Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Valaki tud egy olyan kapcsolást mutatni, vagy elvet ami egy háromszög jelet generál de a felfutási és lefutási időt lehet változtatni (nem szimmetrikus)? Gondolkoztam komparátoros megoldásokkal de nem sikerült zöld ágra vergődnöm. A lehető legegyszerűbb megoldás kéne. Lehet nekem is összejönne sok op-amp és flip-flop segítségével de szerintem túlkomplikálnám. Gondolkoztam hisztérzises megoldással is de nem igazán tudtam befejezni gondolatmenetem. Kontrolleres megoldás nem jó. Remélem érthetően fogalmaztam és előre is köszönöm ![]()
Hello!
Csak éppen az időket nem írtad, a feszültséget, hogy milyen fel-lefutás arányra gondoltál az állításnál és hogy függetlenül egymástól a fel-lefutás, vagy nem.. Minden esetre, egy kondit lineárisan tölteni, azt áramgenerátorral lehet, vagy integrátorral (de amúgy az is áramgenerátor). üdv! proli007
Helo!
Most már akkor tudod mi a PPM csak azt nem miért van Pt-nél megadva, és LM-nél nem. - Mert a PPM egy arányt fejez ki. A Pt-nél ellenállás változás arány van, és ennek arányát írja le a névleges 0°C-on mért ellenállásához képest. - Az LM kimeneti jele mV és a paraméter, 1°C-ra eső feszültség növekedést adja meg, ami 10mV/K. Itt nincs viszonyítási alap, mert ez gyakorlatilag a jel meredeksége a hőmérséklet függvényében. üdv! proli007
Szia!
Először is köszönöm a válaszod. Független a fel és lefutás egymástól, épp ezért írtam, hogy a "háromszög" nem szimmetrikus. Feszültségek sem számítanak annyira. A frekvencia pedig nagyon alacsony lenne (1 Hz alatt). Nem probléma ha torzúl kicsit a jel éppen emiatt. Lényegében egy dimmer szerűséget szeretnék (astabil).
Hali
Ez az aramkor kb azt tudja amit akarsz. A R1 es a R2 valtoztatasaval tudod a le- es felfutast valtoztatni. A frekvenciat pedig a C1 hatarozza meg. Az OPA kimeneten jelenik meg a fureszjel. A kondi feszultseget masolja a kimenetre, hogy ne terheljuk az idozito kapacitast.
Szia!
Köszönöm. Hogy is nem jutott nekem ez eszembe amikor a net teli van ezzel az 555-ös PWM kapcsolással csak épp potméterre cserélve az említett ellenállásokat ![]()
sziasztok van két PC-s ventillátorom mind a kettő 12 voltos elég könnyűek viszont nagyon erősek !
Szeretnék építeni belőle valamit !! ötlet ? ![]() Bármi jöhet!!!...
Na ja. Termeszetesen ez elvi rajz, ezt lehet csicsazni.
Hali
Igy viszont egy potival tudod allitani a ket ido aranyat. A freki nem fog valtozni (jelentosen).
Igen. Pont erre gondoltam. Mégegyszer köszönöm.
Építs belőle elszívót. Forrasztásnál nagyon hasznos dolog.
Aha szóval egy szag elszívót ami a kellemetlen szagokat forrasztásnál elszívja nem is rossz ötlet
Sziasztok nekem az lenne a kérdésem hogy itt az 1nf kondenzátor mit csinál?És hogy jó e hegyette 10nf-es? Köszi.
Szia!
Azt nem tudom mit művel ott,de az 10nF-os! Máté.
De a .001u azz 0.001u az nem 1n?(amúgy én is csodálkoztam mert egy képen amin megépítették multilayer kondi van az meg nem nagyon van 1nF os ban.
Nem,mivel ugye:1000pF=1nF;1000nF=1uF.Jó,ha megjegyzed,még jól jöhet.
![]()
Uhh.Hogy én ennyire vaksi legyek!Elnézésed kérem,0,01µF-ot olvastam.Temészetesen 0,001uF=1nF.Még egyszer bocsánat!
![]()
És jó helyette 10nf?
Nem.1nanofarád az legyen is 1nanofarád. :yes: [OFF]Persze van pár pikos eltérés,de az belefér!
Mekkora lesz megközelítőleg az induktivitás?
Adott egy vasmagos tekercs, induktivitása: X Ennek a tekercsnek négyszeresére növeljük a menetszámát kétszeres erővonalhossz növekedés mellett.
Az öninduktivitás a menetszám négyzetével egyenesen és az erővonalhosszal fordítottan arányos.
Kétszerese lesz. ![]() ![]()
Ja, hogy a menetszámot nem kétszeresére, hanem négyszeresére... Akkor a számlálóban 4^2 = 16* lesz , a nevezőben marad a 2*, tehát az induktivitás 8-szoros lesz.
Aha, kösz. Akkor jól gondoltam, csak nem akartam megerőltetni magam...
![]()
Hello!
Hellyel közzel semmit, mert mint ha szóltam volna, hogy ez a kapcsolás nem jó.. ![]() üdv! proli007
Sziasztok,
Lenne 3 kerdesem: 1: mi tortenik ha egy ellenallast 0.25W nagyobbra 0.4W ra cserelek ezaltal nagyobb lesz az aram felvetel? vagy csak jobban terhelheto? 2: nyak tervezesnel mekkora forszemekkel erdemes dolgozni ? a sprint layout az 5mm ledre 1.6 x 0.6-os lyuk meretet allit, ez megfelol pl ic foglalathoz is? 3: infravoros lednel hogy tudom megalapitani, hogy mely masik leddel helyetesitheto? pl a LTE-5208A mivel helyetesitheto? valamint a foto tranzisztorokonal is ugyan ez lenne a kerdesem a LTR-3208E tipusu foto tranzisztor mivel helyetesitheto? Koszonom a segitseget ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |