Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6v-os akkuról stabil 5v és 9v
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tizenket-vereb hozzászólása Máj 30, 2007 /

Szervusztok emberek! Volan egy problémám.
...Szeretnék egy 6v-os rendszerű motorra stabil 5v-ot, és stabil 9v-to igénylő eszközt tenni, de nem tudom hogyan csináljam. A dolgot az is nehezíti, hogy 6v csak a névlagas feszültség, így ez a leg kissebb érték amit lehet fogni a sarukon. Ezen kívül a dinamó ami az akkut visszatölti nem egyenletes, fordulatszám függő teljesítményt ad le.

Néhány infó: Mz 250/1
-Optimális dinamóteljesítmény 3000/perc (Direktbe kötve itt már egészséges az elektronika.)
-Optimális szerintem 3000-4500/perc.
-Maximális fordulat 6500/perc (kb.)

Még nem méregettem semmi teljesítményt különböző fordulatszámon, mert még nincsen multiméterem. Csak megközelítő becsléseim vannak.

Volna megoldás szerintetek? Ha igen, ez v.sz sok szocimotorost érdekelhet. Esetleg tudna valaki véletlenül közzétenni néhány használható kapcsolást?
Megköszönném

Íme a két készülék:

hőmérő

áram
(#) ferci hozzászólása Máj 30, 2007 /

Az 5 volton elvileg nem kell gondolkodni... léteznek úgynevezett low-drop out-os stabilizátorok, amelyek már 5,5 volt bemenőnél stab 5 volt kimenőt csinálnak ( boltokban, neten nézz körül).
Utána már csak egy gyengébb kétszerező+stab kell a 9 volthoz.
(#) ferci válasza tizenket-vereb hozzászólására (») Máj 30, 2007 /

Vázolhatnád az árammérés blokksémáját, mert lehet, hogy egy testhez képest 5 volt nem is lesz jó a műszerre nézve.... hogyan illeszted be a motor villamos rendszerébe?
Földfüggetlen kell?

A biztosíték után csatolnám a testre, s a gyújtáskapcsolón keresztül a pozitívra.
Így a készülék indításnál kapcsol.
A mérésre pedig akár ugyanezt a kábelt is használhatom, ha a táp előtt visszacsatolok rá. Nem vagyok szakértő elektrotechnikában, még csak most álltam neki. Készítettem egy gyors vázlatot.
Amúgy szerintem mindegy hogy a motoron testre kötöm vagy akku negatívra. Szerintem

t_1[1].jpg

(#) ferci válasza tizenket-vereb hozzászólására (») Máj 30, 2007 /

lehet, hogy álmos vagyok, hi... az egyik rajzon árammérés látok, a skiccen meg voltmérést? nem ugyanaz... a bekötés miatt.
Mindegy... bedobok egy rajzot, úgyis kapsz még eleget aztán válogathatsz...
Ami nincs megírva, az majd és esetleg tőled is függ, a mérések után..

5v 9v.jpg

(#) tizenket-vereb hozzászólása Máj 31, 2007 /

Csak botlás volt. Fontosabb az amper mint a fesz. Nem tűnik rossznak a rajz, szerintem nem lenne rossz. Ám ha valakinek akadna még, az is érdekelne.

:hamm:
(#) ferci válasza tizenket-vereb hozzászólására (») Máj 31, 2007 /

Oké... azért csak gondold át, hogyan kötöd be az ampermérőt... főleg, ha feszt is akarsz mérni néha.
Ne olyan "robbantott" rajzban gondolkozz, hanem rendesen tervezd meg...
A 7660-on meg fordítva van a -5v elkója.
(#) tizenket-vereb hozzászólása Jún 18, 2007 /

Egyszer csak belejövök ebbe is.
Egy kicsit egyszerűbb kapcsolás nincsen?
Hátha volna ami jobban megfelelne.
(#) wolly62 hozzászólása Feb 4, 2011 /

üdv

Ehez a témához kapcsolodnék

A6v os akkumlátor bol kellene nekem stabil öt volt , több megoldás is van a tarsojomban de problémát jelent az , hogy 1 kodak digi fényképezö géphez kellene a 4 db cerka elem helyet mert azok nem birják a strapát .ehez kellene valamilyen fix egyszerü kapcsolás amivel nem tenném tönkre a digi gépemet

elöre is köszi az ötleteket , tanácsokat...
(#) kadarist válasza wolly62 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Négy ceruzaelem pont 6V-ot ad ki, úgyhogy nem kell semmilyen kiegészítés.
(#) wolly62 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

köszi de pont ez a baj a ceruza elem nem birja soká ...
amikor meg fotozni megyek akkor meg nem vihetek magammal 1 szatyor elemet és persze mindig akkor merülle amikor akcio van ezt untam meg a digi gépet meg usb röl is lehet tölteni üzemeltetni azaz a számgépröl is müködik , és a töltöje is 230v / 5v usb s renszerü ...ezért gondoltam az aksira mert az kb 15 a/o kapacitásu . ideiglenessen bedrotoztam az elemek helyére és nagyon sokáig birja . söt tul sokáig dehát ez igy berhe melo meg csunya is (De a digi táskában meg lapulo aksi 1 usb kábellel megoldva szépis és a fotozásban sem zavar ) ezért gondolkodom elektronikában .
(#) kadarist válasza wolly62 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Az akkumulátod hány voltos? Vagy a laptopról szeretnéd tölteni USB-n keresztül a meglévő 6V-os akkupakkot? Nem érten, hogy most mid van.
(#) wolly62 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Csak egy névtelen akku valamikor boldogult lány korában egy ismeretlen motor kerékpárba volt beépitve, ezt az aksit egy ismerősömtől kaptam , használjam amire akarom mert neki nem kel

És köszöntem és eltettem ..

Az aksi kb akkora mint egy negyed kilos csomag kávé (vagy fél kilos kocka cukor doboza)

6v os és elmosodot kapacitás ugy kb 16 A/o lehet olom aksi
(#) kadarist válasza wolly62 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

A fényképeződ hány voltos?
(#) wolly62 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Eredetileg 4 db 1.5 voltos ceruza elemmel müködik azaz 6v.
Ha ceruza aksit teszek bele akkor az aksi /db 1.2 v os ez 4.8 v . Aksik estén a szám gépröl vagy hálozatrol is lehet használni , ekkor mindkét esetben tölti az aksikeat.

Az elem használata esetén (a szám gép és atöltö is hazavágja az elemeket .

defura mert ha kiszedem a digi gép böl az aksi/elemet és ezután ráteszem a szám gépre vagy a töltöre akkor müködik rendessen

Aszámgép usb je ill. a töltö 5 v os .

5V-ról is meg 6V-ról is működik a fényképeződ, úgyhogy nem kell semmilyen feszültségátalakító.

Szoval ha kiszedem az elemeket vagy aksit a digi gépböl és a 6 v voltos olom akumlátort rákötöm közvetlen a mini usb táp / adat csatlakozora amin csak 5 volt os fesz megy benne pl töltés estén akkor nem fog tönkre menni a gépem ?

Mert nekem az kellene , hogy az utcán mászkálva téma után a gépem sokáig üzemben maradjon .

A ceruzaelemek helyére kösd az akksit, ne az USB-re.

köszönöm a türelmet és a segitséget.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem