Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Sajnos lehetséges. Nem mindegyik páka forrcsúcsa van kellő mértékben, minőségben leválasztva a hálózatról.
Konkrétan erre gondoltam. A sztatikus kisülésekre. Szerintem ezek is nyírbálják szerencsétlen FET-eket.
Én jlt pákával (24v ) forrasztottam és így is 3x kellett
az összes fetet cserélni . Ezért tippelek inkább a statikus elektromosságra
Valamikor az egyetemen volt erről szó, hogy a fetek lábait nem szabad az áramkörön kívül szabadon hagyni, ezért a teljesítmény mosfeteknél van a G-S átmenet között egy zener is beépítve, ami megvédi a túlfeszültségtől az átmenetet. Nagyfrekvenciásoknál a zener nagyon rontaná a paramétereket, azért ezeket rövidrezárt lábakkal csomagolják, és csak az áramkörbe építés előtt szabad a rövidzárt eltávolítani, feltéve, hogy a megfelelő óvintézkedéseket megtettük, tehát földelt munkaasztal, földelt páka, földelt karcsipesz, stb. Mondjuk én eddig csak teljesítmény mosfetekkel foglalkoztam, de egy sem ment még tönkre számomra ismeretlen okból, pedig voltak mindenféle pákáim, meg mindenféle felületen is forrasztottam már, úgyhogy számomra elég furcsa, hogy itt a Pickit2-nél ennyi FET döglik meg. Márpedig kétségtelen, hogy megdöglenek...
Sziasztok!
Régebben - ebben a topikban - már írtam, hogy ebben a klónban a Q1, Q3, Q4 és Q6 feteknél nincs G - S között lezáró ellenállás. Különösen a Q1 van nagy veszélyben, mert a drain körében induktivitás van. Nagyon nehéz így az élesztés. Ha valami nem megy, nagyon nehéz kimérni, mivel kontroller nélkül ezek a fetek kinyithatnak, a mérés ideje alatt tönkre is mennek. Hasonló a helyzet, ha a kontroller nem indul be, mert ekkor a kimeneti lábai nagyimpedanciásak... Javasoltam, hogy az említett fet-eknél a G -S közé egy - egy 100k ellenállást beépíteni. Azóta egy kupac fet ment tönkre. A furatszerelt klónban minden fet kapott ilyen ellenállást, több példány minden gond nélkül megépült, pedig BS170 fet-eket tartalmaz az is....
Igen, és az is javasolt, hogy első körben az ellenállásokat kell beforrasztani. Tényleg túl sok FET megy tönkre, ennek oka van. Első körben a felhasznált FET túlzott érzékenységére gondolok. Nálam se sok FET megy tönkre egyébként, hogy potyo-hoz csatlakozzak.
Tehat ha radugtam USB-re a kitet PIC es L nelkul akkor vehetem hozza az uj feteket?
Szia!
Építsd be a Q1, Q3, Q4 és Q6 feteknél a 100k G - S lezáró ellenállást - smd kivitel elfér a lábak forrpontjainál. Az L1 -et ne ültesd be, helyére egy 10-100k ellenállást tegyél. Ezután el lehet végezni a kontroller nélküli méréseket ld. Furatszerelt PICKit2 klón leírását. Egyesével lehet vezérelni a kimeneteket, megnézni, hogy a hozzá tartozó fet kapcsol-e. Így a hibát be lehet határolni, a hibás fet(ek)et ki kell cserélni. Ha minden rendben van, akkor be lehet építeni az L1-et és a helyére lehet tenni a kontrollert.
Az N-es FET-eket (BS170) a boltban is ömlesztve tárolják és nejlonzacsiba csomagolva adják ki, a P-seket vezető szalagban forgalmazzák.
Én a saját építésű, PIC-vezérelt pákámat használom, amióta megvan, a klónt is ezzel építettem meg, és azóta össze is raktam belőle jópár darabot. Igaz, hogy a tápegysége egy átalakított PC-s táp, aminél a házon a védőföld jelen van, és a páka testére is ez kerül. Az asztalom közönséges konyhai munkalapból van kialakítva, a laminált padlón szőnyeg van, és egy (ikeás) faszéken szoktam ülni. Azaz én semmiféle különleges, antisztatikus intézkedést nem tettem, mégsem szoktak "ok nélkül" tönkremenni az alkatrészeim. Persze tettem már tönkre alkatrészt fordított bekötéssel vagy a panelon maradt zárlattal, de magától a beépítéstől még nem ment tönkre egy sem. Emiatt én is kicsit furcsállom a sok leírt alkatrészhalált, de nem kételkedem benne, volt már, hogy visszakerült hozzám egy klón javításra és valóban hibás volt benne egy N-es FET.
Én sosem javasoltam kontroller nélküli mérést, mert a lebegő lábak miatt valóban problémás lehet. Ellenben a csipogós zárlatvizsgálóval többször javasoltam ellenőrizni az összerakott panelt (ezzel tönkretenni semmit nem lehet), és ezt valahogy sosem hallom vissza, hogy megtörténne. Pedig az áramkör USB-re csatlakozó része annyira egyszerű, mint a bot, ezt egy pillanat alatt le lehet ellenőrizni a csipogóssal. Ha a PIC-ben jó a firmware, valamint a kvarc környéke rendben van, akkor meg már PC-vel is lehet intézni az élesztést. Még egyszer leírom: többtíz klónt összeraktam már és egyetlenegyszer sem volt olyan, hogy látszólag ok nélkül meghibásodott volna alkatrész, vagy PIC nélküli méricskélésbe kellett volna kezdenem a panelon.
Én a BS170-et is szalagon kaptam a konthaban, nem síma papír szalag volt, hanem fényes fém színű.
Ha Vdd zárlatot érzékel, akkor valóban nem jó ott valami. Kellene feszültségszinteket mérni a FET-ek lábain, első körben bedugás után, nyugalmi állapotban.
Bizonytalanságot egyébként olyan érdekes dolgok is elő tudnak idézni, amire első körben nem is gondol az ember: pl. az USB kábel. Találkoztam már olyan USB kábellel, aminek az erein akkora ellenállás volt mérhető, hogy az eszközbe (jelen esetben a klónba) annak normál áramfelvétele miatt már soktized volttal (volt, hogy 1V felett volt az esés) kevesebb jutott. Ez elég hamar kideríthető, ha a klónt USB-re dugva, nyugalomban mérsz a PIC-en tápfeszültséget, ennek nagyon nem illene 4.8V alattinak lennie. A másik, amit már pár esetben tapasztaltunk a fórumokon, hogy a forrasztáshoz használt segédanyagok (forrasztóvíz, -olaj, -zsír) maradványai okozhatnak a panelon olyan nagy impedanciás átvezetéseket, amik miatt a kvarcoszcillátor bizonytalanul működik. Mivel én sosem használok ilyen anyagokat a fenyőgyantán kívül, nekem nem volt ilyen tapasztalatom, de pár esetben kiderült, hogy ezek a maradványok okozzák a bajt. Egy alapos, mondjuk tiszta szeszes takarítás a beforrasztás után jótékony hatású lehet ezekben az esetekben. Főleg a kvarc környéke érzékeny ilyen szempontból. Idézet: „egyetlenegyszer sem volt olyan, hogy látszólag ok nélkül meghibásodott volna alkatrész, vagy PIC nélküli méricskélésbe kellett volna kezdenem a panelon” Én mindenesetre inkább azon az állásponton vagyok és azt támogatom, amit Hp41C próbál elmagyarázni. És ez nem más, mint egy kis mérnöki szemlélet, akár vicces ez, akár nem. Egy kis előrelátás van a dolgok mögött, ha belegondolunk. Mindent, mindenkor kivédeni természetesen nem lehet. De felkészülni bizonyos helyzetekre fel lehet. Szerintem ettől lesz okosabbnak és bölcsebbnek mondható egy ember. Minél több dologra felkészül, hogy azok egyre inkább beivódjanak a tudatalattiba is. Az előre gondolkodás miatt még nem pukkantak el alkatrészek a világon, utólagosan viszont már lehet magyarázkodni, mutogatni, agyalni... akkor már késő. Szóval lehet így-úgy bizonygatni bármit, de a tények tények maradnak, ebből fakadóan lehet, hogy valakinek a kezei közt 86 év alatt egy alkatrész sem ment tönkre, viszont manapság a PICKit2 építgetéssel kapcsolatosan 3-naponta érkeznek a FET-es halálhírek. A fentieket nem csak egy árva 40 Ft-ot FET-re kihegyezve írtam, bármilyen !érdemi! munkavégzésre, áramkör-építésre igaz. Megfontoltság, precizitás, szisztematikusság. Persze lehet fütyülni ezekre nagyívben, semmi sem tiltja.
Szerintem félreértesz. Én nem mondtam soha, hogy a lezáró ellenállásokkal kapcsolatban nincs igaza Hp41C-nek. De, igaza van, viszont azt is leírtam már korábban néhányszor, hogy a tervezéskor elég nagy súlyt helyeztem arra a szempontra, hogy minél kevesebb alkatrészt tartalmazzon az elkészült áramkör. Ezt lehet hibának vagy erénynek is felfogni, nézőpont kérdése. Ha ma állnék neki, lehet, hogy nem hagynám le azt a 4-5 ellenállást.
Azt el lehetne talán fogadni a nem kevés utánépítési tapasztalat alapján, hogy úgy tűnik, nem ezen ellenállások hiánya miatt szokott gond lenni, hanem más okokból kifolyólag. Én az áramkör prototípusának megépítésekor az agyonforrasztgatott, csupaluk próbapanelemben sem tapasztaltam a FET-ekkel kapcsolatban semmiféle érzékenységet, pedig volt, hogy ki-be forrasztgattam, ide-oda helyezgettem őket, elég nagy hősokkokat is túléltek. Azt soha nem állítottam, hogy ne ment volna tönkre a kezem alatt alkatrész, sőt, le is írtam eseteket, amikből akár más is okulhat. Egyedül annyit mertem megírni, hogy nálam "látszólag ok nélkül" nem szoktak elpatkolni a MOSFET-ek sem. Noha én is féltem az érzékenységüktől, amikor elkezdtem használni őket, a tapasztalat (nálam legalábbis) nem erősítette meg a félelmemet. Igazad van a mérnöki szemlélettel kapcsolatban, az ember tervez(het) be különböző védelmeket különböző esetekre. Ezek egyébként mindig kompromisszumok, mert vagy a működési paramétereket befolyásolják, vagy a költséget, esetleg mindkettőt. Hidd el, annak idején a dolgokat mérlegre téve döntöttem úgy, hogy az ellenállások kimaradnak, nem azért, mert nem tudtam a funkciójukról. Itt sem azt bizonygatom, hogy az akkori döntésem helyes vagy helytelen lett volna, hanem azt, hogy számomra (immár soktíz darabos utánépítési tapasztalatból) a mai napig nem bizonyult kockázatosnak. Végül vegyük számításba azt is, hogy én úgy gondoltam, aki ilyen áramköröket épít úgy, hogy maga éleszi azt fel, annak van alapvető elektronikai tudása, áramkör- és alkatrészismerete. Lehet, hogy ebben óriásit tévedtem.
Vagy pedig már eleve gyengébb minőségű FET-eket kapunk a boltba, amik hamar megadják magukat...
Nem is zsebbe raktam, hanem a táskába!
Egyébként ez meg a másik, amitől haldokolnak. Viszont aztán én is vittem alus gyufásdobozt...
En inkabb arra ganakodnek, hogy gondatlan kezeles miatt van. Modern FET-ekben mar a tokban benne van a vedo dioda igy nehezebben pukkannak el elektrosztatikus kisulesekbol kifolyolag, de azert igy is elkepzelheto...
Pl nem illene muszalas poloban, muanyag talpu cipoben dolgozni. De egy foldelt csuklopant is csodakra kepes, sok fejfajastol meg tudja kimelni az embert.
Ezen semmi meglepő sincs, mert a 314V mögött gondolom volt néhány amper áramerősség is, és így akár többszáz watt folyamatos disszipáció is meg tudott a feten jelenni, amit természetesen nem szeretett. Viszont a Pickit2-ben 2,5W környéki maximum tud megjelenni, az meg azért elég gyorsan feltűnik szerintem, ha egy alkatrész felforrósodik.
Heló! Nagyon köszönöm rendeltem ilyet is de ellen darabját nem találtam a HQ-ban. Még egyszer köszönöm!
Sziasztok!
Én is építek egy PicKit2 klónt, de sajna nem kaptam PIC18f2550 -et. A kérdés az lenne, hogy a PIC18f2455 kompatibilis vele? (az van) Ha igen akkor a firmware -t nem kell módosítani? A segítséget előre is köszönöm!
Ha jól emlékszem, nem fér bele a program.
Szia! Én otthon általában trikóban és rövidnadrágban szoktam bütykölni, mindenféle antisztatikus védelem nélkül. Bár fetet ritkábban használok, még egy sem ment tönkre, még a rég használt pisztolypákával sem. Azt viszont nem egyszer tapasztaltam, ha kiszállok a kocsimból, néha akkora áramütést kapok, hogy a szemem is szikrázik. Ez a statikus kisülés előfordulhat akkor is, ha én nem érzékelem, viszont a feteket simán haza tudja vágni. Szerintem valami hasonló oka lehet a sok fethalálnak.
Sziasztok!
Az ChipC@d igérete szerint még kb. két hét, és megérkezik a 18F2550 szállítmány...
Sziasztok!
Csináltam én is egy klónt, itt a rajza. Szerintem a Microchip mérnökei okosabbak, mint én (jócskán), úgyhogy csak annyit módosítottam a rajzon, amennyit az alkatrészek beszerezhetősége megkívánt. (a 18f2550 hiányzik hozzá, úgyhogy még nincs kész)
Sziasztok!
Nekem nem volt eddig problémám a fetekkel, de a pickit2 építése során előjöttek. Én a szilva-féle pickit2-t építettem meg. A megépítés után kb. 5 alkalommal hibátlanul olvasta, törölte, írta a 16F628A-t. Azután elkezdett nyűglödni a Vpp miatt. Rájöttem, hogy a Q4-es fet a hibás. Kicseréltem, ezután kb. egy hónapig ismét rendesen működött, de ezután újból előjött a fentebb leírt probléma. Ekkor már nem volt otthon több Bs170-es fet-em, ezért a helyére egy BC182-t forrasztottam 1k-s ellenállással a bázisán. Már 3 hónapja működik tökéletesen. Arra vagyok kíváncsi, ha a kisjelű fet-eket mind így helyettesíteném a pickit2-ben, az okozna-e komoly feszültségeséseket. De ha lesz időm ki is fogom próbálni, de valami korszerűbb tranzisztorral a BC182 helyett. Üdv!
Még ki sem próbáltad, de már közreadod!? Ezért van tele a net használhatatlan dolgokkal. Még akkor is igaz, ha netán a műved jól fog működni! Legközelebb bölcsebben válaszd meg a sorrendet!
Szia!
Az eredeti kapcsolásban - a Szilva féle számozással - a Q1, Q4, Q6 helyén NPN, a Q5 helyén PNP tranzisztor van bázis ellenállással... |
Bejelentkezés
Hirdetés |