Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Tehat bekapcsolom a tv-t 10-15percig normalisan megy s utanna a kep eltunik. Kikapcsolom s hagyom kb 10percet megint bekapcsolom s megint megy 15percig. Holnap megnezem
Azonkivül még nézd át a képcső nyakán levő panel és a sorkiménő trafó körül levő forrasztásokat.
üdv!
van egy TV amit csak úgy lehet nézni ha a video csatornáit használod (remélem érthető). na most, volt egy vihar és elment minden. azóta a TV -n csak hang van kép nincs. Mi lehet a gond?
Valoszinüleg egy feszültség ugrás pofán csapta a tápját.
Mérd ki a primer oldalon a táptranzisztor, a szekunder oldalon a diódákat és a sorvégtranyót, aztán meglátjuk.
Szevasztok!
..Újabb tv problémám adódott. Mivel a Funai tv sorkimenőre a "pénzügyminiszterem" még nem bólintott így egy tartalék tv-t használtunk. persze ez is KO! TípusHILIPS 21PT1542/58H Jelenség: egyszercsak seképsehang Leszedtem a hátulját kifolyt , felpuffadt kondit, zárlatos félvezetőt nem találtam, halk zizegő hang a táp felöl. Sajna kapcs rajzom az nincs. Kérdésem:Hol tudnék mondjuk letölteni? S persze javítási tanácsot is szívesen fogadok!
Google szerint ez is L6-os sasszi, mint amilyennel én is küzdök (már régen csináltam, de ez a szomszédé).
Első nekifutásban táphiba volt, izzóval élesztve OK, bekapcs. kompletten: durr. Szerencsére a tápba combosabb alkatrészek kerültek, így életben maradt, de a sortranyó elszállt (előtte jó volt) Csere egy jó nagyra (2508), ezután mindent lebontott a tápban. Innentől sztem sorkimenő. Mi a véleményed Fery?
Ha a sortranyo elszállt akkor ott jóval nagyobb a sortáp mint kéne.
Vedd ki a rossz tranyót és csak izzóval inditsd a tápot miután kész. Mit tett tönkre a tápban ? A fél táp az nem sokat mond. Kezdjük az elején vedd ki a tápvégtranyót valszeg elszállt. Mérd ki a graetz-et aztán irj az eredményről addig átnézem a rajzot. Ja mielőtt bekapcsoltad másodszor kicserélted a primer oldali kondikat ? Mert sokszor leirtam itt a fórumon impulzustápos TV javitását azzal kell kezdeni. Filléres alkatrészek de a javitás alatt stabil lesz a táp. Lehet azért történt az egész mert kiszáradt a kondi megfutott a táp kinyirta a sorvégtranyot. Miután cserélted a tranyot már instabilan ment a táp rövidzárvédelme és elrepült a táp.
Szia. Kezd ugy hogy kicseréled a primer oldali kondikat.
Mérd ki a sorvégtranyót akaszd le és izzóval inditsd a tápot. Egyébként az impulzustápos tv javitását mindig ugyan úgy kell kezdeni. Ha visszaolvasol itt azokba a topicokba ahol TV javitásról irtam meglepődnél hányszor gépeltem ba már szinte ugyanazt a szöveget. Szerintem azokat olvasd végig és ha még mindig nem boldogulsz akkor szivesen segitek.
Hello! Kellene nekem egy orion CTV1225 rajza. Esetleg segítség a hiba megtalálásában. Tv nem kapcsol még készenlétibe sem, táp sípol. sorvégtranyó jó, nélküle sem indul a táp. a sorvégtranyó kollektorán 35V van csak. tápban alkatrészek átmérve, úgytűnik ok. Kondik nem púposak zárlat nem mérhető. 1 kondi van ami kicsit púpos az biztos hogy csere, csak venni kell (Secunder részen 22u ahogy néztem ez egy buffer kondi) egyébként a táp TDA 4601-el van megcsinálva. Ötlet hogy mit nézzek még meg vagy mit cseréljek?
Először olvasd el a közvetlen előtted lévő hsz-t
Biztos, hogy megfutott a táp ezerszer irtam le mit kell vele tenni. Ha még lesz valami gáz vele szivesen segitek. Primer oldali kondik kuka pupos kondi kuka és valszeg indul.
Igazad van, végignézem! Azért így rajzzal egyszerűbb lessz...remélem ...Köszi Sebi!!!
Nem sokra mész ilyen hibánál a rajzal.
Ugyanis nemigen tudod kimérni a primer oldali kondikat. Kapacmérővel mérve nagyjából jó lesz. Szivárgó áramot mérni meg egyszerü müszerrel igen nehéz, nem is érdemes vele kinlódni. Általában 2-4 kis kondi van a primer oldalon az össz értékük nincs 100 ft. Azért kell azonnal kidobni mert nekem volt régen olyan hogy az ügyfélnél még jó volt a sorvégtranyó aztán otthon az első bekapcsoláskor a mühelybe eldurrant mert futott a táp. Azóta akármilyen hibával hoznak impulzustápos gépet be sem kapcsolom a mühelybe amig ki nem dobtam a primer oldali kondikat. Te is cseréld ki azokat meg a pupos 22 u-st is Ha nincs tehetsz bele 47 est vagy 2 10-est párhuzamosan csak feszre legyen ua, vagy nagyobb. Ha ezek utám sem indul el akkor valszeg meghalt a TDA 4601 de ez ritka
A mikor elkezdtem, graetz, kapcsolóFET a gate zenerével, 200V-os zener, 2db 1ohmos lett cserélve. Kondik ESR-mérővel jók, sortranyó kollektor leszippantva, 60-as izzó világított.
Ezután sortranyó vissza, csatt... táp túlélte az IRF830-al, a hülye plasztik tokos helyett, de sortranyó pukkadt. Ehelyett (BUT11) raktam a 2508-at, amit monitorokban használtam régen, mert az volt. Na, ekkor aztán hosszabb volt a haldoklás, pattogás, recsegés többszörösen (nehezen halt meg...). Na ezért godoltam FBT-re, de megfogadom tanácsod, mert valóban - nálam is - sokszor volt kondihiba. (úgy látszik tök feleslegesen építettem az ESR-mérőt)
Sajna igen én azért nem épitettem mert a kis kondikat ha nagyon muszály kimérem a multival, elkot pedig sohasem mérek hanem azonnal cserélek pláne impulzus tápban
Vigyázz a helyettesitésekkel mert BUT helyett ne igen rakj mást mert nem szereti. Ne 60-as hanem mindig 100-as izzót használj. es mielőtt visszaakasztod a sorvégfokot mérd meg a sortápot A legmagasabb sortáp TV-nél a 155 volt azt hiszem ez volt a legtöbb amit valaha mértem de a TV-k többsége 125-145 volton megy. ha magas a sortáp akkor ne is akaszd vissza a sort mert repül.
Kicsit elhamarkodtam..a rajz nagyon hasonló, de az én tv-m s L6.1 AA...esetleg ehhez rajz...
Köszi
Gyakorlat híján eléggé bizonytalan vagyok a sortáp megállapításában. Mi a legegyszerűbb módja a megtalálásának? És hol célszerű "leakasztani"
Na kicseréltem az elkokat a tápban, viszont most meg nem indul el a táp. Kicserélve berakva és semmi. Jelenség nem volt bekapcsolásnál, minden bizti jó, kondik helyes polaritással jó helyre berakva. kérdés hogy most mit csináljak? Hol mit mérjek? Mellékelt rajz 99%ig ugyanaz.
A táp szekunder oldalán van 3-4 dióda-puffer abbol az egyik a sortáp. Könnyü meglelni mert a többi jóval kissebb10-20 volt körüli. Esetleg egy nagyobb van ha a tápról mrgy a video táp és nem a kutyáról akkor az 200 volt körül van.
Azonkivül a sortápom 160 volt körüli elko van.
Most viszont gondolt egyet és elindult. Sőt az előbb elindult aztán járt is a táp rendesen, feszek okok voltak. Kikapcsoltam, megint be, és megint beterhel valami mert az előbbi 100V hoz képest megint csak 23 van a sormeghajtó tranyón
Először ki kell találnunk, hogy a táp rossz-e vagy a rövidzár védelme nem engedi indulni esetleges szekunder oldali zárlat miatt.
Mérd végig a szekunder oldalo diódákat kondikat nem zárlatos-e valamelyik, nézd meg a sor BU-t is. Utána akszd le a /elég rossz a rajz/ azt hiszem r 528 ellenállást 10 r 7 W és a helyére tegyél egy 100 w-os izzót, és ha világit akkor mérd meg mennyi a fesz. Úgy tedd az izzót hogy az ellenállás táp oldali lábának a helyére és a szekunder talajra. Ha nem világit és jók a diódák a szekunder oldalon akkor a táp döglött akkor cseréld ki a 4601-et. Aztán folyt.köv. irj. Mire megirtam elindult jó tegyél izzót az ellenáálls helyére és ugy mérd a sortápoz
Na a helyzet a következő: Az r 528 at megszakítottam, ami nem volt nehéz mivel ez egy "biztosíték ellenállás" (nem tudom mi a rendes neve) és az R593-al párhuzamosan beraktam az izzót, és bekapcsoltam. Izzó nem világít, táp ugyanúgy sípol
Holnap leszel? Mert valószínű már csak akkor folytatom a javítást. AZért írd le hogy mi a következő teendő. Köszi
A primer oldali kis elkót mind kicserélted ?
Amikor rajta van az izzó mérjél rá a 4601 9-es lábára 9 volt körül kell mérned primer talajhoz képest. Biztos, hogy a táp gázos mert ha nem az lenne izzóval elindulna. ha van 4601-ed cseréld ki Megint irtál mire befejeztem Persze itthon leszek de kevés időm lesz mert disznót vágunk, bográcsozunk, sörözünk, stb..... de majd idenézek.
Na kimértem a feszt, de csak 4V körül mértem
Nézd meg hogy a bejárati 400 voltos elkón megvan-e a 300 v.
Az megvan.
Sajnos most melózni kell mennem, úgyhogy majd holnap délelött folytatom
Szevasz ferry!
Kicseréltem néhány kondit a tápnál. Leakasztottam a "kutyát".(végre volt egy kis időm) semmi feszültség nincs a sortápon, izzoval és visszaakasztva sem. A puffernél 350v van , a 6510 es számú dióda előtt 16V a rajzon ide 102-t ír. Találtam l6.1 hez rajzot! felrakom, hogy egyszerűbb legyen!
Húúú ez igy nagyon nehéz lesz és igy nagyon soká fog tartani. Ide valami közvetlenebb kommunikáció kellene mint a fórum. Sajna ez egy igen bonyolult táp mivel a primer oldalról megy a kutya is.
Átnézem a rajzot tüzetesebben addig nézd meg, hogy a 3513 ellenállás annyi e mint a rajzon 330k. Nézd meg a sorvég tranyót, táp fet-et6510 diódát, 6502 diodát,2515 47u-t cserélted ha nem akkor cseréld.
Még mindig az a legjobb ötletem, cseréld ki a 4601-et.
Fiúk Orion T 2825 STX- hez nincs rajzotok véletlen ?
Kicsit gázos a kütyü. |
Bejelentkezés
Hirdetés |