Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   830 / 1319
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Nov 8, 2010 /

Próbálkozott már itt valaki olyannal, hogy a PIC TX lábára infra LED-et kötött és PICkit2 Uart tool-t használva a PICkit2 RX lábára egy infra vevővel fogadta az adatot? Most próbálgatom, de valamiért nem megy. Először azt hittem a 9600 baud a sok de 300on sem megy. Az infra villog, az IR vevő kimenetén megjelenik a feszültség (tettem rá egy zöld LED-et és villog mikor küldöm az adatot) de csak kérdőjeleket mutat az uart tool. Valaki valami tipp?
(#) spepe válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 / 1

Azért nem sikerül mert az Infra nem egészen olyan mint a Serail adatátvitel. Egyébként majdnem jó csak egy kis módosítás kell.

Csinálj egy 30KHz-es jelet PWM-el vagy valami mással és vezesd ki egy tranzisztorra utána ugyan ennek a tranzisztornak a bázisát kösd be az UART kimenetére és végül kösd be az Infra LED-et a tranzisztor emitter lába és a föld közé. (PNP tranzisztor esetén)
(#) icserny válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 / 1

Ne feledkezz meg róla, hogy a PICkit2 4,7 kOhm-mal földre húzza a 4-es és az 5-ös bemenetét. Az IR vevőd kimenete és a +5V közé akkora ellenállást kell kötni, ami a 4,7 kohm ellenében magas szintre tudja húzni a bemenetet (ha ST bemenetről van szó, akkor 4 V fölé...), de a vevő kimenete a max 5 mA-es áramával le tudja húzni. Rc = 1 kohm talán megfelel mindkét követelménynek.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza spepe hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Kaja után összedobom

Köszi
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Nov 8, 2010 / 1

Szia!

Ekkor 4V -nek kellene esni a 4k7 értékű ellenálláson, a maradék max. 1V-nak a felhúzón, azaz a felúzó ellenállás < 1.1 kohm. Az infra vevőnek alacsony szinten 5mA körüli áramot kellene, ami az "Absolute Maximum Ratings" specifikációnál szerepel, azaz a tönkremenet határának számít.

A furatszerelt verziónál feltöltöttem egy buffer kártyát is, amin a bemeneteket egy 74HC126 fogadja...>
(#) Balázs 1.3 JTD válasza icserny hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Bonyolódik a dolog....
(#) Hp41C válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Szia!

A legjobb, ha az infra vevő kimenetét a PICKit2 AUX bemenetére viszed.
(#) watt válasza szaffo555 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Idézet:
„De 1010 nél úgy értelmezem megmaradnak a lábak I/O ként.”

Megmaradnak, de ez nem az a működés, ami neked kellene. Ha a lábak kellenek, akkor ez a megoldás nem jó neked.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

AUX? Az melyik? Egyébként az uart tool miatt csak a 4-es lábra lehet kötni nem? Mert az az RX. Lehet csinálok egy két tranzisztorból álló illesztő fokozatot
(#) watt válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A 6. láb. (A PICKit2-n!)
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Sok 1x16-os LCd modul valójában 2x8-as szervezésű, csak a 2 "sor" karakterei egymás mellett vannak közvetlenül. Az ilyen kijelzőket inicializáláskor 2 sorosra kell inicializálni és a "második sor" írásakor a megfelelő címeket kell használni. Gyakorlatilag a 8. karakter kiírása után kell a címmel ugrani egyet (most fejből nem tudom, mennyit, de a HD44780 adatlapban benne vannak ezek).

Működik a dolog. 20KHz lett a freki mert így jött ki. Két tranzisztorral csatolom az ir vevőt a PK-hoz. Így megy. Szuper. Köszönöm
(#) szilva válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 / 1

Milyen IR vevőt használsz? Mondjuk TSOP1736-ot, vagy hasonlót? Mert akkor a típusszámban benne van, hogy milyen frekvenciára érzékeny (ez épp 36kHz-re lenne). Persze nem teljesen érzéketlen más frekikre sem, de a legjobb eredményt a névleges frekvencián tudsz elérni. Ez jelenthet olyan különbséget, hogy csak fél métert vagy mondjuk egy 5 méteres szobát is át tudsz "lőni" a jellel. Ezek a TSOP-k megfelelő infra adás esetén igen érzékeny, megbízható cuccok.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza szilva hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Jaaaaa

Én meg azt hittem hogy attól nagyobbat nem tud. Akkor ki kellene számolni a pwm-nél 38 kHz-re a frekit.

ui: ja igen TSOP 1738-as vevőm van.

Na még egy kis segítséget kérnék.

PWM modul periódusidejének számítási képletében van olyan, hogy Tosc. Az 250ns 4MHz-es kvarcnál?
(#) Balázs 1.3 JTD válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A kérdésemre a válasz igen.

Most számoltam át a dolgokat. Eddig mégsem 20KHz-en ment, hanem 4-en. Átraktam 38.4KHz-re de teljesen elromlott tőle. Mármint így 5 centiről épphogy érzékel, 4KHz-ez pedig kb 1 métert átvitt. Lehet hogy a BC413 és a BC 415 a lassú már 38KHz-hez?

Az a gyanúm, hogy a vivőfreki kezd összemérhető lenni a baudrate-el. Ez nemigazán erre lett kitalálva...
(#) Balázs 1.3 JTD válasza watt hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

300 a baud és 38400Hz a vivő

Ja az más!
(#) spepe válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Lehet, hogy a tranzisztor a probléma. Nincs valamilyen meghajtó IC kéznél? Mondjuk egy 74LS244 vagy egy 7406 vagy 7407?

Esetleg próbáld meg a 30KHz-et tényleg. Nekem sem kellett teljesen pontos értékeket használnom és mégis tökéletesen ment.

Sajnos meghajtó IC nincs itthon. Megnézem a 30kHz-et és majd megírom
(#) Hp41C válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Szia!

- Mekkora árammal hajtod meg a led-et? Egy BC639 1A-ig is bírja. Csak akkor állíts be ekkora áramot, ha biztos vagy abban, hogy az adó csak rövid impulzusokra kapcsolja be a LED -et.
- A led hullámhozza megfelel -e a TSOP 950 nm igényének?
- A TSOP tápja (közvetlenül mellette) meg van szűrve? Soros 100 ohm, 100µF kondenzátor, egy 100nF kerámia sem árt.
- Közben besötétedett... A fénycsőlámpák zavarják az infra átvitelt.
(#) spepe válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Amúgy amikor elkezdtem Infra-val foglalkozni először nekem se jött össze sokáig. Miután végre sikerült szinte mindig újra össze tudtam hozni.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

BC413 hajtja meg. Tuti hogy rövid impulzusok, és láthatóan bírja is a LED. Na a hullámhossz az kérdéses mert csak egy rossz DVD távirányítóból szedtem ki. TSOP szépen szűrve, bár 100nF nincs ott. LED-es lámpám van a szobában . Áramgenerátorral hajtva.

De most a gondom az hogy 4kHz vivő frekivel kb 1 méterig jó ( bár néha nem pont azt veszi a vevő amit küldök. közelről működik ) Azonban ha a TSOP 1738 hoz igazítom a vivőfrekit 38400Hz-re akkor még 5 centiről is csak hülyeséget vesz a vevő. 4kHz-en még mindig kb 1 méter a hatótáv.

30kHz-en is csak kb 5cm és hülye jelek.

A baud 300. próbáltam nagyobb buddal is de úgy többet hibázott.

És te is U(S)ART-tal használtad?
(#) szilva válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A logikai analizátorral (PK2) ez a dolog pont jól kielemezhető lenne, mármint hogy mikerül valójában a LED-re a meghajtáson keresztül.

A másik viszont, hogy azt illik tudni a TSOP-féle IR vevőkről, hogy arra vannak kitalálva, hogy a "burst"-ökben jövő vivőfrekvenciát (jelen esetben a 38kHz-et) dekódolják impulzusokra. Az IR adók ezen impulzusok hosszával és a közöttük lévő szünetek hosszával kódolják az információt. Mivel alapvetően impulzusok átvitelére van a rendszer kialakítva, nem nagyon "szereti", ha egy bizonyos időtartamnál hosszabb, folyamatos vivőt érzékel, azaz megvan az adatlapban a minimum és maximum impulzushossz (burst hossza), valamint az impulzusok közti minimum szünet ideje is adva.

A soros kommunikáció sajnos nem ilyen adatátvitelre van kihegyezve, itt simán kialakulhat (mondjuk egy FF byte kiküldésekor), hogy 8 bitnyi időre folyamatos 38kHz-et fog látni az IR vevő, ami már valószínűleg minden katalógusadaton kívül fog esni, így nem lehetsz benne biztos, hogy a kimenet hogyan fogja tükrözni az adóoldal állapotát. Soros kommunikációnál éppen ezért talán nem le, hanem felfelé kellene menni a bitsebességgel, méghozzá célszerűen úgy kb. a vivő tizede-huszada környékére. Talán 38kHz-nél 2400bps elég jó kompromisszum lehet. A legjobb az lenne, ha az adóoldali soros port inaktív állapotában az IR LED sötét maradna, tehát elképzelhető, hogy kell a TX lábra egy inverter (ha jól emlékszem, jelszünet esetén magas a TX), ha a magas szint kapuzza a vivőt. A vevőoldalon ilyenkor nem kell az inverter, mert a TSOP kimenete akkor lesz alacsony, amikor "látja" a vivőt, azaz ha a TX alacsony szintjénél adsz az IR LED-del vivőt, akkor a vételi oldal polaritáshelyes lesz.

Kezdem unni a dolgot. Egyébként a TX láb a PIC-en alapból H szinten van. Ez egy PNP tranzisztoron keresztül hajtja a LED-et ami alapból nem világít. A tranzisztort a PIC CCP1 lába kapcsolgatja egy másik tranzisztroron keresztül (nehogy kevés legyen a kakaó). És rosszul tudod(nem le***s ) a TSOP kimenete magas szinten van amikor nem észlel jelet, így passzol is a dolog.

Azt hiszem feladom ezt a dolgot. Pedig olcsó és egyszerű távvezérlésnek indult .

Én nem látom magam előtt, hogy hogyan is van az a LED meghajtva, jobb lenne, ha lerajzolnád.

Egyébként meg ezeket írtam: ha jól emlékszem, jelszünet esetén magas a TX és a TSOP kimenete akkor lesz alacsony, amikor "látja" a vivőt. Szerintem ez ugyanaz, mint amit Te írtál: a TX láb a PIC-en alapból H szinten van és a TSOP kimenete magas szinten van amikor nem észlel jelet. Akkor mit nem tudtam jól, hol a félreértés?

A lényeg a lényeg: adóoldalon a TX alacsony szintje esetén kellene a LED-re a 38kHz-et kapuzni, TX magas szintje esetén a LED-nek sötétnek kellene maradnia. Vevőoldalon ekkor semmi extra nem kell, a TSOP kimenete jó polaritást fog visszaadni. Persze a TSOP kimenetét megfelelő ellenállással fel kell húzni Vdd-re. Ja és a TSOP tápszűrése nagyon fontos, ahogy azt korábban talán Hp41C is írta.

Szerk: egyébként a PWM modul nagyon jól jöhet egy ilyen adás esetén, mert nem csak a frekvenciát, hanem a kitöltési tényezőt is be tudod állítani korrekten, hogy megfelelően keskeny impulzusok jussanak a LED-re. Ha meggyőződsz arról, hogy ez biztosított, és nem kaphat túl hosszan folyamatos áramot a LED, akkor nyugodtan felmehetsz a LED áramával 100-200mA környékére is. Gyári távirányítók nem ritkán 500-1000mA-es tüskékkel lökik meg az IR LED-et.

Ne haragudj félreértelmeztelek, igazad van

Csatolom a LED bekötését.

Hú, ezt most vagy elrajzoltad, vagy ha tényleg így van összerakva, az szerintem eléggé rossz. A problémáim a kapcsolással:
- a PNP tranzisztor kollektora és emittere fel van cserélve;
- a LED polaritása fordítva van rajzolva;
- a LED-del sorban nincs semmiféle áramkorlátozás.

Egyébként ha jó lenne a rajz, és a jó rajz szerint van összeállítva az áramkör, akkor ez az elrendezés megfelel a célnak, a TX alacsony szintjénél kerül a PWM által megszaggatott áram a LED-re.
Következő: »»   830 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem