Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Lapozás: OK   53 / 146
(#) Puklee válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Melyik az új és melyik a régi? a szerintem régebbi az egy akai am32 es erősitőben van amiről lejjebb beszéltünk
az ujabb egy system fidelity sa250 es erőlködő a 2sd1047/2sb817 van a systemben a másik a 2sc3854/2sa1490 az akaiban ami jóval régebbi erősitő mint a system. nos a system az enyém és végfokbajos volt . az akai nem az enyém de egy kis csellel kimentettem a tranyókat mig ki nem mennekj azok is áttettem a systembe és szól nem torzit meg semmi. tökéletesen szól mindkét csatorna. ugyfigyelem a melegedés is kb u olyan ja a meghajtótranyópárost is áttettem az akaiból.
maradhat igy hosszutávon? vagy érdemes áttenni a másik tranyópárost avagy hagyjam igy h mert igy legalább működik. Am hogy hogy ez a két tranzisztorpáros igy határesetbe de megegyezik? mert u ugy szól vele .
(#) shalafi.66 válasza Puklee hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szólni biztos, hogy szó, nem kisjelű paraméterekben van a lényeges különbség. Viszont rosszabbak biztonságos működési tartomány (SOA) szempontjából, erre utaltam az előbb is, szeretnek kisebb átfolyó áram mellett meghalni.
(#) Puklee válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

ezt értem is de nemtudom te melyik párosról beszélsz a 2sd1047/2sb817 ről, vagy a 2sc3854/2sa1490 ről.
és mik a kilátások? működhet ez igy huzamosabb ideig?
(#) shalafi.66 válasza Puklee hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

A 2sA és 2sC-re vonatkozik amit írtam, azok, amiket most akarsz beletenni. De ezt nagyjából te is látod, ha belenézel az adatlapokba.
Természetesen működhet, de ekkora tápfesznél én inkább ragaszkodnék legalább az eredetihez.
(#) Puklee válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Persze láttam így le is esett h ezek kisebb teljesitményűek is mégis nagyobb teljesítményű erősítőben vannak. az akaiban még nem mértem a végfokot amiben ezek voltak mert az alább leirt tápadatok csak az előerősítőre vonatkoznak. A végfok külön tápellátásról megy. Viszont azt lemértem hogy a systemben amiben most van a tranyópáros, abban 41 volt körüli érték van mindenhol a végfokban alacsonyabb feszültségértékeken dolgozik az erősítő és a kimenőteljesítménye is csak 60w 4 ohmon. Még ma ezeket lemérem az akaiban is ha a mérések azt igazolják amire gondolok akkor talán hosszabb távon sem lesz baj. De nem szólom el azért

Megnéztem az akai rajzát amiben a 2sc volt + lemértem ujra azt amiben most van megközelítőleg egyezik a tápfesz 40 volt körüli érték van mindkét erősítőn a tranyókon, annyí a különbség hogy ebben a kapcsolásban amiben most van 0,6 volt helyett 0,3-0,4 volt a bázison mért fesz. Persze tudom hogy ez nem merül ki ennyiben de mégis nyugtató. Ha nem is tökéletes mert lehetnek bajok ah te irod még is meglepő h szinte alkatrészileg a 2 végfok megegyezik csak a systemben ujabb cuccok vannak
(#) shalafi.66 válasza Puklee hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Jólvan, 40-nel már nem halálraítélt. Csak azt hittem a végfok megy +-68-ról.

Nem dehogy is az Akai előerősitője jobban mondva az az egység ami a komplementer rész előtt van szerintem még az is az előerősítőhöz tartozik elég hülyén van panelezve. de ez lényegtelen szóval az annak a résznek a tápfeszültsége papír szerint +-55 volt de mint mondtam valamelyik nap én 68 körül mértem. brutális:S de a végfok külön tápról megy mindkét erősítőben +-40 volt körüli érték. A System fidelitynek jóval barátságosabb feszültségértékei vannak . Kisebb a mérete todoid trafó van benne ami mégjobban segíti a méretcsökkenést stb.. mégis megkockáztatnám h tud annyit mint az öreg akai amiből a végtranyókat szedtem. Már túl van összesen 5 óra üzemen, ezekkel a tranyókkal zenei és házimozi téren is. Eddig nem tapasztaltam hibát melegedést stb..
(#) sarkady lajos hozzászólása Szept 19, 2010 /

HELLÓ! a BC 547 B ,BC 557 B tranzisztort mejik orosz tranzisztorral lehett hejetesitení?
(#) kadarist válasza sarkady lajos hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Szia!
Talán a KT315 és a KT361 felel meg a leginkább az említett BC-típusoknak.
КТ315 + КТ361. A számok utáni betűjelzés fontos a max. feszültségtűrés meghatározásánál, és ez a betűjelzés a tokozáson mindig fel van tüntetve.
(#) Lacika válasza sarkady lajos hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Idézet:
HELLÓ! a BC 547 B ,BC 557 B tranzisztort mejik orosz tranzisztorral lehett hejetesitení?”

Hát erre inkább nem mondok semmit. Mellesleg eddig azt hiszem te viszed el a pálmát. Egy szóban négy helyesírási hibát elkövetni.......:eek2:
Ezenkívül egy kis önállóság sem ártana...... és itt van még az oldal keresője is.
Fenn van az oldalon : nyugati tranzisztorok helyettesítése orosszal...inkre.
(#) robbie válasza Lacika hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Sziasztok, 2SC2240 helyettesítheto BC550C-vel?
A paraméterek nagyjából megegyeznek kivéve Icbo és Iebo.
Icbo - 100nA (2SC2240)
15nA (BC550C)
Az Iebo ugyanaz.Koszonom.
(#) kadarist válasza robbie hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Igen, helyettesíthető.
(#) lapose válasza robbie hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia!

Idézet:
„A paraméterek nagyjából megegyeznek”

Hát igen, attól eltekintve, hogy a 2SC2240-nek az UCE 120V a BC550-nek meg 50V.
Csak akkor cserélhetők, ha az áramkörben a tranzisztoron nem lesz a feszültség nagyobb mint 50V.
(#) kadarist válasza lapose hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Nagyjából egyeznek...
(#) robbie válasza lapose hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia, nekem az Uce-50V teljesen megfelel, az áramkorben max. 25V lesz.Koszi.
(#) robbie válasza robbie hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

A lényeg hogy kiszajú legyen mint a 2SC2240...
(#) shalafi.66 válasza robbie hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Akkor mégsem helyettesíteni kell.

A komplementer párját nemrég kérdezték, még olvasható a topikban, az a 2sa970 volt, ott BF423 és MPSA 92 itt ezek N-es megfelelője 422 és 42 jó, ha nagy tápfesszel használod.
(#) shalafi.66 válasza robbie hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Gyakorlatilag ma már szinte minden BC az, nem sok a különbség egy 546 és 550 között.
(#) Bubu256 hozzászólása Szept 23, 2010 /

Üdv !

Van egy P60NF jelzésű tranyó.
Mivel helyettesítsem ?
Elektromos keró sebesség szabályzó.
(#) kadarist válasza Bubu256 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia!
Pótold az eredetivel.
(#) robbie válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Konkrétan ebbe lesz...

Vedd inkább meg az eredetit: Bővebben: Link. Fő a békesség. A 2SA970-t ugyanitt megkapod.
(#) robbie válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

...igen, nálunk SK-ban is kapható 2240/970 de a jó ég tudja honnan vannak mert ha jól tudom a Toshiba már nem gyártja, ezért akarom helyettesíteni BC550/560-al mivel ezekrol tudom hogy ON Semi.

A Toshiba gyártja, sőt még ólommentes kivitelben is elérhető. Transistor for Low-Frequency Small-Signal Amplification
(#) robbie válasza kadarist hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Hm, ezt jó tudni.Koszi.
(#) reteck hozzászólása Szept 25, 2010 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott 2db végtranzisztor
C4466 és C1693, gondolom ezek a 2sc....-s típusúak.
S azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mivel lehetne helyettesíteni?
Esetleg BD245 & BD246 - al?
Üdv mindenkinek!
(#) kadarist válasza reteck hozzászólására (») Szept 25, 2010 / 1

Szia!
A 2SC4466 helyett a BD245C jó lesz. A másikról nincs infó.
(#) lapose válasza reteck hozzászólására (») Szept 25, 2010 / 1

Szia!

Az 2SA1693, komplementer pár a 2SC4466-al.
BD245(249)C-BD246(250)C-vel helyettesíthetőek.
(#) Puklee hozzászólása Szept 25, 2010 /

Üdv! Valaki tudja hogy a KD602 es tranzisztornak mi a mai megfelelője? Van 4 db példányom jó lenne valamire felhasználni
Következő: »»   53 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem