Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Azt gondoltam hogy ahol meghagytam,ott már nem okoz gondot. Az elforgatáson gondolkoztam én is de szerintem nem lenne egyszerűbb a nyák terv. Gond hogy a tranzisztorra menő vezetékek hosszúak?Mert ha nem,inkább így hagynám,akkor mással lenne probléma.
Hp41C! Megpróbálom a szigetelő gnd sávokat,de félek hogy nem lesz rá elég hely. Illetve a kondikkal mi a probléma? SMD? Köszönöm szépen!
Tényleg tedd a pic, a 74141, a 7805 lábaihoz nagyon körel - SMD 1206 méretet, alulról a +5V és a föld lábak közé.
Az a föld vezeték a pic életét hivatott védeni.
Ismét kis változtatások. Beraktam a szűrőkondikat a pichez,a 7805-höz illetve a 74141-es táplábai közé is. - 0805-ös méret...megpróbáltam szellősebbé rendezni a kritikusan futó vezetősávokat illetve a 0.4-es szigetelési távolságot is 1.1-esre növeltem,a kritikus helyeken pedig 2.0 a távolság,pont mint a verziószám.
Ha azt mondjátok hogy megfelelő már,kap rögzítő furatokat,keretet és hétvégén gyártom is. Köszönöm szépen!
Nekem még mindig nem tettszik a PIC+74141+tranyók rész.
A 74141-nél a 2-es katódra menő vezeték nagyon rossz helyen fut, azon is 70V-van a pic kimenetét és az ic bemenetet is tönkreteheti. A pic másik két kimenetéről menő vezetékek a katódok előtt futnak, onnan el kellene tenni, ott maximum gnd mehet. A nyomógomb bemenete is közel megy el a 3-as katód mellett. A tranyós résznél a két közös vezetéket messzebb tenném egymástól, mert az egyik gnd a másik meg a 200V
Sziasztok!
Ismét én,egy újabb javítási kísérlet,még félkészen. Nagyon szépen köszönöm a sok sok ötletet-hiba kijavítást,szükségem van erre hogy legyen egy jó tervem. Szóval csak így tovább,ne kíméljetek...
Miért lettek akkorák a kondik a kvarcon, hogy elhúzd alatta a vezetékeket? Azt inkább közelebbre.
Igen azért.
Ötlet elvetve,javítva. Illetve berajzoltam a bázisokig a meghajtást is,a GND-nagyfesz részt távolabb raktam egymástól.
Mára itt van egy utolsó verzió,itt látható hogy hol fut GND-árnyékolás gyanánt is.
A véleményeket köszönöm szépen előre is! (Esetleg ha moderátor járna errefele,megkérném szépen hogy az eddig feltöltött félkész nyákrajzokat illetve képeket sziveskedjen törölni,csak a helyet foglalják a szerveren.)
Szia!
Ez már sokkal jobban tetszik. Ha még a vastag szürke vonallal megrajzolt föld vezetékeket is felteszed, akkor mindenhol meg lesz a "védőföld"...
...és az nem fog egy rövidre zárt menetként funkcionálni? Bocs ha hülyeséget írtam.
Továbbra is azt szajkózom, hogy el kell forgatni a 2 IC-t és rövid vastag vezetősávokat használni, megfelelő szigetelési távolság betartásával. Ez a körbe kukac, nekem nagyon nem szimpatikus. De nektek legyen igazatok és működjön jól!
Hát az eddigi órákban nem volt jellemző ez a védővonal, lehet, hogy így strapabíróbb lesz, egyszer ki lehetne próbálni...
Sziasztok!
Úgy látom,megoszlanak a vélemények a vezetők jóságával. Én feltöltöm a mostani véglegesnek ítélt tervemet. Előbbiekhez képesti változások : - tartalmazza a gnd sávokat javítva - Az 555 körül két ellenállás illetve egy kondi furatszereltre cserélve - az 555ös rész picit lejebb hozva : a nyák teljes szélessége 70 mm alatti maradna,nem kellene nyákot darabolnom. Ha azt mondjátok hogy szerintetek ez így megfelelő,akkor hétvégén indul a gyártás...csak most kicsit elbizonytalanodtam,két igen nagy szaktekintély mond ellent egymásnak. vicsys! A katódvezetékek szerintem elég rövidek,az andó meghajtó vezetékek kicsit hosszúak ugyan,de talán nem lesz velük gond. Az ICket milyen irányba illetve mennyivel gondoltad elforgatni? Köszönöm szépen mindenkinek!
Szia!
A földelésről: - Ebben az esetben nem kell, hogy teljesen záródjon... - Másrést különbséget kell tenni az analóg és a digitális áramkörök között. Az utóbbiaknán nem probléma, ha a jelvezetékekel akár néhany ~ 100 mV zavarfeszültég indukálódik. Meg kell nézni néhány adatlapot, mit is ajánlanak nyomtatásnak: Az alacsony impedanciás föld és táp ellátás érdekében többszörösen zárt - fésűs, elrendezést vagy föld és táp réteget ajánlanak. Egy és két oldalas nyomtatásnál nem baj a zárt földhurok - nem hallgatjuk... Eddigi összes digitális áramkörömben zárt hurkokat alkalmaztam. - Megint más, ha az áramkörben analóg mérés is van: Ekkor a digitális föld hálósított, az analóg föld csillagpontos. A digitális és az analóg föld a csillagpontnál egy helyen legyen összekötve, és ez a pont a tápegység föld bevezetése is legyen egyben. Sikeresen nyomtattam 12 bites méréssel rendelkező pic-es áramkört is.
sooty mester lenne egy aprócska kérdésem. A PCF-nél a változtatható kondenzátor értékét mi alapján kell betekerni? (Szkóp nélkül)
Szia!
- A PCF8385 a táp bekapcsolása után 1 Hz -es jelet ad ki at INT kimenetén. Ezt a nyitott nyelőelektródás kimenetet nem használja az óra, a méréshez 4k7 ellenállással a PCF tápjára kell húzni. - Az óra bekapcsoláskor kiolvassa az RTC -ből az időt, attók az időtől maga számolja... Beállítás úgy történhet, hogy beállítjuk az órát az infra távirányítóval, esetleg a DCF77 segítségével. Ezután magára hagyjuk egy hosszabb időszakra (DCF77 lecsatlakoztatva, távirányítóval nem állítunk időt). Kikapcsoljuk az órát és kis várakozás után ismét bekapcsoljuk. Leolvassuk az időt, és ennek alapján módosítjuk a trimmer kapacitását...
Tehát a trimmer változtatásával tudom az óra pontosságát állítani.
Sziasztok
A napokban készült el Atosz mester kapcs. rajza és cikke alapján az 1 csöves nixie órám. Egy dobókocka ihlette meg a burkolatot. A kivitel kicsit hanyagnak tűnhet de egy hokedlin készült az egész megmunkálás. A dekopírral nem lehet normálisan egyenesen vágni és a maradékot durva papírral kellett leigazítanom. Szóval voltak gondok de összeállt. Azt hiszem egyedi lett, még nem láttam ilyet előtte. Csak 1 kérdés még ezzel kapcsolatban, ez egy zm 560 csővel van felépítve. mennyi lehet az üzemideje vagy meddig bírja a cső ilyen meghajtásban?Bővebben: Link
Szia!
Nem egészen. Ebben a verzióban 3 féle idő van: - A pontos DCF77 idő. Amennyiben sikeres a vétel, az óra és az RTC idejét is beállítja. - Az óra ideje. Elindulás vagy beállítás vagy szinkron után az óra a saját kvarc oszcillátoráról jár, pontosítása a kvers melletti kondenzátorok cseréjével, állításával lehetséges. Ha folyamatos a tápellátás, de nincs szinkron ezt az időt látjuk. - RTC ideje. Ha nincs szinkron vagy időállítás, az RTC függetlenül jár az órától. Pontosítása a trimmerével lehetséges. Ha kikapcsoljuk az órát, majd visszakapcsoljuk, a szinkronizáció és időállítás nélkül, az RTC idejéről indul az óra.
Az anódellenállások kiszámításánál figyelembe kell venni valamit?
Szia!
Az anód táp feszültségét, a cső munkaponti áramát valamint azt, hogy 6 csövet időmultiplexen vezéreljük, egy csőre az idő 1/6 -a jut...
Mi jut egy csőre? Az áram 1/6-oda?
ZM1000: min: 170V, Ia: 2,5mA, Ut: 200V R=Ut-Umin/ 2,5? Vagy az áram 1/6-odával kell osztani?
Nem az áram 6x-osával kell osztani. R=(Uanód - Uégési)/(Ifolyamatos x 6)
Szia!
Idézet: „egy csőre az idő 1/6 -a jut...”
Ha jól tudom az
Uégési az a maintaining voltage az pedig a zm1000-nél 140V körül van 2,5 mA folyamatos áramnál. lásd 4. oldal adatlap
Szerintem igen, ha megnézed az adatlap 6. oldalát, van egy grafikon az Ra értékének meghatározásához. Az ott leolvasott értéknek a hatoda kellene, ami majdnem megegyezik a számított értékkel. Ha a tápegység feszültsége állítható, kicsit nagyobb ellenállás értéknél (5k)-is jó lesz.
Nem értem miért így számoljátok az anódellenállás értékét. Miért kell a hatodát venni az anódellenállás értékének. Az impulzus üzem miatt ugyanakkora fényerő eléréséhez 6x-os áram kell, mert a cső csak 1/6-od ideig világít? Az adatlap szerint 12mA lehet impulzus üzemben a max áram. Nem lépi ezt túl? Légyszi mondd el, hogy is van ez...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |