Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélyláda autóba

Témaindító: Tomszy, idő: Márc 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Itt már nem offolunk!

Kifejtheted a Pioneer-el kapcsolatos gondolataidat, ha vannak! Az évek alatt megtanultam, hogy érdemes mások szavára hallgatni!

Szóval van e valami ellenérzésed a hangszóróval kapcsolatban, esetleg olvastál e róla negatív kritikát?

Hogy más is képbe legyen, csatoltam egy képet a kérdéses példányról.

(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Én is akartam venni ilyen hangszórót, mert nagyon teszik a felépítése.

Nagyon jó anyagokat használnak, de mivel ez egy üsd-vágd hangszóró, szerintem a hangján is hallható lesz. A T/S paraméterei alapján ez alá is lehet támasztva.

Személyes kapcsolatom nincs vele kapcsolatban, csak a Pioneer SPL 5000 -el, mert idén azokhoz kellett terveznem egy ládát hangnyomás versenyre.
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Üsd vágd? Lassan azt kell gondolnom, hogy az ilyen hangszórók a kompromisszumok a nagy teljesítményű minőségi hangszórásra.

A kis membrán tömegű, kis mágneserősségű(a résben) hangszórók gyorsak és elég mélyre mennek, de nem terhelhetők. A jó terhelhetőség nagy lökettel, robosztusabb kivitellel jár, ami nagyobb membrán tömeget és mellé nagyobb mágneserősséget kíván.

Fenti állításom alátámasztása a mai kisérletem. A régi Eminence Kappa hangszóróm kicsit átalakítottam. Egy DAP pillét ragasztottam a régi nyúlott pille helyére, és a szövet szélt kicseréltem gumiperemre. Első körben mást nem változtattam, azaz maradt a hatalmas mágneserősség a pillekönnyű papírmembránhoz. A rezonanciapont így is lejjebb ment, de a zárt dobozban(a DLD helyén, kb. 50liter) nagyon puffogós lett a hangja. Ez a könnyű memebrán és a nagy mágneserő, valamint a kis zárt doboz nagy visszatérítő ereje miatt van. Persze ez összefüggésben van a rezonancia ponttal is, de nem teljesen, mert egy nehéz membrán, merev felfüggesztéssel is adhat magas rezonanciapontot.
Mivel a Kappa nagyon nagy mágneserővel bír a résben(kicsi rés, nagy mágnes), ezért volt lehetőségem a kezdő 97dB érzékenység rovására membrántömeget növelnem. A kónusz köré ragasztottam fém gyűrűt, különböző tömegekkel. Jelenleg kb. 30g van ráaggatva.
Ez azt eredményezte, hogy eltűnt a tolakodó, mellbeszakító kopogós mély, és megváltozott a tónusa a mélytartomány felé. Nem sok híjja van, hogy úgy szól, mint a DLD (rövid)fénykorában. Egy dolog hibádzik, az Xmax. Sajnos az annyi, amennyi, azaz 5mm. Ennek ellenére tetszik a hangja, csak nem lehet akkora teljesítményt feldolgoztatni vele, torzítás nélkül. Az csak halkan jegyzem meg, hogy egy ilyen házilag ragasztott hangszóró soha nem lesz olyan tökéletes, mint egy gép által, új alkatrészekből készített darab. Kicsit zörög teljes kakaón.
Mindenesetre látható, hogy milyen szempontok számítanak egy hangszóró tervezésénél. A doboz mérete is nagyon fontos, mert vagy a hangszórót hangoljuk a dobozhoz(ritka, mint most én), vagy a dobozt a hangszóróhoz. De azzal nem sokat lehett tenni, ha pl. nagy dobozt kívánna meg, és nem fér csak kicsi. Másrészt a dobozt nehezebb hangolni, bár fakockákkal lehet csökkenteni, csillapító anyaggal pedig növelni a látszólagos űrtartalmat, bizonyos határokon belül.

A TSW3001D4 a fentiek fényében egy olyan hangszóró, amelyiknek nagy a membrán tömege(mozgó tömeg), nagyon kicsi a felfüggesztés csillapítása, és nagyon nagy a mágnes erőssége. Ezért zárt dobozban fog minőségit szólni, reflexben pedig nagyot, de mindkét esetben nagyon kicsi doboz kell neki, hogy kellően gyors legyen, ellenkező esetben nagyon brummogós lesz, és akár szét is szakadhat a gyenge visszatéritő erő miatt.

Azt hiszem hamarosan megkockáztatok egyet.

Remélem nem untattalak!
Üdv!
(#) emmzolee válasza watt hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Hi

Dehogy untatsz. Nap mint nap ilyenekről diskurálok a cimbieimmel. :yes: (már ha van időm)

Menjünk végig amit írtál.

Idézet:
„Üsd vágd?”
Igen az, mert mivel jellemeznél egy ilyen subot, amire a gyártója azt írja, hogy : SPL Champion Series Sub (3000W) azaz hangnyomás verseny széria 3000W. Ettől persze a hangja lehet jó, mert nem kizárólag arra szánták. Arra ott az SPL5000
Te is azt írtad, hogy 560W-al akarod hajtani. Na ez enyhén szólva is túlzó, ha minőségi zenehallgatásról beszélünk.
Idézet:
„A jó terhelhetőség nagy lökettel, robosztusabb kivitellel jár, ami nagyobb membrán tömeget és mellé nagyobb mágneserősséget kíván. Fenti állításom alátámasztása a mai kisérletem. A régi Eminence Kappa hangszóróm kicsit átalakítottam. Egy DAP pillét ragasztottam a régi nyúlott pille helyére, és a szövet szélt kicseréltem gumiperemre. Első körben mást nem változtattam, azaz maradt a hatalmas mágneserősség a pillekönnyű papírmembránhoz. A rezonanciapont így is lejjebb ment, de a zárt dobozban(a DLD helyén, kb. 50liter) nagyon puffogós lett a hangja.”

Annyi történt szerintem a suboddal ekkor, hogy a vas paramétere le esett, és mivel ugyan abba dobozba tetted vissza, az úgy nagy volt neki, azaz nem csillapította a hangszórót az ideálisra. Ettől lehetett puffogós a hangja, mert nagyon föl lehetett engedve a keresztezési frekvenciája a subnak, és a nagyobb frekvenciákon nem tudta kezelni az erősítő dampingja, és egyebek. Bár inkább a nagy ládában lejjebb kellene neki mennie, és nagy hangerőn nem lesz neki normális akusztikai teljesítménye. Azaz szenved, és mégsem maszírozza a gyomrod (és a lelked).

Idézet:
„A kónusz köré ragasztottam fém gyűrűt, különböző tömegekkel. Jelenleg kb. 30g van ráaggatva. Ez azt eredményezte, hogy eltűnt a tolakodó, mellbeszakító kopogós mély, és megváltozott a tónusa a mélytartomány felé. Nem sok híjja van, hogy úgy szól, mint a DLD (rövid)fénykorában. Egy dolog hibádzik, az Xmax. Sajnos az annyi, amennyi, azaz 5mm.”

Igen ezzel vissza hoztad a paramétereket egy kicsit.
Viszont az az 5mm xmax az nem túl sok.

Idézet:
„Az csak halkan jegyzem meg, hogy egy ilyen házilag ragasztott hangszóró soha nem lesz olyan tökéletes, mint egy gép által, új alkatrészekből készített darab.”

Ezzel nem értek egyet, mert a gyárban, főleg a jó Kínaiaknál, nem sokat sza-roznak, hogy tökéletes legyen, hanem inkább megbízhatóan szállítható, és könnyen szerelhető.
A kézzel gyártott hangszórók 0.3mm hézaggal is elfordulnak. A gyáriak, sokszor ennek a duplája, vagy több.

Ha beszerzel egy pio-t, akkor a megvalósítást ki tudjuk tárgyalni. Esetleg péntekenként szokott lenni hifi találkozó. (Lurdi ház, Campona, Aréna pláza) Gyere ki, és dumálunk, és halózz meg egy jó pár autót. Szoktunk lenni vagy 40-en. Bár a hidegtől télen kevesebben szoktunk lenni, és a mélygarázsba vonulunk. Persze nem tudom hol laksz, de szoktak jönni messziről is rendszeresen.
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 26, 2009 /

Igen én is úgy értettem, hogy a hangja attól még lehet jó.

Nem értem miért ne szólhatna "560W" -al minőségin? Nekem úgy tűnik az. Az arányok fontosak, természetesen nem csak a mélyen van erősítő.
Én is az elektronikus zenét szeretem, magát a hangot, ütemet, témát. Ez is el tud varázsolni, nem kell hozzá hegedű.

Idézet:
„Annyi történt szerintem a suboddal ekkor, hogy a vas paramétere le esett”

Persze, meg lehetne keresni melyik TS paraméter változik és hogyan, és ez hogyan módosítja a doboz méretét a számításoknál(ki is tudnám mérni), de én szándékosan nem akartam ilyen oldalról megközelíteni. Így sokkal ember közelibb, és szerintem érthetőbb. Szeretem a dolgokat ilyen módon látni. Rájön az ember, nem is olyan bonyolult egy mélynyomót tervezni(inkább pénz kérdése), és arra is, hogy ahány felhasználó, annyi igény, ezért nagyon nehéz kiválasztani a sok hangszóróból azt, ami oda illik. Pedig mindegyik jó lehet a maga helyén.

Egyébként a maszírozással nincs gond, mert azt, hogy nem üti szét a mellem a puffogása, az valójában szó szerint gondoltam, mert akkorát ütött, hogy alig kaptam levegőt. Versenyre jó lett volna. A beavatkozás után is mozog a hajam(a maradék ), csak kiegyensúlyozottabb a hang. A keresztezés 80...100Hz, ez be szokott válni, mert ezen a frekin már nem hallani honnan jön a mély, és a 16cm-esek is le tudják sugározni.

Az 5mm tényleg kevés, de ez egy zenekari mély. Meglepődnél milyen jól nyomja mégis!

A házi összeszerelésnél azt is vedd figyelembe, hogy egy 10 éves agyongyötört memránról, kézzel levágott pilléről van szó, nem új alkatrészekről.

Köszönöm a meghívást, egyszer lehet hogy felugrom, bár nem lakom közel... Mélygarásban, 40 dübörgő!?
(#) potenciameter hozzászólása Nov 25, 2009 /

Hello, autoba szeretnék építeni mélyládát, 2darab Kenwood tipusu hangszorora gondoltam. Mekkora ládát kellene építenem, hogy komolyabb légnyomásra is képes leszen? Ha tudnátok mutatni konkrét rajzot a dobozrol az nagyon jo lenne.Kenwood
(#) szlacika válasza Tomszy hozzászólására (») Márc 5, 2010 /

Üdv mindenkinek !!! egy nagyonagy kérésem lenne !!!
Van nekem 3db sal beast 300-as mélynyomóm és ezeket szeretném 1 reflexládába kirakni kocsiba ha valaki tudnak segíteni hogy hány literes láda kell megkora csővel lehet 1 csővel is de inkább 2vel kéne a segítséget nagyon megköszönném
(#) trabi007 hozzászólása Márc 29, 2010 /

Sziasztok!!! Van 2 db Dibeisi G1201 es tipusu hangszóróm ami 140w , 8 ohm és 30 cm átmérőjü egyenként , ezekhez szeretnék egy ládát épiteni amiben a két hangszóró benne lenne és a kocsiba használnám , csak nem tudom milyen ládát épitsek és mekkorát ha tudtok segiteni az jó lenne , előre is köszönöm a segitségeteket .
(#) dctacsi hozzászólása Máj 17, 2010 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem!
Van egy mélynyomóm (SAL TORNADO 300) [tudom hogy nem valami nagy szám, de én ennek is örülök!!!] és szeretném úgy beépíteni, hogy a hangszóró kifelé van fordítva!
2 okom lenne erre!
Az egyik a látvány, a másik pedig, hogy talán egy kis helyet is tudnék ezzel nyerni!
De nem tudom, hogy mennyit romlik ettől a minőség, illetve, hogy egyáltalán hogyan is kezdjek ehez hozzá!
Van ehez is program???
Kérlek segítsetek ebben nekem!
Autóm típusa: Peugeot 307 Break (kombi)

Segítségeteket előre is köszönöm!

Aloha!
(#) watt válasza dctacsi hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Mindegy hogyan építed be, nem romlik a minősége a mély hangnak. Ugyanúgy kell számolni mint ha normál helyzetben lenne.
(#) dctacsi válasza watt hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Tehát ezek szerint ugyan olyan láda lell neki, mint ha normál módon lenne beépítve???
Esetleg tudnátok nekem abban segíteni, hogy hogyan is fogjak hozzá a láda építésnek, ha sarok ládát szeretnék csinálni?
(#) Manusz hozzászólása Máj 20, 2010 /

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne.
Ehhez az autós mélyládához csak a tornádó 300 as hangszóró a nyerő? https://www.sal.hu/termekdokumentumok/07555_03_02.pdf
Vagy esetleg egy XPRO 30100 as hangszórónak vagy egy AHX 2530-nek is jó lenne?
Válaszotok mihamarabb várom és előre is köszönöm.
(#) tibike20 hozzászólása Máj 30, 2010 /

Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni egy reflexcső méretezéssel kapcsolatban.
Van egy Mac absolute 250 típusú hangszóróm és ehhez készítek ládát a gyári méretek alapján.Viszont a doboz előlapja hiányzott és így nem tudom sem a reflexcső átmérőjét, sem pedig a hosszát.Ehhez kellene a segítség.
Megadok minden adatot amit csak tudok: Doboz méretei:
Szél: 50 cm - Mag: 31 cm - Mély,alul: 40 cm - Mély, felül: 28 cm
Hangszóró adatai: Mac Absolute 250 (25 cm-es) TSP (FS / Qts / Vas) 32Hz/0.46/35L /91 db

Ezek az adatok biztosak, a hangszórón szerepelnek.Nem tudom elég-e a cső méretezéséhez....Remélem igen.

Előre is köszönök mindent.
(#) dasibasi hozzászólása Jún 15, 2010 /

sziasztok! Kinéztem egy mélyládát az autómba! 350wattos, sal. Milyen erősítőt jó hozzá venni? Ugyan akkora teljesítményűt mint a mély vagy hogyan? és ha veszek még 2 200w-os hangszorót az ajtóba akkor a kettőnek milyen erősítő a jó? kérlek titeket segítsetek, válaszaitokat előre is köszönöm. :eek2:
(#) sztifler1986 hozzászólása Júl 25, 2010 /

sziasztok!
van egy Zeuz audio(nem zeus!)mélynyomóm30centis! kb 300Watt körüli, nem tudom pontosan mert nincs ráirva sehol! a problémám az,hogy nagyon recseg, minha túl lenne pörgetve pedig csak autósrádióra van kötve! ha erösítöre kötöm akkor akkor pedig brutálisan torzít! mintha a membrán befele indulna el basszus hatására!
mi lehet a hiba? ebay-en vettem így kipróbálni nem tudtam! próbáltam fordita is bekötni a hangszórót akkor is ugyanúgy rossz volt!
ha valakinek van ötlete irja meg legyenszives
előre is köszönöm!
(#) watt válasza sztifler1986 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Leszakadt a lengőcsévéje, valószínű korbban túlterhelték, tönkretették.
(#) Szemy77 hozzászólása Aug 7, 2010 /

Szevasztok! Szeretnék épitenni 1 olyan ládát a subwooferwmhez ami csak a hangnyomásmérésre van! Ki akarom hozni belöle a maximumot!és az a kérdésem hogy mik azok a dolgok amit legföképpen figyelembe kell hogy vegyek!???
(#) watt válasza Szemy77 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Könyvet ne írjunk?
(#) totty56 hozzászólása Dec 6, 2010 /

Hello mindenkinek!

lenne egy pár kérdésem autó mély ládával kapcsolatban.
Elsősorban tegyük fel hogy veszel egyet nem pedig otthon gyártasz. Veszel egy szimpla tekercses bassreflex mélyládát egy hangszórósat szóval nem sztereóba hajtod egy sima 4 ohm a névleges terhelhetősége 400 watt és ilyenkor az erősítő milyen legyen?? egy mono erősítőt kell beszerezni?? vagy pedig egy kétcsatornás erősítőt amit hídba tudsz kötni?? mert ha hídba kötöd akkor 2 ohmon fogja hajtani a hangszórót és ilyenkor olyat kell venni hangszóróba ami bírja a stabil 2 ohmot?? mert ugye nem volna a baj ha lenne potom 70 ezrem egy stabil 1 ohmos mélyládára és akkor vehetnék egy dupla tekercsest de ez most nem adódik meg:S

a második kérdésem az lenne ha otthon építesz mélyládát akkor érdemes lekoppintani gyári ládát?? mert én számolgatok progival mindennel de nekem kijön ilyen 120 literes láda még a boltba egy ilyen jóval kevesebb meg szerintetek érdemes e belerakni csillapító anyagot a ládába vagy nem?? mert hát ugye mélyládánál nincs álló hullám de viszont én nem akarom hallani a doboz hangját vagyis a doboz kalapálását
mindenféle választ illetve reakciót készségesen fogadok. minden segítség jól jön pls segítsetek.
(#) totty56 hozzászólása Dec 6, 2010 /

hello!!

nah miután írtam ide elkezdtem kutatgatni és találtam olyan erősítőt ami hídban 4 ohm on produkál hídban szóval azt kilövöm az előző megjegyzésemben hogy minden erősítő 2 ohmon megy ha hídba van kötve bocs csak én ezt így tudtam de a többi kérdésre még várom a választ előre is kösz
(#) totty56 válasza (») Dec 7, 2010 /

Hello!

Ne haragudj. Nem tudtam, hogy itt ilyen írásellenőrzés folyik. Ha tudom akkor mellőzöm ezeket.
(#) rooland87 hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sziasztok!

Vásároltam a '98-as Honda Civic-embe egy Hertz DSK-165 settet előre. Nem fért be az ajtóba, csak úgy hogy kicsit alakítottunk az ajtón is és a hangszórót is körbe köszörültük épp csak pár milimétert. Nyilván magának a kónusznak és a peremnek semmi bántódása nem esett, csak a külsején lévő fém huzal merevítőt szedtük ki kis köszörüléssel és így befért.
Az a problémám, hogy 0 a mélye. Pedig azért egy ilyen hangszórótól többet várnék. Tényleg 0 a mély semmi, csak a hátsó hangszórók adják a mélyet.
Ez lehet attól hogy kivettük a merevítést a széléből vagy attól nem függhet?
PLZ help!

Köszi

R.
(#) Gyu válasza rooland87 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Próbáld ki azt, hogy: csak az első hangszórók szóljanak és a balanszot eltekered, hogy csak az egyik fele szóljon, ha így több mélyet hallasz, mint amikor középre volt állítva a balansz, akkor az egyik hangszóró polaritását cseréld fel.
(#) rooland87 válasza Gyu hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szia!

Köszi kipróbáltam igazad van. Ha csak az egyik szól, mintha több mély lenne. Később megfordítom a polaritást, csak most nincs kedvem megbontani megint az egész kárpitot.
(#) Gyu válasza rooland87 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

A rádió mögött, vagy az erősítőnél(ahova van kötve) is megfordíthatod.Így kevesebbet kell bontani.
(#) rooland87 válasza Gyu hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Köszi! Megfordítottam az egyiket. Máris szépen szól.
(#) David 3g hozzászólása Ápr 28, 2012 /

Sziasztok. Van egy 300W és kb 25 cm átmérőjű hangszóróm annak szeretnék valami jó ládát csinálni ,de méretekben tanácstalan vagyok Segítenétek nekem ?
(#) totty56 hozzászólása Jún 13, 2012 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
A közel jövőben tervezek venni egy Sal xpro 30100 as típusú mélyhangszórót. A problémám konkrétan az lenne, hogy a Win Isd vel megterveztem a ládát de furcsának érzem a paramétereket, mármint a ládának. Az alábbiak lennének:
a program szerint elég neki 28,2 liter belső térfogat (ennek még örültem is mert így legalább feszesebb keményebb hangot nyom)
De jött a meglepetés. a láda méreteinél
1,8cm es bútorlapot alkalmaznék persze elől duplázva esztétikailag is meg persze rezonancia elkerülése érdekében.
a program magasságnak 34,46cm et ír. ami szerintem is elegendő.
szélességnek 52,97cm et ír ami szintén megfelelő.
A probléma igazán a belső mélységgel van, aminek csak 22,11 cm et ír! Számomra ez több okból is meglepő. Úgy gondolom hogy ez kevés hely, másrészt reflexnyílást alkalmaznék mert a program a program szerint akár mekkora csövet is használnék kicsi volna vagy pedig kettőt tették bele így inkább én is támogatom a nyílás ötletét, ami így a program szerint 34,46cm X 1,4 cm lenne és így a hosszúsága 16 cm lenne. Véleményetek szerint ezekkel a paraméterekkel érdemes megépíteni a ládát vagy növelni kellene rajta?
Persze tudom hogy ez zenétől is függ hogy most nekem lágy vagy ütős mély kell de nekem a második. Így én megfelelőnek tartom, de viszont aggályaim vannak, hogy véletlen csak puffogni fog meg torz hangokat fog kiadni. Segítségeteket előre is köszönöm!
*
(#) sakal95 hozzászólása Júl 1, 2012 /

Sziasztok!
Az első kérdésem:
Van 2db 30cm-es dibeisi g1201 tipusú hzangszóróm,és ehez szeretnék egy dupla mélyládát építeni.Valaki tudna segíteni abban hogy a láda mérete mekkora legyen és hogy a ládát milyen anyagokból építsem?

A másik kérdésem:
van egy ilyen tiusú HIDALHATÓ erősítőm: Bővebben: Link

Tehát van a kalaptartóban két ovál 360w-os ovál hangszóróm,amik rávannak kötve 1-1 csatornára. És én ezt a mélyládát hídba szeretném a másik két csatornára . Az a kérdésem hogy ezt a bekötést hogy oldjam meg???

A harmadik kérdésem :
Az előbb említett erősítőt megéri megtartani?
(#) Bodaa hozzászólása Szept 23, 2012 /

Sziasztok! Nekem egy olyasvalaki tanácsára lenne szükségem, aki épített már szakszerűen hangfalakat / mélynyomókat!
Mélynyomót akarok építeni a kocsimba. 2 db 30 centis (SAL SBX 3040 8 ohm 350/250W) hangszóróból! De nem tudom, hogy mekkora ládát építsek, mennyi akusztikus szivaccsal, milyen szubcsővel(?) stb. Ebben várom valaki segítségét! Köszönöm.

Műszaki adatok:
Méret: 12"/300mm
Max. teljesítmény (zenei/szinusz): 250 / 350 W
Impedancia: 8 Ohm
Frekvencia átvitel: 28 - 2.000 Hz
Érzékenység: SPL(1W/1m): 90 dB
Leng. tek.: 2", 4 réteg
Csévetest: ALU
Konusz: kevlár szövet membrán
Csévetest átmérő: 2"
Mágnes súlya: 40 Oz
Méret: szélesség x mélység: 304mm x 140mm

Ha ezen a linken lefelé görgettek, találtok hozzá képeket, grafikont stb.
----> http://www.avforum.hu/index.php?s=599114fb945f3e3f56db1a130ba14598&...77&hl=
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem