Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   19 / 134
(#) zoli_varga válasza zlota hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

igen a villanybojlert és azt amire szerződsz (hőtárolós kályha) ha éjszakaira kötöd akkor fixen kell kötni (kellene)
de megpróbálom megkeresni van e olyan passzus ami kifejezetten tiltja a bojler nappali és éjszakai használatát.
(#) kendre256 válasza zlota hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Csodák nincsenek...
Ha áttérsz kapcsolt áramra, és ugyanannyi melegvizet fogyasztasz, akkor arányosan annyival kevesebb lesz a villanyszámlád a bojlered fogyasztására, amennyivel a kapcsolt áram kerül kevesebbe a normál áramnál.
De ha több melegvizet használsz, mert:
-több vizet folyatsz ki,
-magasabbra tekered a hőfokszabályzót, vagy a csaptelepet,
vagy levízkövesedik a bojler, vagy hidegebb a bejövő víz, akkor nem arányosan csökken a fizetendő díj.
A kapcsolt áramnál figyelembe kell venni, hogy úgy működik, hogy a vezérlő kap egy jelet a hálózaton keresztül, arra kapcsol be, illetve ki. Ezért a néhány hozzászólással előbb írt módszerednél figyelembe kell venni, hogy amikor felkapcsolod az automatát, nem fog azonnal melegíteni a bojler, csak ha van kapcsolt áram. Ha pedig a bojlert a hangfrekvenciás vezérlő előtt lévő kismegszakítóval kapcsolod le (nekem pl. csak ott van), akkor az a vezérlőjelet is lekapcsolja. Ha a vezérlő nem kap jelet abban a kb. fél percben, mikor kiküldik a neki szóló jeleket, akkor utána már hiába van felkapcsolva a kismegszakító, csak a legközelebbi bekapcsoláskor lesz vezérelt áram. Nálunk mostanában éjfélkor kapcsol be a vezérlő, és megy valameddig reggelig. Ha én éjfél előtt lekapcsolnám az automatát és éjfél után 10 perccel kapcsolnám vissza, akkor aznap éjjel egyáltalán nem fűtene a bojlerem, hanem majd csak dél körül fél-egy órányit. Ha a vezérlő után, de még a bojler előtt lenne egy kismegszakító, akkor nem lenne ilyen probléma.
(#) zoli_varga hozzászólása Dec 4, 2010 /

Az ELMŰNÉL így értelmezik a "B" azaz az éjszakai áramot: Szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető külön mért – az elosztó
vezérlőberendezésével a vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel rögzített,
nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – berendezés fogyasztása.
A „B” árszabás az „A1” vagy az „A2” árszabás mellé választható.

De a megtakarításod a vezérelttel: A normál(47,07) -B (28,96) = 18,11 Ft. / KWh
(#) zoli_varga válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

itt az ELMŰ vezérelt árszabása. Mindenki döntse el érdemes e minimum 70 ezer forintot erre költenie.[sub]Bővebben: Link
(#) Pixi hozzászólása Dec 6, 2010 /

Hali!

Az lenne a kérdésem, hogy egy családi házban egy 160 literes bojler havi fogyasztása 450Kw! Szerintem ez nagyon sok!
Valakinek lenne tapasztalata hogy ez a fogyasztás reális-e?
üdv
(#) Pixi hozzászólása Dec 6, 2010 /

Hali!

Az lenne a kérdésem, hogy egy családi házban egy 200 literes bojler havi fogyasztása 450Kw! Szerintem ez nagyon sok!
Valakinek lenne tapasztalata hogy ez a fogyasztás reális-e?
üdv
(#) zoli_varga válasza Pixi hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

A fogyasztás eléggé magasnak tűnik. de hányan lakják. mennyi a vízfogyasztás (ki hogy fürdik)?
Kb 4 m[/sup]3 vízfelhasználás / fő reális megközelítés lehet. Ebből kb a fele melegvíz. ERŐSEN DURVA BECSLÉS!!!

A 200 L nyilván nem egy ember használatára van.
(#) Pixi válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 6, 2010 / 1

Hali!
4 fős a család, és ebből megy mindenhova a melegvíz! Amúgy a ház felhasználása 360Kw! Van több TV, számítógépek, és minen egyéb elektronos készülék! A ház fogyasztásához képest nagyon sok a bojler fogyasztása!
(#) Beri Geri hozzászólása Dec 6, 2010 /

Üdv. mindenkinek. Nekünk egy HAJDU 120L-es bojlerünk van, évente vízkőtlenítve, 4 felnőtt és két 2éves gyermek használja a melegvizet. Havi villanyszámlánk 29ezer ft. Főbb fogyasztókat már mértem fogyasztásmérővel, azok kb. havi 15e. ft-ra jönnek ki. A bojler kapcsolt éjszakai áramot használ első sorban, ( bereléztem, hogy ha nincs kapcs. fesz akkor aátvált a nappalira, persze állítólag ez nem szabályos de pl. egy hajszárító is fogyaszthat 1800w-ot) de sajnos így este már nem igazán jutott melegvíz az utoljára zuhanyzónak. Na most jutottam el oda, hogy szétkötöm a fürdőszobában a bojler vezetékét és közé fogok tenni egy digit. fogyasztásmérőt. Kíváncsi leszek mi jön ki... Természetesen az eredményt megosztom veletek. Mostanában erősen foglalkoztat az a gondolat, hogy egy napelemes bojlert kellene beszerezni és összekombinálni a kettőt. Na, majd meglátjuk!
(#) teren56 válasza Pixi hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia!
A 200l-es villanyboyler fűtőbetétje 3Kw-os.Napi 5órát biztos üzemel.Ez 15Kwh.Ha megszorzod 30-cal megvan a 450Kwh.A 200 liter víz első hallásra tűnik csak soknak.Elég ha valaki félig engedi a kádat.A mosogatásnál is sok víz el tud fogyni észrevétlenül.A többi berendezés teljesítménye "eltörpül" a boyler mellett.Nekem is 200 literes a boylerem, 4-en használtuk annó a vizet.Úgy volt mindig meleg víz,ha állandó üzemre volt bekötve.
(#) zoli_varga válasza teren56 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

A fajhő és 200 L alapján 20 fokról 80 fokra történő melegítésnél = 14 kW (kerekítve elméletileg)

remélem jól írtam
(#) potyo válasza teren56 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szerintem nyugodtan mondhatom, hogy pazaroltatok, ha négy személynek csak akkor volt elég 200 liter melegvíz, ha állandó üzemre volt kapcsolva...
(#) teren56 válasza potyo hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Igen.Ez úgy működik,hogy mindenki csak egy "rövid" ideig használja a meleg vizet.csak az a nem mindegy,hogy ki kezdi a fürdést.Aki befejezi az valóban rövid ideig tudja használni.Ha kisebb a boyler.akkor hamarabb elfogy a víz. Akkor meg kell várni, míg ismét lesz melegvíz.Ez egy ördögi kőr.Az hogy ki mennyi vizet használ,egészében nem lehet önkontrollal magyarázni.Fontos tényező a víz hőmérséklete,és a csaptelepből kifolyó víz mennyisége. Ha jól emlékszem a Villamosenergia törvényből: literenként 12W villamosenergiát kell biztosítani a szolgáltatóknak a boylerek felfűtéséhez 24 óránként.Ez lehet napi több alkalommal történő be ill. kikapcsolás.Ha pont a felfűtési ciklusban kapcsolják ki a vezérelt energiát,akkor nem történik meg a teljes felfűtés.Közben ha boylerből vízelvétel történik,akkor már a következő ciklus nem hőntartást végez hanem előről kezdődik a felfűtés.
(#) teren56 válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia!
Korrekt!
(#) zoli_varga válasza teren56 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

(#) mobidik hozzászólása Dec 9, 2010 /

Egy kis segítség kéne tegnap vásároltam egy Hajdú r 120 literes bojlert, Gondoltam gyors neki ugrók és kész. Bekötöttem, gondoltam ha világít a visszajelző akkor mehet a helyére. Rákötöttem a vízre (fordítva) és kész áram aláhelyeztem és vártam reggelig.Reggel még mindig világított kb.6 óra melegítés után és ahogy megnyitottam a" melegvízet " csak gőz jött. Gyorsan átcseréltem a hideg meleg csöveket , de ezután sem jött víz a melegvíz helyén. Elrontottam végleg ? Vagy nem elég a nyomás hogy a hozzá adott szelepet megnyissa ? Ha valaki tud esetleg okosat mondani azt megköszönöm .
Üdv: egy igazi pancser
(#) kadarist válasza mobidik hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Szia!
Fel kellene tölteni a tartályt, mielőtt rákapcsolod az áramot. Természetesen a helyes hideg-melegvíz bekötéssel. Rányitod a hideg vizet és valamelyik melegvízcsapot pedig kinyitod. Amíg nem kezd folyni a melegvíz csapnál, addig töltened kell a bojlert.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Szia!
A szelep a hideg oldalon szokott lenni.

Nagyon köszönöm ,erre nem gondoltam ! De a hideg víz bemenetéléhez írta a szelep felszerelését.(remélem azt jól raktam fel ) és még csak egy kérdés : Miért nem kapcsolt ki a fűtő szál ? Köszönöm a segítséget .
(#) kadarist válasza mobidik hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Azért, mert nem volt kellő mennyiségű víz víz a bojlerben, ami közvetítette volna a hőt a szenzorhoz. Örülj, hogy nem égett szét a fűtőszálad.

Mindenkinek nagyon köszönöm a jó tanácsot ,remélem ha haza értem sikerül beüzemelnem . Még egyszer köszönöm !
Remélem az nem baj ,hogy a meleg víz felől töltöttem fel a tartályt , majd kiderül !

Sziasztok ! Haza értem megfogadva a jó tanácsokat mindent úgy csináltam ahogy mondtátok,de a meleg-vizes csapot is kinyitottam de sehol semmi kb.15 perce. Kb mennyi idő míg teljesen feltölti ?És az normális hogy a hideg víznél a szelep forró és a kimenő meleg víz csöve is forró de víz sehol. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) gulyi88 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Egyátalán nem biztos hogy a fűtőszál nem égett, (sőtt robbant) szét. Ha pedig csak megsérült a rézburkolata úgy "kilóg belőle a fázis", életveszély áll fent, én szétszedném ha rossz, ha nem.
Láttam már szétnyílt fűtőszálat.
Ha nem megy hívni kell egy szakembert és kész.

Reggel óta nincs áram alatt ! Van összefüggés ez a jelenség és a fűtőszál között ? Amúgy hallom hogy bugyborékol benne a víz !
(#) Tropy hozzászólása Dec 12, 2010 /

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy a bojlerben lévő cső, amin meleg víz folyik ki műanyag és eltört. Ez cserélhető vagy nem?
(#) Rumcájsz válasza Tropy hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Ha látod hogy oldható kötéssel rendelkezik, minden bizonnyal cserélhető. Habár én sok bojlert javítottam már de műanyag bekötésűvel még nem találkoztam. Még az 5 literes átfolyós vízmelegítők is fém bekötésűek.

Nem a bekötés ez, a belső túlfolyó cső, amin kifolyik a meleg víz. Ha jól tudom de lehet nem így nevezik.
(#) Rumcájsz válasza Tropy hozzászólására (») Dec 12, 2010 / 1

A biztonsági szelepre gondolsz? De azt a hideg vizes ágba tesszük... Azon valóban van egy vékony műanyag cső amely vagy egy lefolyóba csatlakozik vagy a kádba szokták lelógatni. A meleg víz hőtágulásakor ne okozzon ellennyomást a vízhálózat felé, vagy ha a bojler biztonsági hőkioldója is tönkremegy és felforr a víz, ezen a szelepen lefúj a bojler és nem robban fel. Ha az tört le, ragasztható vagy akár danamidból lehet egy pótalkatrészt esztergáltatni.
Én ezt a szelepet a bojler takarításakor -kb 5-10 év után- szoktam cserélni. Senki nem nyitogatja meg előirásszerűen havonta és a vizkő lerakódik és a szelep beragadhat.

Nem. A bojlerben belül van egy túlfolyó cső, amin ki folyik, a meleg víz ez teljesen felér a tetejéig. Ez a meleg vizes bekötőcsonkba van erősítve belűről. A régebbi típusban ez réz volt.
(#) Rumcájsz válasza Tropy hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Túlfolyó nem lehet mert az egész bojler nyomás alatt van. Az csak valami biztonsági szelep lehet. Bojler típust tudnál írni?
Következő: »»   19 / 134
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem