Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   61 / 189
(#) kadarist válasza polyakdav hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Mert úgy működésképtelenné válik az IC.
(#) polyakdav válasza kadarist hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Egyenlőre müködik! Már egy órája megy folyamatosan.
Amúgy erről a kapcsolásról van szó:

villogo.JPG

(#) kadarist válasza polyakdav hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Le mentél 100 ohm alá?
(#) vizor válasza polyakdav hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Még igen. Egyszerűen azért nem megy a program 1Kohm alá mert az adatlap nem ajánlja, hogy alámenj. A 7-es láb egy nyitott kollektoros tranzisztor kollektora, a táp az ellenálláson és ezen a tranzisztoron keresztül megy a GND-re. Az adatlap szerint semmilyen védelem nincs ezen a lábon túláram ellen. Ha túl nagy áram folyik rajta, erősen megnövelheti az IC melegedését ami hosszútávon tönkreteheti.
(#) polyakdav válasza kadarist hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Nem, pont 100 ohm.
(#) polyakdav válasza vizor hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Az IC-k nem melegszenek fel, simán rajta tudom tartani az ujjam , nem érzem melegnek. Viszont az 1Kohm-os és a 10 Kohmos ellenállások rettenetesen melegszenek. Úgy tünik nem is a 100 ohm a problémás.
(#) kadarist válasza polyakdav hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Biztosan 10 kohm-os az az ellenállás? Ekkora értékű ellenállásnak semmiképpen sem szabadna melegednie.
(#) _JANI_ válasza polyakdav hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Jó lenne látni, hogy az alkatrészek hogyan helyezkednek el...
Az ellenállásokon átfolyó áramok:
1.5K = 0.006A, és a teljesítménye P = 0.0081W
10K = 0.0009A -//- P = 0.054W.
Így ezek nem fognak jelentős hőt termelni egy 0.25W-os ellenálláson sem.
Viszont a 100 ohm -os ellenállás már jelentősen ( 0.81W!!! ) ki lesz terhelve! Ha ide 0.25W-os került beépítésre, akkor annak nem lesz hosszú élete. ( Teleptől - tápegységtől függően. )
(#) proli007 válasza polyakdav hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Hello!
Ráadásul értelmetlen is a dolog. Mert ha a 100ohm-ot 1kohm-ra, az 1,5kohm-ot 15kohm-ra és a 47µF-ot 4,7µF-ra cseréled, ugyan arra az eredményre jutsz..
üdv! proli007
(#) polyakdav válasza proli007 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Köszi! Átépítem, ugyis ppotikat szeretnék helyette. Amugy nem a 10kohm melegszik hanem az 1 kohm. Azt a két ellenállást meg a kondit kicserélem!
(#) stefan70 válasza Dióda hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Sziasztok ! bocs, nincs ekezetünk !
Szeretnek epiteni egy 12 v-os 4 mp-es "lelövöt" .
2 bemeneten kap 12 v-ot (pl.gyujtäst es test). a mäsik 2 csatlakozäsi pont kezdesre ätvezet, majd 4 mp. mulva mär nem, annak ellenere, hogy a gyujtäs rajtmarad.
Terheles: 2W
Ha nem megy3 csatlakoäsi ponttal) hasonlo, de 4 mp-ig kivezeti a testet, utäna lekapcsolja. vagy lehet hogy ezt is be tudom kötni:
hasonlo, de 4 mp-ig kivezeti a plusszt, utäna lekapcsolja.

Häläs lennek, ha valaki tudna szaktanäcsot adni ! kapcsoläsi rajzot küldeni. nagyon sürgös

Emil címet nem írunk ki, ha valaki kíváncsi megnézi az adatlapodon. köb..
(#) enree válasza stefan70 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Hétfőn tudok neked rajzot küldeni...
Figyelmeztess priviben!
(#) (Felhasználó 69347) hozzászólása Okt 22, 2010 /

Sziasztok. 555el kapcsolatos kérdésem lenne (kezdőkérdés). kerestem de nem találtam, hogy lehetene megoldani, hogy egy digit.fényképező 15percenként csináljon egy képet.
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Talán ez a kapcsolás némi átalakítással jó lenne leked. (Bővebben: Link)
...
Közben rákerestem a távkioldó (Bővebben: Link) képekre. Lehet ennél majd több kell.
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

(#) (Felhasználó 69347) válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Köszönöm a segítséget. de nem sikerült kivennem ezekböl semmit. max tutorial szintü dolgokat tudok csinálni. amik szájbarágosan le vannak irva. amugy olyan áramkörre lenne szükségem ami három kapcsolot vezérel, feszt ad a gépnek aztán bekapcsolo gombot "megnyomja", vár 5másodpercet, aztán ellő egy képet, utána kikapcs és feszt leveszi a gépről. majd vár 15percet és ujra megcsinálja és ismétli 15percenként. csak nem tudom hogy kell megtervezni az áramkört. annyit sejtek hogy 555ös ic lesz a lelke. de ennyinél leakadtam. olyat találtam csak, ami x másodpercenként csinál egy képet de a gépet nekem kell kapcsolgatni satöbbi. nem tudom merre induljak.
(#) mate_x válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Szerintem egy PIC-kel egyszerűbben meg lehetne csinálni...
Kapcsolók helyére beteszel tranzisztorokat, a bázisukat kell előtétellenálláson a pic kimeneteire csatolni, és valamilyen programnylevbe írsz neki egy programocskát.
Szerintem, így sokkal egyszerűbb, mint sok 555 öt egymással kötögetni...
(#) cseffo hozzászólása Okt 25, 2010 /

Hello!
Valaki röviden elmondaná nekem hogy amüködik ez a vissza csatolás ami az 5 ös lábra csatol vissza? És valami segitséget ahhoz ,hogy hogyan lehet kiszámolni más feszültségre ezt a vissza csatolást?
A foto ellenálás elhagyhato belőle.
A válaszokat elöre is köszi!

555.gif

(#) proli007 válasza cseffo hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Hello!
- Az 555-nél, a C4 kondenzátor, (az R1+R2-ön keresztül) 5. láb feszültségéig töltődik. (Alaphelyzetben ez a táp 2/3 értéke) Ez alatt az idő alatt, a Q kimenet magas szinten van, így a Fet közbe nyitva van, és tekercs fel mágneseződik.
Ha az 5. láb feszültsége csökken, akkor a nyitás idő, és így a bevitt energia is csökken. Ezzel csökken az átalakító teljesítménye, mely végül feszültségének csökkenéséhez vezet.
- A feszültség tényleges szabályozását, viszont az R5-P1-R6 feszültség osztása, és a T2 tranzisztor bázis-emitter küszöbfeszültsége (kb. 600mV) határozza meg. Ha a bázisfeszültség eléri a kb. 600mV-ot, akkor a tranyó kinyit, és lehúzza az 5. láb feszültségét.
(Nem túl korrekt megoldás, de működhet. Egyáltalán nem szükséges ezek a nagyfeszültségű tranzisztorok alkalmazása, bármi megfelel helyette.)
üdv! proli007
(#) cseffo válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Így már értem köszönöm szépen a leirást!
Esetleg tudnál valami "korrektebb" rajzot vagy vaami anygagot hozzá?
(#) _JANI_ válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Először a távkioldót kellene letisztázni, PL: milyen csatlakozó és egyéb járulékos elem kell hozzá. Most nem linkelem az előző hozzászólásaim linkjét, de gondolom átnézted és, vagy beleolvastál...
Ha a távkioldóval sikerül rendeltetésszerűen működtetni a kamerát csak utána érdemes tovább lépni a készülék ki és bekapcsolására. Az, hogy az időzítést 555-ttel, 556-ttal vagy PIC-cel ( esetleg számlálóval ) oldod meg szerintem részlet kérdés, ha a fő irányvonalak a fejlesztéshez letisztázódnak.
Ebben a témában ha lehet akkor az 555-556 -ttal foglalkozunk. Más megoldásokra is van megfelelő fórum. Sajnos én csak az 555-ös fejlesztésben tudok neked érdemben segíteni, ha amellett döntesz...
A digitális fényképezős témákat feltétlen olvasd át! Sokat lehet okulni mások leírásából. S lehet nem fogod a megoldást ott megtalálni de ártani nem fog a kiegészítő infó a digitális fényképezők távkioldásáról, távműködtetéséről.
Ha formát ölt egy kapcsolás akkor a nyák megtervezésében is biztosan lesz segítség!
PL: "Segítség kellene egy NYÁK-tervben!"
vagy "NYÁK-rajzban segítség, ellenőrzés kellene".
Csak a prototípus áramkörnek kell valamilyen formában elkészülnie...
Bocs kicsit hosszúra sikerült a válasz. Remélem sikerül megtalálni vagy összehozni a számodra is elfogadható kapcsolást.
(#) _JANI_ válasza cseffo hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

OVERKILL - A DCF77-es Nixie óra ( tápegysége ). (Bővebben: Link)
A DCF77 óra Nixie-csövekkel (Bővebben: Link) vagy más Nixie-csöves témában is sokszor előfordul ez a kapcsolás! :yes: S kis kereséssel az elvirajz mellet (Bővebben: Link) a nyákterv (Bővebben: Link) és a és a beültetési rajz (Bővebben: Link) is megtalálható. ( Én magam is sikeresen megépítettem! )
(#) proli007 válasza cseffo hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Hello!
Kapcsoló üzemű DC-DC konverter topik, vagy cél integrált áramkör..
üdv! proli007
(#) cseffo válasza proli007 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Köszi a segitséget!
Ezt a két kapcsolást akartam ösze vegyiteni(utolsó kettö), de szét néztem és nemtoom ez a rajz mennyire müködö képes? illetve a tekercs milyen legyne hozzá mert sehol nem találtam leirást hozzá.
(#) proli007 válasza cseffo hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Hello!
Ha kapcsolóüzemű dolgokkal akarsz foglalkozni,(ami szerintem számodra még nemidőszerű) akkor a kapcsolóüzemmel foglalkozó topikokban keress megoldást.
Ennek,hogy két kapcsolást szeretnél "összevegyíteni) értelme nem sok van,főleg ha még az sem tisztázott mit szeretnél készíteni, és mi hogyan működik.
(Olyan szó,hogy " nemtoom" nemlétezik.Nem lenne egyszerűbb azt írni,hogy nem tudom? Aki egy szót is lusta leírni,hogyan várhat másoktól segítséget?)
üdv! proli007
(#) (Felhasználó 69347) hozzászólása Okt 28, 2010 /

Köszi szépen a segitségeteket. Azt hiszem, megpróbálkozok ezzel a pic-es dologgal. Még annyi kérdésem volna hogy milyen fajtát vegyek? egy nagyon pici időzítős programot kell csak, hogy tudjon. thx
(#) rozsda hozzászólása Nov 3, 2010 /

Sziasztok.
Segitségre szorulnék.
A mellékleten lévő jelalakot szeretném előállitani.Két párhuzamosan kötött fetet akarok vele meghajtani,persze külön-külön.
Voltak próbálkozásaim szimulátorban de nem is úgy működött ahogy szeretném és még el is volt bonyolitva.
Legalább azt árulja el valaki hogy hogyan kellene felépiteni a kapcsolás vázlatát.Egy vagy kettő 555-össel?Astabil vagy monostabil vagy vegyesen?A Dead Timet-ot mivel a legegyszerűbb beletenni.Én logikai kapuval oldottam meg de a kapcsolás egészébe már teljesen bele vagyok kavarodva.
A segitséget előre is köszönöm.
(#) mate_x válasza (Felhasználó 69347) hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Például a PIC16f628 ideális lehet.
Van PIC-programozód, mert ha nem akkor először egy ilyet kell építened(vagy építettedned).
Át kéne menni a PIC kezdőknek topicba
(#) proli007 válasza rozsda hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Hello!
- Az első jelet, astabil módban, majd a DT és 0..4ms időt monostabil módban. Ez 3db 555.
- Vagy 1db 555 és egy 4017-es számláló, aminek kimeneteivel "programozod az első időzítő. Hasonlóan mint én itt, csak a 4093 helyett, az 555-öt használod.
üdv! proli007
(#) rozsda válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Szia.
Már megint rámtalálltál.
Hát jó ez neked?
Szóval rajzoltam valamit és még a szimulátorban is múkodik.Ráadásul úgy ahogy szeretném.
De megkérnélek hogy kukkancs nekem rá.
Szimulátorban kellenek a tranzisztorok mert valamiért csak 5V van a 4017 kimenetén.Viszont a valóságban gondolom a tápfesz.Gyakorlatban össze lehetne kötni a kimeneteket az 555 ellenállásaival?Vagy biztosabb a dolog a tranyókkal?
Amúgy én örülök hogy megint rámtaláltál.Mindig sikerélmény lett a vége.

555+4017.pdf

Következő: »»   61 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem