Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   900 / 1319
(#) sanyi01 válasza icserny hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Találtam egy vdd konfigurálást a pickit2 programmer-ben. De azt írja hogy multiméterrel kell kimérni a feszültséget, erre szükség van? Félek hozzányúlni, én csak futtatni akarom a progit. A kónya féle 7000Ft-os piros könyv természetesen a vdd konfigurálásáról sem ír semmit. Tehát: nem tudom hogy kell a vdd-t beállítani
(#) mps válasza sanyi01 hozzászólására (») Jan 28, 2011 / 1

Azzal a Pickit2-őt tudod ellenőrizni, beállítani, ha van rajta pic, akkor ki ne próbáld! Itt bővebben találsz infót!
(#) trudnai válasza sanyi01 hozzászólására (») Jan 28, 2011 / 1

Most mar teljesen elkavarodtam mit is szeretnel. Nagyjabol 3 lehetoseged van "futtatni" a PIC-es programot.

1. MPLAB szimulatoraban (MPSIM) szimulalod - Ehhez a Debugger menuben (es nem a Programmer-ben!) a szimulatort ki kell valasztani (nicns most elottem az MPLAB, de majd csak megtalalod)

2. A PICkit2-t debuggerkent hasznalod: Debugger menuben a PICkit2-t valasztod ki, es igy a program a PIC-ra ratoltodik es azon akar lepesenkent vegrehajthatod a programot, kozben figyelheted a LED-ek hogy gyulnak vagy alszanak ki...

3. A firmware-ed normalisan fut: Programmer menuben valasztod ki a PICkit2-t es onnan egeted be a programodat (felprogramozod a PIC-et). Ezekutan ha az aramkort bekapcsolod akkor a benne levu program elindul (feltetelezve, hogy az aramkor jo, beleertve, hogy nincs az MCLR reset allapotban avagy az a lab l van tiltva, hogy nincs az LVP engdelyezve es az magas allapotban, hogy ha kulso kavicsot hasznalsz az rendesen berezeg stb stb stb)
(#) icserny válasza sanyi01 hozzászólására (») Jan 28, 2011 / 1

Idézet:
„Találtam egy vdd konfigurálást a pickit2 programmer-ben.”
Azt sürgősen felejetsd el! A PICkit2 kezelőprogramja főablakának kezelőfelületén a Microchip embléma alatt van egy VDD felirat, oda tegyél pipát.
(#) sanyi01 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Köszönöm mindenkinek a segítségét! Működik, azaz villog! :smoke:
(#) Attila86 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Valami nem stimmel: tudom égetni a PIC-emet (PIC18F4523) de a PIC semmit se csinál. Debuggolni meg nem lehet, ezt írja ki:
Idézet:
„PK2Errror0024: PICkit 2 was unable to establish a valid VDD on the target
(Attempted 5.00V - Read 0.00V)”

Mi lehet a gond? Netán valami zárlat lenne? Nem hiszem, mert az egyik I/O lábra kötött LED világít magától, ha zárlat lenne akkor ugyebár feszültség se lenne hogy világítson... Ha beégetek egy programot amiben azt az I/O lábat L szintre állítom, ugyan úgy világít.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!

Be tudsz programozni egy programot? A program még működik is? A PICkit2 -nek kellene adnia a tápot? A PICKit2 mégis Vdd problémát észlel:
- A Vdd -n túl nagy a kapacitás, vagy a terhelés. Az 5V nem áll be még, amikor a PICKit2 megméri.
- A PICKit2 -ben a Vdd mérésénél van hiba.
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia!

Nem... a kvarc egyik lába nem folt leforrasztva.
Most már jó!
(#) Ghoost hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok!

Ma sikerult az egetot -rajza mellekelve- elkeszitenem, es szerintem a teszt is OK statuszt kaphat, mert beegetve majd visszaolvasva az adatokat nem talkaltunk kulonbseget koztuk.

Viszont egy olyan kerdesem lenne, hogy a JP pozicio jelolesu 3agu jumperrel mit allithatok?
a tippem, hogy az ICSP csatlakozo MCLR labara tudok vagy 5V vagy 13V egeto feszultseget kapcsolni.

Kernelek titeket gondolatom igazolasara, avagy cafolatara.

Udvozlettel: Ghoost
(#) icserny válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

A rajz szerint mindkét esetben a Vpp feszültség megy rá. A jumperrel azt választhatod, hogy LPT port D3 vagy a D4 lába kapcsolja az ICSP-re menő Vpp feszültséget.
(#) Ghoost válasza icserny hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Akkor rosszul nezztem .[tenyleg Vpp mind a 2]
Nagyon koszonom a segitseged / valaszod!
(#) watt válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Ez az égető nem megfelelő IC-t használ. A 7405 csak 5V-ot visel el a kimenetén, ezzel szemben a Vpp vonalon 12..13V kerül a kimenetre. Javasolt az IC cseréje 7406, vagy 7407, esetleg 7417-re!
(#) szaffo555 hozzászólása Jan 28, 2011 /

PIC18assembly kódjának fordításakor ütköztem a következő furcsaságba:
  1. A:
  2.         movlb   d'15'
  3.         btfsc   B,4,1          
  4.         bra     A

fordítás után a 0x027A címen lévő bra A utasítást D7FD opcodere fordította, miközben a disassembly BRA 0x276 ot mutat. Azt nem értem hogyan lehet ez, mert a BRA utasítás 1101 0nnn nnnn nnnn formátumú, tehát a h'D' még rendben van a opcodban, de a h'7FD' hogy jön ki, mikor a valós cím 0x0276?
Simulátorral rendben megy, de a fentieket nagyon nem értem.
(#) icserny válasza szaffo555 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

A bra (meg a többi b-vel kezdődő ugróutasítás) relatív címet tárol. Azt a(z előjeles) számot tartalmazza, amit a PC programszámlálóhoz hozzá kell adni. (a 7FD gondolom -3 szó, vagy -6 bájtként értendő)
(#) Ghoost válasza watt hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Kedves WATT [a PIC nagy istene ]
Olvastam valahol, hogy a 7407 jobb, ezert is nem epitettem fixre, hanem foglalatban helyeztem el.
Most mar az indok is meg van a valtasra .
Esetleg ha maradna, annak mi hatranyat elveznem?
(#) szaffo555 válasza icserny hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Valóban az n relative address, vagy direct address. Miből látszik, hogy relatív a cím?
(#) watt válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Ne essünk túlzásokba!
Elvileg az IC a túlfeszültségtől tönkremehet. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem mindig történik meg, annak ellenére, hogy az adatlap egyértelműen írja a kimenetek feszültségtűrését. Én azt mondom, hogy nincs értelme rizikózni. Ha az IC tönremegy, akár a PC portját is tönkreteheti, vagy a PIC-et. Jobb a megfelelő alkatrészt használni, még akkor is, ha van akinek ez jól működik. Persze, addig, amíg az IC bírja...
(#) icserny válasza szaffo555 hozzászólására (») Jan 28, 2011 / 3

Idézet:
„Miből látszik, hogy relatív a cím?”
Az adatlapból. (írja, hogy n hozzáadódik PC-hez)

"The 2’s complement number ‘2n’ is
added to the PC. Since the PC will have
incremented to fetch the next
instruction, the new address will be
PC + 2 + 2n."
(#) szaffo555 hozzászólása Jan 28, 2011 /

PIC 18F67j50 Parallel Master Portjával küzdök (PMP).
A Slave adatterülete olyan, hogy indirekten lehet írni és olvasni is. A slave cím regiszterbe írt kezdőcím minden írási vagy olvasási adatregiszterbe történő írás illetve olvasás után incrementálódik. Lényegében a programommal most azt akartam elérni, hogy kiolvasok 170 byte -ot, majd egyesével visszaírom az adási területre, aztán kiküldöm a portra. De az alábbi kód nagyon fura dolgot csinál: Ha nem engedem a call PMPwrite utasítást, és átugrom a PMP írást, akkor kiolvassa a soros portra az adatokat egyesével, ha kiveszem a bra HUROK_2 -t nem kapok a soros porton helyes adatokat.
Erről mi a véleményetek?

1. movlb   d'0'                            ;bank0 
  2.         movlw   d'170'                 
  3.         movwf   COUNT,banked           
  4. HUROK:                                 
  5.         movlb   d'15'                   ;bank15
  6.         btfsc   PMMODEH,BUSY,banked     ;PMP bus foglalt?
  7.         bra     HUROK                  
  8.         movlb   d'0'                    ;bank0
  9.         movlw   h'7E' + _SEL            ;indirekt olvasási reg cím H byte
  10.         movwf   PMADDRH,access         
  11.         movlw   ERXDATA_L              
  12.         movwf   PMADDRL,access          ;indirekt olvasási reg cím L byte                                    
  13.         call    PMPread_1x              ;PMP bus --> "dummy nélküli olvasása"
  14.         call    RS232_send              ;---->> RX_DATA val tér vissza
  15.         call    TIMER                   ;időzítés (elvileg nem kell)        
  16. HUROK_1:                               
  17.         movlb   d'15'                   ;bank15
  18.         btfsc   PMMODEH,BUSY,banked     ;PMP bus foglalt?
  19.         bra     HUROK_1                
  20.         movlb   d'0'                    ;bank0
  21.         movlw   EGPDATA_L               ;indirekt írási reg cím L byte      
  22.         movwf   PMADDRL,access          ;indirekt írási reg cím H maradt            
  23.         movff   RX_DATA,TX_DATA         ;RX_DATA kiküldése   
  24.         bra     HUROK_2                 ; --->>  most mégsem küldjük
  25.         call    PMPwrite                ;PMP írás
  26. HUROK_2:                                       
  27.         movlb   d'0'                   
  28.         decfsz  COUNT,f,banked         
  29.         bra     HUROK                  
  30.         call    Tx_START               
  31.         return

Egyébként a PMP port írása önállóan jól működik.
(#) Ghoost válasza watt hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Megggyoztel! Koszonom, CSere jatekosa avanzsalom a 7405-t.
(#) tibimate87 hozzászólása Jan 29, 2011 /

Sziasztok!

Egy kis probléma támadt a PIC16F877A processzorommal. Érdekelne a véleményetek!

A Nullától a robotokig című cikkben található tesztáramkört raktam össze próbapanelon. Az ugyanebben a cikkben található CCS c fordítóval fordítható programot égettem bele a processzorba.

Olyan gondom akadt, hogy amikor ráadtam az 5V-os tápfeszültséget nem reagált a processzor. Leellenőriztem, minden láb a helyén volt. Véletlenül az 32-es (+5V) lábról kirántottam a kábelt, visszahelyeztem és a megírt program futni kezdett. Lekapcsoltam a tápfeszültséget majd be, megint semmi reakció, majd a 32-es lábról ismét kihúztam a kábelt - most már direkt -, visszahelyeztem és ismét futni kezdett a program. Kipróbáltam egy régebben általam megírt programot azzal semmi gond nem volt rendesen lefutott.

Érdekelne, hogy valakinek lenne-e valami ötlete hogy ez miért van és hogyan tudnám kijavítani.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) watt válasza tibimate87 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Lehet, ha nem hívnád processzornak, akkor nem sértődne meg és működne!

Próbáld kivenni a D1 diódát(kösd össze a helyét). Ellenőrizd le, hogy az MCLR lábon ott van-e az 5V. Nézd meg, hogy a konfigurációs szóban az LVP bit le van-e tiltva, valamint azt is, hogy ez van-e beégetve a mikrokontrollerbe! A C3 diódát a Vdd lábakhoz tetted? Mindegyikre kell egy-egy!

Rajzold le milyen tápegységgel használod! Az is lehet, hogy túl lassan épül fel a feszültsége!
(#) speki hozzászólása Jan 29, 2011 /

csináltam egy RGB meghajtót 16f628-el de csak halványan felvilan és semmit nem csinál nem tudom a hiba okát
(#) potyo válasza speki hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Próbálj meg nagybetűket és írásjeleket használni, hátha úgy menni fog.
(#) speki válasza potyo hozzászólására (») Jan 29, 2011 3 /

dee vicces vagy
(#) Ghoost válasza speki hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Örülj neki, hogy Ő szólt, és nem a moderátorok!!!
(#) speki válasza speki hozzászólására (») Jan 29, 2011 3 /

szeretnék válaszokat várni olyanoktól akik azt nézik,hogy mit akarok megcsinálni nem pedig ,hogy,hogy irom le
(#) Moderátor hozzászólása speki hozzászólására (») Jan 29, 2011

Idézet:
„dee vicces vagy”

Potyo nem viccelt, hanem megkért, hogy írj normálisan.

Megmutatom, hogy én hogy viccelek!
(#) watt válasza speki hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Várhatod, ha így állsz hozzá! Aki írni nem tud, hogy akar megtanulni egy olyan bonyolult dolgot, mint a PIC? Legalább is sokunkban ez a kérdés merülhet fel. Remélem érted!
(#) speki válasza watt hozzászólására (») Jan 29, 2011 3 /

Ja értem aki nem jó magyarból az semmire se jó
ja boccs mindenkitől ha nem tudok rendesen irni
Következő: »»   900 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem