Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Melyik az új és melyik a régi? a szerintem régebbi az egy akai am32 es erősitőben van amiről lejjebb beszéltünk
az ujabb egy system fidelity sa250 es erőlködő a 2sd1047/2sb817 van a systemben a másik a 2sc3854/2sa1490 az akaiban ami jóval régebbi erősitő mint a system. nos a system az enyém és végfokbajos volt . az akai nem az enyém de egy kis csellel kimentettem a tranyókat mig ki nem mennekj azok is áttettem a systembe és szól nem torzit meg semmi. tökéletesen szól mindkét csatorna. ugyfigyelem a melegedés is kb u olyan ja a meghajtótranyópárost is áttettem az akaiból. maradhat igy hosszutávon? vagy érdemes áttenni a másik tranyópárost avagy hagyjam igy h mert igy legalább működik. Am hogy hogy ez a két tranzisztorpáros igy határesetbe de megegyezik? mert u ugy szól vele .
Szólni biztos, hogy szó, nem kisjelű paraméterekben van a lényeges különbség. Viszont rosszabbak biztonságos működési tartomány (SOA) szempontjából, erre utaltam az előbb is, szeretnek kisebb átfolyó áram mellett meghalni.
ezt értem is de nemtudom te melyik párosról beszélsz a 2sd1047/2sb817 ről, vagy a 2sc3854/2sa1490 ről.
és mik a kilátások? működhet ez igy huzamosabb ideig?
A 2sA és 2sC-re vonatkozik amit írtam, azok, amiket most akarsz beletenni. De ezt nagyjából te is látod, ha belenézel az adatlapokba.
Természetesen működhet, de ekkora tápfesznél én inkább ragaszkodnék legalább az eredetihez.
Persze láttam így le is esett h ezek kisebb teljesitményűek is mégis nagyobb teljesítményű erősítőben vannak. az akaiban még nem mértem a végfokot amiben ezek voltak mert az alább leirt tápadatok csak az előerősítőre vonatkoznak. A végfok külön tápellátásról megy. Viszont azt lemértem hogy a systemben amiben most van a tranyópáros, abban 41 volt körüli érték van mindenhol a végfokban alacsonyabb feszültségértékeken dolgozik az erősítő és a kimenőteljesítménye is csak 60w 4 ohmon. Még ma ezeket lemérem az akaiban is ha a mérések azt igazolják amire gondolok akkor talán hosszabb távon sem lesz baj. De nem szólom el azért
Megnéztem az akai rajzát amiben a 2sc volt + lemértem ujra azt amiben most van megközelítőleg egyezik a tápfesz 40 volt körüli érték van mindkét erősítőn a tranyókon, annyí a különbség hogy ebben a kapcsolásban amiben most van 0,6 volt helyett 0,3-0,4 volt a bázison mért fesz. Persze tudom hogy ez nem merül ki ennyiben de mégis nyugtató. Ha nem is tökéletes mert lehetnek bajok ah te irod még is meglepő h szinte alkatrészileg a 2 végfok megegyezik csak a systemben ujabb cuccok vannak
Jólvan, 40-nel már nem halálraítélt. Csak azt hittem a végfok megy +-68-ról.
Nem dehogy is az Akai előerősitője jobban mondva az az egység ami a komplementer rész előtt van szerintem még az is az előerősítőhöz tartozik elég hülyén van panelezve. de ez lényegtelen szóval az annak a résznek a tápfeszültsége papír szerint +-55 volt de mint mondtam valamelyik nap én 68 körül mértem. brutális:S de a végfok külön tápról megy mindkét erősítőben +-40 volt körüli érték. A System fidelitynek jóval barátságosabb feszültségértékei vannak . Kisebb a mérete todoid trafó van benne ami mégjobban segíti a méretcsökkenést stb.. mégis megkockáztatnám h tud annyit mint az öreg akai amiből a végtranyókat szedtem. Már túl van összesen 5 óra üzemen, ezekkel a tranyókkal zenei és házimozi téren is. Eddig nem tapasztaltam hibát melegedést stb..
HELLÓ! a BC 547 B ,BC 557 B tranzisztort mejik orosz tranzisztorral lehett hejetesitení?
Szia!
Talán a KT315 és a KT361 felel meg a leginkább az említett BC-típusoknak. КТ315 + КТ361. A számok utáni betűjelzés fontos a max. feszültségtűrés meghatározásánál, és ez a betűjelzés a tokozáson mindig fel van tüntetve.
Idézet: „HELLÓ! a BC 547 B ,BC 557 B tranzisztort mejik orosz tranzisztorral lehett hejetesitení?” Hát erre inkább nem mondok semmit. Mellesleg eddig azt hiszem te viszed el a pálmát. Egy szóban négy helyesírási hibát elkövetni.......:eek2: Ezenkívül egy kis önállóság sem ártana...... és itt van még az oldal keresője is. Fenn van az oldalon : nyugati tranzisztorok helyettesítése orosszal...inkre.
Szia!
Idézet: „A paraméterek nagyjából megegyeznek” Hát igen, attól eltekintve, hogy a 2SC2240-nek az UCE 120V a BC550-nek meg 50V. Csak akkor cserélhetők, ha az áramkörben a tranzisztoron nem lesz a feszültség nagyobb mint 50V.
Szia, nekem az Uce-50V teljesen megfelel, az áramkorben max. 25V lesz.Koszi.
A lényeg hogy kiszajú legyen mint a 2SC2240...
Akkor mégsem helyettesíteni kell.
A komplementer párját nemrég kérdezték, még olvasható a topikban, az a 2sa970 volt, ott BF423 és MPSA 92 itt ezek N-es megfelelője 422 és 42 jó, ha nagy tápfesszel használod.
Gyakorlatilag ma már szinte minden BC az, nem sok a különbség egy 546 és 550 között.
Üdv !
Van egy P60NF jelzésű tranyó. Mivel helyettesítsem ? Elektromos keró sebesség szabályzó.
Szia!
Pótold az eredetivel.
Konkrétan ebbe lesz...
Vedd inkább meg az eredetit: Bővebben: Link. Fő a békesség. A 2SA970-t ugyanitt megkapod.
...igen, nálunk SK-ban is kapható 2240/970 de a jó ég tudja honnan vannak mert ha jól tudom a Toshiba már nem gyártja, ezért akarom helyettesíteni BC550/560-al mivel ezekrol tudom hogy ON Semi.
A Toshiba gyártja, sőt még ólommentes kivitelben is elérhető. Transistor for Low-Frequency Small-Signal Amplification
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott 2db végtranzisztor C4466 és C1693, gondolom ezek a 2sc....-s típusúak. S azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mivel lehetne helyettesíteni? Esetleg BD245 & BD246 - al? Üdv mindenkinek!
Szia!
A 2SC4466 helyett a BD245C jó lesz. A másikról nincs infó.
Szia!
Az 2SA1693, komplementer pár a 2SC4466-al. BD245(249)C-BD246(250)C-vel helyettesíthetőek.
Üdv! Valaki tudja hogy a KD602 es tranzisztornak mi a mai megfelelője? Van 4 db példányom jó lenne valamire felhasználni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |