Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1010 / 3993
(#) B.I válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Köszönöm.
(#) proli007 válasza sromi hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Hello!
Azért nem válaszolnak, mert nem tudni mit szeretnél megtudni, de erre a kérdésre nincs jó válasz.
- A tranzisztorban ugyan két PN (v. NP) átmenet van, de az nem egy feszültségosztó, hogy pontos feszültségekről lehessen beszélni. De nem is két dióda, legfeljebb úgy vannak használva. A két átmenet között kapcsolat van.
- Amit a java-s programban láthattál, az egy dióda nyitófeszültsége. Ami csak egy tranzisztor típusra, egy nyitóáramra és egy hőmérsékletre vonatkozhat.
- Viszont egy tranzisztornál, normál üzemben a bázis-emitter dióda nyitóirányban, míg a kollektor-bázis dióda záróirányba van előfeszítve.
- Emitter feszültségről azért nem beszélhetünk, mert az az elektróda a vonatkoztatási pont. (Ahhoz képest mérjük a feszültségeket.
- Tehát azt kellett volna leírni, mit szeretnél (készíteni, vagy mérni, milyen kapcsolásban), és akkor lehet, hogy tud valaki érdemi választ adni. Nem csak ismételgetni a kérdésedet.
üdv! proli007
(#) bancsi15 hozzászólása Okt 7, 2010 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a 7805 működik, ha 6V-ra kötöm?

Meg egy másik: Előlapot (fóliát) mivel lehet tervezni?

Köszi
(#) proli007 válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Hello!
Működik, de csak ha "Low Drop Feszültségszabályzó" típusú.
Ha jól tudom, valami "Frontdisigner" progival.
üdv! proli007
(#) tanci hozzászólása Okt 8, 2010 /

Szevasztok.
Olyan kérdésem volna hogy van itthon 3 darab 2N3055 tranzisztorom. Megmértem a bétáját mérőműszerrel mind a háromnak. Kettőnek 50 a maradék egynek pedig 140. Ezt nem értem mert tudomásom szerint azonos tranzisztoroknak azonosnak kéne lenni a bétájuknak.
(#) kadarist válasza tanci hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Idézet:
„Ezt nem értem mert tudomásom szerint azonos tranzisztoroknak azonosnak kéne lenni a bétájuknak.”
, Ez nem így van. A gyártók megadják, hogy egy típuson belül mekkora szórása lehet az áramerősítési tényezőnek. A 2N3055 adatlapja szerint ez 20 és 70 között akármennyi lehet (meghatározott feltételek mellett). Lehet, hogy az egyik példánynak 35, a másiknak 60 a bétája. Neked úgy látszik van egy extrém példányod.
(#) netnet.hu válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Mi az a bétája a diódának?
(#) kadarist válasza (») Okt 8, 2010 /

Nem maradnak a MOSFET-ek bekapcsolva, mert a gate (vezérlés) meghajtó áramköre gondoskodik a gate töltésének a kisütéséről. A FET nem olyan, mint a tirisztor, hogy mindaddig bekapcsolva marad, amíg folyik rajta áram. A FET könnyen kikapcsolható.
(#) kadarist válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Annak nincs olyanja. Az nem erősít áramot, hanem az áramot egy irányban tartja.
(#) qvasz2 válasza tanci hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Amit te a multiddal mérsz, az csak egy tájékoztató adat a 2N3055-nél. Mivel ez egy 15A-es teljesítménytranyó, a multi pedig mA (de lehet, hogy csak mikroA) -es munkapontban méri. Márpedig a béta az munkapontfüggő! Ezért amit mérsz az nem valódi érték, de arra jó, hogy össze tudd válogatni az egymással közel azonos bétájú egyedeket, ha arra van szükség.
Amúgy az azonos gyártótól, azonos szériából származó tranyók között is lehet hatalmas eltérés, sajnos.
(#) bbalazs_ válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Netnet.hu:
Talan az tevesztett meg, hogy ha bekotod a FET-et, es a gate szabadon van, akkor ha azt hozzaerinted mondjuk a pozitivhoz (NPN eseten), akkor elegge sokaig bekapcsolva marad, mert ugye amig a kapacitason megmarad egy bizonyos toltes, addig vezet. Viszont ha azonnal hozzaerinted a negativhoz, akkor kikapcsol. Szoval ha be van kotve az aramkorbe, akkor a gate-rol vagy gate-re vandoro toltesek hatarozzak meg a ki- vagy bekapcsolt allapotat.
De mar egy PIC is vidaman elkapcsolgatja a FET gate-jet, ha nem tul nagy kapacitasu, akkor az idotenyezo sem jelentos.
(#) kadarist válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Egy, a gate kapacitásához illeszkedó, állandóan ottlévő G-E ellenállás is jó a kikapcsoláshoz. Kis teljesítményű, lassú kapcsolási sebességű alkalmazásokhoz az ellenállásos megoldás is jó.
(#) bluebier hozzászólása Okt 8, 2010 /

Vettem egy ic-t és nem tudom bekötni( láb kiosztás meg egyebek)
12 V-ról szeretnék 5 Voltot készíteni egy L7895CV ic vel de nem tudom mit hova kössek ebben szeretném kérni a segítséget Köszönöm.
(#) bluebier válasza (») Okt 8, 2010 /

válasz nem és le is írom miért nem mivel szerintem 256K adat bázist amit megeszik egy új téma megér annyit hogy elkülönüljenek a kérdések egymástól mert a google sokkal jobb találatokat hoz ki rá ha esetleg valaki rákeres.
ezt úgy hívják SEO.
Jobb találatok és jobb á tekinthetőséget eredményez amennyiben túl kicsi lenne az adatbázisotok kommunikáljunk pm-ben hátha lehet rajta segíteni.... Köszi
(#) proli007 válasza bluebier hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Hello!
Nem 7805CV-ről van szó? Mert minden ott van az adatlapján..
üdv! proli007
(#) bluebier válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

De csak elnéztem Köszönöm
(#) sanyatuning hozzászólása Okt 8, 2010 /

Sziasztok

Egy 5khzes rádiójelet szeretnék "venni".
Csináltam is egy párhuzamos rezgőkört és a Thomson-képlet alapján kiszámoltam, hogy egy 100uHy induktivitással és egy 10µF-os kondival 5khezet kapok.

összeforrasztottam, de 1cm-nél nagyobb távolságból nem akar működni (legalábbis scoppal nem látszik), nincs rajta antenna, csak az indukitivitás veszi a jelet.
Hogy tudnám felerősíteni a jelet?

Találtam egy leírást hozzá de azóta törölték (Itt volt)
Volt benne 3-4 előerősítő, már nem emléxem pontosan az első két fokozat erősített, aztán volt valami más fokozat is, szűrő vagy vágó vagy nem is tudom

Szóval hogy lenne a legcélszerűbb?
(3,3V-ról kell működni a kapcsolásnak, az erősítőnek.)

Köszi!
(#) sany hozzászólása Okt 8, 2010 /

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne:

Van egy hősugárzónk, de nem melegít.A hőbiztosíték a baj.Gyárilag átlehet kötni a biztosítékot, a biztosíték előtt és után van egy kábelsaru.A biztosíték utánira áttettem a vezetéket , így már melegít.

De nem tudom, hogy így lehet -e használni,biztonságos -e?

Egy 121 °C - os 10 A biztosíték van benne , nekem van itthon egy 98 °C - os 10A biztosítékom , ha azt beleteszem, akkor biztonságosan lehet használni?
(#) tanci válasza tanci hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Ezzel csak azt szerettem volna megtudni hogy nincs e valami baja a tranzisztornak.
Válaszaitokat még egyszer köszönöm.
(#) szbalogh hozzászólása Okt 8, 2010 /

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Bővebben: Link Ilyen LED-et vettem de nem találok róla semmit a neten. Mekkora fesz kell neki? 3V-al épp csak látni a színét.
Valaki kisegítene?
(#) qvasz2 válasza szbalogh hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Mit szeretnél látni ezen?? Ez UV LED!
Amúgy kínáld meg egy ellenállaton keresztül 20mA-el, annyit biztosan kibír. Ekkor megméred a nyitófeszültségét és kész.
(#) fari14 hozzászólása Okt 8, 2010 /

Sziasztok! Három egymással párhuzamosan kapcsolt kondenzátor elé hogyan kössem be a 7806-ost?
Melyik lábát hová? kapcsolási rajzon megmutatva könnyebben megérteném. A választ előre köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza fari14 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Ha TO-220-as tokozasrol beszelunk:
A haromlabu szemben van veled, labak lefele, latod a feliratot, huto hatul. Akkor a bal szelso labon jon be a + szabalyozatlan feszed. A kozepso labat kosd a kondenzatoraid - - - - - jelolesehez. A jobb szelso laba mehet a kondik masik oldalara.

Egyebkent nem jo otlet stabilizator UTAN kotni nagy kondikat...
(#) sromi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Értem, és hát bocsánat, igazad van, de nem mindig találom meg a megfelelő hozzászólást, hiába írom be a kulcsszavakat egy millió témát kidob, így azon belül is megtalálni a helyeset, ráadásul pont ezt a kérdést megválaszolni...

Amúgy ez az az oldal, amiről beszéltem, egy konkrét kapcsolás: http://www.falstad.com/circuit/e-multivib-mono.html

és köszi, üdv.
(#) fari14 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Köszönöm a gyors választ. Miert nem jó kondi elé feszültségstabilizátort tenni? Akkor hova tegyem?
(#) bbalazs_ válasza fari14 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Utana.
De nem tudom, mirol van szo, mekkorak a kondik. A stabic-k ele/moge szoktak tenni 100nF koruli kondikat. Nagyobb utana mar nem javasolt, elvileg eleje barmi mehet.
(#) fari14 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Nehézfelfogásúnak tűnök mert kezdő vagyok. Ahogy értem amit leírtál: balról jobbra haladva: a három egymással párhuzamosan kötve kondi ezek után a stabi. Jól értem?
(#) DJanosi hozzászólása Okt 8, 2010 /

Udv lenne egy kerdes egy kapcsolasrolBővebben: Link itt azok a Ti 1,2,3,4 azok tulajdonkeppen mik es akkozr mi a neve ami oda jar es milyen tipus en amugy diodanak nezem
(#) fari14 válasza fari14 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Stabilizátor helyett zéner diódával helyettesíthetném a 7806-ot? Milyen tipusúval?
(#) gkari válasza DJanosi hozzászólására (») Okt 8, 2010 / 1

Az tényleg dióda, csak vezérelhető, ennek neve:tirisztor.A cikk írja a tipust, de ide még sokféle is jó lehet.
Üdv!
Következő: »»   1010 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem