toroid lesz benne.
(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
El kell!
Hiába a két trafó, a két csatornának csak a gnd-je legyen közös, és az is csak a bemeneti csatlakozónál találkozzon.
Kicsit más a helyzet, ha közös tápról mennének, mert akkor végső soron kaphatná a negatív tápot a hűtőfelületen keresztül is, de én itt is inkább maradnék a normál táplálásnál, és a szigetelésnél.
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Köszi. Majd augusztusban nekiállok , akkor teszek be pár képet ,hogy hogyan tudtam megoldani.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Igen, mindenképpen szigeteld el őket, még akkor is ha netán közös tápról menne. Nálam produkált már hallható zavart ez okból kifolyólag. Rézből kisebb, vékonyabb lap is megteszi a tokok alá, mert ha hideg, akkor gyorsabban elvonja a keletkező hőt, viszont jóval nagyobb a hőtehetetlensége, ezért nem árt a rajta lévő bordát a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten tartani, jól méretezett bordával, vagy akár ventillátorral.
(#) peter81 hozzászólása Júl 23, 2010 /
 
Hello.150W os táppal egy TDA7294 100W os meg tudja ezt meghajtani?
(#) Little válasza peter81 hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Udv.
Gondolom azert ir 2x60W-ot, mert ket kulon csatlakozo is van rajta.
De boven meghajtja ezt a dobozt..
(#) zoli_cso válasza peter81 hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Nekem egyelőre (mig nem lessz megjavitva a masik vegfok T.amp e800.) addig a mono Tda 7294 -el megy.Simán elbirja

Tda.jpg
    
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Ezzel a hűtővel tervezgetem . Eredetileg egy STK2250 volt benne , ami 2x50W-os. De semmi ventilátor nem volt. Most azért lesz valami szabályzott féle. Van egy vörösréz táblám ami 1 cm vastag , abból tudok vágni olyan darabot ami elég lenne. 2db 150W -os toroidodom van , olyan fajta amit itt a HE-n is lehetett venni (48V,fémdobozos). Kicsit áttekerem. Érdemes beletennem mindkettőt? Ezen meditálok.

0465.jpg
    
(#) ToXeN válasza ptesza hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Eredeti SONY hűtőborda, nekem egy ugyanilyen már volt használva Sztereo TDA7294 és Sztereo LM3975 -öshöz is, (igazából még most is ezt használom), soha nem melegedett túl, pedig nem egyszer járt a maximum közelében, úgy hogy szinte nulla a légmozgás mivel alatta Magnódeck, felette a tuner, "mögötte" pedig a Hi-Fi torony hátulja van! Én, ami ráfér arra a kis felületre, azt nyugodt szívvel rábízom!
(#) ptesza válasza ToXeN hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Igen az.

Kicsit állatkodtam vasalóval kíváncsiságból. Azt nem tudom hány fokos lehetett ,mert az nem volt ráírva , de műszál vasalás fokozatban volt.
(#) ricsike15 válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Köszi szépen a segítséget.
A kapcsitápokkal még nem nagyon foglalkoztam, így nem tudom hogy ezen a kapcsoláson mit kéne átalakítani ahhoz, hogy nekem megfelelő legyen. A trafó tekercseléstől is picit óckodom. Cimó féle kapcsolát igyekszem minnél többszőr átolvasni és megérteni a működést.

Még1x köszönöm
(#) bladzser2 hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Helló!

Én összeraktam egy ilyen hidalt tda7294-es "szörnyet"

Tetszett a dolog addig, amíg az IC-k fény és hang jelenségek mellett nem vándoroltak a mühely egyik végéből a másikba....

Történt is , hogy A panelokat saját kézzel megrajzoltam, lemarattam, alkatrészeket beültettem.
Kapott két trafőt E vasmagosat...
Az egyik 250W-os a másik 350W-os. 36V -ra tekertem, mindkettőt, majd párhuzamosítottam. Egyenirányítás után 41,3V ot kaptam... 10000µF a pufferek.

A dobozt saját kezüleg, álítottam össze. Az egész doboz fából van. A hűrtőboda a doboz hátuljára van fogatva, a hűtőbordára pedig így sorban:
borda -> hővezető paszta -> szilikonlap ->hővezető paszta -> ic. Csavarral ráfogattam a bordára, de nincs müanyag alátét meg ilyenek. Kérdés az, hogy egyáltalán kell szilikonlap meg ilyenek mivel fáról van szó gondolom nem is kellene szigetelés???

Másik dolog az ic elpukkanása.
első indításnál, hiába rakosgattam a jumpert, nem adott ki hangot.
Utóbb rájöttem hogy az egyik panelon forrasztási hiba volt, össze volt zárva a 2-es és 4 es lába. Úgy vettem észre a hibát hogy a kimeneten negatív feszültség jelent meg, és a hangerőszabályzó 50k-s poti tekergetésével változott a jelalak (szkóppal is néztem).
panelra ránézünk szemből jobb oldali ic ről van szó, rettentően melegedett. Bordát is felforrósította, pedig jónagy felületről van szó, kézzel nem igen tudtam nyúlkálni a bordához.
Ezt a forrasztási hibát kijavítottam majd újra bekapcsoltam. Halkan elkezdett szólni a zene a hangszórban. Az IC halálát jelezte a halkan szóló zene vagy valami más hiba van a panelon?
Ezek után hogy halkan szólt a zene, kihúztam bekapcsolt állapotnál az rca bemenetet, majd amikor dugtam be CSATTT kapufa mindkét IC nek. Kiment az egyik oldal... Mi köze lehetett annak a Csattanáshoz, hogy kihúztam a doboz hátulján az adott oldalhoz tartozó bemeneti vezetéket? Lehet már hiába javítottam ki a hibát az IC tönkre ment a zárlat miatt?

A másik oldal az én figyelmetlenségem miatt ment tönkre, méregettem a panelon bekapcsolt állapot mellett, és a mérő fej hegyével összezártam a - + , és ezután szemből ránézek a panelre, a jobb ic elcsattant, a másiknak szemmel látható baja nincs, de nemtudom hogy az tönkre ment-e? Ennél az oldalnál is azért méregettem mert meg se nyikkant, bár itt a kimeneten semmi jel nem jött ki.

Nemtudom hülyeséget csináltam-e hopgy párhuzamosítottam-e a két trafót, de hát 600W-teljesítmény csak kell neki.
Ha valaki tud nekem valamit mondani, akkor kérem segítsen, eléggé megszivatott a dolog rendesen, jövőhét péntekre szükség lenne a cuucra, mert zenekarral fellépésünk van, és még IC-t se rendeltem :/ Minden segítség elkélne, hálás köszi annak aki tud segíteni....
(#) ptesza válasza bladzser2 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
A szigetelő gyűrü elhagyása okozta. Annélkül negatív tápon van a borda , amit valószinűleg letesteltél..
(#) fleta válasza bladzser2 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
A 600 wattos trafó felesleges neki, a 250 watt elég.
Élesztéskor be kellett volna a tápágba tenni 2 db ellenállást, az megvédte volna a íc-ket ha valami baj van.
A bordát teljesen el kell szigetelni az íc-től, a szorítócsavar is át tud vezetni. Ahogy Ptesza kolléga írta.
Vegyél új íc-ket, és az élesztést körültekintőbben kell végezni.
A 36 Voltból DC 50 volt lesz. Elég a 27-29 volt.
(#) Alkotó válasza bladzser2 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Idézet:
„...36V -ra tekertem, mindkettőt...”

Néhány hete én is építettem erősítőt ezzel az IC-vel, de akkor még kettős táp kellett neki. Tehát minimum két szekunder, és két puffer.
Idézet:
„Egyenirányítás után 41,3V ot kaptam”

Ha csak egyenírányítottad és úgy mérted, akkor elvileg az egynirányítón eső feszültséggel kevesebbet kell mérned, ha viszont pufferelted is, akkor meg sokkal többet. Ha 41,3V-ot mértél pufferelve, akkor az csak AC30V körüli feszültséget jelent a trafó tekercsén.
Következő: »»   187 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem