Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Adatgyűjtés PC-vel

Témaindító: Koli, idő: Márc 16, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Koli hozzászólása Márc 16, 2008 /

Sziasztok,

Szóval, szeretném a PC-met egy USB-s adatgyűjtő "kártyával" összekötni (pl. NI USB-6008) és ezáltal adatokat fogadni. Az analóg jel egy nyúlásmérő bélyegtől jönne (terhelésmérő, 3 mV/V, 8V bemenet), tehát a teljes skála 0-24 mV. Ez mehet egyből az adatgyűjtő analóg inputjára vagy szükséges egy erősítő áramkör beiktatása? Az analóg input range +/- 10V. Ez azt jelenti, hogy a terhelésmentes állapot 0V-naknak a max terhelés 10V-nak feleltethető meg? Azaz 12 bites AD konverter esetén a 0V = 0-val a 10V = 2^12, 4096? Ha erősítő kell, milyet válasszak és hogy kössem be, stb...
Inkább a szoftveres oldal áll hozzám közelebb, ezeket a hardveres-elektronikus dolgokat csak elméleti síkon "ugatom".
Megköszönném ha valaki tudna segíteni - akár egy jó leírás belinkelésével, egy gyakorlati példán keresztül, vagy bármilyen módon.

Köszi,

Koli
(#) Sebi válasza Koli hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Nagyon szép feladat, különösen, ha csak a próbatestre ragasztott 4 bélyeggel kell indulni
Nagy közösmódusú elnyomással (CMRR) bíró erősítőt kell építeni, ezt annak idején 3db műveleti erősítővel lehetett megcsinálni (csaknem azonos kapcsolások vannak klf adatlapokon). Sztem ma már vannak spéci tokok, amikkel megoldható. Nem mellékes ezeknél a hőmérsékletfüggés kompenzálása sem. Ha igazából szoftveres beállítottságú vagy, inkább vmi kész/félkész cuccot javasolnék, legalább olyat, ami 500mV jelet produkál. Innen már könnyebb megoldani a 10V-ra erősítést - hogy kihasználd a teljes felbontást - de az elejével sokat szívtam úgy 20 éve...
(#) ferci válasza Koli hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

A csatolt rajz felső részét használtam régen egy mobil akku töltés-lefolyásának ábrázolására; ezt a max. 10 voltot ( 100 mV x 100 = 10 V) vittem egy 4046-ot alkalmazott U/f-re.

A te esetedben 400x erősítést kell csinálni, így lesz max 9,6 volt, amit aztán digitalizálhatsz a saját szisztémáddal.
(#) watt válasza Koli hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

A nyúlásmérő bélyegekhez nagyon komoly kijelzőelektornikákat gyártanak, amiknek a feldolgozott kimenetén 0-2V, vagy 0-20, ill. 4-20mA-es kimenet van. Egy ilyen műszer nem olcsó, de viszont nem csap be, ha megváltozik a hőmérséklet, vagy a páratartalom. Ha nincs elektronikus gyakorlatod, akkor nem fog menni az utánépítés, be kell szerezz egy ilyen műszert.
Ha ez megvan, akkor kell egy 12bites AD(pl. MCP3201), és kell neki egy megfelelő referenciafeszt szolgáltató IC. (ha 0-2V-os a kimenet, akkor jó egy 2,5V-os referencia IC- is, pl. MCP1525).)
Kell még egy USB-s PIC(pl. 18F2550).
Összeköt, programoz, kész. (minden kapható a ChipCad-nél.)
(#) vilmosd válasza Koli hozzászólására (») Márc 17, 2008 / 4

Hali

Ezeknek a jeleknek az erositese nem egyszeru feladat. Eloszor is az adatgyujtot ha lehet valassz kisebb bemenojelut (pl +- 2.5V). A masik : Erositot lehetoleg chopperstabilizalt v. autozero erositot keressel, mert a normal erositok (TL081,LM324, LM1458 es tarsaik) ezzel a jelszinttel soha nem fognak megfelelo pontossagot produkalni (24 mV-nal 3000 osztasnal 8 uV egy osztas ami azonos nagysagrendben van az erosito offsethibajaval, es homersek- letvaltozas hatasara maszni fog mint pok a falon)). Ezen felul a megfelelo arnyekolast kialakitani . Nezzel szet az Analog Devices es a TI oldalan.Esetleg meg az Intersil es a Linear Technology. Talalhatsz jo erositoket (nem olcson). Esetleg vannak kesz modolok az AD-nal de arany arban.

Amugy ez szep feladat, csak sok a buktatoja.
udv Vili

Udv Vili
(#) Koli hozzászólása Márc 21, 2008 /

Kicsit utánaolvastam a dolognak a neten.
Úgy látom szükségem van egy jel "kondícionálóra", amely biztosítaná terhelésmérőm tápellátását, erősítené a bejövő analóg jelet, biztosítaná a rendszer finomhangolását (span, zero), stb...
Aztán ezt már összeköthetném pl. egy USB-s DAQ-kal, amelyről a megfelelő driveren keresztül fogadhatnám az adataokat.
A legolcsóbb alkatrészeket választva kijönne kb. 30-40 eFt-ból (pl. LabJack) + a szállítás, de amit nálunk is meg lehet venni (NI, Advantech) az már a 100.000-et is eléri...
A barkácsolásról lemondtam, látom, h ezek azért eléggé spéci cuccok...

Talán beinvesztálok az olcsóbb verzióba, tanulni az is jó lesz. Sőt szerintem a konkrét feladatra is tökéletesen alkalmas...

Esetleg tudtok ajánlani hazai forgalmazókat, boltokat akik foglalkoznak ilyesmivel?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) arnd hozzászólása Nov 9, 2010 /

Sziasztok,

Szeretnék lassú analóg jeleket (LM35) kijelezni, tárolni PC-n.
Esetleg valami adatbázis kezelőben grafikonon stb. megjeleníteni a gyűjtött adatokat.
Kb. olyan 20-30 hőmérő jel lenne, de nem kell nagy gyorsaság, mert egy fal/padló fűtés rendszer szenzorait kellene csak nyomonkövetni, tehát ha csak 1-2 perc alatt "érne" körbe a multiplexer az sem gond.
De egy esetleges magasabb prioritású bemenet is szóba jöhet mint pl. a kazán előremenő/visszatérő víz hőmérséklete, de max 2-3 ilyen lenne, és nem is feltétlen szükséges.

Túl nagy pontosságra/felbontásra sincs szükség 0.1 °C bőven elég.

Tehát kellene valami olcsón kivitelezhető hardver, AD és multiplexer (akár a joystic analóg bemenet is jó lehet, az LPT-vel meg vezérelni a multiplexert) és valami lehetőleg ingyenes szoftver hozzá. Lehetőleg MS oprendszer alá, de nem gond az sem ha linuxos.

Tudtok e ilyet?

(próbáltam keresni, itt az oldalon is de nem sok mindent találtam)
(#) vilmosd válasza arnd hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Hali
Az elso ( es legfontosabb) :
Idézet:
„Túl nagy pontosságra/felbontásra sincs szükség 0.1 °C bőven elég.”
Az LM35 es hasonlo eszkozok (MC TC1047A) alapveto pontossaga 0.5-1 C. A linearitasa 1/4 C vagy roszabb. Akkor miert kell 0.1 C pontossag. Ez nem laboratoriumi meres, tehat ha 0.5 C felbontast csinalsz akkor is boven jo. A masik: Olcso kivitelezheto HW pl megfelelo PIC, ATMega (sajat szajiz szerint), es RS232 atvitel. Meg lehet csinalni analog MPX segitsegevel (CD4051). A 4 MPX vezerlese pont 7 szalat vesz igenybe. Ez kepes feldolgozni 32 analog csatornat. A PIC-nel (csinaltam ilyet) 2.56 V Vref eseten 1/4 C felbontast tudsz elerni az emlitett erzekelokkel. Van beepitett UART, tehat a PC es a ketyere kozott ketiranyu atvitelt lehet csinalni. A SW nem hiszem hogy keszen van ilyen megoldasra. Ezt mindenkinek sajatmaganak kell megirni. Ez lehet nagyobb feladat, mint a PIC-es SW.
Udv Vili
(#) arnd válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Köszi.

Ja ja, pontosság és a felbontás kicsit össze keveredett.
De mindenféleképpen nagyobb pontosság kellene mint a szenzoré. Ne rontson még a teljes rendszer pontosságán.
Felbontásban meg mindenféleképpen nagyobb kel mint a fél egy fok, mert a különböző szenzorok jeleinek összevetése illetve a változás mértéke csak így indikálható. Konkrétan ha az előre menő hőmérséklet nem is pontosan a mért 30°C de a +/- 8 fokos változás az látszik azért.

Én valami univerzális adatgyüjtőre gondoltam, tuti, hogy léteznek ilyen megoldások...
(#) kobold válasza arnd hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Sok, ráadásul szanaszét elhelyezett feszültség-kimenetű szenzor esetén gondot jelenthet a vezetékkötegre ráülő zavar, és a soros vezetékellenállások hatása (ami ráadásul hőfüggő is), emiatt én nem biztos, hogy LM35-öt akarnék használni.
A KTY83-as sorozatú szenzorok egyrészt csak két vezetéket igényelnek, másrészt a vezeték ellenállásához képest elég nagy ellenállásváltozást produkálnak a hőmérséklet változására, szerintem alkalmasabbak lennének ilyen feladatra. Multiplexerekre kötve őket, majd némileg erősítve és szűrve a jelet, mehet közvetlenül a PC-be, vagy A/D konverterre, tetszés szerint.
Program viszont szinte biztos, hogy ebben a formában nem, vagy csak nagyon eldugva lesz a neten. De ha az ember nem szúrja el az áramkör tervezését, viszonylag egyszerű programot írni hozzá - nagyjából párhuzamosan kell tervezni a kettőt.
(#) vilmosd válasza arnd hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hali
En csak azert mondtam ezt a felbontast, mert az AD-k 1024 felbontasuak. Ha veszel 2.56 V Vref feszt, akkor 1/4 C lehet a felbontas. Nem tudom egy lakas futesenek miert kellene ennel jobb felbontas. A viz erzekelese ugyanez. Az eloremeno es a visszatero viz homersekletenek legalabb 15 C kulonbsegnek kellene lennie, mert kulonben mar nincs futes. Ez gyakorlati tapasztalat. Regen csinaltam 2 tranyos kapcsolasokat a szenes kazanokhoz, ahol ha a viz homerseklete 35 C ala sullyedt leallitotta a keringetest. 35 fok alatt mar nem futott szinte semmit.
Ha keresel, esetleg vannak kesz adatfeldolgozo rendszerek, amik RS-485 vonalon kapcsolhatok PC-re. Vannak kesz gyujtok is, amik felfuzhetok RS-485 buszra. Nezz szen a National Instruments kornyeken. Naluk letezik a LabWiev program, amivel lehet osszeallitani komplett meresi es szabalyzasi rendszert. De hozza kell tenni az adatgyujto rendszer darabjai nem az olcso kategoriaba tartoznak. Erre a Te altalad elkepzelt dologra azert egy 40 labas uC egy par kiegeszitovel maximalisan elegendo. Esetleg meg meg lehet fejelni egy SD kartyaval, ahova gyujti az adatokat, es PC kapcsolatban le lehet kerdezni az utolso ora, nap, het adatait. Kicsi a fogyasztasa, es azert nem kell jaratni egy PC-t, hogy gyujtsd az adatokat. Persze ha ipari meretben gondolkodsz akkor egesz mas a leanyzo fekvese. De erre vannak kesz megoldasok.
Udv Vili
(#) vilmosd válasza kobold hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hali
Idézet:
„a soros vezetékellenállások hatása (ami ráadásul hőfüggő is)”
Nem tudom hol hataroz a vezetek ellenallas. A erzekelo kimenete feszultseggenerator jellegu, egy AD bemenete nem terhel szamottevoen, tehat a vezetek ellenallasa nem okozhat zavart. A vezetekellenallas az alacsony ellenallasu PT100-nal okozhat problemat, de a hidat ki lehet egyenliteni egy a vezetek ellenallasaval megegyezo manganin ellenallassal es mar kesz is. Regen az iparban igen elterjedt volt az ilyen jellegu megoldas, es evtizedeken keresztul mukodtek meghibasodas es zavar nelkul. Az RF jellegu zajokat pedig sima RC taggal lehet szurni.
Udv Vili
(#) kobold válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

A vezeték ellenállása és kapacitása együttesen fog gondot okozni, legalábbis az én meglátásom szerint, de végül is, tévedhetek.
Pt100-as szenzort áramgenerátorral illett és illik hajtani, az áramnak pedig megvan az a jó tulajdonsága, hogy amennyi a vezeték egyik végén bemegy, annyi a másikon kijön. Feszültséggenerátornál, pláne ha 10 mV-okról (és tört részeikről) beszélünk, én látok az átvitelben egy kis kanyart.
Valaki esetleg kipróbálhatná 5-10 méternyi, talajon kiterített vezetékkel (csavart érpárral, esetleg több szenzort multiplexelve), hogy ugyanazon LM35-ről több, egymást követő mérés mekkora szórást mutat, kíváncsi lennék az eredményre.
(#) vilmosd válasza kobold hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hali
Idézet:
„A vezeték ellenállása és kapacitása együttesen fog gondot okozni”
Az AD-s meres alapja a S/H, azaz mintavetel tartas. Ez azt jelenti magyarul, hogy egy rovid ideig mintat veszunk a bemeno jelbol, es utana feldolgozzuk. Tehat a bemenet az ido nagy reszeben szakadast kepvisel, azaz nem folyik aram. Ebben az esetben be tehetek sorosan akarmekkora ellenallast, nem fog szamottevo hibat okozni. Sot lehet alkalmazni egy alulatereszto RC szurot is berakni, aholis 1k soros, es 100n a foldre. A mintavetelezes a 100n-bol fog mintat venni. Mivel a S/H kondi kb 50 pF, nem fog jelentos hibat okozni.
Idézet:
„Feszültséggenerátornál, pláne ha 10 mV-okról (és tört részeikről) beszélünk, én látok az átvitelben egy kis kanyart”
Az egy bitre juto feszultseg, azaz a felbontas 2.5 mV (2.56 V Vref, 10bit AD), tehat a 10 mv-ot 4 reszre osztjuk. Nem tud jelentos hibat okozni a vezetek ellenallasa meg ha 100 ohm valtozas is van. En kiprobaltam, sot tobb rendszerem mukodik is ipari kornyezetben 5-10 szenzorral. "Okosok" leellenoriztek higanyos laboratoriumi homerovel, es nem talaltak elterest. Meg valami : Te szerinted a vezetekellenallas valtozasa tud hibat okozni. Egyeduli lehetoseg, ha a GND vezeteken atfolyo taparam csinal galibat. Az LM35 tipikus aramfelvetele 67 uA, a valtozas tipikusan 1uA. Ez a valtozas 100 ohm ellenallason 100 uV feszultsegvaltozast okoz. Ez bizony a 2.5 mV tort resze, tehat nem tud hibat okozni.
Idézet:
„Valaki esetleg kipróbálhatná 5-10 méternyi, talajon kiterített vezetékkel”
En kiprobaltam 50-100 meteren fem kabelcsatornaban, ipari kornyezetben. Semmi zavar.
Udv Vili
(#) Tetye válasza arnd hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Üdv!
A Dallas által kifejlesztett 1-wire rendszeren nem gondolkodtál? Abban esetleg tudok segíteni, nekem az egész lakásban ez van telepítve.
Szobák hőmérése, fűtési pontok mérése, használati vízhő mérésre, de még kültéri hőmérőnek is ezeket használom.
Kb. 1db AVR-el le tudod kérdezni őket és akár usb, akár soros porton küldheted a PC-be.
Bár nem tud 0.1°C pontos lenni, de szerintem az fölösleges.

• Can be powered from data line. Power supply
range is 3.0V to 5.5V
• Measures temperatures from –55°C to
+125°C (–67°F to +257°F)
• ą0.5°C accuracy from –10°C to +85°C
• 9-bit thermometer resolution
(#) vilmosd válasza Tetye hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hali
Szep es jo lehet a digitalis szenzor, de alljon itt egy kis arjegyzek: DS18B20 5.99 $/db, LM35DZ 1.71 $/db, MCP9700A 0.34 $/db. Ezek Digikey arak. Gondolom otthon ennel dragabb. Ha a kerdezo szeretne felrakni 20-30 db erzekelot, mar az erzekelok araban is jelentos elteres van. Nem is szolva a digitalis adatok nagy tavolsagra valo atviteli problemairol.
Udv Vili
(#) Tetye válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hát szerintem nem olyan veszett drága dolog(1.84 €).
A digitalis adatok nagy tavolsagra valo atvitelével nincs baj. Én teszteltem már sokszor sok helyen ipari környezetben, otthoni környezetben, 5-10 méteren , 50-70méteren.
Nagyobb terület lefedésekor, vagy hosszabb kábelezés esetén csavart érpárú kábelt használjunk (legegyszerűbb az ún. CAT5 kábel).
A Dallas alapalkalmazásainál 100 méteres kábelhosszakról is írnak. Problémamentes kábelezésnek írják, de egyes helyeken található utalás 300 méteres, sőt 600 méteres áthidalásokra is.
A hosszabb kábel, és a zajos környezet hibás adatátvitelre hajlamosítja a rendszert. Az eszközök ezért egy belső CRC generátorral el vannak látva – melynek eredménye az LSB byte-ban elhelyezett ellenőrzőösszeg. Ennek mikrokontroller segítségével történő, valós idejű kiszámítására a Bascom mintapéldákban találhatunk megoldást. Ha sok hibás adatcsomag érkezik a buszon, akkor ennek megoldása lehet a rövidebb kábelhossz, kábel csavart érpárra cserélése vagy a felhúzó-ellenállás csökkentése.

De ez csak egy kérdés volt részemről, hogy gondolt e rá? Egy alternatíva amit ismerek, használok, ajánlom.
Azt elhiszem hogy nem egy 500ft-os befektetés, de az biztos hogy jó és megbízható cucc.
Ráadásul itt egy utpről elmegy az egész busz, itt lehet spórolni hogy nem kell mind 20-30 AD-t megcsinálni, és mindet külön lekábelezni.
Úgy vezetékezi ahogy akarja, nekem is van ahol 1 UTP indul el a géptől és "S" alakban végig megy egy gépsoron. de csináltam úgy is hogy egy gerinc meg egy csarnokban végig, és arról 1-2-3 méterenként egy-egy 3-4m-es leállás.
Nagyon nem kellett vele még soha trükköznöm(max 4k7 helyett 2k2-t raktam) és nagyon jól működik.
(#) vilmosd válasza Tetye hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hali
Nem akarok nagyon analog-digitalis vitat elinditani, de azert ezek az eszkozok (DS18B20) nem tavadatfeldolgozasra vannak kitalalva. A masik a szamolasigeny. nalam egy AD kiolvasas max 10 ciklus, mig ha CRC-t szamolok az azert nagyobb szamolast igenyel. Mint emlitettem 4x4551 MPX+ 1x 16F887. ez 32 analog csatorna. Az UTP az analognal is hasznalhato. Egy kabelen 4 erzekelo jel+tap. Tehat ez nem ellenseg.en mindig azt vallom, hogy ha egyszeruen lehet csinalni valamit akkor minek bonyolitani. Nalam az ar es a megbizhatosag a tervezesi szempont. Ha kiszamolom a 1.84 euro=2.56 $, szemben a 0.34 $ (MCP9700A) ez 30 meresi pontra, 66.6$ (13100Ft) tobbletet jelent. A felfuzott rendszereknel meg egy problema adodhat. Amennyiben a kabelezesben hiba van meghal az egesz rendszer. Az analognal minden meresi pont kulon erkezik a feldolgozashoz. Egy kabelhiba max 4 pont elveszteset jelentheti. Ja es mint elobb emlitettem itt a tavolsag kevesbe befolyasolja a feldolgozas pontossagat.
Udv Vili
Ps : Mi itt vitazunk, mig a kerdes felvetoje nem is figyel!
(#) arnd hozzászólása Nov 10, 2010 /

Sziasztok,

Köszönöm az ötletelést! Dehogynem figyelek csak nem értem rá még reagálni

Szóval a szenzorok egy része már benne van az aljzatbetonban, tehát azokat nem cserélném ki még ha ingyen is adnák

A többi még nincs beépítve, de nem keverném a rendszert analóg/digitális megoldással.
Az LM35-re azért esett a választásom, mert nem mikrokontrollerezek, analóg megoldások meg nem jelentenek problémát, egy sima DVM-el meg egy forgó kapcsolóval kész is a hőmérő, nem kell vele vacakolni.
Persze ez a minimál alap project csak.

A szenzorok miatt nem aggódom, mert 4 eres árnyékolt kábelt használtam, külön jel és táp GND-vel. Kapott egy SMD táp szűrő kondit (védő diódát, hülyeség ellen) meg egy soros ellenállás/kondi szűrőtagot a kimenetére, amit kifejezetten hosszú vezeték meghajtásra terveztek.

Mivel kellően alacsony kimenő ellenállású a szenzor a max 10méteres vezeték hossz kellően nagy belsőellenállású műszerrel/AD-vel terhelve nem okoz számottevő hibát, és még a táp áram álltal okozott hiba is ki van védve.

A fűtés rendszerem, mivel csak alacsony hőmérsékletű fűtőtesteket tartalmaz (fal/padló/mennyezett fűtés), ezért csak 35°C az előremenő víz hőmérséklete (max ennyi, esetleg még ha kevésnek bizonyul a leadható teljesítmény, nagy hideg esetén akkor növelem 40°C-ra). Ebből eredően az előremenő/visszatérő különbsége is alacsonyabb 5°C az ideális.

Azért lenne szükségem az adatgyűjtésre/kiértékelésre, mert egyenlőre csak egy "okosabb" szobatermosztát vezérli a kazánt/fűtést.
És szeretném látni, hogy mit is reagál egy külső hőmérséklet változásra, stb. stb., hogy egy esetleges körönkénti vezérlésre van e szükség vagy sem. Összesen 23 kör plusz 6 a pincében, szóval nem kis költség csak a szelep működtető patronok megvásárlása sem, és akkor még jön a vezérlés problémája is... azt hiszem az külön topicot érdemel majd, ha szükséges.

Ja és igen mérlegeltem a dallas-os egy vezetékes szenzorokat is, (vettem is kettőt kísérlet képen) de sajna a PIC/Atmel programozás nem erősségem, és ezen elvérzett ez a probléma megközelítési mód.
(#) mgy válasza arnd hozzászólására (») Nov 11, 2010 / 1

Szia !

Hasonló dolgokkal foglalkozom én is. Volt néhány aránylag sikeres próbálkozásom. Az aránylagot azért írtam, mert egy elkészült "project" után a " mezei polgár " el kezd gondolkozni, hogy más megoldással talán jobb lett volna.

Nálad adottak az LM35-ök, de a még be nem betonozott külső érzékelőknek az MCP9700 lenne jó, mert a 0 celsius alatti hőmérsékletekt is pozitív mVolt -ként kezeli. ( 500 mV 0 fokon és ugyanúgy 10 mV/C)

A mikrovezérlő szerintem elkerülhetetlen és egyben leegyszerűsíti a megvalósítást.

Egy PIC 16f887 13 AD bemenetére 12 mérési pontot szinte közvetlenül ráköthetsz ( 100 ohm + zéner esetleg egy 100 nF).
A 13. AD az AN3, mely a + Vref. 10 bites felbontás miatt, ha sikerül 1024 mV referenciát beállítanod akkor az átalakítás pontossága 0.1 Celsius fok.
Az IC 3 portját felhasználod egy MAX485 ( olcsóbb az SN75176) az RS485 kommunikációra.

Ilyen modulokból felszerelsz 3 db-ot és 36 mérési pontod van. Ezeket elnevezhetjük alközpontnak, melyeket optimálisan elhelyezve sok vezetékezési problémát legyszerűsíthetünk.

Egy négyeres gerincre minimum 16 alközpont elhelyezhető. ( + táp , Gnd , DATA+, DATA-)

A PIC csak annyit csinál, hogy SERIN (esetleg SERIN2) utasítással figyeli, hogy őt szólították meg, és mely csatorna AD bemenetét kérik.
Találat esetén ADCIN utasítással elolvassa az adott csatorna 2 bájtját és válaszként elküldi. (RS485-ön)
Az egész egy néhány soros program.

A négyeres gerinc vége egy kinai RS485-RS232 modulra, majd a PC soros ementére csatlakozik.
Gyárthatsz te is 485 illesztőt, de a kinai kb. 2000 Forintjáért nem érdemes a pákát bekapcsolni.

PC-nek egy szemétdombról kibányászott 286-os gép is megfelel. QBasic vagy Pascal alatt írsz egy pár soros programocskát, mely ciklusban lekérdezi az alközpontok moduljait.
( ha programozó zseni vagy akkor komolyabb nyelveken és komolyabb gépen kezelheted a dolgokat )
(Funkcionálisan nem fog sokkal többet tudni.)
A beérkezett 10 bites adatokkal mit csinálsz az a te matematikai zsenialitásod kérdése.
Átszámítod hőfokká, töbször teszteled, beépítesz kalibrációs programrészt, tetszőleges mented, szép képernyőt készítesz alá, grafikonrajzolót beépítel, estleges vezérlés feltételrendszerét kidolgozva a mágnesszelepeket és a keringető-szivattyúkat kapcsolod.
( A profik tudnak elegánsabb megoldást is)

A vezérlés esetén kimeneti modult készítesz, mely szintén az RS485-ön megszólítva, a kiküldött kapcsolási kódjaid alapján indítja a beavatkozó egységeket.

Az itt felsoroltak anyagköltsége 5-10 eFt.
Szabadon bővítheted, alakíthatod és nem csak a fűtésszabályozás funcióját bízhatod rá.

Megjegyzem, hogy ezek nem ötletelések, hanem kipróbált és elkészült dolgok.
Üdv Mgy
(#) arnd válasza mgy hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Köszönöm!
Valóban nem gondoltam az AD-re amikor a szenzorokat kiválasztottam, de végül is csak egy/két külső szenzornál fordulhat elő a - érték.

A többit meg emésztem, amúgy valami ilyesmi fogalmazódott meg bennem is, csak reméltem, hogy valami kész projectet fel tudok használni.
(#) mgy válasza arnd hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Hello !

Amelyeket leírtam az kész project. Minden része megvan. (nyák, kapcsolási rajz, pic program, qbasic feldolgozó program)
Felesleges közzé tennem, mert egyedileg semmi különöset nem tartalmaz.
A PIC bekötése egyértelmű, az AD kiolvasás programja a mintaprogramok kis módosítása, a feldolgozó program tesztelő része kb. 10 sor, a többi meg egyedi igények kérdése.
Amennyiben valaki egy készként leírja, az neked úgy sem jó, mert a felhasználás paraméterei mindenhol különböznek.
Én legalább 10 hasonlót készítettem, de egyedileg mind különböző.
Olyan programra én is vadászok, amely szabadon paraméterezhető, adatbeolvasási, megjelenítési, adatfeldolgozási és IO vezérlési szempontból is.
A LabView ilyen, de drága és csak a gyári modulokat támogatja.
(#) mgy válasza mgy hozzászólására (») Nov 11, 2010 / 1

Lásd milyen egyszerű, mellékelek két alap keretprogramot.
Az egyik PBP-ben 8 csatornás modul pl.887-re.
A másik QB-ben lekérdez 2 modult.
Nem teszteltem csak lecsupaszítottam egy régebbi működő programot. Logikailag működni kell, ha csak nincs benne valami elírás.
(#) arnd válasza mgy hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Köszönöm, még ismerősnek is tűnik, bár én programozásilag so-so.
Azért ha nagyon beletörik a bicskám számíthatok némi segítségre? Talán egy átalakítás könnyebben menne mint egy új program írása.
(#) ocalibra hozzászólása Dec 18, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék egy adatgyűjtő és vezérlő cuccot építeni, melyet pc-vel vezérelnék. Tehát: pl. 8-10 analóg jelet (fesz: 0-10V-ig kb.) és 8-10 digit jelet szeretnék mérni, és 8-10 digit kimenetet szeretnék vezérelni.

A 8-10 csak egy hozzávetőleges szám, kb. ennyi analóg bemenetre, ennyi digit ki és bemenetre lesz szükségem.

Első gondolatom: ft245 chip-el usb-re ültetek 2db párhuzamos portot. Ezt simán tudom programozni pc-vel, ez a része nekem nem okoz gondot.

Tehát Kapok így a 2db UM245R-el (mert modulban, készen venném meg) 2x8 bitet, amit ki és bemenetre is tudok használni.

Az egyik 8 bitet vezérlésre/multiplexelésre használnám, a másikat pedig beolvasásra.

Első gondolatom szerint annyi A/D átalakító kell nekem, ahány analóg bemenetet szeretnék. Aztán a vezérlő bitjeimmel kiválasztom szépen azt az A/D convertert, amiről beolvasnám a jelet.

A digitális ki és bemenetekkel nincs nagy gond, azokat simán lekezelem pc-vel, de azért ezt a részét is jó lenne kicsit átrágni.

Az analóg bemeneteknél a mintavételezés egyáltalán nem kell h gyors legyen. 10Hz is bőven elég, még sok is.

Szóval nagyjából vázoltam a tervemet. Mit szóltok? amúgy már berendeltem 2db UM245R-t... De ha máshogyan egyszerűbben meg tudom oldani szerintetek, akkor hajrá Tehát ugye én minden ic-t pc-vel vezérelnék, mivel a pic-ekhez sajnos nem értek, lenne kedvem, de időm nem sok... Szóval most úgy kell megoldanom, hogy minél kevesebb időráfordítással megoldjam.

Előre is kösz
calibra
(#) brato válasza ocalibra hozzászólására (») Dec 18, 2010 / 1

Üdv!

Olcsóbb megoldás, ha egy AD konvertert használsz és az analóg bemeneteket kapcsolgatod rá sorban.
(#) Hp41C válasza ocalibra hozzászólására (») Dec 18, 2010 / 1

Szia!

Még olcsóbb megoldás, ha Pic18F4550 -et vagy Pic18F4553 -at használsz fel - igaz akkor kell egy kis programot írni:
- 13 csatornás 10 - 12 bites A/D (18F4553 -ban 12 bites), ugyan 0..5 V tartományra, de feszültségosztóval növelhető (Védelem beépítése javasolt negatív és túl nagy feszültségek ellen.)
- Még 20 - 22 szabad láb digitális ki- / bemenetnek.
- Belső Full Speed USB illesztó,
- C nyelven elérhető USB kezelő rutinkönyvtár,
- DIP40, TQFP44 tokozás,
- Mindez 1000Ft+Áfa körül.
(#) proba válasza ocalibra hozzászólására (») Dec 18, 2010 / 1

Ha csinálsz egy rs232 modulra egy I2C szoftvert ,ahhoz bármit lehet kapni.AD /poti/8 bites IO ...Nem kell programozni picet hozzá.
(#) ocalibra válasza brato hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Igen, közben már én is elgondolkoztam ezen, thx.
(#) ocalibra válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Tényleg jó móka lenne a PIC, egyszer belefognék, de most 0-ról kicsit sok idő lenne sztem.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem