Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 54
(#) Tomi20 válasza kenny hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

A leválasztó trafó csak érintésvédelmi szempontból fontos. Ha megfogod a Fázist, akkor rajtad keresztül záródik rövidre az áramkör. (mert te a föltön állsz) Ha van beiktatva egy leválasztó trafó, akkor a trafóból kijövő vezetékeket egyesével megérintve nem lesz bajod, mert nem zárod az áramkört, és így nem folyik áram. De a két vezeték egyszerre történő megérintése itt is balesetveszélyes!! A búgás így is belehallatszódhat (nem megfeleő szűrés miatt) az erősítődbe, mert a táp szinust hulláma hallatszik a kimeneten. De a leválasztó trafó is ugyanúgy szinusz hullámot állít elő, tehát itt is kell szűrés. (remélem érthető)
(#) Dudus válasza kenny hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

Tomi hozzászólásához annyit fűznék, hogy szervízgyakorlatban szoktuk használni pl kapcsolóüzemű tápok javításakor.
(#) kenny válasza Dudus hozzászólására (») Okt 8, 2006 /

köszi a felvilágosítást, így mostmár értem
üdv: kenny
(#) csikosgabi válasza kenny hozzászólására (») Okt 11, 2006 /

Sziasztok.Valaki esetleg tudja hogy békéscsabán a kner nyomda mellett lévő hobbielektronikai bolt meg-e van még és ha megvan akkor van online címe?köszi
(#) bensfregen válasza csikosgabi hozzászólására (») Okt 11, 2006 /

Igen biztosan állíthatom hogy egy hónapja még megvolt. Sőt a Kner utcájával szemben egy másik is. Flash névre hallgat és ott is tök jó fejek és segítőkészek.
(#) stefi hozzászólása Jan 12, 2007 /

Hi!

Szeretnék építeni egy 12V-os és min 3A-es tápot, találtam is hozzá a kapcsolást: http://www.freeweb.hu/bss/rajzok/12v8arajz.jpg, de itt egy pnp tranzisztor van és nekem meg van egy csomo npn tranzisztorom itthon.
Az lenne a kérdésem, hogy esetleg nem lehetne átalakítani ezt a kapcsolást úgy, hogy az npn tranzisztort bele tudjam építeni.

Üdv: stefi
(#) Sebi válasza stefi hozzászólására (») Jan 12, 2007 /

Ha 3A kell akkor használhatsz LM350-es stab. IC-t, ahhoz nem kell semmi más, csak a két db 100nF-os kondi a be és kimenetre.
Ez a belinkelt "bypass" tranzisztoros csak PNP-vel működik.
Ha tele vagy nagy NPN tranyókkal és abból akarsz építeni, akkor más kapcsolás kell, de vannak ilyenek szép számmal.
(#) stefi válasza Sebi hozzászólására (») Jan 12, 2007 /

Hi!

Igazából a 3A az nagyon minimum lenne.
Olyan NPN tranzisztoros kapcsolásokat hol találok, mert kerestem, de nem találtam egyet sem, lehet, hogy rosszul kerestem.

Köszi a válaszodat
Stefi
(#) Müszi válasza isamisa hozzászólására (») Jan 12, 2007 /

Látom senki ne válaszolt, hát én megteszem:
Ez egy f..sza kapcs. erősítőhöz semmi alaphang.
dupla akkora kondi kell hozzá tehát 60 V kb.

Üdv.: Müszi
(#) Norberto válasza Müszi hozzászólására (») Jan 12, 2007 /

Egy 2006. március 17-ei hozzászólásra írtál választ. Azóta talán már megfejtette isamisa a megoldást
(#) stefi válasza stefi hozzászólására (») Jan 13, 2007 /

Esetleg nem tudna valaki egy NPN-es kapcsolást ajánlani??? Vagy legalább, hogy keresem
(#) Krisz03 hozzászólása Feb 11, 2007 /

Hali!
Légyszi erősítsétek meg, hogy jól gondoltam-e el a következőket:
Veszem ezt az őrült bonyolúlt kapcsolást, 230V-ra terrmészetesen min 400V-os C1-et használok, a zener helyére pedig beépítem ezt, hogy ne csak azzal a pár mA-rel lehessen terhelni. És ezzel az áramkörrel táplálnám az egyetlen egy relét működtető 230V-os időkapcsolómat.
Mindez csak azért, hogy a trafó ne foglaljon feleslegesen helyet...
Nos, jó az elgondolás?
Üdv
Krisz
(#) Sebi válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

1. A soros kondenzátor a váltakozóáramú körben ellenállásként viselkedik (kapacitív reaktancia),
így a nagy feszültség különbség miatt szinte tisztán áramgenerátoros a zener táplálása. Mivel a kondi ezzel párhuzamos, elegendő a zener-feszültségnél pár volttal nagyobb üzemi feszültségű típus.
2. Javaslom, hogy a relét - ésszerű határok figyelembevételével - 48V-osra válaszd, mert ezzel lehet elérni a legkisebb áramfelvételt, ha kommersz (max 60V-os) félvezetőket használsz az időzítőhöz.
Ebben az esetben akár egy 100nF-os (természetesen X2 minősítésű) soros kondival elketyeg az egész.
(#) Krisz03 válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Hmm, hát a 48V-ra alakítás, nem nagyon menne, ugyanis nem akarok feleslegesen új relét venni, hanem felhasználnám azt a 12V-ost, ami van (természetesen jó minőségű).
A nagy feszültségű kondit nem a zenerhez tenném, hanem az AC körbe.
Mi lenne akkor, ha mégis 12V-ra kellene nekem? Használjak nagyobb értékű kondit az AC részhez? A zener bírni fogja az áramfelvételt (nem tudom most pontosan, hogy mennyit vesz fel a relé), vagy használjam azt a "teljesítmény zenert"?
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

MultiSim-mel leszimuláltam a két kapcsolás elegyített változatát, és azt tapasztaltam, hogy 200mA-es kimenő áramhoz az AC körbe 10µF körüli értékű kondit kell rakni.
Azért talán még így is jobb, mint vagy másik relét venni + átalakítani mindent 48V-ra, vagy trafót használni. Vagy hát nem is tudom, ilyen trafó nélküli 230V/12V átalakítást még nem végeztem.
Köszi Sebi a segítséget, és hogy rávilágítottál a lényegre!
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 11, 2007 /

Hűha, most nézek épp árlistát, és lehet, hogy mégis trafó vagy 48V-ra alakítás lenne célszerűbb, de legfőképp olcsóbb.
Inkább a trafót választom. Valami kis méretű, kis teljesítményű tökéletesen meg fog felelni...
(#) unicorn hozzászólása Márc 1, 2007 /

Szeretném a mellékelt képen látható tápot megcsinálni, azonban két dologgal nem vagyok tisztában:
1. Miért kell a kondenzátor a 7805-ös output lábára?
2. Egy 7805-ös IC-ről hogyan tudom megállapítani, hogy melyik az input és melyik az output (a földet tudom, mert az a katalógus szerint a középső)?

tap.jpg

(#) Slope válasza unicorn hozzászólására (») Márc 1, 2007 /

Szemből nézve úgy, hogy a feliratozás feléd néz a bal oldali kivezetés a bemenet, a jobb oldali a kimenet.

1-Bemenet
2-Referencia
3-Kimenet

Nagyobb kondenzátort C>100µF a bemenet és föld közé érdemes tenni (puffer). A kimenetre nagyértékű kondenzátort tenni nem szabad, mert jelentősen romlik a szabályozási tartomány, és túlszaladhat a tápfesz (oda nem kell puffer ). Itt C<10uF, és érdemes mellé párhuzamosan betenni egy 10-100nF-os kondenzátort is, a nagyfrekis zavarok csökkentésére.
(#) unicorn válasza Slope hozzászólására (») Márc 1, 2007 /

Csináltam egy másik rajzot. Balról jobb ra a kondik értéke:
100ľF, 10uF, 50nf.

Erre gondoltál?

tap.jpg

(#) Slope válasza unicorn hozzászólására (») Márc 1, 2007 /

ahham, így jó lesz!
50nf-os nem igazán van, csak 47nF, de nyugodtan mehet egy 100nF-os.
(#) unicorn hozzászólása Márc 1, 2007 /

köszi
(#) rbali hozzászólása Márc 22, 2007 /

sziasztok. Sükségem lenne egy 230V-ról 40V-ra táp rajz. Elég sörgős lenne. köszii

Roland
(#) Sebi válasza rbali hozzászólására (») Márc 22, 2007 /

Ez így túl általános...

230-ból 40V váltó = trafó
230-ból 40V egyen a pufferen = trafó + egyenirányító, kondi
230-ból 40V stabilizált = ua mint fent +stabilizátor.
Lényeges kérdés: mindez mekkora terhelhetőséggel kell?
(#) vga hozzászólása Máj 8, 2007 /

Hello. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám kiszámolni a tápfeszültség hullámosságát. A táp szimmetrikus, trafó+Graetz+két pufferkondenzátorból áll. A pufferok 10.000µF-osak.
(#) _JANI_ válasza vga hozzászólására (») Máj 8, 2007 /

->-> Ez <-<- a kis képlet, talán a segítségedre lesz! (?)
(#) vga hozzászólása Máj 8, 2007 /

Hálás köszönet a segítségért!
(#) pff hozzászólása Máj 13, 2007 /

Üdv. Olyan kérdésem lenne, hogy lehet a csatolt áramkör feszültségét megnövelni kb 35V-ra és min. 3A terhelhetőségűre. (trafós megoldás nem érdekel)
Előre is kösz :worship:

táp.jpg

(#) Sebi válasza pff hozzászólására (») Máj 13, 2007 /

Gyakorlatilag az mondom, hogy sehogy,illetve nem érdemes. 30V 3A az 90W, minimum ekkora teljesítményű négyszöggenerátor kellene.
(#) pff hozzászólása Máj 14, 2007 /

Kicsit átalakítottam a kapcsolást. Szerintetek így működhet?

táp.jpg

(#) pff hozzászólása Máj 27, 2007 /

Üdv. Akarok építeni autóba egy erősítőt aminek +-30V feszültség kell. Egy kapcsolóüzemű tápegységgel oldanám meg a tátellátást. Találtam otthon (pc tápból bontott) ferrit toroid vasmagot. Az lenne a kérdésem, hogy mekkora teljesítményt bír el a csatolt képen látható ferritmag?

ferrit.jpg

Következő: »»   7 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem