Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
igen a villanybojlert és azt amire szerződsz (hőtárolós kályha) ha éjszakaira kötöd akkor fixen kell kötni (kellene)
de megpróbálom megkeresni van e olyan passzus ami kifejezetten tiltja a bojler nappali és éjszakai használatát.
Csodák nincsenek...
Ha áttérsz kapcsolt áramra, és ugyanannyi melegvizet fogyasztasz, akkor arányosan annyival kevesebb lesz a villanyszámlád a bojlered fogyasztására, amennyivel a kapcsolt áram kerül kevesebbe a normál áramnál. De ha több melegvizet használsz, mert: -több vizet folyatsz ki, -magasabbra tekered a hőfokszabályzót, vagy a csaptelepet, vagy levízkövesedik a bojler, vagy hidegebb a bejövő víz, akkor nem arányosan csökken a fizetendő díj. A kapcsolt áramnál figyelembe kell venni, hogy úgy működik, hogy a vezérlő kap egy jelet a hálózaton keresztül, arra kapcsol be, illetve ki. Ezért a néhány hozzászólással előbb írt módszerednél figyelembe kell venni, hogy amikor felkapcsolod az automatát, nem fog azonnal melegíteni a bojler, csak ha van kapcsolt áram. Ha pedig a bojlert a hangfrekvenciás vezérlő előtt lévő kismegszakítóval kapcsolod le (nekem pl. csak ott van), akkor az a vezérlőjelet is lekapcsolja. Ha a vezérlő nem kap jelet abban a kb. fél percben, mikor kiküldik a neki szóló jeleket, akkor utána már hiába van felkapcsolva a kismegszakító, csak a legközelebbi bekapcsoláskor lesz vezérelt áram. Nálunk mostanában éjfélkor kapcsol be a vezérlő, és megy valameddig reggelig. Ha én éjfél előtt lekapcsolnám az automatát és éjfél után 10 perccel kapcsolnám vissza, akkor aznap éjjel egyáltalán nem fűtene a bojlerem, hanem majd csak dél körül fél-egy órányit. Ha a vezérlő után, de még a bojler előtt lenne egy kismegszakító, akkor nem lenne ilyen probléma.
Az ELMŰNÉL így értelmezik a "B" azaz az éjszakai áramot: Szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető külön mért – az elosztó
vezérlőberendezésével a vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – berendezés fogyasztása. A „B” árszabás az „A1” vagy az „A2” árszabás mellé választható. De a megtakarításod a vezérelttel: A normál(47,07) -B (28,96) = 18,11 Ft. / KWh
itt az ELMŰ vezérelt árszabása. Mindenki döntse el érdemes e minimum 70 ezer forintot erre költenie.[sub]Bővebben: Link
Hali!
Az lenne a kérdésem, hogy egy családi házban egy 160 literes bojler havi fogyasztása 450Kw! Szerintem ez nagyon sok! Valakinek lenne tapasztalata hogy ez a fogyasztás reális-e? üdv
Hali!
Az lenne a kérdésem, hogy egy családi házban egy 200 literes bojler havi fogyasztása 450Kw! Szerintem ez nagyon sok! Valakinek lenne tapasztalata hogy ez a fogyasztás reális-e? üdv
A fogyasztás eléggé magasnak tűnik. de hányan lakják. mennyi a vízfogyasztás (ki hogy fürdik)?
Kb 4 m[/sup]3 vízfelhasználás / fő reális megközelítés lehet. Ebből kb a fele melegvíz. ERŐSEN DURVA BECSLÉS!!! A 200 L nyilván nem egy ember használatára van.
Hali!
4 fős a család, és ebből megy mindenhova a melegvíz! Amúgy a ház felhasználása 360Kw! Van több TV, számítógépek, és minen egyéb elektronos készülék! A ház fogyasztásához képest nagyon sok a bojler fogyasztása!
Üdv. mindenkinek. Nekünk egy HAJDU 120L-es bojlerünk van, évente vízkőtlenítve, 4 felnőtt és két 2éves gyermek használja a melegvizet. Havi villanyszámlánk 29ezer ft. Főbb fogyasztókat már mértem fogyasztásmérővel, azok kb. havi 15e. ft-ra jönnek ki. A bojler kapcsolt éjszakai áramot használ első sorban, ( bereléztem, hogy ha nincs kapcs. fesz akkor aátvált a nappalira, persze állítólag ez nem szabályos de pl. egy hajszárító is fogyaszthat 1800w-ot) de sajnos így este már nem igazán jutott melegvíz az utoljára zuhanyzónak. Na most jutottam el oda, hogy szétkötöm a fürdőszobában a bojler vezetékét és közé fogok tenni egy digit. fogyasztásmérőt. Kíváncsi leszek mi jön ki... Természetesen az eredményt megosztom veletek. Mostanában erősen foglalkoztat az a gondolat, hogy egy napelemes bojlert kellene beszerezni és összekombinálni a kettőt. Na, majd meglátjuk!
Szia!
A 200l-es villanyboyler fűtőbetétje 3Kw-os.Napi 5órát biztos üzemel.Ez 15Kwh.Ha megszorzod 30-cal megvan a 450Kwh.A 200 liter víz első hallásra tűnik csak soknak.Elég ha valaki félig engedi a kádat.A mosogatásnál is sok víz el tud fogyni észrevétlenül.A többi berendezés teljesítménye "eltörpül" a boyler mellett.Nekem is 200 literes a boylerem, 4-en használtuk annó a vizet.Úgy volt mindig meleg víz,ha állandó üzemre volt bekötve.
A fajhő és 200 L alapján 20 fokról 80 fokra történő melegítésnél = 14 kW (kerekítve elméletileg)
remélem jól írtam
Szerintem nyugodtan mondhatom, hogy pazaroltatok, ha négy személynek csak akkor volt elég 200 liter melegvíz, ha állandó üzemre volt kapcsolva...
Igen.Ez úgy működik,hogy mindenki csak egy "rövid" ideig használja a meleg vizet.csak az a nem mindegy,hogy ki kezdi a fürdést.Aki befejezi az valóban rövid ideig tudja használni.Ha kisebb a boyler.akkor hamarabb elfogy a víz. Akkor meg kell várni, míg ismét lesz melegvíz.Ez egy ördögi kőr.Az hogy ki mennyi vizet használ,egészében nem lehet önkontrollal magyarázni.Fontos tényező a víz hőmérséklete,és a csaptelepből kifolyó víz mennyisége. Ha jól emlékszem a Villamosenergia törvényből: literenként 12W villamosenergiát kell biztosítani a szolgáltatóknak a boylerek felfűtéséhez 24 óránként.Ez lehet napi több alkalommal történő be ill. kikapcsolás.Ha pont a felfűtési ciklusban kapcsolják ki a vezérelt energiát,akkor nem történik meg a teljes felfűtés.Közben ha boylerből vízelvétel történik,akkor már a következő ciklus nem hőntartást végez hanem előről kezdődik a felfűtés.
Szia!
Korrekt!
Egy kis segítség kéne tegnap vásároltam egy Hajdú r 120 literes bojlert, Gondoltam gyors neki ugrók és kész. Bekötöttem, gondoltam ha világít a visszajelző akkor mehet a helyére. Rákötöttem a vízre (fordítva) és kész áram aláhelyeztem és vártam reggelig.Reggel még mindig világított kb.6 óra melegítés után és ahogy megnyitottam a" melegvízet " csak gőz jött. Gyorsan átcseréltem a hideg meleg csöveket , de ezután sem jött víz a melegvíz helyén. Elrontottam végleg ? Vagy nem elég a nyomás hogy a hozzá adott szelepet megnyissa ? Ha valaki tud esetleg okosat mondani azt megköszönöm .
Üdv: egy igazi pancser
Szia!
Fel kellene tölteni a tartályt, mielőtt rákapcsolod az áramot. Természetesen a helyes hideg-melegvíz bekötéssel. Rányitod a hideg vizet és valamelyik melegvízcsapot pedig kinyitod. Amíg nem kezd folyni a melegvíz csapnál, addig töltened kell a bojlert.
Szia!
A szelep a hideg oldalon szokott lenni.
Nagyon köszönöm ,erre nem gondoltam ! De a hideg víz bemenetéléhez írta a szelep felszerelését.(remélem azt jól raktam fel ) és még csak egy kérdés : Miért nem kapcsolt ki a fűtő szál ? Köszönöm a segítséget .
Azért, mert nem volt kellő mennyiségű víz víz a bojlerben, ami közvetítette volna a hőt a szenzorhoz. Örülj, hogy nem égett szét a fűtőszálad.
Mindenkinek nagyon köszönöm a jó tanácsot ,remélem ha haza értem sikerül beüzemelnem . Még egyszer köszönöm !
Remélem az nem baj ,hogy a meleg víz felől töltöttem fel a tartályt , majd kiderül !
Sziasztok ! Haza értem megfogadva a jó tanácsokat mindent úgy csináltam ahogy mondtátok,de a meleg-vizes csapot is kinyitottam de sehol semmi kb.15 perce. Kb mennyi idő míg teljesen feltölti ?És az normális hogy a hideg víznél a szelep forró és a kimenő meleg víz csöve is forró de víz sehol. Előre is köszönöm a segítséget.
Egyátalán nem biztos hogy a fűtőszál nem égett, (sőtt robbant) szét. Ha pedig csak megsérült a rézburkolata úgy "kilóg belőle a fázis", életveszély áll fent, én szétszedném ha rossz, ha nem.
Láttam már szétnyílt fűtőszálat. Ha nem megy hívni kell egy szakembert és kész.
Reggel óta nincs áram alatt ! Van összefüggés ez a jelenség és a fűtőszál között ? Amúgy hallom hogy bugyborékol benne a víz !
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy a bojlerben lévő cső, amin meleg víz folyik ki műanyag és eltört. Ez cserélhető vagy nem?
Ha látod hogy oldható kötéssel rendelkezik, minden bizonnyal cserélhető. Habár én sok bojlert javítottam már de műanyag bekötésűvel még nem találkoztam. Még az 5 literes átfolyós vízmelegítők is fém bekötésűek.
Nem a bekötés ez, a belső túlfolyó cső, amin kifolyik a meleg víz. Ha jól tudom de lehet nem így nevezik.
A biztonsági szelepre gondolsz? De azt a hideg vizes ágba tesszük... Azon valóban van egy vékony műanyag cső amely vagy egy lefolyóba csatlakozik vagy a kádba szokták lelógatni. A meleg víz hőtágulásakor ne okozzon ellennyomást a vízhálózat felé, vagy ha a bojler biztonsági hőkioldója is tönkremegy és felforr a víz, ezen a szelepen lefúj a bojler és nem robban fel. Ha az tört le, ragasztható vagy akár danamidból lehet egy pótalkatrészt esztergáltatni.
Én ezt a szelepet a bojler takarításakor -kb 5-10 év után- szoktam cserélni. Senki nem nyitogatja meg előirásszerűen havonta és a vizkő lerakódik és a szelep beragadhat.
Nem. A bojlerben belül van egy túlfolyó cső, amin ki folyik, a meleg víz ez teljesen felér a tetejéig. Ez a meleg vizes bekötőcsonkba van erősítve belűről. A régebbi típusban ez réz volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |