Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Watt kolléga szerintem erre gondolt az újabb COM-os égetőn: Bővebben: Link
Ezzel a programmal érdemes használni: Bővebben: Link Támogatott PIC típusok:Bővebben: Link
Az E-bay lehet, hogy jó ötlet lesz debuggolás végett...
És ha a több alkatrészes megoldás helyett egy ilyen IC-t használnék?
http://www.hestore.hu/termek_10001370.html?he Ha jól vettem ki az adatlapból, akkor ezzel pont az alacsony jelű portokat lehet illeszteni mondjuk relék felé. Mennyire van esélyem ilyet venni vidéken? Melyik fajta kéne nekem? PIC kimenettel szeretnék 24V-ot kapcsolni, de elvesztem az adatlapban
Hello
Szeretném megkérdeni hogy piccel szeretném mérni a motor áramfelvételét 1 ellenálláson eső feszültséggel. A 0-5 voltig terjedő feszt hogy tudom opton keresztül bevinni a pic lábára hogy le legyen galvanikusan választva?
Amit belinkeltél az felső oldali meghajtó (a terhelés a föld felé megy). Van a HEstore kínálatában olyan tranzisztormező is, ami a terhelés föld felőli végét kapcsolja (ugyanúgy, mint a korábban tárgyalt tranzisztoros kapcsolás). (8 áramkörös változata is van ULN2803 néven)
A tranzisztormező használata főleg akkor előnyös, ha több (7-8) eszközt akarsz meghajtani.
Lehet söntellenállással, és egy Ilyen kijelzővel
Elég sok lesz már a kérdéseimből, de miért számít melyik felét kapcsolom a terhelésnek?
A másik, hogy találtam ilyet itthon: TD62003AP http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/32244/TOSHIBA/TD62003AP.html Ha minden igaz, azt tudtam kisütni az adatlapból, hogy ez is tranzisztor mező (már ha annak nevezik), egy másik vezérlésben volt. Ha jól értettem az adatlapot akkor ezzel 5V TTL jellel tudok kapcsolni 30V 500mA-t, ebből van benne 7 darab és benne vannak a relé tekercse miatt kellő diódák is. Az lenne a kérdés, hogy jól értettem-e a dolgokat, másrészt, hogy ezt akkor ha 7 kimenetre kapcsolom, akkor pl: 7x24Voltot tudok simán kapcsolni minden plusz alkatrész nélkül ?
Általában a félvezetős áramköröknél az alsó felét szokás kapcsolni, mert egyrészt az oda alkalmas félvezetők jobb paraméterekkel birnak (mondjuk relénél ez épp lényegtelen), másrészt a GND pont szokott közös pont lenni, és ha az alsó oldalt kapcsolod, akkor a GND automatikusan közös. Nálad ha 5V-os relét használsz, akkor teljesen mindegy a dolog.
Ez általad említett IC is jónak tűnik. Igen, hét kimenettel tudsz hét valamit kapcsolni, amíg azok egyike sem vesz fel 500mA-nél többet.
Módosult a dolog, mégis maradok a 24Voltnál, egyenirányítottam a rendszert. Akkor az IC kimenetének a közös lábát tegyem a 24Voltos rendszer "földjére", a kimenetre a relé egyik lábát és a relé másik lábát a +24-re?
Holnap remélem összetudom drótozni a dolgokat és akkor már jobban fogom látni mit csinálok (remélem nem füstöt ....) Köszönöm a segítséget!
De, szerintem füstöt. A gond, hogy azt sem értem mit írsz, valamint az, hogy ennek semmi köze a PIC kérdésekhez, függetlenül attól, hogy van egy PIC is a képben! Egy egyszerű szabványos CMOS kimenetet kéne tudni illeszteni egy reléhez, ami neked nem megy, sőt azt sem értetted meg amit leírtak.
Köszi, hogy gyorsan válaszoltatok, minden elismerésem , kiválóak a fórumozók.
Szóval, Quartz -om van elvileg, küldök egy képet és az asm-et , megtévesztő , mert sok webes helyen quartz oszcillátor-t írnak, de úgy érzem keverik a neveket :S , vagy nem tudom .... ,de eléggé zavaró , hogy fogalmam sincs hogyan kéne, mert össze vissza írnak mindent, a probléma, hogy amint látni fogjátok megfelelően csináltam mindent, mert követtem a leírásokat, pickit2-t használok (egész olcsó ahhoz képest, hogy a config file változtatásával mindent lehet programozni vele) , megnéztem, hogy visszaellenőrzi-e a beégetet cuccot és elvileg okés. a kondik nélkül sem megy , próbáltam , van egy nagyobb kondi a + és - közt még, de amúgy honnan tudom, hogy melyik lábát kell a quart-nak melyikre tenni? :O , mer gondolm, ha rosszul kötöném be akkor tönkretenné nem? meg persze tudnom kéne, hogy mekkora feszkóval megy .... és a gyártó oldalát nem tudtam megtalálni , de megkérdem a boltban ahol vettem A .asm-nél mplab-al égettem, az osc mindíg hs-re volt állítva 4 mzh-nél , de állítólag az is megfelel a 16f873-masnak , általában az mplab-ban adtam meg. Lehet, hogy mind2 pic rossz? :O , mer beégetem őket, csak nem akarnak működni. A kontroller alatt a Vdd-t érted? mert amúgy 5.5 volt megy be a 873-masba, mert a doksiban aza max faszkó . Köszi a válaszokat!
Szia!
Az adatlapban benne van a rajza is, a kvarc bekötésének. 4MHz-hez jó a HS és 20..33pF-et lehet jasználni. A PIC táplábaihoz közel kell 100nF is, ha nem lenne. Az MCLR lábat 10k-val Vdd-re kell húzni, különben meghalhat a PIC az ICSP csati lehúzásakor! Sajnos nem érthető minden amit írsz (Főleg azt az 5,5V-ot nem értem hogy állítod elő! ) , ezér az lenne a legjobb, ha részletesen lerajzolnád az áramkörödet, egyészen a tápegységtől kezdve. A programodban nem látom, hogy beállítottad volna a HS oszcit, valamint tele van hibákkal(pl. a TRISC-t állítod, a megjegyzésben meg a B0-t írod! Aztán később is kevered a B- és a C-t. Arról nem is beszélve, hogy a LED úgy fog "villogni" hogy azt emberi szem képtelen követni...)
Hali.
Nem akarok beleavatkozni de nem ezzel kellene kezdened! Én is sokat filóztam mire el tudtam indulni a PIC mikrovezérlők belső világán. Először kell egy kis elmélet pl elektronikai tudás, pic adatlap böngészés és egypár alkatrész. Először mindig rajzold le a kapcsolást hogy lásd mi hova megy utána próbáld fejben összerakni a működését és azt hogy mit is akarsz vele csinálni. Utána szépen sorban nekiállsz megírni a programot. Megírod a portok beállítását és nyomsz neki egy debugot pl MP SIM és a wiew menüben kiválasztod a SPECIAL FUNCTION REGISTERS ablakot. Elindítod a programot és megnézed hogy a programod mit is csinál. És így mész tovább a program többi részével. Valamint még a PIC architektúráját, bankjait és a parancsokat (INSTRUCTION SET SUMMARY) érdemes lenne átolvasnod, hogy mire is szolgálnak és hogy mit módosítanak. Ezt mind megtalálod a PIC adatlapjában és ha egy kicsit tudsz angolul akkor meg fogod érteni. Ennyi kellene indulásnak.
Köszi srácok, assszem megvan , bocsi a kusza kódért, félreértelmeztétek szerintem, mert átalakítot kód és benne maradtak a kommentek, a port C0-t mindíg lekapcsolja a port B0-t meg be, szóval nem fog villódzni (én úgy gondolom, de, ha nem így van akkor mondjátok el , hogy miért)
Az adatlapot átolvastam, de akkor elvileg nem arról beszéltek amiről én, mert abban nem volt osc bekötésről egy sor sem , de átnyálaztam 2 darabot, egyik az icsp-ről szól, meg van egy amelyik magáról a pic-ről :S . Korábban írtam, hogy a HS az az mplab-ben van belőve, nem a programban. Kapcsolást fogok adni, nemsokára be post-olom , az 5.5 volt úgy van előállítva, hogy egy 3650-es nokia tápról (6.1V , 800mA) lemegy 2 ellenálásra , meg 2-3 diódára ami vesz le a feszkóból így előáll 9mA és 5.5V ha rámérek multival akkor látom. tudom , hogy gyökér megoldás .... DE! ! ! ! assszem a para az, hogy ahogy watt mondta, az iscp közben elszáll a pic :S szóval szerintem ez van , mert én csak összekapcsoltam a pickit2-t a 16f873-massal ahogy a doksiban volt :S és nem raktam 10k-val a Vdd-re :S ,de valóban kéne , csak nem raktam mégsem be :S Kérdésem még watt -nak: az mclr-re akkor is kell ez a 10k-s dolog , ha a programmer-ből megy rá az áram , mikor programozom? De amúgy , valóban elég kezdő vagyok , ha nem megy, akkor dobok egy kapcsolást nektek.
Olyan nincs, hogy a Config bitek egy részét a programban állítod be, másik részt pedig az MPLAB-ban. Valamelyik nem fog érvényesülni. Tisztább, ha a program elejére írod be, s akkor utólag is könnyen ellenőrizhető.
A tápod hibás, a programod hibás, nem jó doksit nézel. Elég gáz...
Csatoltam egy képet, abból kiderül mit kéne nézz! A tápfeszt megfelelő stabilizátorral állítsd elő(pl. 7805), bár a 6,1V annak kevés, ide low dropout típus kell(L4940-V05), vagy magasabb nyers feszültségű táp(pl 8..15V-ig bármi). A configot egy helyen add meg, másképp nem működik. szerinted hol mondtad meg a fordítónak, hogy melyiket honnan vegye figyelembe? A PK2 vel is lehet tápot adni, akkor mást ne köss rá. A 10k kell, mert nem lebeghet a Vpp láb a csatlakozó lehúzásakor. Ennek ellenére nem hiszem, hogy a PIC-ek tönkrementek volna!
Hello!
Nagyon köszi a választ közben sikerült összehozom a CDC-t igaz még nem tökéletes. :S Most az a problémám, hogy le is fordul, fel is tudom tölteni sőt még a visszaellenőrzés is sikerül, tehát a LED-ek jelzik, hogy megvan a kapcsolat de a Windows nem ismeri fel az eszközt. :S A VID és a PID is 0x0000 a Windows szerint. Szerintetek mi a gond?
Javasolnám a PIC-USB-PC project topicot elolvasásra, és a kérdéseid megfelelő helyen való feltételére!
Hello!
Elnézésetek kérem, bevallom nem nagyon néztem körül. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy csak watt mester erejére volt szükség mert végre sikerült összehozni!
Visszatérek.
Ha a PICBasic Pro compiler 1.5 Kb-os HEX file-t generál egy 5 soros programmal (pl. LED villogtatasa), akkor nem tudom hasznalni vele a 16 F 526, vagy 16 F 505 -öt ? Ha jól értem, ezek 1Kb-osak? C-ben vagy Assemblerben, kisebb HEX file szokott lenni az eredmény? Ezért "választottam a legrosszabb nyelvet"? (Az Assembler alapokat áttanulmányoztam...)
Nem a *.hex fájl mérete határozza meg a program méretét. Azt a fordítóban tudod megnézni pl. a program memória ablakban.
A miértekre a válaszok készen vannak, csak el kell olvasnod ezt a topicot. Tudom, hogy hosszú, de PIC-et nem lehet 1 hónap alatt megtanulni, arra több idő kell, ez is belefér... Egyébként valószínű, hogy a legkisebb programot az ASM, aztán a C és utána bármi csoda fordítja és van mikor ez is számít az ilyen kicsi memóriájú PIC-ek esetében...
Én például mikroC PRO-ban írtam a szakdogámat (óra, naptár eszköz grafikus kijelzővel) és 64281 byte-os a hex fájl, de 22617 byte-ot foglal a PIC memóriájában. (18F4550)
ATM1601A típusú, LCD kijelzőmön (1 sor 16 karakteres) csak az első 8 karakter jelenik meg. Tudna-e valaki segíteni abban, hogy ez a kínai csoda melyik LCD-vel kompatibilis, ugyanis ennek csak a bekötését tudtam azonosítani, az pedig megfelel.
A kijelzőt egy 16F628 vezérli, a C-ben írt programmal, azelső 8 digiten tökéletesen. Hol lehet a hiba?? Ugyanaz a program egy HD77480-at tökéletesen vezérel. Köszönet
Lehet, hogy a második 8 karakter címe nem folytonos. Próbáld nagyobb címeken, mondjuk 8-asával növelve. Adatlap nélkül csak ezt lehet kitalálni.
Köszönöm a gyors reagálást! Jó tudni, hogy a bajban nem vagyok egyedül. A címek alatt a gotoxy(x,y) parancs x értékét gondoltad??
A vezérlőjének itt van az adatlapja. Őszintén szólva nem lettem tőle okosabb.
Mindenesetre ezek a vezérlők általában 80 karaktert tárolnak, érdemes mind a 80 bájtot teleírni, s megnézni, hogy mi látszik belőle.
Bevallom nem tudom, de arra gondoltam ami a karakter pozícióját határozza meg.
Viszont icserny javaslatát érdemes kipróbálnod!
Ezt azért nem értem, ugyanis a beírt karaktereket felismeri, csak ha azok a 9-16 digiteken vannak, nem írja ki!
Ezt bizonyítandó az Lcd_Putc("\fABCDEF0123456789") parancsból csak ABCDEF01 jelenik meg. Ha megfodítom a parancsban a karaktersort, akkor 98765432. Ezért gondolom, hogy valahol máshol van a baj, nem a karakterkészletben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |