Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   43 / 254
(#) Honki válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Na sikerült lemosni a festéket a csövekről?
(#) mark.budai válasza Honki hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Pont most gondoltam, hogy neki kellene állni, csak az a baj, hogy se PIC, se MPSA-k, se trafó az órába, így nem sietem el. De lehet, hogy most megcsinálom, ah meglesznek a hiányzó cuccok, erre már ne legyen gond.
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Meg is van, a leszívócsonkoknál jött le nehezebben, de lejött végül onnan is. Langyos víz, és a kezemmel (a leszívócsonkoknál szivaccsal) dörzsöltem. Pirosan is szépek voltak, de így mégjobban tetszenek.
(#) Honki válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

örülök neki! most hirtelen nem találom a képeket az órámról de van itt hirtelen 2 kép. Az egyik a vezérlőpanel
(#) mark.budai válasza Honki hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Köszi. Szép lett a vezérlőpaneled, és a csövek is azok. Ha haladok én is teszek fel a galériámba képeket, és belinkelem ide. Igazából a dobozolásra még nincs semmi ötletem, de majd kitalálok valamit, ha működik az óra.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Júl 16, 2010 /

Helló mindenki! Végre az én órám is elkészült!
(#) vicsys válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Szép lett! Kár hogy nem látszik a belseje... Ez is DCF-es?
(#) (Felhasználó 20218) válasza vicsys hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Szia!

Köszi! Ha tudnád milyen a belseje, örülnél hogy nem látod. Az a helyzet, hogy nekem ez egy erősen kísérleti projekt volt, ugyanis ezelőtt még nem marattam nyákot és sokkal egyszerűbb dolgokat építettem, most ezen a lépcsőn akartam túllépni. Ennek megfelelően nem is DCF-es, tulajdonképpen az alapok megegyeznek az általad felrakott bináris óráéval (tavaly azt is megépítettem). Azért rakok pár képet a bélésről, ezeken jól látszik, hogy az MPSA tranzisztoros részt annyira elcsesztem a főpanelon, hogy ki kellett raknom egy külön nyákra, amelyen már szellősebben rajzoltam a vonalakat.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Jó az! Legalább a mechanikára figyeltél! Nekem az a gyenge pontom.
(#) sooty válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Szép lett a dobozolással ! Kicsit aggódtam, amikor a szikraesőről írtál, de végül jól sikerült.
(#) (Felhasználó 20218) válasza vicsys hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Nekem is gyenge pont, most véletlen sikerült!
(#) (Felhasználó 20218) válasza sooty hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Köszi! A szikraeső után kicsit összekaptam magam, és jobban figyeltem!
(#) sooty hozzászólása Júl 23, 2010 /

Megjöttek a Z5660M csöveim. Apropó nincs valakinek 1 csöves kapcsolása, mert szereztem 1 db IN-18-at is.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Júl 24, 2010 /

Gratula a Z5660M-ekhez! Szép csövek, nálam is 6 db várja, hogy beépítsem őket. Nekem csak több csöves kapcsolás gyűjteményem van, az egy-csövesek nem vonzottak. De most én is keresni fogok, mert én meg egy úgynevezett pixie-csőhöz jutottam hozzá, és ezzel elég érdekes egy-csöveset lehet építeni. Ha találok jó rajzot, belinkelem. De ha Te találsz, azt is várom! (a képek nem a sajátomról készültek, de ugyan ilyen)
(#) kocsgab002 válasza sooty hozzászólására (») Júl 24, 2010 /

parancsolj...minden benne van.
(#) kisgeri válasza kocsgab002 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /

Ezt a luxust.... Köszi szépen!
(#) sooty válasza kocsgab002 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /

Köszönöm szépen! Kicsit át kell terveznem, ennek az IN-18-nak 14 lába van... A pixie az olyan mint a dekatron, vagy inkább olyan mint a nixie, dekatronnál segéd katódok vannak?
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Júl 24, 2010 /

Láttam vettél Z573M -eket is Abból is óra lesz?

Ne járjon érte megkövezés, de én kivezetékezném a nyákról egy külön házi gyártású IN-18 foglalatra.... szerintem ez a legegyszerűbb. A pixie, ahogy eddig utána olvastam, létezik ilyen is, olyan is.... Ez ami nekem van, olyan mint a nixie. Bár ki még nem próbáltam, ennek elvileg 10 anódja és 1 katódja van ellentétben a nixie-kel. De csak egy apróbb megoldandó feladat, nem vészes. A dekatron az teljesen más, tényleg segédkatódos. Sajna olyanhoz még nem volt szerencsém. ( Van viszont E1T katódsugaras számláló csövem, az is egy érdekes jószág)

Az E1T meg mintha valami varázsszem féleség lenne, az is szép. Látom lehet még különleges órákat szerkeszteni. Be kell osztanom a terveket, jelenleg 2 órám van dobozolás nélkül, a word clockot tervezem a másik topicban, van egy z590m-es tervem (mini), az egycsövű és szeretnék még ál nixis órát csinálni, mert nekem az is tetszik...

Na igen, terv szinten rengeteg féle óra van a fejemben nekem is A csövek is adottak, csak idő kéne...

Jól láttad! Egyelőre csak raktárkészlet, azért a pénzért szerintem nem volt sok, vezérlő IC-kkel....

Nálunk már csak apám röhög, ha hozom a dobozt befelé a postástól... Azt hiszem nekem fellőtték a hálósipkát. folyt. köv.:integet2:
(#) MrBrown hozzászólása Aug 9, 2010 /

Sziasztok,
tegnap este 20:40-kor életében először "meglátta" Frankfurtot a vicsys féle DCF-es overkill nixie-m. Z573M-eket használtam hozzá, mert a Z566M-eket sajnálom a nővéremtől akinek készült és a kijelző panel is a kistesóhoz van kitalálva (magamnak meg majd jól átkábelezem az 566-ok foglalatára a bekötést). Az 573-as tizedespontját használom az 1Hz kijelzésére 100Kohm-on kereztül. A conrad-os DCF vevőt használom ami nem valami bivaj de mint látszik működik.
Egyenlőre még járatom csupaszon, mert a doboza csak egy hét múlva lesz meg, képek akkor lesznek a műről!
Ja igen..., köszönet vicsys-nek a "KIT"-ért!
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Hello! Örülök, hogy megy az órád! Egyébként mennyit ment DCF nélkül, mióta kész van? Sajna az én óraprojektjeim még mindig állnak egyéb elfoglaltságok miatt....
szerk: az előbb a hsz-em fele eltűnt a vacak net miatt...
(#) Hp41C válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Szia!

A modulra a tápot egy 100 ohm -os ellenálláson keresztül add ra, a modul csatlakozójánál a táp és a föld közé tegyél be egy 100nF kerámia és egy 33µF tantál kondenzátort. A kábel sodrott érpár (UTP) vagy árnyékolt legyen. Ha UTP, akkor az összes fehér jelölésű éren a föld menjen - mindkét végén minden eret bekötve -, a narancson a táp és a kéken a jel. Ha árnyékolt a kábel, egy belső éren menjen a táp is. Az antenna minden elektromos berendezéstől legalább 2 m távolságra legyen. A ferrit vizszintesen, Frankfurt irányára merőlegesen álljon. Tégla épületben 80%-nál nagyobb a sikeres szinkronizálások száma....
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Szia,
elötte 4-5 órát járattam csak hogy lássam jól működnek-e a "szegmensek, nem melegszik-e tulságosan a 7805 mivel a gyárilag 9V/500mA-es dugasztáp terhelten (220mA) is 11V felett teljesített. Közben néha bevillant a szinkront jelző pötty a csőben, de nem szórakoztam vele túl sokat, mivel valaki azt írta itt a fórumon hogy este felé felnyomják az adóteljesítményt Frankfurtban, erre számítottam!
(#) MrBrown válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 9, 2010 /

Szia,
Azért próbáltam felszívni magam némi bölcsességgel a topikot olvasgatva mielött nekiugrottam enneka DCF-es kütyünek, ezeért:
-soros 100 ohm BENNE
-párhuzamos 47 mikro csepp tantál BENNE
-egy eres árnyékolt kábel (sajnos elég vékonyka típus) a DCF jelnek BENNE
-2 méteres jelvezeték hogy a modul távol lehessen mindentől BENNE
-tégla épület TELJESÍTVE
Viszont a 100nF kimaradt, majd pótolom és a modul tápját is egy sima árnyékolatlan vezetéken vezettem oda. Megjegyzem a szinkronizálás akkor történt, mikor az egész egy kupacban volt egy 30X30 centis helyen...
Valami kéteres árnyékolt kábelen gondolkozom (esetleg valami mikrofon kábel) mivel 3,5-ös sztereó jack csatlakozóval fog kapcsolódni modul az órához.
Azért természetesen köszönöm a jótanácsokat!
(#) Hp41C válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Szia!

A wand órám tegnapi és mai statisztikája. Sajnos 22 óra után és 8 óra előtt ki volt kapcsolva. Budapest átlósan másik csücskében, egy tégla épületben, a leírt elrendezésben készült a statisztika...
(A DCF idő mezőkben az adatok beléptetése is látszódik...)
(#) MrBrown válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Szia,
tudományos és bíztató is!
Én Óbudán lakom tégla épületben, a tárgyalt módosítások-finomítások a rendszeren remélem nálam is valami hasonló statisztikát hoznak majd!
Tulajdonképpen mint ahogy írtam is ez a példány a nővéremnél fog lakni Szentendrén. Frankfurt viszonylatban gondolom az sem rossz, sőt... .
Következő: »»   43 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem